Покоління сервантів (Легкі ностальгійні нотки)

Добрий шматок нашого життя минув у системі переконань, що посуду має бути два види. Перший, то звичайні горнята і банячки, якими ми послуговувалися у щоденному побуті. А в паралельній радянській реальності ще існував посуд з серванта у вітальні.

І називався він не посудом, а – сервіз! При чому, сервізом його називали навіть тоді, коли справжнього сервізу там не було. У багатьох тодішніх помешканнях все, що складали у серванті, автоматично отримувало статус сервізу. Посуд з серванта старанно мили та пуцували до блиску перед святами, щоби знову туди гарно поскладати. Він призначався виключно на випадок важливих гостей чи подій.

Тих часів серванти нагадували щось середнє між складом та виставковою вітриною за скляними дверцятами. У менш заможних родинах там  тулилася велика риба з кількома малими рибками, а з іншого боку красувалися акуратно викладені за ростом слоники. Між ними можна було побачити кілька кришталевих салатниць та розеток, і з десяток теж кришталевих склянок для горілки та води. Якщо серед цього скарбу були склянки на ніжках або горнятка для кави, то вони вважалися ознакою розкоші, яку пощастило вистояти у чергах або придбати по блату. Іноді там ще могла лежати або стояти, то залежало від наявного місця, коробка цукерок, подарована до якоїсь оказії, яку довго не відкривали аж до наступної оказії.

Заможніші викладали у сервантах теж салатниці, розетки, склянки, але вже з «чеського» богемського кришталю, на яких неодмінно мали блищати крихітні фірмові етикетки, які вказували походження. За втрату цієї етикетки, наприклад, під час миття, можна було добре отримати по руках.

Парад дефіцитів продовжували срібні або мельхіорові виделки або ложки у спеціальних коробочках, які відкритими клали на ребро, приперши до дзеркала задньої стінки серванту. В іншому випадку така коробка закритою слугувала підставкою у центрі для найоб'ємнішого предмета. Бо у центрі могла стояти велика салатниця з кришталю, який у цих хащах з дефіцитів навіть намагався блистіти, або животата порцелянова супниця. З неї неодмінно мав стирчати теж порцеляновий черпак. 

Здебільшого на стінках тих сервізів возлежали античні герої та героїні, які гладили звірів або цілилися кудись з луків, а іноді не соромилися показати оголені перса і тягнули руки до золотої канви, якої на тих сервізах було щедро багато всюди. Ті самі малюнки повторювалися на салатницях, тортівницях чи тарілках.

читайте також: Кінематограф Китаю: від совка до глобального лідера

Якось на дні народженні іменинник, якому тоді виповнилося 6 років, з’ївши пляцок, почав апетитно облизувати такий таріль. На ньому вже не залишилося сліду від пляцка, а він продовжував лизати.

- Ти, що робиш? – спитала його мама.

- Цілую тьотю, - пояснив він.

Посуд з серванта - був фетишем, як страшенно бідних, так і немислимо багатих. Бідних, бо часами мусіли перед такими, як вони, показати, що вже не зовсім бідні. А страшенно багаті зберігали у сервантах ознаки тодішньої статусності. Приміром у сусідки тьоті Ліди жив сервіс на 12 персон, який налічував понад 100 предметів. І все це вона ухитрилася засунути у сервант, а між ним блищав чеський кришталь та столові прибори.

Серванти існували віддавна, але совок змінив їх роль. Якщо до совка у сервантах просто зберігали потрібний посуд, яким користувалися, то у совку сервант отримав роль домашньої музейної вітрини.

Трішки цінних ложечок, таці, склянки, а між ними, якщо не було книжкової шафи, фотографії рідних і тимчасово на найвиднішому місці вітальні стояли приперті  до посуду вітальні поштівки з Новим роком. Пам'ятаєте рожевих дідів морозів, які обіймали юних щокатих хлопчиків, що символізували Нові роки або танцювали зі Снігурками.

Тексти привітань з відкриток щоразу урочисто зачитувалися впродовж Різдвяних святкувань, як тільки приходили нові гості. Після них здебільшого починалися декламування дітьми новорічних та різдвяних віршиків. («Раз я взувся в чобітки, Одягнувся в кожушинку, Сам запрігся в саночки І поїхав по ялинку.» - Ще не забули? За такий куплет можна було отримати навіть мегадефіцитну цукерку "Метеорит".)

До сервантів не віталося підходити дітям. Відкривати їх мали право навіть не всі дорослі. Поява якого-небудь криворукого члена родини поблизу серванту на тривалий час спричиняла занепокоєння сімейного масштабу. Якщо не дай Бог хтось з якихось причин брав щось з серванта у руки, то ту річ відразу старанно витирали та повертали назад.

Слід окремо повісти, що взяти щось з серванта страшенно хотілося. Бо для дітей все, що там лежало, несло у собі загадковий і навіть магічний зміст. Склянки чи горнятка з серванта не такими були на дотик, не так пахли. Вони так манили, що поки мама чи котрась з бабусь старанно їх мили, хотілося стояти поруч і зачудовано дивитися. Сам процес приносив насолоду. У сучасної дитини така ж ейфорія наступає хіба тоді, коли мама чи батько дають побавитися своїм айфоном.

читайте також: Я не знаю про що цей допис…

Коли я почав їздити за кордон, то перші рази щиро дивувало, як на пропозицію пригостити кавою, людина досягала з серванта горнятка і наливала у них. Може тому, що я гість, крутилося у моїй голові. Але до хати забігав малий і, щоби попити соку, теж брав горнятко з серванту.

Потім настала черга немислимих відкриттів. Виявилося, що у побут середньостатистичних американців і європейців не інстальована культура посуду з серванта. Звідти щодня беруть горня чи тарілку, коли потрібно. Але то ще не все. У середньостатистичних сім'ях і серванту, як такого немає. Точніше, сервант може бути, але виключно для того, щоби там зберігалися ужиткові речі, а не у ролі музейного прилавка.

Схожі на наші серванти можна побачити у заможних родинах, де вони, як ознаку статусності, зберігають колекційний посуд, пляшки з якимись немислимо дорогими винами та коньяками. І не завжди, бо для вин та інших спиртних напоїв у заможних є спеціальні приміщення чи бодай шафи, де регулюється температура.

Траплялося, що радянський сервант наповнювало кілька поколінь. В них ще у підперезаних гімнастерках порцелянові піонери розглядали античних героїнь на сервісах, а за всім цим, скрививши на бік дзьоби, меланхолійно спостерігали дерев’яні орли.

Кондові сучасні покої більше не обтяжені сервантами. Давайте не давати цьому оцінку. Інші часи – інші реалії. Дефіцитів більше не існує – були б гроші. А то означає, що відпала основна причина існування тих домашніх виставкових вітрин - потреба хвалитися «у мене є». А, коли щось є, то тим можна швидко похвалитися, виклавши фото у соцмережі.

Зрештою, все складніше уявити картину, коли після смерті батьків, де зі сварками, а де без сварок, діти та дорога родина ділять зібране у серванті й кожен несе додому на пам’ять якусь річ, щоби покласти у своєму серванті, як дорогу реліквію.

Тепер скло на сервантах здебільшого витирають старенькі батьки, роздумуючи, як там їх діти, які у месенджерах шлють вісточки з далеких і ближчих країв.

І поїхали вони точно не для того, щоби наповнити сервант. З часом слово сервант постане поруч з таким словами, як касета, бобіна, рахівниця. І будуть малюки нависати зі своїми «а чому», «а для чого», а батьки, розгублено посміхаючись, не зможуть пояснити дітям, для чого люди все життя скуповували різні предмети та розкладали їх у сервантах за склом лише для того, щоби всі бачили, що вони у них є.

Зрештою, а ви пробували логічно пояснити теперішнім дітям, що таке касети та для чого їх треба було крутити на олівці?


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram та читайте нас у Facebook. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також інші блоги Фіртки:

Для неї, для нього і для малого

Коронавірус: проблеми, з якими ми зіштовхнулися у зв'язку з епідеміологічними вимогами та обмеженнями

Вартість Tesla дуже завищена


18.11.2021 Ущенко Олег 12137
Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

681
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1954 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1139 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

561
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6908 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11405 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

342

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1090

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1119

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1114
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

78
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

290
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1091
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

658
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

761
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2954
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4453
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18445
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

83
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

328
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

358
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

669