Відомо, чи є Івано-Франківщина популярною локацією у кінотворців

Нещодавно на зустрічі Українського кластерного альянсу в Івано-Франківській Торгово-промисловій палаті ви презентували ідею створення на Прикарпатті Кластера креативних індустрій і, зокрема, потужного хабу кіновиробництва.

Щоб дізнатись внесок креативних індустрій загалом та цю ідею зокрема, журналістка Фіртки поспілкувалась з очільником Агенції регіонально розвитку Івано-Франківської області, членом Правління Бізнес-Асоціації Івано-Франківська Віктором Вінтоняком.

За його словами, креативні індустрії сьогодні — фактично найновіша галузь, яка створює багато високооплачуваних робочих місць та дає чи не найбільшу додану вартість; найактивніша галузь економіки, що нині міцніє.


Далі подаємо пряму мову:


Для себе, як план на майбутнє, ми взяли англійську модель, де вклад креативних індустрій на 2019 рік складав сто одинадцять мільярдів фунтів — це величезні кошти.

В Україні закладені вже юридичні умови для розуміння, що таке креативні ініціативи. Зокрема, в Міністерстві культури України з 2017 року працює сектор розвитку креативних індустрій, а з 2018 — Директорат креативних індустрій.

Так, до креативних індустрій належать театральні та образотворчі види мистецтва, кінематограф, телебачення й радіо, музика, видавнича справа, комп’ютерне програмування, нові медіа, реклама, архітектура. З переліком видів економічної діяльності, які належать до креативних індустрій, можна ознайомитись за посиланням.


Ви постійно наголошуєте, що за креативними індустріями майбутнє. Чому вони такі важливі сьогодні?


На заході України завжди була проблема масового безробіття. Саме з нашого регіону найчастіше виїжджали за кордон, адже не вистачало землі для усіх. Таке традиційне безробіття було й в СРСР: ми, чи не єдина територія, де була проблема з роботою. Саме тому, аби працевлаштувати людей, тут будували заводи.

Сьогодні ж багато заводів не функціонують, тому знову виникла потреба шукати можливості для створення робочих місць. Й ось креативні індустрії — це сучасна галузь, яка могла б задовольнити цю потребу та «затримати» молодь в країні.

Наша область насамперед туристична та має майбутнє у розвитку креативних індустрій.

Я б хотів детальніше зупинитися на кіно, яке в Україні з 2015 року формується як ринок. Так, після того, як держава почала фінансувати виробництво українського кіно — воно розпочало активно розвиватись та з’явились якісні фільми, продюсери, режисери та актори, яким вдалось себе проявити. Це в принципі важливо й тому, що вкотре демонструє згуртованість нашої нації, яка готова показати світу українські цінності та ким ми є насправді.

Тим часом галицьке кіновиробництво як кіноіндустрія може об’єднати щонайменше п’ятнадцять професій з переліку креативних індустрій.

У світі є декілька свіжих прикладів, окрім Hollywood, як найпотужнішої кузні світового кіно, які демонструють, що за креативними індустріями майбутнє.

Ось, наприклад, внесок креативних індустрій кіновиробництва в Угорщині — вже понад 30% валового національного продукту. Відтак, в Угорщині знімають десятки голлівудських фільмів щороку.

Ми це враховуємо й вже маємо контакти — угорці готові допомогти нам у створенні павільйонів для виробництва аудіовізуальної продукції. Також підтримуємо зв’язок з норвезькими та італійськими фахівцями, які пропонують нам стати хабом креативних індустрій з акцентом на кіновиробництві.

Крім цього, кіновиробництвом в Україні цікавляться й індійські фахівці. Тобто, можливості є, але ними потрібно правильно скористатись.


А чи є Івано-Франківщина популярною локацією у кінотворців?


Так. Фільми на території нашої області знімали ще давно. Зокрема, у 1964 році — художній фільм режисера Сергія Параджанова «Тіні забутих предків».

Ще одним вдалим прикладом є фільм «Будинок літаючих кинджалів» відомого китайського режисера Чжан Імоу, який він зняв на території Національного природного парку «Гуцульщина». Всі пори року, які є в стрічці — літо, осінь та зима — зняті в Косові у 2003 році. 

Лише ми допомогли та скоординували зусилля вже більше як семи фільмів на Івано-Франківщині. Зокрема, незабаром в світ вийде фільм під назвою «Небо парасолька» (трагікомедія, яка розповідає історію непростих взаємин італійського юнака Мікеле та його карпатського дідуся Михайла — ред.) режисера Зази Буадзе. Кінотеатральний прокат стрічки запланували на 2022 рік.

Окрім того, як співпродюсер я долучався до фільмів, знятих івано-франківською організацією «Ukrainian West Film». 

І навіть попри те, що в країні триває війна, Івано-Франківська область залишається популярною локацією для створення кінопродукту. Так, декілька фінансових груп вже в роздумах про те, щоб у нас втілити в життя чимало цікавих проєктів.

Також маємо ще не реалізований «Станіславський феномен». Тобто, йдеться про талановитих письменників, за мотивами романів яких можна знімати фільми. До речі, успішним прикладом також є український повнометражний фільм «Віддана», за мотивами роману «Фелікс Австрія» письменниці з Івано-Франківська Софії Андрухович

Привідкрию завісу: ми вже готуємо декілька сценаріїв за романами Володимира Єшкілєва — знаного франківського письменника-постмодерніста.

Більше читайте у матеріалі: «Креативні індустрії — сучасна галузь, яка може затримати молодь в країні», — Віктор Вінтоняк про розвиток Івано-Франківської області.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

«Вижив — винний»: що таке синдром вцілілого та як не картати себе за те, що ти у безпеці

Виклики та реалії: ринок праці в Івано-Франківську під час війни


30.08.2022 12918
Коментарі ()

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1925
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1840
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1840
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5428 45
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2133 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1493

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

714

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

771

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

966

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

991
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1748
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3657
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10230
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26116
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10164 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7693
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

874
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

142
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

236
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

363
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1259
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

858