Що корисно знати вимушеним українським переселенцям?

Мільйони українців через російську агресію вимушено покидають власні домівки. Війна спричинена росією перетворила наших громадян на вимушених переселенців. Від них щодня отримуємо сотні звернень, в силу можливостей надаємо всім консультації. 

В мережі зараз багато інформації, яка систематизується.

Народний депутат Ігор Фріс спільно з Елена Кибенко  зібрали та актуалізували інформацію для вимушених переселенців та біженців. 

Користуйтесь.

Що таке тимчасовий захист?

Після воєн на Балканах у 1990-х у Євросоюзі ухвалили Директиву про тимчасовий захист 2001/55/EC. Її розробили для ситуацій масового напливу біженців на територію ЄС.

Ідея цього механізму - не допустити перевантаження систем надання притулку, які не здатні швидко обробити сотні тисяч або мільйони заявок.

У Єврокомісії прогнозують, залежно від різних сценаріїв, від 2,5 до 6,5 мільйонів переміщених українців, які шукатимуть захисту в ЄС.

Детальніше про Директиву можна прочитати у пояснювальній записці до проєкту щодо України ТУТ. 

Четвертого  березня 2022 року Радою ЄС ухвалено рішення про активацію дії Директиви для українців (COUNCIL IMPLEMENTING DECISION (EU) 2022/382 of 4 March 2022 establishing the existence of a mass influx of displaced persons from Ukraine within the meaning of Article 5 of Directive 2001/55/EC, and having the effect of introducing temporary protection). Текст рішення щодо імплементації ТУТ.

Який статус мають українці, які покидають Україну через війну?

З 2017 року українцям не потрібна віза для в'їзду в Шенгенську зону. При перетині кордону вам не потрібно одразу визначати свій статус.

Далі ви маєте три можливості:

1) залишатися у статусі туриста (90 календарних днів з дати в'їзду, ви повністю самостійно забезпечуєте своє перебування, не маєте права працювати);

2) подати документи на отримання статусу біженця (події в Україні є безумовною підставою для отримання такого статусу незалежно від місця проживання в Україні); процедура отримання статусу є тривалою – може займати більше пів року;

3) отримати тимчасовий захист за Директивою (статус надається одразу без тривалих формальностей строком на один рік, якщо ситуація не покращиться, то дію автоматично пролонгують на пів року і далі – до трьох років; якщо ситуація покращиться раніше, до спливу одного року, захист може бути припинено).

читайте також: ЖИТТЯ В ЧАСІ ВІЙНИ. Тиждень перший…

Чи потрібно одразу просити статус біженця?

Ні, не потрібно. Доцільно скористатися тимчасовим захистом за Директивою.

Чим відрізняється статус біженця від статусу переміщеної особи?

Перетнувши кордон, жителі України мають право подати заявку на притулок (отримання статусу біженця). І поки її розглядатимуть, їм доведеться залишатися у тій країні, де вони її подали, - Польщі, Словаччині, Угорщині чи Румунії. На визнання статусу біженця можна чекати багато місяців.

Натомість статус тимчасового захисту українці, які рятуються від війни, отримують автоматично після перетину кордону. Після цього вони можуть їхати у ту країну ЄС, де їм буде зручніше знайти місце проживання. Наприклад, де у них живуть родичі чи знайомі. І вони й надалі матимуть право подати заявку на притулок.

Хто має право на тимчасовий захист?

Тимчасовий захист поширюється передусім на три категорії осіб:

1) це громадяни України, які проживали на її території станом на 24 лютого та змушені були залишити свої домівки через вторгнення російських військ;

2) люди, які мають політичний притулок в Україні;

3) члени сімей перших двох категорій. Ідеться передусім про чоловіка/дружину (включно з фактичними шлюбними відносинами, щоправда, якщо їх визнає держава-член ЄС, до якої в'їжджають) та неповнолітніх дітей. Також це можуть бути інші близькі родичі, якщо вони проживали разом і були залежними від людини з перших двох категорій.

читайте також: Медичний Центр святого Луки продовжує надавати безкоштовні послуги (ФОТО)

Держави ЄС зможуть надати або тимчасовий захист ЄС, або ж аналогічний статус за своїм національним законодавством, громадянам третіх країн, які мали в Україні посвідку на постійне проживання, але не можуть повернутися на батьківщину, бо це не буде безпечним.

Рішенням Ради ЄС не передбачено тимчасовий захист для громадян третіх країн, які не мали посвідки на постійне проживання в Україні, і їхня батьківщина є безпечною країною.

Передусім ідеться про іноземних студентів. У Єврокомісії їм обіцяють посприяти в поверненні додому. Але держави ЄС можуть і їм надати тимчасовий захист.

Рада ЄС рекомендувала надати тимчасовий захист і людям, котрі виїхали з України незадовго до 24 лютого, рятуючись від можливої війни або ж якщо вони були у відпустці чи відрядженні в Євросоюзі. Але це теж на розсуд національної влади.

Які права надає тимчасовий захист?

Крім можливості перебувати на території ЄС протягом часу дії директиви, тимчасовий захист надає і низку інших прав людям з України, які втекли від війни.

Це право на проживання, доступ до ринку праці та житла, соціальна та медична допомога, освіта. Під доступом до роботи розуміють не лише можливість працювати, але також і займатися підприємництвом, і відвідувати курси підвищення кваліфікації чи здобуття нової професії. А діти, які прибули без батьків або інших родичів, отримують право на опікуна та доступ до шкільної освіти.

Ці права прив'язані не до всього ЄС, а до конкретної держави. Для того, щоб ними користуватися, треба звернутися по дозвіл на проживання до органів влади, які займаються питаннями тимчасового захисту. В різних державах це можуть бути різні установи. Там біженцям повинні видати документ, який зрозумілою їм мовою пояснюватиме їхніх статус і права.

Це набір мінімальних стандартів. Якщо ж якась держава Євросоюзу надає більшу та ширшу підтримку, то це лише вітається.

Чи потрібний біометричний паспорт для виїзду?

Українці з біометричними закордонними паспортами зможуть в'їхати до ЄС без проблем. Якщо такого паспорта немає потрібний хоч якийсь документ - внутрішній паспорт, прострочений закордонний паспорт або ж свідоцтво про народження для дітей. Тоді прикордонникам буде простіше встановити особу.

Єврокомісія ухвалила методичні рекомендації прикордонникам країн ЄС, які межують з Україною. Вони повинні полегшити перетин кордону українськими біженцями. Для цього прикордонникам рекомендують послабити контроль. Повноцінну перевірку слід проводити лише якщо існують сумніви в ідентифікації особи або ж є підстави вважати, що людина може нести загрозу, наприклад, терористичну.

читайте також: "На Лівому березі - спокійніше": історія дівчини з Прикарпаття про ситуацію у столиці

Скільки валюти можна провозити?

Скасовано на період воєнного стану вимогу щодо надання громадянами при переміщенні валютних цінностей за межі України підтвердних документів банків, а саме про зняття готівки з власних рахунків та придбання банківських металів.

Раніше відповідні документи фізособи мали надавати при переміщенні валютних цінностей (готівкової української та іноземної валюти, банківських металів) вартістю більше ніж 10 тис. євро (в еквіваленті).

Водночас вимога декларування валютних цінностей вартістю більше ніж 10 тис. євро (в еквіваленті) залишається чинною.

До речі, з 8 березня Національний банк поступово послаблює та уточнює перелік обмежень на валютному ринку, що були запроваджені для забезпечення надійного та стабільного функціонування фінансової системи країни у зв'язку із введенням воєнного стану.

Чи можна провозити тварин? 

Кожна країна має свої правила, але всі вони є приблизно однаковими, особливо для держав-членів ЄС. Кабмін опублікував такі умови для перетину кордону з Польщею:

Для вивезення тварини за кордон діють такі правила:

- тварина ідентифікована за допомогою мікрочипа;

- тварина вакцинована від сказу (щеплення діє);

- тварина має актуальний результат серологічного тесту визначення антитіл до збудника сказу;

- тварина має дійсний паспорт Європейського зразка або сертифікат про стан здоров'я, що видається ветеринарними установами Держпродспоживслужби.

Однак якщо ви не виконали одну або кілька вимог – у вас все одно буде можливість провезти свого улюбленця. Якщо ви можете вказати адресу проживання цієї тварини в Польщі, ви повинні мати заповнену декларацію (заявку), її можна знайти на сайті Кабміну. Далі інформація про місця перебування передається відповідному повітовому (районному) ветеринарному лікарю та вже він проводить всі необхідні заходи. Якщо ви не можете вказати адресу майбутнього перебування вихованця, ви також повинні мати заповнену заявку та ветлікар проведе всі необхідні маніпуляції відразу після перетину кордону.

Інші види тварин (гризуни, кролики, земноводні, рептилії, безхребетні, декоративні водні тварини) тимчасово звільняються від дозволу Головного ветеринарного лікаря Республіки Польщі.

Чи можуть мене звільнити з роботи в Україні якщо я виїхав за кордон?

Багато людей переживають, що втратять роботу у випадку евакуації за кордон. Держпраці рекомендує роботодавцям розглянути можливість надання відпустки таким працівникам або можливість встановлення для них дистанційного/надомного режиму роботи.

Роботодавець не має права примусово відправити у відпустку власним коштом чи звільнити працівника у разі відсутності на робочому місці під час воєнного стану. Втім, можна звільнити працівників у разі скорочення штату. 


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:


13.03.2022 Ігор Фріс 13944
Коментарі ()

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1900
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1830
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1827
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5383 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2125 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1486

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

698

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

751

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

945

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

981
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1730
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3647
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10219
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26098
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10149 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7685
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

870
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1371
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

354
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1250
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

847
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1051