Найсонячніший з усіх хлібів! (Хліб на овочах)

То було давно.

Тоді дуже страшно шипіли гуси, лячно було, коли за тобою, розчепіривши у боки крила, кидався качур, якщо ти допікав його качкам, а півень міг влучити момент і вибити з рук батон.

З двоюрідним братом так і трапилося.

І яблука були яблукішими, і грушки – грушкішими, суниці – суничнішими, сонце – сонячнішим, сніг - сніговішим. Тих незапам’ятних часів у Галицькому закапелку великого Опілля пекли хліб на овочах. Точніше напікали. Бо саме такий хліб довше зберігався свіжим і його готували багато. Такий хліб навіть не мав власної назви. А може мав? Хіба зараз все пригадаєш... Хліб на картоплі. Хліб на моркві. Так і казали.

Він смакував мені більше, ніж інші хліби, бо мав трохи вологості. А ще до нього додавали трішки горішків, родзинок, сушених вишень або слив. Небагато – виключно для винковатості. Могли спекти «дитячий» різновид такого хліба, наприклад, з соняхом. Нам такий смакував найбільше. Хоча, а що тоді не смакувало? Але то риторичне…

Йдеться саме про той хліб, з якого ми не лише виколупували родзинки, як з різних калачів на питльованому борошні. Цей хліб апетитно з’їдався весь. Здебільшого, такий хліб випікали з разового або непитльованого борошна. Термін цільнозернове борошно тоді ще не використовувався. Або, як сказали би на Опіллі, «тогди ще не був в пошьинівку».

Щоби не плутатися у різновидах помолу  борошна, розберемося з його назвами. Помол - це сукупність операцій з переробки зерна на борошно. Помоли є разові та багаторазові, які поділяються на прості та складні. Разове борошно – то є борошно з зерна, яке мелють один раз. У ньому залишаються всі плодові та насіннєві оболонки та зародки, що робить йому темним.

Пшеничне борошно, залежно від технології помолу, поділяють на ґатунки: вищий (питльоване), 1-й, 2-й і оббивне. Вищого ґатунку - з однорідних частинок і майже без висівок. У борошні 1-го ґатунку помол менш однорідний і частинки більші. Воно темніше, бо містить 3-4% висівок. Борошно 2-го ґатунку - з неоднорідних і порівняно великих частинок. Висівчані частинки можуть складати 80%. Оббивне (обойне) борошно за складом найближче до зерна, з якого виготовлене, бо висівки з нього не вилучають, а перетирають на дрібно. Інша його назва - цільнозернове борошно. Воно ще не може похвалитися лідерством у пекарстві, але, якщо ви дбаєте про своє, як кажуть на Опільщині, здоровля, то це ваше борошно. Цільнозерновим його називають тому, що зерно перемелюється разом з усіма його оболонками, де багато вітамінів, клітковини та мінеральних речовин.

Таке борошно допомагає очистити організм від токсинів, зміцнює імунітет, нормалізує вміст кремнію, корисне при цукровому діабеті і допомагає побороти зайву вагу.

Сучасні пекарні цільнозернове змішують з першим ґатунком. Вироби з такої суміші не є білими, як з вищого ґатунку, але стають здібнішими, м’якішими, зберігаючи свою користь.

Тому, коли вибираєте у магазинах цільнозерново борошно, то уважно стежте, щоби «цільнозернаве» не було написане саме так. Бо тоді ви купуєте борошно першого ґатунку з додаванням спеціально подрібнених для цього висівок. Хоча користі від такого борошна значно більше, ніж від борошна вищого ґатунку.

Якщо ми вияснили, чому саме цільнозернове, то переходимо до овочів. Найчастіше хліб замішують на картоплі, трохи рідше на моркві. Іноді на тому і тому. Практично хліб можна замісити на будь-яких овочах і навіть фруктах. На Півдні України випікають прекрасний хліб на персиках чи абрикосах. Виходить однозначно смачно.

Ми зваримо дві картоплини або дві морквини і поки теплі, зайву рідину зливаємо, а потрібну кількість доводимо разом зі звареними овочами до однорідного пюре. За консистенцією воно має нагадувати негусту сметану.

Змішуємо борошно, сіль та сухі дріжджі і вливаємо туди пюре. Замішуємо майже до однорідного стану і доливаємо олію. Старанно вимішуємо тісто. Щоби не прилипало до рук можна змащувати тісто олією. Вимішуємо не менше 10 хвилин.

Накриваємо  чистим рушником та залишаємо підійматися у теплому місці на годину.

Через годину вимішуємо ще раз. Можна додати родзинки, лен, сонях, горішки. Старанно вимішуємо не менше 3 хвилин. 

Викладаємо на змащену олією дошку і руками розтягуємо на квадрат приблизно 30х30 сантиметрів. Потім складаємо цей квадрат не менше , як у 4 шари щільно, але не притискаємо. Формуємо зі складеного тіста кульку або грубу ковбаску, - залежить від форми – і викладаємо на застелений пергамент.

Оскільки ми маємо справу з цілнозерновим тістом, то хай настоюється ще годину. За цей час ви будете насолоджуватися, як воно росте.

Духовку вмикаємо на 200 градусів і нехай прогріється не менше 10 хвилин. Хлібинка має вирости мінімум удвічі. Якщо вас хвилюють тріщини під час випікання, то зробіть зверху на хлібі будь-який надріз. Змащуємо хліб жовтком та посипаємо будь-яким насінням – соняху, маку, гарбуза, лену. Випікаємо 45 хвилин при температурі 200° С.

Прибігаєш зі школи, кидаєш портфель і поки роззуваєшся, ніздрі роздуваються від апетитної ароми свіжого хліба та соняху. Ага! Все ясно! Байду такого хліба можна було заточити за ті секунди, поки тобі наливали борщу.

Недавно приїжджали з Києва гості і, щоби хоч якось здивувати людей, яких вже нічим не здивуєш, реанімував перепис хліба на картоплі. Правда перед тим мусів пообдзвонювати половину Опілля, поки все з'ясував.

Хліб вийшов, зі слів десятирічної киянки, найсонячніший з усіх хлібів. А устами дитини, як відомо, глаголить істина.


цільнозернове пшеничне борошно - 600 г;

сухі дріжджі - пачку;

рідке тепле овочеве пюре - 400 г;

яйце – 1 шт.;

олія - 100 мл;

цукор - 1 ч. л.;

сіль - 0,5 ч. л..

родзинки, сонях, горішки, лен - за бажанням.

Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram та читайте нас у Facebook. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також інші блоги автора:

Не час помирати! (У Бонда знайшли серце і тут же його розбили.)

Щоби серед дітей не було боїв без правил

Зупиніть планету – я хочу поїсти цих сливок

У пошуках ідеального стейку. (Чи намахують нас у дорогих рестораціях?)

Першого вересня у нас починалося з Ролика


22.10.2021 Ущенко Олег 9985
Коментарі ()

19.03.2024

Сьогодні і роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги

36
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6472 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10887 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12159 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5802
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3730

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

496

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

758

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

747

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1059
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

420
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

457
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

541
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4086
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11624
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6649
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1150
19.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18050
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

302
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

404
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

692
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

812