Зміни для призовників: як реєстр військовозобов'язаних вплине на темпи мобілізації

Новопризначений міністр оборони Рустем Умєров 6 вересня анонсував зміни для військовозобов'язаних українців, включаючи плани щодо впровадження електронного військового квитка.

Так, Умєров під час свого першого виступу в парламенті зробив декілька гучних заяв. Серед них — анонс запровадження електронного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів. 

За словами міністра, такі рішення унеможливлять корупційні ризики у військовій сфері.

«Завдання полягає в тому, аби цифровізувати всі процеси, запустити єдиний реєстр призовників, який унеможливить будь-які корупційні ризики.

Digital. Усе, що можна оцифрувати, маємо оцифрувати.

Відтак, уся інформація про воїна має бути в digital: електронний військовий квиток, цифровізація військово-лікарської комісії та шпиталів, електронний журнал, звіт для військових», — уточнив міністр оборони.

Фіртка розповідає, як це працюватиме та як вплине на темпи мобілізації.


Ініціатива не нова


Ініціатива міністра не є новою, і вже тривалий час спільно з Міністерством цифрової трансформації, територіальними центрами комплектування і соціальної підтримки та іншими державними органами впроваджується електронна система військового обліку, яка має назву «Оберіг».

Закон про створення єдиного електронного реєстру військовозобов'язаних і призовників прийняли ще в 2017 році. Ця ініціатива передбачала використання даних з єдиного реєстру виборців України та інших державних органів для створення цього реєстру.

Метою створення цього реєстру було забезпечення кращого контролю за призовом на військову службу, обліком військовозобов'язаних та призовників, а також полегшення взаємодії між різними державними органами, включаючи військові комісаріати та інші відповідні органи.

Формально реєстр запустили 28 березня 2022 року, втім тоді в ньому були відсутні повні дані про всіх військовозобов'язаних.

Сьогодні більшість військовозобов'язаних вже зареєстровані в цій системі, і в жовтні планують завершити останні кроки для її повного функціонування.

Втім, залишається невирішеним питання щодо того, чи будуть розсилати повістки в електронному форматі, оскільки через систему «Дія» це поки не передбачається.

Наголосимо, що очільник Мінцифри Михайло Федоров раніше неодноразово спростовував інформацію про повістки у «Дії». Так, вкотре запевняють, що послуги з видачі електронних повісток через застосунок «Дія» немає ані в розробці, ані в планах. 

«Політична позиція, що "Дія" ― це не сервіс роздач повісток. Є певні способи та нормативи, за якими роздають повістки», ― зазначав Федоров.

Крім того, наразі не існує механізму, як за допомогою цього реєстру розсилати повістки в електронному, а не класичному вигляді.


Довідково:  «Оберіг» — це проєкт Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних і резервістів, який є автоматизованою інформаційно-телекомунікаційною системою. Ціллю проєкту є збирання, зберігання, обробка та використання даних про військовозобов’язаних (призовників) для забезпечення військового обліку громадян.

Для розгортання цієї системи наприкінці 2021 року Міністерство цифрової трансформації України на баланс Міністерства оборони України передало понад тисячу автоматизованих робочих місць та комутаторів для їхнього подальшого розгортання у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.


Водночас за декілька тижнів до своєї відставки Олексій Резніков анонсував серйозні зміни в роботі ТЦК та СП. Зокрема, колишній міністр оборони заявив, що в середині осені влада вийде на більш серйозну цифровізацію територіальних центрів комплектації.

За його словами, це дасть змогу автоматично обмінюватися інформацією від реєстрів Міністерств.

«Десь на середину осені ми оцінюємо, що вийдемо на більш серйозну цифровізацію центрів комплектації, колишніх військкоматів.

Ми на стадії підписання спільних наказів з іншими відомствами про взаємний обмін інформацією.

Усі реєстри, які є, автоматично заходитимуть до бази, і кожен громадянин матиме менше приводів ходити коридорами ТЦК та СП.

Йтиметься лише про випадки, коли безпосередньо необхідно там з'явитися», — зазначив Резніков на Міжнародному ветеранському форумі 22 серпня 2023 року.

  читайте також: «Оновлюй дані в ТЦК»: як військовозобов'язаних заохочують приходити у військкомати, переборовши власні страхи


Як це вплине на темпи мобілізації


Створення та ефективне функціонування реєстру військовозобов'язаних може суттєво покращити процес мобілізації та позитивно вплинути на її темпи. Зокрема, йдеться про:

  • Швидший доступ до інформації: реєстр дозволяє швидко отримувати доступ до інформації про громадян, які підлягають призову. Це спрощує процедури призову і мобілізації, оскільки реєстр містить актуальні дані про потенційних військовозобов'язаних.

  • Актуальна інформація про всіх військовозобов'язаних: реєстр допоможе уникнути помилок та дублікатів у списку військовозобов'язаних. Це сприятиме тому, аби повістки не приходили тим, хто вже служить.

  • Мобілізація за тими навичками, які мають призовники: реєстр сприятиме мобілізації військовозобов'язаних на основі різних критеріїв, таких як вік, цивільна професія, освіта. Це дозволяє формувати більш ефективні та компетентні військові підрозділи.

  • Планування та координація: реєстр дозволяє владі ефективніше планувати та координувати мобілізаційні заходи, враховуючи наявні ресурси та потреби військової служби.

  • Бойова готовність: швидкий та точний доступ до інформації про потенційних військовозобов'язаних допомагає підвищити військову готовність країни, особливо в умовах загрози або конфлікту.

У підсумку, належно організований реєстр військовозобов'язаних значно покращить ефективність мобілізаційних заходів та допоможе країні оперативніше та ефективніше реагувати на потенційні загрози та виклики.


Чи приходитимуть повістки онлайн або телефоном


Воєнний стан та загальну мобілізацію продовжили щонайменше до 15 листопада 2023 року. Сьогодні ТЦК та СП створюють мобілізаційний резерв в Україні, збирають та оновлюють дані про усіх чоловіків за місцем проживання.

Мобілізація в Україні розпочалася 24 лютого 2022 року і постійно триває. Жодних хвиль мобілізації немає, а потреби у мобілізації  та її посилення залежать від розвитку ситуації на фронті. 

В Україні військовозобов'язаними є усі громадяни віком від 18 до 60 років, за винятком певних категорій осіб, визначених законом. У статті 23 Закону вказано обставини, за яких деякі категорії чоловіків отримують відстрочку від мобілізації в Україні.

Законом не заборонено вручення повістки в будь-якому місці після встановлення особи. При цьому вручена повістка ще не означає, що людину обов'язково призвуть. Так, після отримання повістки військовозобов'язані повинні з'явитися з документами у ТЦК та СП.

Російська пропаганда постійно заповнює український інформаційний простір неправдою та нібито чутками про те, що повістки в Україні видаватимуть онлайн через застосунок «Дія» або повідомленням на мобільний телефон.

Українська сторона цю інформацію спростовує. Так, повідомлення на телефон не вважається офіційним документом. Тому повістки через телефон видавати наразі не планують.

Наголосимо, що надсилати повідомлення на телефон із закликом прийти до центру комплектації та оновити дані не заборонено. І навіть сьогодні такі повідомлення можуть приходити, втім законом не передбачено відповідальності за невиконання того, що там вказано.

Законодавчо встановлено єдиний вид сповіщення про призов та мобілізацію — належним чином оформлена повістка, яку видають особисто під підпис військовозобов'язаному, призовнику чи резервісту. Повідомлення на телефон складно вважати офіційним документом, адже такі повідомлення можуть надсилати й шахраї, які видають себе за працівника територіального центру комплектування.

Разом з тим, раніше представник президента у парламенті Федір Веніславський заявляв, що надсилання повісток через месенджери може стати одним із варіантів заміни повісток на вулицях для військовозобов'язаних.

«Це повідомлення, що військовозобов'язаному потрібно з’явитися до ТЦК, щоб пройти процедуру уточнення даних, можна отримати повістку», — уточнював нардеп.

Веніславський пояснював, що видача повісток через месенджери стала актуальною через велику кількість внутрішньо переміщених осіб у країні, які не стають на військовий облік. Через це центри комплектування зіткнулися із проблемою пошуку людей, які мають стати на облік.


Мобілізація триватиме до закінчення воєнного стану. Військовозобов'язаним й надалі вручатимуть повістки


В Україні існує чотири види повісток. Наразі не вручатимуть повістки для призову на строкову військову службу, адже призов на строкову військову службу до ЗСУ та інших військових формувань не проводять через загальну мобілізацію.

Повістки, які виписують в Україні в рамках мобілізації, бувають кількох видів.

  • Повістка для уточнення даних — це повістка, яку вручають для уточнення та оновлення інформації про склад сім’ї, стан здоров’я військовозобов’язаних, місце роботи тощо.
  • Повістка на проходження військово-лікарської комісії — це повістка за підписом військового комісара зобов'язує пройти медичне обстеження.

До повістки додається картка дослідження та медичного огляду військовозобов'язаного. Після медкомісії у цій картці буде вказаний висновок військово-лікарської комісії про придатність, непридатність чи обмежену придатність до військової служби.

  • Мобілізаційне розпорядження — це повістка, яку вручають військовозобов’язаному після проходження медкомісії, якщо його визнали придатним до служби.

Такий припис зобов’язує з’явитися на призовний збірний пункт протягом 24 годин після оголошення мобілізації (загальної або часткової).

У будь-якій повістці мають бути вказані:

  • ПІБ, рік народження та адреса;
  • місце роботи;
  • вид повістки (уточнення облікових даних, проходження медкомісії, прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (раніше – військкомат), призов на військову службу);
  • дата, час та адреса – коли й куди необхідно з’явитися;
  • уточнення щодо необхідних документів;
  • назва органу, печатка, підпис, прізвище, ім’я та по батькові керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Зазначимо, якщо людина не з'явиться за викликом у воєнний час, це загрожує штрафом від 1 700 до 3 400 гривень. 

Водночас неявка без поважних причин в особливий період означає ухилення від призову і передбачає кримінальну відповідальність за ст. 335 Кримінального кодексу — карається обмеженням волі на строк до трьох років.

Отже, за неявку передбачено адміністративне та навіть кримінальне покарання. Однак, є низка причин, які є поважними для неявки у територіальний центр комплектування та соціальної підтримки під час мобілізації.

Правозахисники назвали такі причини:

  • хвороба;
  • стихійне лихо;
  • смерть рідної людини;
  • інша вагома обставина, через яку призовник вчасно не прибув до територіального центру комплектування.

Відтак, необхідно подати до ТЦК та СП відповідні підтверджувальні документи про причини неявки. Це можна зробити одразу після зникнення причин або ж на етапі розгляду відповідної адміністративної справи.

Неявка призовника без поважної причини у будь-якому випадку спричинить покарання. 


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

«Вижив — винний»: що таке синдром вцілілого та як не картати себе за те, що ти у безпеці

Ухилення від мобілізації без реального покарання: про що свідчить судова практика

Нові правила взяття на військовий облік: прикарпатцям розповіли про зміни

Рідні на війні: як підтримати себе, дитину та тих, хто боронить Україну


Коментарі ()

30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1216
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1032
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2144
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3580
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2739
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2726

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

482

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

918

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

857

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1848
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

911
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

658
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

566
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1350
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

734 1
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

554
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

27258
05.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19862
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

269
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

611
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

565
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

899