Володимир Голубош: Якщо люди бачать, що інші порушують правила і їм це сходить з рук, то вважають, що можуть діяти так само

Інтерв’ю з начальником Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області генералом поліції третього рангу, доцентом кафедри кримінального права, процесу і криміналістики Київського інституту інтелектуальної власності та права Національного університету «Одеська юридична академія», кандидатом юридичних наук Володимиром Голубошем на тему: "Актуальні питання впровадження на практиці кримінологічної теорії розбитих вікон".


Останнім часом багато уваги приділяють так званій теорії розбитих вікон як одному з ефективних чинників покращення не лише криміногенної ситуації, а й суспільного життя. У чому полягає суть цієї теорії, користь від її впровадження?


Кримінологічна теорія розбитих вікон розглядає дрібні правопорушення не лише як фактор криміногенної обстановки, але й як активний чинник, що впливає на рівень злочинності загалом. Вона сформульована американськими соціологами Джеймсом Вілсоном і Джорджем Келлінгом у 1982 році. Суть цієї теорії полягає у поведінковій психології мас. Якщо люди бачать, що інші особи порушують правила і їм це сходить з рук, то вони вважають, що можуть діяти так само. Приміром, якщо на тротуарі припарковано кілька автомобілів, то точно знайдуться й інші водії, які забажають залишили там і своє авто.

Автори теорії наводять влучний приклад: якщо у вікні будинку не замінити розбите скло, то згодом у будівлі не залишиться жодного вцілілого вікна, а пізніше розпочнеться мародерство, крадіжки, різко загостриться кримінальна ситуація вже в районі, місті. Тобто вчинення дрібних правопорушень, якщо на них немає адекватної реакції правоохоронців, влади, суспільства, є передумовою скоєння більш тяжких злочинів.

Теорія розбитих вікон знайшла широке застосування на практиці спочатку в Нью-Йорку, а пізніше в інших містах США, Європи, Південної Африки, Індонезії. Рудольф Джуліані, обраний мером Нью-Йорка в 1994 році, і новий комісар місцевої поліції Вільям Браттон оголосили боротьбу з такими дрібними порушеннями, як розмальовування будинків графіті, безквитковий проїзд, ​​жебрацтво, бійки тощо. Те, на що раніше не звертали особливої ​​уваги, стало неприйнятним. Поліції дали розпорядження реагувати на найдрібніші правопорушення. Карали навіть за папірець, кинутий поруч зі сміттєвою урною. Заарештовували кожного, хто пиячив і буянив у громадських місцях, кидав порожні пляшки, розмальовував стіни, стрибав через турнікети в метро, випрошував гроші у водіїв.

Послідовна боротьба з «розбитими вікнами» призвела до суттєвого зниження злочинності у Нью-Йорку. До того криміналізоване місто стало найбільш безпечним мегаполісом США. Жителі отримали більш чисте і безпечне соціальне середовище, а також впевненість у здатності поліції впоратися не лише з дрібними правопорушеннями, але і з тяжкими злочинами. 


Володимире Валентиновичу, в чому полягає актуальність теорії розбитих вікон для нашого сьогодення?


Багато проблем, які є в українському суспільстві, спонукають до вироблення нових, більш ефективних способів їх вирішення. Одним із першочергових завдань Національної поліції України є запровадження комплексу заходів щодо профілактики правопорушень та зниження рівня злочинності на основі різних концепцій і підходів, серед яких особливої уваги заслуговує теорія розбитих вікон. Вона доступна і зрозуміла, здатна принести корисні результати як для соціуму, так і кожного громадянина. З її впровадженням вдається підтримувати чистоту і порядок у населених пунктах, впливати на внутрішню гармонію людей, реалізувати цікаві соціальні проекти, що здатні значно покращити якість життя. Тобто розбиті вікна, сміття на вулицях та інші ознаки занепаду ведуть до зростання злочинності, антисоціальної поведінки громадян. Власне, реалізація теорії розбитих вікон спрямована на те, щоб усіма силами боротися з цими негативними проявами.

Водночас в її основі – не лише зовнішня чистота, на яку усі звертають увагу, але й внутрішня, котра є запорукою гармонії, благополуччя, позитивного морально-психологічного клімату в сім’ї, колективі, державі. Тож її можна розвинути до більших масштабів, розглядаючи в аспекті духовно-ціннісної складової: чистоти помислів, вміння поважати людину як найвищу соціальну цінність.


З Ваших слів виходить, що теорія розбитих вікон охоплює і сферу духовності. Як цей аспект може допомогти у повсякденній поліцейській діяльності?


Глибоко переконаний, що майбутнє кримінологічної науки – за духовно-культурними цінностями, сферою духовності, яка зазнала атеїстичних гонінь у радянський час. Відповідно, теорія розбитих вікон у цьому напрямі ще не розроблена на належному рівні. Однак у поліцейській практиці такі напрацювання були б ефективними, наприклад, при вивченні психологічного портрета особистості. Значимість кримінології особливо зростає в наші дні, коли світ зіштовхнувся з новими викликами, природу яких зрозуміти надзвичайно складно. Щоб запобігти їх негативним наслідкам, необхідно запропонувати альтернативні шляхи виходу з ситуації.

Кожна людина поряд з тим, що живе у тій чи іншій місцевості, тобто те, що ми називаємо навколишнім світом, мислить і постійно перебуває у своєму, внутрішньому мікросвіті, який є невідомим для інших. Є багато чинників, які здатні вплинути на нього, змінити атмосферу навколо нас на краще. Треба використовувати кожну таку можливість


Що сьогодні особливо привертає до себе увагу в культурі поведінки громадян?


Скажімо, нерідко можна почути і навіть побачити в друкованих ЗМІ нецензурну лексику, не кажучи вже про соціальні мережі. І нікого це вже не дивує. Неприємно спостерігати, коли курці палять на зупинках, у скверах і парках, а оточуючі змушені вдихати сигаретний дим, на шкоду своєму здоров’ю. Люди, не задумуючись над наслідками, викидають сміття в річки, спалюють бур’яни на присадибних ділянках, вибирають піщано-гравійну суміш, вирубують ліс. Необхідно принципово реагувати на ці речі, застосовуючи норми законодавства, проводити серед населення просвітницьку роботу.

Потрібно активно й повсюдно пропагувати здоровий спосіб життя. Місцевим громадам варто організовувати різні конкурси з наведення порядку й чистоти, заохочуючи небайдужих підприємців, мешканців зробити наші міста й села красивішими, охайнішими, привабливими для туристів. Недарма кажуть: чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять.


Яка, на Вашу думку, роль поліції у цих процесах?


Якщо довіра обрана основним показником роботи поліцейського, то треба її здобувати повсякденними справами, спрямованими на покращення життя громадян, зокрема в сфері безпеки. Одним із таких напрямків якраз може слугувати впровадження практичних елементів теорії розбитих вікон, а саме нульової терпимості до будь-яких правопорушень. Співпраця влади, правоохоронних органів і громадськості у рамках цього проекту є цілком виправданою і необхідною. Впевнений, що результати не забаряться.

Прикарпаття, зокрема його обласний центр, мають древні історичні корені, потужний туристичний потенціал, який потрібно розвивати. Щоб гості міста й регіону поверталися з Івано-Франківщини з позитивними враженнями і настроєм, що спонукало б їх знову приїжджати сюди, потрібно ще багато працювати – і органам влади, і правоохоронним структурам, і бізнесу. Адже чистота і порядок ‒ це не лише запорука безпеки, але й фактор привабливості будь-якого населеного пункту, підвищення його позитивного іміджу. Відрадно, що, за різними фаховими оцінками, Івано-Франківськ вважається одним із найбільш комфортних для проживання містом в Україні, в тому числі – в плані безпеки. В цьому є значна частка роботи поліцейських та громадськості. 


Можливо, формування безпечного житлового середовища допоможе знизити рівень злочинності, покращити ситуацію з правопорушеннями на вулицях, в інших публічних місцях?


У руслі впровадження теорії розбитих вікон важливо виробити підходи до формування безпечного житлового середовища. Так склалося, що у післявоєнні роки люди були більш дружними та згуртованими, а сьогодні сусідський простір перебуває, так би мовити, у зачерствілому стані, коли абсолютна більшість громадян часто байдужі до чужого горя, займають бездіяльну позицію стосовно того, що діється навколо.

Буває, що у великих містах практично немає прибудинкових територій для того, щоб можна було влаштувати нормальний життєвий простір для зайняття спортом, облаштувати парки і сквери, відпочинкову зону тощо. І така урбаністична замкнутість накладає свій відбиток на психології людей. Простір житлового середовища і внутрішньо-духовні процеси тісно взаємопов’язані між собою. Тому органи місцевої влади повинні проводити перемовини із забудовниками, добиватися, щоб архітектура міста розвивалася з урахуванням вимог до формування безпечного житлового середовища.


Як забрудненість навколишнього середовища впливає на криміногенну обстановку в соціумі?


Поведінка людини вибудовується за формулою «вчинок – звичка – характер», і звикання до забрудненого навколишнього середовища не має бути нормою. Світ, який нас оточує, формує установки на непримиренність до зла, спонукає до чистоти і порядку. Найчастіше кримінальна поведінка людини формується з безладу вдома, у середовищі проживання чи праці людини. Теорія розбитих вікон демонструє «мінімальну терпимість до безладдя», як із дрібних порушень виростають великі. В такий спосіб формується кримінальна поведінка, для профілактики якої необхідно реалізовувати стратегію підтримки порядку у навколишньому природному середовищі і в поведінці, внутрішньому світі кожної людини.

Тому потрібно працювати над створенням комфортних умов для проживання і навчання, праці наших громадян. Цим самим проявимо свою повагу до себе та оточуючого світу, до ближнього. Чистота сприяє відкритості, доброзичливості. Українська нація споконвіків відзначалася порядком у дворах, на громадських територіях, в оселях. І цю якість необхідно примножувати.


Володимире Валентиновичу, наскільки реальною й близькою у перспективі є впровадження в наших реаліях теорії розбитих вікон?


Потрібно сказати, що в державі й нашій області зокрема вже частково здійснюються кроки, які можна вважати елементами впровадження теорії розбитих вікон.  Завдяки співпраці з органами місцевого самоврядування на території Прикарпаття успішно реалізовується проект «Поліцейська станція», що стало можливим завдяки поєднанню процесів децентралізації та об’єднання громад. На сьогодні відкрито 18 поліцейських станцій.  26 територіальних громад беруть участь у проекті «Поліцейський офіцер громади». Це дозволяє ще більше наблизити поліцію до населення, оперативніше реагувати на правопорушення, попереджувати протиправні дії, поліпшити якість надання поліцейських послуг. 

Протягом минулого року до органів поліції області надійшло 154,5 тисячі заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події. Це майже на вісімнадцять тисяч більше, ніж було позаторік, що свідчить як про зростання довіри населення до поліції, так і реагування правоохоронців на будь-які, навіть найменші порушення закону та публічного порядку.

Показовим є те, що попри збільшення заяв і повідомлень громадян кількість кримінальних злочинів не зросла, а навпаки, більш ніж на тисячу зменшилася, в тому числі тяжких та особливо тяжких. Прикарпаття і надалі залишається одним із найбільш безпечних регіонів нашої держави, що є добрим результатом тісної співпраці органів поліції, місцевої влади та громадськості. 


02.02.2021 19853 11
Коментарі (11)

РР 2021.02.11, 13:58

Респект, поважаю. Ніколи нічго схожого ще не читав від керівника поліції.

Сергій Чирва 2021.03.08, 06:27

Отримав дійсне естетичне задоволення від прочитаного.????

Як би оцю ТЕОРІЮ БИТИХ ВІКОН перше застосувати до самих поліцейських?????

Сергій Чирва 2021.03.08, 07:21
Знаки питання тут у коментарях вилазять на місці смайликів..
P 2021.03.08, 11:07

Згоден: якщо люди бачать безкарність - починається бєспрідєл.

Давайте конкретніше: поліція не годна поприбирати мерські намети https://firtka.if.ua/blog/view/star-novorichnyj-podarunok-chas-minjaty-budky. Так, це сигнал: робіть, що хочете.

Наслідок - місто стало COVID-столицею України. https://firtka.if.ua/blog/view/covid-stolycja-ukrajiny

Не-виконання Закону в явних "дрібницях" - призводить до катастрофічних наслідків. Може копам вже слід реагувати?!

ЛЮДМИЛА ГЕОРГИЕВНА ПАНАСЕНКОВА 2021.03.28, 10:34

добренький день хотелось бы узнать как и каким методом можно предотвратить беспредел в нашем селе чернелица ив франковской обл городенковского р на все дело в том что у нас в селе многие не соблюдают правил дорожного движения едут по селу с огромной скорость на замечания не реагирую а многие еще пытаються оскарбить и кунуться в драку если им сделать замечание вот такой случай был вчера у нас в селе вечером ехал житель села чернелица на  своем авто в совершенно пьяном виде и на огромной скорости прям по улице села все дело в том что у нас в селе такое происходит постоянно школа и дет сад находиться в центре села в том году около садика сбили местного стамотолога которого от полученных травм ели спасли в больнице того парня который его сбил к уголовной ответственности не превлекли так как жители села были против решили отделаться взяткой после происшествия я писала в газету край и добилась того чтобы у школы  установили дорожные знаки но у дет сада к сожалению их нет до сих пор хотя можно и зебру нарисовать и у школы и у дет сада это происходит постоянно и в основмом это делают молодые мальчики мажоры которым на все плевать у меня в школе учаться дети и я требую срочно принять меры начертить зебру у школы и у дет сада установить у нас в селе и в других селах на сколько это возможно службы полиции украины и не оставить без внимания тех кто не желает добровольно подчиняться закону

Українець 2021.11.26, 13:49
Ти спочатку навчися говорити українською, а не мовою агресора, а потім розказуй, як нам жити. Як казала І. Фаріон: "Чемодан... Вокзал... Росія..."
Гість 2021.11.26, 13:45

https://www.google.com/amp/s/www.pravda.com.ua/articles/2021/11/26/7315253/index.amp

За цим посиланням теж згадується теорія розбитих вікон.

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

801
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2353
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2041
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2063
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6260 55
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2356 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

227

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1048

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1029

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1298
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

148
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

513
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1976
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26403
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

462
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10381 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7920
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

467
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

320
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

470
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

544
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1487