Те, що ми не знаємо про походження коронавірусу, може вбити нас

Медичний персонал в захисному одязі із пацієнтом приїхали у лікарню Червоного Хреста в Ухані 25 січня.

Фотограф: Гектор Ретамал / AFP через Getty Images


ВООЗ має нову місію в Китаї з виявлення джерела збудника.


Кращі розуми вірусології намагаються розгадати таємницю: як летальний коронавірус поширився з дикої природи Китаю до основних центрів людського населення? І який ланцюжок генетичних мутацій спричинив збудник, що так ідеально пристосований ховатися та швидко поширюватися?

Розшифровка SARS-CoV-2, відомого зараз вірусу, котрий поширюється по всьому світу, є вирішальним кроком до стримування пандемії, внаслідок якої вже померло 270 тис осіб. Плюс інфекція спровокувала те, що може стати найгіршим економічним крахом після Великої депресії.

Поки в США, Європі та Китаї тривають програми з пошуку вакцини, щеплення може готуватися місяцями, не може проводитися лікування. Тим часом, щоб зменшити ризик смертельних  вторинних спалахів або виникнення абсолютно нового штаму, необхідно відстежити подорож збудника навколо земної кулі. Це означає повернутися до Китаю, де все почалося десь у 2019 році.

Минулого тижня Всесвітня організація охорони здоров’я звернулася до Пекіна з дозволом на направлення нової наукової місії для більшої епідеміологічної детективної роботи. Китай, який пустив команду ВООЗ в країну на початку лютого, коли вирувала епідемія, ще не підписався.

За словами двох людей, знайомих із ситуацією, президент Сі Сі Цзіньпін, який особисто контролює ситуацію щодо вірусу в Китаї та розслідування того, як почався спалах, тримає жорсткий контроль над китайськими науковими дослідженнями, які повинні попередньо затверджуватися перед публікацією.

Однак у міру зростання кількості людей, що загинули, та безробіття у всьому світі, тиск на Пекін посилюється, щоб дозволити міжнародним дослідникам взяти інтерв'ю у людей, що перехворіли і вижили, зробити "польові" роботи та вивчити зразки вірусів, які країна скупила щодо спільного використання, повідомляє США.

Майже через пів року, коли всі переживають історичну глобальну кризу в галузі охорони здоров'я, у наших знаннях ще є величезні прогалини. Ці питання без відповіді перешкоджають нашій здатності стримувати спалах і запобігати майбутнім пандеміям, водночас розпалюючи війну слів між США та Китаєм щодо походження вірусу.

Приблизно 70% інфекційних захворювань у людини є зоонозними або передаються від тварин людям. Секвенування геномів SARS-CoV-2 показує, що це стосується двох інших смертельних коронавірусів, які виникли у кажанів.

Співробітники групи з гігієни Ухань з надзвичайних ситуацій проводять обшуки на закритому оптовому ринку морепродуктів у Ухані 11 січня. Фотограф: Ноель Селіс / AFP через Getty Images

Сильний гострий респіраторний синдром, який почався в Китаї у 2002 році, і близькосхідний респіраторний синдром через десятиліття поширився на людей через вторинне тваринне джерело. Що стосується ГРВІ, то експерти вказували на котів-циветів - маленьких, нічних ссавців, як вірогідного каналу. З MERS, верблюди вважаються носієм.

Як вважається, SARS-CoV-2 здійснив аналогічну подорож, проте слідчим ще не встановлено проміжного господаря тварин, на думку Пітера Бен Ембарека, експерта з питань безпеки харчових продуктів та захворювань ВООЗ.

"У цій історії відсутній зв'язок між походженням вірусу та моментом, коли він почав циркулювати між людьми", - сказав він.

Домашні тварини

Це викликає тривогу щодо того, що невідоме тваринне джерело все ще поширює хворобу, відому як Covid-19. Дослідники ВООЗ повідомили в п'ятницю, що домашні коти можуть передавати вірус іншим котам, хоча ще немає доказів того, що домашні тварини можуть передавати його людям.

Стоячи перед новою науковою місією, щоб дізнатись більше про походження вірусу в Китаї, є практичні питання проведення неупереджених розслідувань в авторитарній політичній системі - і геополітичне суперництво США та Китаю, яке пізніше виявилося особливо гострим.

Працівник вимірює температуру кота у котячому кафе в Бангкоку 8 травня. Фотограф: Lillian Suwanrumpha / AFP через Getty Images

Адміністрація Трампа звинуватила Пекін у масовому приховуванні серйозності епідемії Covid-19. Він стверджував, не надаючи доказів, що випадковий витік вірусу міг статися в лабораторії біологічного дослідження в Ухані, місті в центральному Китаї, де вперше виявили спалах. Китайський чиновник у своєму твіті звинуватив американських військових у ввезенні збудника в країну.

Вчені, які вивчали генетику вірусу, переконані, що він природного походження, а не розроблений у лабораторії. Випадковий витік з науково-дослідного центру в Ухані теоретично можливий, але "настільки неправдоподібний", коментував Стенлі Перлман, професор мікробіології та імунології в Університеті Айови, який відвідав заклад і високо оцінив його.

Однією з причин є репутація Ши Дженглі, 56-річного заступника директора Інституту вірусології Ухана. У 2004 році Ши знайшов природний резервуар коронавірусів у печерах кажанів поблизу Куньмінга, міста в південній китайській провінції Юньнань. У лютому вона опублікувала статтю в журналі Nature, де говорилося, що геномна послідовність нового збудника була на 96% ідентичною послідовності коронавірусу, виявленого в Юньнані.

Ши сказала, що огляд генетичних характеристик вірусів, з якими вона працювала в лабораторії, не збігався з ознаками поширення коронавірусу в людини. У публікації в соціальних мережах вірусолог заявила, що "клянеться своїм життям", що збудник, що спричинив хаос, не мав нічого спільного з її лабораторією. Державний секретар США Майкл Помпео відмовився від попередніх тверджень про "величезні докази", що вірус втік з лабораторії Уханя.

Це все ще залишає для вчених запитання, де і як вірус потрапив у людину. Так звані "мокрі ринки", які продають живих тварин, як наприклад, в Ухані, на яких простежено багато перших випадків хвороби, раніше були причетні до поширення хвороби. Однак, експерти не впевнені, чи справді спалах розпочався на ринку, чи був там лише виявлений.

Лабораторія P4 Інституту вірусології в Ухані, 17 квітня. Фотограф: Гектор Ретамал / AFP через Getty Images

Пітер Дасак, еколог із неприбуткового альянсу EcoHealth, заявив, що, швидше за все, Covid-19 розпочався до перших грудневих випадків, можливо, навіть поза Уханем. За його оцінками, 1–7 мільйонів людей щороку в Південному Китаї та Південно-Східній Азії можуть заражатися вірусами кажанів. Більшість не швидко поширюються між людьми, перш ніж дійти до великих центрів населення, сказав він.

"Саме цей спалах, ймовірно, був серед людей, що населяли Південний чи Центральний Китаї ще в листопаді або навіть раніше", - сказав він.

Інший сценарій передбачає, що хтось тісно пов'язаний з торгівлею дикими тваринами, доставив заражених тварин на ринок Ухань. Як тільки вірус досяг активного мегаполіса в 11 мільйонів, він зростав експоненціально.

Ще одне важливе питання - чи перемістився вірус до людини безпосередньо від кажанів або через вторинне джерело. Якщо це останнє, фермерська чи дика тварина все ще може поширювати інфекцію. Панголіни - ссавці запропоновані як одна з таких можливостей, хоча дані є попередніми. Якщо Covid-19 прийшов безпосередньо від кажанів, важливо визначити, де це сталося, щоб влада могла ввести профілактичні заходи, такі як утримання людей подалі від печер, в яких мешкають літаючі ссавці.

Зрозуміти все це зажадає багато наукових детективів. Віруси постійно зазнають невеликих мутацій у своєму генетичному матеріалі. Дотримуючись сліду генетично схожих версій, відслідковувачі хвороб можуть визначити прогресування пандемії у часі. "Підрахувавши мутації, ви зможете повернути свій вірус туди, де все почалося", - сказав експерт ВООЗ з вірусів тварин Ембарек.

Постачальник з кошиком товарів на "мокрому" ринку Байшачжоу в Ухані, 6 квітня. Джерело: Bloomberg

Відстеження вірусу, його першого походження також вимагатиме співпраці від уряду Китаю - і трохи удачі. Слідчим буде необхідний безперешкодний доступ до ринку в Ухані, його постачальників дикої природи, даних про пацієнтів та популяції тварин.

І все ж ціна збереження походження SARS-CoV-2 в таємниці була б дуже високою. Якщо нинішня криза навчила нас чомусь, то це ось чому: коли людські популяції розширюються та зазіхають на місця проживання дикої природи, ризик виникнення небезпечних вірусів тварин продовжує зростати. І у взаємопов'язаному світі епідемії, які раніше були локалізовані, можуть поширюватися по всьому світу зі швидкістю світла.

Без кращих систем дослідження та нагляду за новими вірусами тварин та регулювання традиційних ринків та торгівлі дикими тваринами по всьому світу ризики майбутньої пандемії зростають.

"Якщо ми нічого не зробимо, якщо продовжимо те, що ми робили протягом останніх 50 років, - сказав Дашак, - буде ще одна пандемія."

за матеріалами Bloomberg


11.05.2020 4666
Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

655
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1900 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1125 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

549
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6900 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11387 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

330

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1067

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1110

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1103
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

273
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1076
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

844
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

743
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

655
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2945
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4437
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18436
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

313
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

348
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

659
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

765