Сон Україна

 

 

Чимало людей, які претендують на епітет «свідомі», закликають народ все гучніше напередодні виборів прокинутися. Щоби до недільного часу підійти  у тверезо-спортивній формі, постати раптом (!) щиросердо усвідомленими істотами. «Партійно патріотичними і мажорно правильними громадянами», - перетлумачують заклики інтелігенції значно гучніше численні політики і політикани, і втюхують ґречно і неґречно останні гречані пакетики бабцям і обцяцянки про їм-піч-мент ПРєзідєнта. Та чи завжди коректно називати нібито таку збайдужілу пасивність, або, на іншому боці медалі, нафантазовану  активність людей у «змінах на краще» хропливим спанням або динамічним сном?

 

Як на мене, вся дедалі більша темниста сірість наших українських буднів полягає  в тому, що добра більшість так і жодного разу ще спати не лягала, а коли лягала, то не заснула, прокинувшись одного разу від кошмару, що, як вважалося, закінчився у 1991 році, і помчала нічними неосвітленими тропами і трасами стрімголов на зустріч своєму «бла» . Бо спання й сновидіння розсувають небачені в бадьорому стані грані світосприйняття. Сон відкриває силу і відкидає втомленість життям. Сон провадить в якісь глибини, що недоступні поза ним. Сон самохіть чи мимоволі змушує людину задуматися над своїм місцем в чотирьохкутній клітці (золотій чи залізній) денного, або ж нічного, життя.                                                                                                                                                                                                                              

Так само і з народами, націями, державами. Без аналізу і даних статистики ризикну висунути екзотичну гіпотезу, що перш ніж за рівнем ВВП і ВНП, рівнем безпеки, корупції , тощо країни, умовно, звісно, діляться на два рівні снів їх жителів, немов верхній і нижній ті рівні. Перший: сни - міцні, з якимись кольоровими казковими сюжетами, домінантно позитивними і величними героями, вони ж, герої, ті, кому вони сняться, зумовлюючи  просинання енергетично наповненим і оптимістично вмотивованим. В основному, це країни, в яких найпродуктивніше генерується прогрес, віра у свободу, право, реалізацію власної волі і долі. Під цей набір все ще чудово підпадають країни Заходу, будемо сподіватися, підпадатимуть й надалі.    Інший вид снів, нижній рівень: сни – теж дуже міцні, сюжетно  наповнені фантасмагоріями, однак , на відміну від першого, з левовою долею негативу і жаху в самогероях, що не може прямо не відбиватися на них після прокидання.  Під цю категорію найбільше підпадає Росія.

 

Є ще третій рівень і вид снів: сонна пустота, тверда подушка і хроплива, пласка, як двері спальні, 2х2, подружка. Найстрашніше, коли починає по-справжньому кошмарити під час сну ту подружку. В такі моменти в її підсвідомості пропливає, мабуть, корабель «Героїка» з носом якогось дяді Джугашвілі чи Ваньки Грозного, наприклад, рухаючись, мов Титанік, на мертвотно застиглий айсберг, що для звички ототожнюється в неї  з долею, фатумом, а якщо ліжко не таке горбате, то з всесвітньою змовою якихось там вічно масонствующіх.  І сплячий пусткою, або бляклим сюрреалізмом,  не в силі заспокоїти її ні стаканом води, ні раптовим зґвалтуванням в задній прохід без змазки, таки попаде під роздачу в режимі сомнабулічної самооборони. Без змазки і відмазки.

 

Тут варто знати, що пустих снів не існує в природі. Просто певна категорія людей має тверду схильність забувати історії із дещо іншого берега реальності. А ще інша засинати зовсім не хоче. А нащо, коли лежачи в темноті треба розмишляти на тему: чи безпечно вкрав сьогодні і чи безпечно вкрадеш завтра більше ? Віченьки не злипаються в сироти… Та, схоже, що всі три рівні сновидінь в нинішні часи схильні зазнавати зміщень в безсонні низини, в кращому разі(для кого-як) перемішуватися в марево оранжевих слоників, що на своїх спинах тримають всю планету, все відчутніше ковзаючись на гігантській китайській черепасі, що поволі прокидається зі сплячки. І люди всюди сплять слабшим і нервознішим сном, і взагалі менше сплять.  

 

У Біблії, у Книзі Буття, є оповідь про те, як Яків, вирушаючи з дому Ісаака на пошуки дружини, дочки арамейського родича, спочив вночі на місці, підклавши під голову собі каменя. І він побачив сон, в якому ангели то сходили з небесної драбини, то здіймалися на неї. А образ Господа, на самому вершечку драбини, промовляв до нього, обіцяючи йому велике і славне майбутнє. Прокинувшись в натхненній тривозі чи тривожній натхненності, Яків тут же омочив  камінь оливою і зробив з нього пам’ятник Богу. А спершу він  сказав, що місце це – брама Божа. Те місце, на якому спав, він назвав Бет-Ел (Дім Божий).  Згодом там виникло місто, Бейт-Ель, існує досі. До того випадку з Яковом, відомо із тих-таки джерел, в тому районі стояло язичницьке ханаанське місто Луз.

 

Деякі екзегети тлумачать той маршрут ангелів драбиною вниз-вгору тим, що кожна територія на Землі має свого ангела Божого, і час його перебування на ній, і час його покидання її. Найпевніше, ангели сходять, коли територія благословляється Творцем, а відходять за провини на ній аж ніяк не Творця. Ангели повертаються, а якісь вже ні.

 

Сьомого дня тижня кращий так би мовити кластер з українців – галичани – мають добру традицію ходити до церкви. Мають і менш добру традицію, але, на жаль, так вони гадають, навіть більш необхідну для багатьох – ходити на вибори. Церква людей міняє, а разом з ними і міняє ставлення Бога до них.  Вибори – ні.  Ні людей, ні божків. - Традиція, нічого не зміниш.

 

Хтось сподівається, що народ проснеться – і автоматично прорветься; хтось, що народ  уві сні підніметься з ліжка сновидою – і зарубає не сплячу покидь. А ангелам з волі Божої відомо, покинуть вони Україну чи зостануться десь там невидимо у  ній. І не було би все так двозначно, якби  чогось трошки ангельського, себто і Божого, не відали люди. 

 


27.10.2012 Яв Назар 1428 2
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1957
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1857
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1852
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5479 46
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2149 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1506

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

740

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

793

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

995

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1002
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1765
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3677
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10253
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26141
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10180 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7708
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

895
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

202
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

260
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

377
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1274
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

880