Про інтелігенцію

 

Завжди дивувався реакції на слово «інтелігент». Начебто й немає у ньому нічого образливого або принизливого, та й «зомбоящик» наводить на нього компліментарний ґлянц. Мовляв, є в нас «трудові інтелігенти», вічно голодні, але й полум’яно віддані якійсь там корисній справі. Давайте всі разом їм зааплодуємо.

Проте інтелігентом бути не хочеться. Ані трудовим, ані творчим, ніяким. Певне тому, що під компліментарним ґлянцем ховається давня місцева хитрість – не платити тим, хто не може вибити з тебе гроші. Себто, шахтарям платити треба, бо вони застрайкують, а то й прийдуть під адмінбудівлю морди бити. Краще дати грошима. Тобто, не краще – дешевше.

Інтелігенція, звісно, також може прийти під ту будівлю. Але морди бити не буде. Постоїть, побурчить, поплаче, отримає якусь «обіцяцянку» та й вернеться до своїх корисних справ. З точки зору влади: вернеться в призначене та освячене жлобською традицією стійло.

Чиновницько-заробітчанське суспільство (тобто теперішнє українське) живе примітивно і мислить цинічно. Воно лише на рівні святкових привітань та передвиборних зустрічей піклується про спільне майбутнє. Насправді, далі похмільного «завтра» воно не передбачає. В нього немає спільного завтра. В нього є лише теперішня спільна метушня, з якої має вирости особиста доларова капуста. Бажано, щоб виросла вже сьогодні. Бо потім біс його знає, що станеться, та яка зараза примчить.

Тому це суспільство не цікавиться інвестиціями у майбутнє. Ані інтелектуальними, ані грошовими. Воно лише зберігає старі декорації з гаслами «наука», «освіта», «культура». Але з кожним роком фарба на них вигорає все більше, а щури прогризають в них здоровенні діри. Ще трохи і декорації впадуть.

Інтелігенція ж продовжує жити між світами. Між світом реальним, де її «опускають по жізні» та світом фантазій, де вона отримує повагу та визнання. З точки зору базару та адмінбудівлі (двох головних майданчиків тутешнього «прогресу») інтелігенція здається суцільним анахронізмом.

А ще нинішні циніки цитують Леніна. Ні, зрозуміло, творів пролетарського вождя вони не читали. Але знайшли у Вікіпедії уривок з його листа Горькому від 15.09.1919: «Інтелектуальні сили робітників і селян ростуть і міцніють у боротьбі за скинення буржуазії та її пособників, інтелігентиків, лакеїв капіталу, що вважають себе мозком нації. А насправді це не мозок, а гавно».

Інфляція інтелігентності починається там, де суспільство втрачає відчуття часу. Комуністи часів Леніна відчували себе монопольними володарями майбутнього. Теперішня українська «еліта» живе виключно сьогоденням, віддаючи майбутнє далекогляднішим корпораціям. В обох випадках мислячі складові громади стають зайвими, адже своїми сумнівами та рефлексіями заважають фестивалю тілесних потреб.

Та й сам соціальний кластер інтелігенції нині руйнується. Вона втратила вузький, але позиційно лідерський, прошарок творчих інтелектуалів, котрий тепер визначають як креативну складову бізнес-еліти. Одночасно ті, кого за радянських часів називали «напівінтелігенцією», здається, остаточно влилися в кочові лави ординарних найманих робітників.

Глобальне переформатування ринку праці взагалі залишає мало місця інтелігентам. Але там, де думають про майбутнє, вони потрібні. Адже не дають встановити монополію на мислення, і, відповідно, не дозволяють власникам засобів масової комунікації та хазяям «зомбоящика» опустити суспільні дискусії до рівня битви за ковбасу. Ті, хто дивиться далі, ніж «завтра», знають, що після битви за ковбасу життя немає. Принаймні того життя, котре варте звання «розумного».

 

report.if.ua


15.07.2024
Тетяна Дармограй

Громадяни мають оновити три основні категорії своїх даних — місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

5200 1
29.06.2024
Вікторія Матіїв

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

1836 4
08.06.2024
Вікторія Косович

Робота рятувальників займає одну з ключових ролей у забезпеченні добробуту суспільства, адже від їхньої оперативної реакції залежить найцінніше — людське життя. Про виклики героїчної професії у час повномасштабної російсько-української війни, журналістка Фіртки поспілкувалася з речницею Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Христиною Перцович.

4046 3
31.05.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком, ЧСВВ (Чин святого Василія Великого) — вислуженим ігуменом монастиря.  

3171 2
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

7961 2
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

20293 29

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

275

Поняття святості, як певної інакшості, духовної досконалості присутнє у різних релігіях.   

818

Поширений вислів «Пийте, але не впивайтеся» часто приписують Ісусу Христу. Втім, чи дійсно в Священному Писанні християн є цей вираз і яке ставлення до алкоголю і його вживанню ми бачимо у Біблії?

1912

Для того, щоб відправляти Зеленського «з речами на вихід», треба запропонувати – а що далі? В умовах війни ми не можемо припустити, щоб країна жила без Президента, яке б прізвище він не мав. 

2391
24.07.2024

Гречаний чай — це корисний і смачний напій, який поєднує у собі багатство вітамінів і мінералів з приємним ароматом. Корисні властивості роблять його незамінним джерелом здоров'я людини.

187
20.07.2024

Влітку під час тривалих вимкнень електроенергії деякі продукти в холодильнику можуть зіпсуватися за чотири години, без нього — за дві.  

694
17.07.2024

Інфляція на споживчому ринку у червні 2024 року порівняно із травнем цього року на Прикарпатті становила 2,5%, з початку року — 4,9%, в Україні — 2,2% та 4,3% відповідно.  

476
23.07.2024

На початку серпня відбудеться Всеукраїнська Патріарша проща до Галицької Чудотворної ікони Матері Божої в Крилосі, яка щороку об’єднує у молитві тисячі вірян.  

18380
19.07.2024

У суботу, 20 липня, християни відзначатимуть День пророка Іллі.  

976
15.07.2024

Отець Антоній Яремчук — вислужений ігумен монастиря та парох парафії Успіння Матері Божої у мальовничому, чудовому відпустовому місці в селі Погоня.  

1215 1
11.07.2024

Подружжя — окреме святе таїнство, нерозривний союз, який заснований самим Господом.  

6099 3
20.07.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

23391 1
24.07.2024

Майже третина (32%) опитаних українців у травні 2024 року висловили готовність до територіальних поступок для якнайшвидшого досягнення миру та збереження незалежності.   

293
20.07.2024

Депутати Верховної ради у першому читанні підтримали законопроєкт, в якому йдеться про угоду зі слідством у провадженнях про корупційні злочини. Сім із десяти обранців з Івано-Франківщини проголосували "за".  

990 1
18.07.2024

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №11340, який дозволятиме підозрюваним у корупційних злочинах чиновникам йти на угоду зі слідством та сплачувати штраф за скоєне правопорушення.  

1174 4
16.07.2024

Зауважимо, соціологи, які опитали понад дві тисячі респондентів, наголошують, що «це думка тилу».

497