Куди поїхати на вихідні: подорожі західною Україною

Тренд «Made in UA» активно розвивався ще до війни, після Революції гідності. На радіо і телебаченні були введені кведи про обмеження російського продукту. Українці та українки нарешті втрачають той комплекс «малороса». Ми почали слухали українських виконавців, дивитись українські фільми, читати українських авторів.

Ми перестали слухати російську «попсу», а натомість дуже любили наших Альону Альону, Jerry Heil та Kalush. Ми почали одягатись в одяг українських брендів, бо їх, виявляється, стало дуже багато. Коли Сара Джесіка Паркер з‘явилась в нашому «Daily Sleeper», я відчула гордість.

Всі ці тенденції не змогли б не вплинути і на культуру подорожей. Ми побачили, якою красивою є наша країна. Тут є все, що можна знайти в тій же ж Європі: море, горе, містичні озера, давні замки та фортеці, красиву архітектуру, острови.

Збільшилась кількість блогерів, які почали знімати відео про подорожі Україною. Звичайно, я також не втрималась, і захотіла краще дослідити нашу Батьківщину. Адже тури вихідного дня західною Україною – це чудова ідея для одноденного відпочинку не лише для внутрішньо переміщених осіб, котрі вимушено змінили своє місцепроживання, але й для місцевих мешканців. 

Подорожуючи по Карпатах можна не тільки дізнатися про традиції нашого народу, але й відчути справжню середньовічну казку. Величні замки вразять своєю пишністю і цікавими легендами, а красиві гори подарують заряд бадьорості на цілий рік.

Ми почали із Закарпаття — воно і близенько, і має багато місць, які я давно мріяла оглянути.

Чинадіївський замок або замок Сент-Міклош 

Побудований ще в 14 столітті, Сент-Міклош часто називають «замком привидів». Нижче додаю коротку легенду, щоб зрозуміти, чому так.

«Понад три століття тому Чинадіївський замок, або як його тоді називали замок Сент-Міклош, став свідком зародження неймовірного кохання графині Ілони Зріні та угорського повстанця Імре Текелі.

Красуня-хорватка Ілона Зріні володіла замком Сент-Міклош. Її коханий юний вождь курців – повстанців проти австрійської імперії, був на 14 років молодшим за неї.

Шалена любов Ілони до угорського героя, який боровся проти австрійського панування, була дуже небезпечною для обох. Невдовзі після весілля Імре Текелі кинули до в’язниці.

Після поразки повстанців та ув’язнення Текелі графиня втратила всі багатства і титули, а дітей забрали в монастир. Та вона мужньо зустріла свою долю і навічно залишилася символом вірності та відданості. Останні роки свого життя вона прожила у вигнанні в Туреччині разом зі своїм коханим Імре Текелі», — пишуть Go To Rest.

Ну от, продовжую. Замок Сент-Міклош. Обгороджений муром та ще й прикритий господарською будівлею, його неможливо побачити з дороги. Потрібно трішки пройти, обійти будинок, і тут він.

Одразу, що впало в очі — це старовинність замку. Вкритий чорними плямами, з маленькими віконцями (мабуть, для лучників), стоїть з краю і наче зовсім не хоче, щоб про нього згадували.

Людей не було зовсім, як здавалось на перший погляд. Я вже навіть розчарувалась, адже дуже хотіла потрапити всередину. Тут виходить хлопчика, по віку ніби й мій ровесник. Я одразу зрозуміла, що він працює в замку, адже тон людини, яка працює в сфері туризму, «помітний здалеку«.

«Добрий день, — каже жваво. — Готові потрапити в замок з привидами».

 «Та ніби так», — невпевнено відповідаю. Для чого ж я сюди приїхала?

читайте також: «У ці місця хочеться повертатись»: Микола Худак про схожість та відмінність  Карпат та Гімалаїв

Він відкриває важкі нові вхідні двері (то вже точно після мінімальної реставрації) і рукою запрошує нашу маленьку компанію всередину.

Перше, що впадає в очі — абсолютно нічого. Пуста зала, стіни з каменю, та й все. Хлопчина взяв з кожного гроші за відвідування, і показує пальцем на маленькі двері позаду нас, які б ніхто самостійно не помітив.

«Це вхід з підземний тунель. Відкриваєте і йдете прямо. Далі вже розберетесь», — сказав і пішов. Відкриваємо маленькі чорні дверцята, металічні, здається. В мене ріст 1,56, проте навіть я змушена була зігнутись, коли заходила в них.

Ну, зайшли. А далі — суцільна темнота. Додумались включити ліхтарик на телефоні. Цей коридор був занадто вузький для нашої компанії, тому йшли «гусачком». Той, хто спереду, світив ліхтарик, інші йому довіряли і притримували один одного.

Нарешті, ми бачимо це світло в кінці тунелю! Коли вийшли з того чорного підземелля, перші пару секунд очі світло не сприймали. Проте, далі я побачила красу.

Неймовірне дзеркало, яке вже тут стояло дуже давно, старовинні меблі з натурального дерева, фортепіано, яке прикрашали портрети жителів замку, лицарські обладунки — і все це прикрашало багато бронзових підсвічників. 

Також, я не стрималась і вирішила зробити селфі в тому дзеркалі.

Сент-Міклош дуже заплутаний. Тут з однією кімнати може бути три виходи, а коридори закінчуються руїнами або глухими стінами, ніби дім Вінчестерів. 

Навколо так тихо, що ти чуєш кожен шелест, кожне слово відлунює. Ходиш цими старими коридорами, а зі стін на тебе дивляться портрети. Колись живі люди, які так, як і ми, думали, відчували, щось робити. І так само прогулювались цими коридорами.

Цікаво, де саме була кімната покійної графині? Цього ми не знаємо, на жаль. Проте атмосферність тут просто заворожує. Після таких поїздок мені зазвичай складно повертатись до звичайного життя, сидіти в сучасному офісі та замовляти каву з собою в кіосках. Хочеться далі тієї середньовічної романтики!

Продовження буде, адже у нас для вас підготовлено ще чимало цікавих маршрутів.

Агенція новин «Фіртка» чинить ворогу інформаційний спротив. Будь ласка, підтримайте редакцію!


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

Безпечний похід у гори: що взяти, як підготуватись та куди піти новачкам

Зустріч з дикими тваринами у Карпатах: як діяти та чому не варто панікувати

«Зсунулися в обрив»: як завдяки GPS-моніторингу шукають туристів у Карпатах

Попит на безпеку та мандрівники з арабських держав: туристичні тренди 2021 року


17.06.2022 Наталія Луцик 6340
Коментарі ()

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1081
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2452
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2078
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2123
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6423 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2409 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

284

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1102

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1135

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1345
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

224
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

555
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2016
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26457
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

515
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10417 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7955
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

500
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

362
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

513
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

585
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1533