Як генетика батьків впливає на дітей

Відомо, що життєву програму, сформовану в генотипі, дитина отримує від батьків, коли їх статеві клітини зливаються в одну. Згідно із законом рівноваги новий чоловічок отримує від батьків рівну кількість генів. Тільки ось гени батька активніші, ніж у матері, і тому вони проявляються краще.

В результаті цього в організмі дитини проявляється 60% батькових генів і 40% маминих. Ці 60% генів жіночий організм під час виношування малюка сприймає як чужорідну інформацію, і йому доводиться поступатися агресивним «чужакам», часто на шкоду власним, інформує Фіртка з посиланням на rivne1.


Проте у нас все одно є можливість дізнатися, які ознаки передаються від мами, а які від тата


Стать дитини

З курсу шкільної програми ми знаємо, що стать майбутньої дитини залежить від батька. Від мами дитина отримує завжди Х-хромосому, а від тата - або Y-хромосому (тоді народжується хлопчик), або Х-хромосому (в цьому випадку народжується дівчинка). Також відомо, якщо у тата в сім'ї було більше братів, ніж сестер, то в основному у нього будуть народжуватися сини, якщо ж у нього було більше сестер, ніж братів, швидше за все, будуть народжуватися дочки.

До речі, у деяких чоловіків в спермі знаходиться рівна кількість Y і X-хромосом, і, відповідно, їхні сини і дочки будуть народжуватися з однаковою ймовірністю. В Y-хромосомі знаходиться менше генів, ніж у Х-хромосомі, і частина з них відповідає за формування чоловічих статевих органів і виробництво сперматозоїдів. Тому син в основному буде схожий на матір, оскільки отримає від неї набір генів, відповідальних за зовнішність. Якщо ж народиться дівчинка, вона отримає дві Х-хромосоми, а значить, заздалегідь передбачити її вигляд не вдасться.

Обличчя

В основному діти отримують від своїх батьків розмір скул, форму підборіддя і куточків очей, область навколо губ і особливість будови кінчика носа. Саме тому люди з перерахованими ознаками здаються нам схожими.

Колір очей

Зі шкільної програми ми знаємо, що коричневий колір очей - це домінантна ознака. Тому якщо у одного з батьків темні очі, а в іншого зелені або блакитні, то дитина, швидше за все, буде темноока. Але є один нюанс. Якщо у обох батьків очі темні, але в геномі присутній придушений ген, який відповідає за світлий колір очей (блакитний або зелений), є ймовірність, що малюк народиться яснооким. Також не виключена можливість народження кароокої дитини у світлоокий батьків.

Ямочки на щоках є домінантною ознакою.

Тому якщо у когось із батьків вони присутні, то більш ніж ймовірно, що вони виявляться у дитини.

Форма волосся

Здатність волосся завиватися в кучерики - це домінантна ознака, але однієї наявності його у когось з батьків недостатньо. Якщо у обох батьків кучеряве волосся, то і дитина буде красуватися кучериками. Якщо мама і тато є власниками прямого волосся, то і син народиться з прямим волоссям. Якщо один з батьків має кучері, а інший - пряме волосся, то у дитини волосся будуть хвилястими. Але може трапитися і несподіване. Якщо обоє батьків кучеряві, але у когось з їх родичів були прямі волосся, син (дочка) може їх успадкувати.

Інтелект

Гени, що відповідають за когнітивні здібності, містяться в Х-хромосомі. Відповідно, якщо народиться син, він отримає свій інтелект від матері. Дочки отримують розумові здібності від обох батьків. Проте успадковується лише 40% інтелекту, решта дитина добирає в результаті виховання і навчання. Тому даних факторів потрібно приділяти належну увагу.

Тип фігури

Також передається генетично. Вага та ширина талії на 40% обумовлені генетикою. Причому люди, які страждають від ожиріння, підвищують цю обумовленість до 75-80%. А якщо один з батьків повний, а інший худий? Схильність до худорби або зайвої ваги передається від обох батьків приблизно однаково. Але при цьому гени стрункості слабші, а значить, передаються дитині в дещо меншій мірі. А ось на вагу новонародженого впливає тільки мама. Якщо вона худенька, то дитина народиться стрункою, якщо повна, то малюк з'явиться на світ з запасами ваги. Причому вага батька в цьому випадку не має ніякого значення.

Ріст

На рістдитини в основному впливають гени батька. У високих чоловіків нащадки зазвичай мають високий зріст. Причому 60-80% зростання дітей обумовлюється зростанням батьків, а решта залежить від харчування, способу життя, умов проживання та ін. Також вчені помітили, що сиблинги (рідні брати і сестри) рідко мають однакове зростання, зазвичай молодші нижче старших.

Як визначити ріст майбутньої дитини?

Якщо ви чекаєте хлопчика, складіть ріст мами і тата і додайте 13 см. Отриману суму розділіть на 2, і ви дізнаєтеся, якого зросту юнак буде. Якщо чекаєте дівчинку, складіть ріст мами і тата і відніміть 13 см. Отримане розділіть на 2, і дізнаєтеся приблизний ріст дочки в дорослому віці.

Як зрозуміти, який ген в нашій родині є домінантним?

Подивіться сімейні фотографії, ваші і вашого чоловіка. Приділіть особливу увагу тому, які риси найчастіше повторюються у родичів з покоління в покоління. Наприклад, кучеряве волосся, форма підборіддя, форма скул, форма кінчика носа і так далі. Ці риси і будуть домінуючими і з більшою ймовірністю виявляться у вашої майбутньої дитини.

Захворювання, що передаються від матері до сина

До хвороб, що передаються від матері до сина, відносяться аутизм, миодистрофия Дюшенна (прогресуюча слабкість м'язів), гемофілія (нездатність згущуватися крові). А чому хворіють тільки сини? Імовірність прояву перерахованих вище хвороб у дочок вкрай мала. Це відбувається тому, що жінка є носієм Х-хромосоми з патологічним геном і цю хромосому передає дитині - хлопчику чи дівчинці. На відміну від дівчинки, хлопчик отримує тільки одну Х-хромосому, з пошкодженим геном, тому йому нема чим компенсувати цю помилку програми. У дівчинки ж пошкоджений ген компенсується здоровим, але тим не менше вона є носієм цієї хвороби.

Захворювання, що передаються від батька до сина

Чоловіки, які страждають на ішемічну хворобу серця, передають схильність до неї своїм синам. А чоловіки з безпліддям, які вдалися до зачаття штучним шляхом, можуть передати своїм синам ген безпліддя. Схильність до психічних захворювань і ряду виражених психологічних проблем: вчені з'ясували, що чим старше стає чоловік, тим через більшу кількість мутацій (помилок програми) проходять його сперматозоїди. Відповідно, вік батька збільшує кількість мутацій, які він передає своїм дітям.

У 20 років це 25 мутацій, а в 40 років вже 65 мутацій. Погіршення якості сперми підвищує ризик появи у дитини різних психічних захворювань, гіперактивності, біполярного розладу, схильності до суїциду. Якщо батькові на момент зачаття було більше ніж 45 років, його діти можуть страждати від складнощів з навчанням. Важливий момент. Жіночі статеві клітини від мутацій не страждають, тому що вони формуються в організмі дівчинки задовго до її народження, ще в той період, коли вона знаходиться в утробі матері.


19.09.2020 39519
Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

637
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1860 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1117 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

541
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6892 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11371 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

321

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1057

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1100

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1096
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

266
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1068
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

835
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

729
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

653
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2937
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4425
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18427
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

296
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

341
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

651
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

756