Зміни з липня: чого очікувати прикарпатцям

Війна внесла свої корективи у життя людей. З 1 липня 2022 року українців чекають деякі зміни.

Фіртка розповідає, що саме зміниться в Україні у липні.


Підвищення пенсій


З 1 липня мінімальні та максимальні пенсії підвищать на тлі зростання прожиткового мінімуму. Для пенсіонерів він складе 2 027 гривень.

Таким чином мінімальна пенсія збільшиться з 1 934 гривень до 2 027 гривень, а максимальна — з 19 340 гривень до 20 270 гривень. Також зростуть і пенсійні надбавки, прив’язані до показника прожиткового мінімуму.


Соціальні виплати


Оскільки базою для нарахування соціальних виплат є прожитковий мінімум, його зростання призведе і до зростання грошової державної допомоги.

Нагадаємо, розмір прожиткового мінімуму з 1 липня встановили на рівні:

  • 2 508 гривень — загальний показник на одну особу в розрахунку на місяць;
  • 2 201 гривні — для дітей до 6 років;
  • 2 744 гривень — для дітей від 6 до 18 років;
  • 2 600 гривень — для працездатних осіб;
  • 2 027 гривень — для осіб, які втратили працездатність.

Аліменти


Мінімальні розміри аліментів регулюються Сімейним кодексом України, зокрема встановлюються відповідно до прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.
З 1 липня розміри аліментів мінімальна рекомендована сума аліментів буде:
  • 2 201 гривні — для дітей до 6 років;
  • 2 744 гривень — для дітей від 6 до 18 років;

Мінімальний гарантований розмір аліментів (50% від прожиткового мінімуму) становитиме:

  • 1 100,50 гривень — для дітей до 6 років;
  • 1 372 гривень — для дітей від 6 до 18 років.

Зазначимо, що рекомендований розмір аліментів може бути призначено у судовому порядку лише в тому разі, якщо платник аліментів має достатній дохід.

Водночас поняття достатній дохід законодавчо не визначено.


Декретні виплати


Розмір допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами становить 100% від середньомісячного доходу жінки за місцем її офіційної роботи.

Жінкам, які не працюють, та жінкам, які не є фізособами-підприємцями, які сплачують ЄСВ, виплати можуть нараховуватися у розмірі не менше ніж 25% прожиткового мінімуму для працездатних осіб — від 650 гривень на місяць із 1 липня.

З 1 липня розмір допомоги для вагітних становитиме:

  • 2 730 гривень — за 126 днів декретної відпустки;

  • 3 033 гривень — за 140 днів декретної відпустки;

  • 3 900 гривень — за 180 днів декретної відпустки.


Виплати одиноким матерям


Розмір допомоги одиноким матерям визначається як різниця між прожитковим мінімумом на дитину відповідного віку та середньомісячного сукупного доходу сім'ї для одного її члена.

Так, з 1 липня виплати становитимуть:

  • на дітей віком до 6 років — до 2 201 гривні;

  • на дітей віком 6-18 років — до 2 744 гривень;

  • на студентів стаціонару 18-23 років — до 2 600 гривень.


Тарифи на комунальні послуги


З липня клієнти «Нафтогазу» платитимуть за газ за фіксованим тарифом у 7,96 гривні за кубометр із ПДВ, але без вартості транспортування.

При цьому новим клієнтам потрібно буде зареєструватися в компанії та отримати особистий номер особового рахунку. Для цього потрібно:

  • перейти в чат-бот GASUA у Viber, Telegram або NaftogazGasSupply у Facebook Messenger;

  • ввести ЕІС-код із 16 символів (латинських літер та цифр), який можна знайти в особистому кабінеті, контакт-центрі вашого облгазу або в рахунку за розподіл чи постачання газу;

  • отримавши особовий рахунок, потрібно зареєструватися в особистому кабінеті на сайті «Нафтогазу».

Також особовий рахунок можна отримати, звернувшись до контакт-центру «Нафтогазу».

Тарифи на воду та електроенергію залишаються без змін.


Подорожчання автострахування


Від 1 липня збільшиться розмір страхових виплат з обов'язкового страхування цивільної відповідальності. Водночас збільшиться і вартість такої страховки, очікується подорожчання на 10-20%.

Як зміниться розмір виплат:

  • зі 130 до 160 тисяч гривень у разі завдавання шкоди майну,
  • з 260 до 320 тисяч гривень у разі завдавання шкоди життю та здоров'ю (в розрахунку на одного потерпілого),
  • зросте і гранична сума за самостійного оформлення повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду його учасниками для страхової компанії (за так званим європротоколом) – з 50 до 80 тисяч гривень. Це означає, що більша кількість постраждалих в аваріях зможуть отримати страхову виплату без виклику Нацполіції. 

Щоб захистити громадян від шахраїв, інформацію про укладені електронні договори «Зелена картка» вноситимуть до єдиної бази даних.


Скасування «нульового розмитнення» для ввезення авто з-за кордону


Зміни набувають чинності з 1 липня.

Так, ухвалений документ передбачає відновлення оподаткування для товарів, що ввозяться платниками єдиного податку першої, другої та третьої групи; а також для підприємств, що не сплачують ввізне мито.

Законопроєкт відновлює оподаткування, яке скасували у березні:

  • для товарів, що ввозяться платниками єдиного податку першої, другої та третьої групи (за даними митної статистики, в середньому щомісячні втрати доходів бюджету становлять близько 3,0 мільярда гривень ПДВ та ввізного мита);
  • для підприємств, що не сплачують ввізне мито (за даними митної статистики, в середньому щомісячні втрати доходів бюджету становлять близько 0,5 мільярда гривень ввізного мита);
  • для транспортних засобів, що ввозяться громадянами (в результаті дії звільнення від оподаткування ввізним митом, акцизним податком та ПДВ до бюджету не надійшло близько 17,8 мільярда гривень).

Водночас закон передбачає скасування пенсійного збору на придбання електромобілів.

  читайте також: Нульове розмитнення: звідки та які авто привозять українці


Штрафи за куріння електронних пристроїв у громадських місцях 


Електронні пристрої для паління прирівняли до звичайних сигарет, тож любителів тютюнових гаджетів штрафуватимуть за їх використання вже з липня. 

Від 1 червня 2022 року заборонено продавати неповнолітнім електронні сигарети та IQOS, а від 11 липня  —  курити електронні сигарети й IQOS в громадських місцях.

За порушення передбачені такі штрафи:

  • за продаж електронних сигарет і тютюновмісних виробів для електронного нагрівання неповнолітнім — 1 020 гривень, за повторне порушення — 10 200 гривень;
  • за куріння електронних сигарет у громадських місцях - 1000 грн, за повторне порушення — 10 000 гривень;
  • за куріння в кафе, барах і ресторанах -3000 грн, якщо порушення вчинене повторно, штраф — 15 000 гривень.

Нові правила отримання водійських прав


Від 24 липня зміняться правила видачі водійських прав.

Щоб отримати водійські права потрібно буде:

  • прослухати теоретичний курс в автошколі й отримати свідоцтво зі строком дії 1 рік;
  • скласти теоретичний екзамен у сервісному центрі МВС;
  • пройти практичну підготовку в автошколі;
  • скласти екзамен в автошколі та отримати свідоцтво з терміном дії 2 роки;
  • скласти практичний екзамен у сервісному центрі МВС й отримати посвідчення водія.

Агенція новин «Фіртка» чинить ворогу інформаційний спротив. Будь ласка, підтримайте редакцію!


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

Війна: як пережити смерть рідних

Єдине, що нас «єднає» з ворогом. Чому мова на часі?

Виклики та реалії: ринок праці в Івано-Франківську під час війни

«Вижив — винний»: що таке синдром вцілілого та як не картати себе за те, що ти у безпеці


Коментарі ()

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1878
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1817
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1814
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5351 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2112 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1476

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

681

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

738

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

930

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

967
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1716
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3632
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10212
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26085
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10138 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7676
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

858
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1360
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

346
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1233
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

830
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1038