У «Сценарій для трьох акторів» затесався «Бармалей»

Вілунав  Відкритий театр у Івано-Франківську і у спогадах завершився гештальт. Таки непересічна ця подія була для міста.Непересічна подія для міста, але не для містян. Три дні у глядацьких залах було обмаль франківців. Не знали про фестиваль? Чи театр як такий уже не цікавий? Чи ігнорили? Не густо було на фестивалі ні знаних франківських театралів, а ні знаних франківських акторів.  Зате з усього світу був повен міх.

А фестиваль таки був цікавий і насичений: майстер-класи від Ірини Бенюк і плейбек-театр від Кібітки, й презентація Неди Неждани з унікальним доробком українських драматургів – антологією п’єс «Майдан. До і Після», й зрештою вистави «Сіра зона» й «Ополченці» від ПлейПост-Театру. Про все це уже написано.  

Найприємніший спогад - аплодисменти найменшим акторам фестивалю – вихованцям дитячої театральної школи «Живбувпес». Малеча на сцені творила історію про Бармалея і жваво застерігала – «не ходіть дітки в Африку гратися»! 

Таки правду казали: «Африка», як і сцена театру, не терпить грайливого до себе ставлення. І на відміну від ранків у дитсадку потребує повної самовіддачі. Навіть, якщо ти ще просто малюк. І навіть, якщо ця сцена у дитсадку, чи у театрі. 

БАРМАЛЕЙ. Ми побачили класичну виставу адресовану батькам і родичам малих артистів.  Тішить, що у місті знову почали відроджуватися дитячі театральні школи, студії, гуртки. Власне ази акторського мистецтва і, насамперед, мистецтва переживання й мистецтва подання є конче потрібні людині, яка росте. Адже, що таке доросле життя, як не освоєння тих чи інших ролей? І професійних, і громадських, і, зрештою, ролі переможця чи невдахи у житті - теж ролі. Отже, добру й потрібну справу для майбутнього і  дітей, і міста, і країни творять керівники дитячого театру - актори Івано-Франківського муздраму – Ігор Захарчук та Олексій Лейб’юк. І щиро дякую їм за це. І варто франківській громаді усіляко підтримати ці починання. Бо зрештою – чужих дітей у нашої  міської громади не буває.

Митецьку естафету від дітей того дня підхопили актори театру молодіжного – Дрогобицький Театр Альтер (Режисер театру — Андрій Юркевич) з виставою «Сценарій для трьох акторів». Вистава дуже цікавої п’єси, яку знаний польський драматург зі Львова Богуслав Шеффер написав у 1988 році для своїх друзів: братів-акторів Міколая та Андрія Грабовських та Яна Пешка.

Початок вистави дуже насторожив: з декорацій на сцені одні стільці. Невже доведеться дивитися виставу у стилі «стілець і я біля нього»? – розчаровано позирав я на сцену. Це моветон (поганий тон) у сучасному театрі з його нестримним і невтомним пошуком нових форм для творення змісту. Ну принаймі на дворі уже й постмодерн і його театральна «посестра» - постдрама уже відчувають, що старіють, і все більше приглядаються у що б нове ускочити. На перехресті часу – з легкої руки Бодріяра -  пост-тілесність. І це зараз хороший тон, це  - бонтон. І поле ще зовсім незоране.

Перше враження виявилося оманливим. Історія трьох акторів (Олександр Максимов, Ігор Стахнів, Андрій Юркевич) про їх  життя за лаштунками виявилася досить жвавою і у виставі в рух йшло усе. І музичні колонки теж. Актори щоразу обігрували їх, як собі хотіли. Згадалося про піджеїв на вечірці у нічному клубі. Це було майже то. Бракувало лиш відповідної музики. Але, позаяк, через шалений темпоритм вистави, музика й не була потрібна.  Зуміли й глядачів включиту в гру. Та от матерщина чомусь була недоречна. Штучна і чомусь російська. Терміново акторську братію треба перевчати на українську лайку.

У виставі було все: й  особистісні конфлікти, і дискусії про мистецтво, і найпотаємніші прагнення, і театральні пози і гримаси.

Вистава вдалася. По-суті авангардну п’єсу актори зуміли передати методом класичного камерного театру і це відкрило нові й цікаві грані. І тому сподобалося. Глядачі вкотре за цей день відганяли ненажерливого пожирача часу Кроноса й своїми аплодисментами карбували пам’ять про побачене від театру у вічність.

Приємною несподіванкою став Playback-театр КІБІТКА – театр зовсім некласичний і далекий від нарцисизму академічного театру. Цю форму вигадав в 1975 році Джонатан Фокс, непрофесійний актор, який любив це мистецтво до безтями. Він знайшов цю форму театру в непальських селах в Тібеті, де провів два роки в якості добровольця Корпусу Миру. Там серед гір діти й дорослі бавляться у таку схожу до плейбеку гру, як у нас у гру "Крокодил".

Хто хоче поділитися своєю історією? - оцими словами, без будь-якого раніше приготовленого сценарію, починається плейбек-вистава  з історій глядачів. Це що виходить, без історії спектакль не почнеться? А яку історію потрібно розповісти? І як актори збираються грати без сценарію? 

А ще – вистава у формі постплей-театру, де злилися сцена і глядацька зала, де п’єса зіткана зі справжніх історій справжніх людей і грається так, що пробирає і перевертає все єство, де важливіша не так сама гра як розмова після гри – вистава «Сіра зона» від Галини Джикаєвої і її Postplay-театру.

Postplay. Після гри. А Після гри … завжди єднання.  А де єднання, там і перемога, - сказав дві тисячі років тому славетний римський актор Публілій Сір. Сірієць, до речі.

А Після гри … завжди єднання. І тому, переможемо!

 


06.03.2016 Радислав Петрів 3015 1
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1961
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1860
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1855
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5488 46
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2153 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1509

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

744

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

796

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

998

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1004
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1768
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3679
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10256
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26146
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10182 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7712
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

897
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

205
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

262
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

379
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1276
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

883