ТІБЕТ - земля, найближча до Неба

Самоназва Тибету – Пекхам. Десь тут знаходиться нижній вузол Мутагу – мотузки, яка зв’язує небо і землю. Голі, безводні й безплідні землі. Чотири тисячі метрів над рівнем моря. Тільки гірські кози мандрують цими пустельними схилами в пошуках ріденьких колючих кущиків. Циклопічні руїни давніх фортець натякають, що в давні часи ця земля годувала численні і войовничі племена. Звідси вони сходили до нижчих країн, несучи туди жорстокі ритуали і легенди про жахливих воїнів-гурхів, озброєних важкими вигнутими тесаками. Дорога, яка з’єднює Пекхам з рештою світу, називається Чуланга. Цей давній тракт бачив воїнів Тимура і слонів Ашоки.

 

Химерно звитий серпантин Чуланги веде до гірських монастирів і далі - до знаменитої гори Кайлас, містичного серця Азії. «Місячний» ландшафт налаштовує на філософію. Саме тут, крізь жовто-сірі долини Ладакха, проходить одна з визнаних містиками «світових ліній сили». Ці лінії, кажуть, мають космічне походження. Ще класик астрофізики, професор Прінстонського університету Джон Готт помітив структурну подібність геологічних ліній сили та «космічних струн» - видовжених згустків гравітації, в центрі яких вчені передбачають наявність просторово-часових феноменів. Сучасний американський астроном Амос Орі назвав їх «closed time-lake curves». Космічні лінії сили та їхні земні «віддзеркалення» формують «брами» поміж світами.

 

Звідси недалеко до одної з таких легендарних брам. До Найлегендарнішої. За якою – країна Шангрі-ла, земля прихованого знання, Біловоддя, Шамбала. Саме сюди у всі віки нестримно тягнуло метафізиків і мандрованих духовидців. Гори – ці гігантські кристали - накопичують могутні енергетичні запаси. Мандрівники шукали тих, хто може оперувати цими запасами і відкривати браму. В записах єзуїтських експедицій шістнадцятого-сімнадцятого століття ці люди називаються «gunpo-magus». В ті часи вони не ховалися від профанів. Хоча, це ще питання, чи були ті єзуїти профанами чи ні? Гунпо-маги показували єзуїтам зелені долини з білими пагодами. Коли ті намагалися досягти пагод, починалися снігові буревії, а потім єзуїти бачили в тому напрямі лише пустельні і дикі гори.

 

Тіло і дух відчувають дивні напруження навколишнього світу. Відчуття того, що боги дивляться на тебе, тут є не просто відчуттям. Кожний квадратний міліметр шкіри відчуває, що боги дивляться на тебе. Це відчуття важко передати словами. Це відчуття тут не вимагає жодної сконцентрованості. Таке враження, що зникла невидима плівка або мембрана, що там, унизу, відділяє буденність від вертикалей духу, що світлі потоки передвічної волі проходять крізь тебе і вимивають з твого єства усе чорне і заздрісне. Яке все це далеке від тої важкуватої напівкнижної метафізики, до якої звик вдома. Ці гори добрі. Ці гори не відштовхують нікого. Ці гори – батьки і джерела усіх гір і висот світу.

 

Стара дорога бачила багатьох паломників до брами Шангрі-ла. Європейці почали інтенсивно цікавитися цими горами у 20-их роках минулого століття, коли прочитали німецький переклад книги Таши-Лами Третього «Шлях до Шамбали» («Der Weg nach Schambala», видання Баварської академії 1918 року). Пізніше тема потрапила до рук виробників попси. У тридцять третьому році у списки американських бестселерів потрапив роман Джеймса Хілтона «Lost Horizon». Персонажі роману завдяки авіакатастрофі потрапляють до загадкової тибетської країни. Белетризована Шангрі-ла з «Останнього горизонту» мала усі принагідні атрибути східної казки: білостінну буддійську оселю з мудрими монахами, просвітленого ламу-настоятеля, що вмів передбачувати майбутнє, золоті копалини і щасливе безсмертя працелюбного населення.

 

За мотивами роману Хілтона Френк Капра  1937 року зробив чорно-білу кінострічку, кадри з якої й досі вмонтовують у документально-туристичні фільми, присвячені таємницям і загадкам Тибету. Потім тема Прихованої країни стала актуальною для військово-польових окультистів Другої Світової. В сорокових десь серед цих місячних ландшафтів переховувалися від англійської контррозвідки спеціальні посланці фюрера, який просив у лам і шаманів бону Чінтаамані – священну реліквію послідовників богині Тари, спроможну змінювати долі народів і держав. Реліквію він не отримав, а сімнадцять шаманів, вивезених до Берліну для містичної підтримки рейху, загинули під час штурму імперської столиці.

 

…Стара дорога приводить до монастиря, відомого як Ламаюра.

 

Назву свою монастир Ламаюра Юм-друн отримав завдяки таємничому знаку. В часи Наропи на плантації, де вирощували священний хліб, свіжозібране зерно, розкладене для просушки, проти ночі само собою склалося у свастику. Юм-друн Бон – «Нова (новознайдена) Свастика».

 

За невеликим селищем серпантин роздвоюється. Ширша магістраль (власне тракт Чуланга) веде у гори, до стратегічного перевалу Фоту (4108 метрів), вужча круто завертає до стародавніх печер і зруйнованих часом пам’ятників. За ними починається свята монастирська земля.

 

В печерах й досі відчувається тисячолітня намоленість. Сідаю на кам’яне підвищення. Можливо, це було місце відлюдницького ліжника. На чверть години входжу в легкий медитативний стан. Це відбувається настільки невимушено, що нагадує ранкове пробудження від легкої дрімливості. Контури скель стають різкими, майже графічними. Стіни печери охоплює щось на штиб теплого мерехтливого сяйва. Залишки аур великих святих, які тут перебували? Помічні еманації гір? Невідомо.

 

Ламаюра відіграв значну роль в історії Тибету. Одним з численних учнів Наропи був знаменитий аскет і демоноборець Марпа (1012-1099), а його учнем, у свою чергу, - Міларепа, найславетніший поет, філософ і містик, котрий серед національних героїв тибетців займає таке ж місце, як Шевченко і Сковорода, разом узяті, в національному пантеоні України. Міларепа починав свій шлях до метафізичних і літературних вершин як адепт одної з найчорніших версій тибетського шаманізму. Як стверджують перекази, він намагався боротися із власним вуйком-демоносповідником його ж зброєю. Але вчасно потрапив під благодатний вплив буддійської громади Юм-друна. Вчитель Марпа навчив його милосердю і розгорнув перед ним вчення усіх Просвітлених Будд – від Аміди до Майтрейї. І Міларепа рушив «вісьмома сходинками» Шак’ямуні до припинення страждань і своєї карми.

 

Я йду до монастиря. Там, судячи з усього, настав час пуджи – жертвоприношення. В монастирі вісім дорослих монахів-бонз і двадцять два хлопчики, які пройшли посвячення у молодші лами. В очах населенців монастиря – тантричний спокій. Всі зайняті своїми справами. Окрім монахів, тут працюють люди з нижнього селища. В монастирі щось постійно ремонтують. В святилищі горять лампадки, стоять портрети Далай-Лами і Панчен-Лами, на столах розставлені зроблені з тіста фігурки і мініатюри – чокпи. А ще – багато квітів. Це все приношення Буддам. Крутяться молитовні барабани. Справа Наропи триває. Він вічний, як стара дорога…

 

 

Монастир Ламаюра

 

 

Прощання з Гімалаями з літака

 

 

Володимир Єшкілєв

(фото Олега Головенського)

 


Коментарі (6)

Баба 2011.01.24, 14:41
БЛА, відкрив, подивився фото, жаба душить, читати не буду, бо зовсім задушить... Хочу на Тибет!!!!
taurus 2011.02.05, 17:37
Монах органічний, хоча, судячи з одягу, дуже низького рангу.
Монах 2011.02.05, 17:41
Той що зверху - послушник, він повинен бути зацофаний, бо тільки прийшов "з волі" і ще не посвячений в монахи, а тільки готується і його брудний одяг символізує відмову від егоїзмів профанного світу. А той, що на фото нижче - в червоному халаті - то вже дійсний монах.
taurus 2011.02.05, 23:02
Вони миються лише під час посвяти у вищий ранг. тобто сім разів за життя.
009 2011.02.11, 18:41
Класні фоти!
пенсіонерк 2011.03.06, 00:24
а що вони там їдять?кругом один камінь.
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

677
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1941 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1134 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

557
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6905 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11399 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

338

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1084

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1117

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1112
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

73
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

286
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1085
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

658
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

755
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2951
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4446
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18444
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

75
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

325
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

355
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

666