«Сім’я» Марцінківа. Хто заробляє на благоустрої Івано-Франківська

Ремонтні роботи в Івано-Франківську виконують фірми, наближені до  Тараса Полатайка - партійного спонсора  і близького друга міського голови.

Цілий ряд підприємств з невеличкого містечка Надвірна, починаючи з минулого року, несподівано часто почали отримувати один за одним  підряди від Департаменту благоустрою Івано-Франківської міськради.

Можна було б подумати, що там стався неймовірний стрибок у розвитку місцевого бізнесу, або прийшли іноземні інвестиції, але ні, причина банальніше – призначення Тараса Полатайка заступником міського голови та керівником відповідного департаменту.

Підприємства, пов’язані з Полатайком, почали вигравати тендери в Івано-Франківську починаючи з 2020 року, відколи Тарас став спонсором місцевої організації ВО «Свобода», а згодом отримав посаду заступника міського голови.

Частина цих підприємств спеціально створені для участі у тендерах, і взагалі не мають виручки від іншої господарської діяльності, як ТОВ «Консенсус-Буд», або які припинили отримувати надходження від недержавних замовлень, як ТОВ «Карпатінвестбуд».

Так, станом на 7 грудня за 2021 рік у департаменті укладені 302 договори на суму 148,24 млн грн з 98 підрядниками. З них 38 843 921,20 грн отримали підприємства, пов’язані з Тарасом Полатайком.

Мова йде про вісім підприємств, а саме ТОВ «Автомагістраль-ІФ», ТОВ «Капінвестбуд», ТОВ «Західбудальянс», ТОВ «Містобрукбуд», ТОВ «ФІнбудпостач», ТОВ «Виробництво металевих виробів», ТОВ «Консенсус-Буд», ФОП Заяць О. А.. Тобто, вісім підприємств отримали більше чверті коштів від усіх тендерів департаменту.

Спонсор ВО «Свобода»

У 2020 році, коли мали відбутися місцеві вибори, саме фірми Тараса Полатайка безоплатно, авансом, виконували брукування у численних дворах багатоповерхівок Івано-Франківська під час виборчої кампанії Марцінківа.

Очевидно, саме це стало причиною того, що маловідомого підприємця з Надвірної одразу після перемоги «Свободи» призначили на новостворену посаду заступника Руслана Марцінківа з благоустрою (можливо, навіть саму посаду міський голова запровадив спеціально під конкретну людину, щоб віддячити за спонсорську діяльність під час виборчої  кампанії).

Очільник міста, усвідомлюючи катастрофічну на той момент ситуацію з фінансами, за кілька днів до змін у тендерному законодавстві, наказав зареєструвати без конкурсів більше сотні договорів на здійснення будівельних робіт. Значну їх частину склали угоди з фірмами з Надвірної.

читайте також: Абстракції, амбіції та скромні результати. Як Руслан Марцінків робить Івано-Франківськ «найкращим»

Полатайко ж опинився біля Марцінківа не просто так. Вони дружать з дитинства, про що свідчать фото Полатайка з весілля Руслана Романовича, викладені у соцмережах.

Тож поява Тараса Івановича на високій посаді є цілком зрозумілою. І доволі типовою для української системи кумівства: друг-бізнесмен допомагає своєму протеже прийти до влади (чи переобратися на посаді), а згодом стає «особою, наближеною до імператора» з чималими привілеями та щедрими підрядами для «своїх». В цьому сенсі у Руслана Марцінківа з «традиційними цінностями» все гаразд.

Очолюваний Полатайком департамент благоустрою має достатньо широкі обов’язки. Це і брукування дворів (які за «випадковим збігом» – часто виконують саме фірми, які до призначення на посаду належали Полатайкові або пов’язані з ним), і ремонтує міську ратушу.  Таку роботу довіряють лише близьким.

Між іншим, цікава деталь – при мільйонних доходах Полатайка, його дружина, Тетяна Якимова, у 2016 році не погребувала отримати матеріальну допомогу для малозабезпечених сімей у розмірі 10 тисяч гривень.

Як повертаються аванси

Серед підприємств, що отримують гроші від департаменту благоустрою, ми бачимо і колишню фірму Тараса Полатайка - ТОВ «Західбудальянс», якій місто вже сплатило більше ніж 6 млн грн.

За інформацією з державних реєстрів, фірму посадовець створив у 2016 році. Щоправда, за рік засновником та керівником “Західбудальянсу” став Андрій Гринишак з Надвірнянського району.

Протягом п’яти років через систему публічних закупівель ProZorro підприємство підписало більше ніж півсотні договорів на суму понад 33 млн грн. Більшість тендерів відбулися за неконкурентною процедурою.

З них 22 договори на 25,7 млн грн укладені зі структурними підрозділами виконкому та комунальними підприємствами Івано-Франківської міськради. Найбільше, 14 угод на 19,3 млн грн, уклав із ТОВ «Західбудальянс» Департамент житлової, комунальної політики та благоустрою.

Слід відзначити, що сім угод на суму понад 6 млн грн укладені з Департаментом благоустрою Івано-Франківської міської ради, яким і керує сьогодні Полатайко.

читайте також: Ярослав Юрчишин: Організована меншість завжди б’є неорганізовану більшість

Ще одна фірма Гринишака - ТОВ «Містобрукбуд» також є серед підрядників. За виконані роботи фірмі цьогоріч оплачено 2,68 млн грн. За весь час «Містобрукбуд» підписало 20 договорів на загальну суму 14,21 млн грн, з яких 15 договорів зі структурними підрозділами міської ради.

Зараз очікується підписання договору ще на 9,5 млн грн. ТОВ «Містобрукбуд» зареєстроване на ту ж саму адресу, що і ТОВ «Західбудальянс», а саме – місто Надвірна, вулиця Комунальна, будинок 6.

Власником ще однієї надвірнянської фірми - ТОВ «Карпатінвестбуд», є Юрій Ломпас. Через систему публічних закупівель ProZorro підприємство отримало перемогу у 44 закупівлі на суму 34,86 млн грн та підписало 43 договори на суму 34,69 млн грн. Тільки цього року з Департаменту благоустрою спрямували майже 10 млн грн.

Пояснити нечуваний успіх надвірнянських компаній в обласному центрі можна тільки «історичними» причинами: приходом у міську владу Тараса Полатайка - друга Руслана Марцінківа. Економічними чинниками таку історію успіху пояснити неможливо.

Цим матеріалом Фіртка започатковує цикл публікацій про систему неформальних зв’язків у міській владі, яка за характером стосунків нагадує «сім’ю» у її сицилійському значенні, де «дони» пов’язані між собою неписаними правилами «взаємовигідного партнерства». 


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram та читайте нас у Facebook. Цікаві та актуальні новини з першоджерел! 


Читайте також: 

На Прикарпатті практично відновили всю інфраструктуру зруйновану під час повені 2020-го

Найшвидше в Україні: в Івано-Франківську урочисто засвітили новорічну ялинку (ФОТО/ВІДЕО)

Тепло відбиратимуть з каналізації: в найбільшій церкві Прикарпаття зроблять полігон з інноваційних методів обігріву великогабаритних будівель

Порочне коло: отримавши додаткові п’ять відсотків ПДФО, бюджет Івано-Франківська втратить до 18 мільйонів гривень на реверсній дотації


Коментарі ()

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

644
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2247
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1993
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2017
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6034 53
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2296 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

174

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

987

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

988

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1236
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

471
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1925
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3825
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26340
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

420
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10334 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7874
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

426
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

265
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

426
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

509
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1437