Абстракції, амбіції та скромні результати. Як Руслан Марцінків робить Івано-Франківськ «найкращим»

Руслану Марцінківу не випадає нарікати на попередників чи скидати відповідальність на «парламент», адже рік тому він вдруге здобув посаду міського голови Івано-Франківська, а заразом і монобільшість у міській раді. То ж немає й об’єктивних перешкод для виконання передвиборчих обіцянок. «Фіртка» розпочинає цикл публікацій в яких ми спробуємо з’ясувати, якою мірою очільник міста разом із своєю командою однодумців/однопартійців втілює у життя передвиборчі обіцянки.

На торішніх виборах міський голова балотувався без власної програми. Він вирішив зіграти «солдата партії» і взяв на озброєння документ ВО «Свобода», що мав назву  «Івано-Франківськ стане найкращим!».  За  ним можна звірити, як далеко сягали обіцянки Марцінківа і його команди і наскільки далеко вдалося просунутися у їх реалізації. 


Невідома стратегія

Івано-Франківськ у розумінні свободівців - це величезна ОТГ, що окрім міста охоплює ще 18 навколишніх сіл.

І саме для цієї велетенської громади міський голова і його команда обіцяли  почати свою роботу «з розробки стратегії розвитку новоствореної ОТГ, щоб розпочаті зміни поширилися на передмістя та села».

Здавалось би, що може бути простіше, ніж розпочати розробляти стратегію?

Презентувати плани значно легше, ніж їх втілювати.  Проте, тут ми маємо констатувати повний провал, адже не те, що одразу після обрання, а і за цілий рік про нову стратегію ніхто навіть і не згадував.

Ніякої робочої групи не створено, жодного громадського обговорення цього важливого питання не розпочато. А без стратегії доводиться діяти навмання, за інтуїцією і виходити з відчуття кон’юнктури.

Місту міст та інші інфраструктурні проєкти

В питанні розвитку інфраструктури партія найщедріше роздавала обіцянки: «збільшити кількість автобусів і тролейбусів, впровадити програми з організації безпеки на транспорті та на дорозі для водіїв і пішоходів, а також програми «Безпечна дорога до школи», збільшення пішохідних зон у центральній частині міста, розширення мережі велодоріжок, оновлення існуючих парків та створення нових скверів і парків».

На жаль, кількісних показників у програмі немає.

Відповідно до стратегії розвитку громадського транспорту Івано-Франківської МТГ до 2025 року 90 % всіх маршрутів мають стати комунальними

За рік кількість автобусів не збільшилась, а зменшилась, зі 197 одиниць у 2020 році до 178 одиниць у 2021 році. Програм з назвами «Безпечна дорога до школи» чи «Організація безпеки на транспорті та на дорозі для водіїв і пішоходів» міськрадою не приймалось, тому й кількість пішохідних зон не збільшилась.

Такий вигляд мають тротуари вздовж дороги, котра з'єднала Північний та Південний бульвари 

Щодо збільшення кількості велосипедних доріжок, оновлення наявних та створення нових парків та скверів, то закладена в бюджеті на 2021 рік сума — 162 млн гривень — досить незначна для таких масштабних проєктів, проте певна робота в цьому напрямку здійснена.

Так, очільник міста відзвітував про ремонт тротуарів за 10-ма адресами та завершення робіт на міському озері на вулиці Гетьмана Мазепи.

Громадський простір на міському озері з боку парку Шевченка увійшов до топ місць відпочинку містян

Також «Свобода» обіцяла франківчанам зробити місто безбар’єрним і доступним для всіх груп населення, продовжити нарощувати ремонти доріг, добудовувати розв’язку, запустити новий міст, з’єднати дорогами віддалені частини нової громади.

Вартість нового моста на Пасічну з початку будівництва зросла в рази. Спочатку міст мав обійтися місту в 120 млн грн

читайте також: Дефіцит води: Івано-Франківському водоканалу заборонили видавати технічні умови на підключення новобудов до водопостачання

Тут теж маємо, що аналізувати. Бюджет розвитку міста цього року становить майже 700 млн гривень. З них за 8 місяців використано 294 млн грн.

Традиційний перекіс, коли більше ніж 50% міського бюджету залишається на останній, найскладніший в плані погодних умов період, а відтак не найкращий для реалізації інфраструктурних проєктів.  

З початком осені на дорогах та тротуарах міста можна все частіше спостерігати активну діяльність комунальників

Дороги дійсно будуються, а вулиці ремонтуються. Так, Марцінків оголосив про завершення капітального ремонту дев'яти вулиць, триває підготовка до ремонту ще 15 об’єктів.

Констатуємо також, що обіцянка щодо безбар’єрності та доступності теж виконується - на даний час курсує за маршрутами перевезення близько 66 низькопідлогових автобусів.

На оновлення автотранспортного парку КП “Електроавтотранс” оформило вісім мільйонів євро кредиту, який віддаватиме десять років

У червні відкрили транспортний рух об’єднаними Північним та Південним бульварами.

Після відкриття руху водії впродовж майже півроку долали нерегульоване перехрестя. Ділянка Тичини-Північний Бульвар вважалась небезпечною як для водіїв, так і пішоходів

Хоча повністю завершеним цей пафосно презентований проєкт і сьогодні складно назвати: облаштування тротуарів мають закінчити до кінця поточного року.

Роботи загальною вартістю 44 мільйони гривень розпочали восени 2019 року. За два роки освоїли приблизно 20 мільйонів. Будівництво супроводжувалось судовою тяганиною із мешканцями щодо земельних ділянок, через які проходить дорога.

Частина викупленої містом території досі нагадує стихійне сміттєзвалище

Перейти з Тичини на Бельведерську на підборах чи з дитячим візком - завдання схоже на квест

На багатостраждальний міст на Пасічну рада виділила 52 млн гривень, а з державного бюджету мають виділити 100 млн грн на будівництво розв’язки, і наступного року – ще 300 млн грн.

Окрім самого моста, необхідно збудувати ще й транспортну розв’язку. Вона коштуватиме місту ще 350 млн гривень.

Тут варто уточнити, що вартість проєкту моста на Пасічну в Івано-Франківську завищена та не відповідає безпеці руху.

Про це у листопаді 2019-го заявили польські інженери, які розробили та збудували понад 200 мостів.

Тому навіть у разі завершення цього чи не найамбітнішого проєкту Марцінківа і його однопартійців, на франківців може чекати чимало неприємних сюрпризів, але бюжетні вливання «зворотної тяги» не мають.

Тендер на будівництво розв’язки, що є однією зі складових будівництва пасічнянського мосту, відбувся лише з третього разу

Велике освітнє будівництво

Сфері освіти у програмі “Свободи” приділена особлива увага — партія обіцяє «продовжити будівництво нових дошкільних та освітніх закладів, а також завершити ремонтні роботи в садках і школах». Точної кількості у програмі немає.

Загалом на освіту цього року місто запланувало витратити майже 1,5 млрд грн — це витрати переважно на зарплати вчителям і оплату комунальних послуг. На спеціальну освітню програму заклали дещо більше ніж 16 млн. В цю суму входить проведення навчальних заходів, конкурсів, фестивалів, національно-патріотичних уроків, відшкодування коштів учням із малозабезпечених сімей, закупівлю подарунків на свята, виготовлення учнівських квитків тощо. 

Проте у програмі заплановані і обіцяні заходи із будівництва та ремонту освітніх закладів. Так, за наступні п’ять років мають провести добудову нових корпусів у десяти навчальних закладах, реконструкцію у шести закладах, капітальні ремонти дахів — у 16. Також передбачені заходи з енергозбереження у 26 навчальних закладах. Крім того, відповідно до програми, мають провести капітальні ремонти закладів дошкільної, шкільної та позашкільної освіти.

У бюджеті на 2021 рік закладено 192,6 млн гривень, взятих у кредит за програмою НЕФКО на енергомодернізацію освітніх закладів. У звіті міського голови є інформація про роботи або підготовку до робіт за цією програмою у 23 навчальних закладах міста, а саме у ДНЗ №10, 19, 28, музичній школі №2, ліцеї ім. Шухевича, природничо-математичному ліцеї та ЗОШ №1, 2, 4, 5, 6, 9, 11, 12, 15, 16, 17, 18, 21, 23, 24, 26, 28.

Будівництво нового дитсадка у мікрорайоні «Каскад». До обрання в парламент за округ відповідала секретар міськради Оксана Савчук

Окремо, за кошти міського бюджету тривають роботи з реконструкції дитячого садка №21 «Подоляночка», нового будівництва дитячого садка в селі Крихівці, будівництво спортивної та актової зали в селі Хриплин. Виконано проєктні роботи з нового будівництва спортивного залу в Підлузькій гімназії, реконструкції ТП для електропостачання будівлі спортивного залу Ліцею №16. 

читайте також: Вийшло непорозуміння: обласна рада не фінансуватиме добудову Опришівської школи-садка

Та попри амбітні плани існує й сувора реальність, що демонструє «справжніх господарів». Цьогоріч в опалювальний сезон деякі навчальні заклади Івано-Франківська входили з холодними батареями. Так станом на 20 жовтня вісім дитячих садків не мали опалення


Бізнес на голодному пайку

«Зміцнення економіки та підтримка малого і середнього бізнесу. Це основа економічного зростання Івано-Франківської ОТГ і благополуччя мешканців» - йдеться у програмі свободівців.

Партія обіцяє збереження наявних промислових підприємств, кредитування для молодих підприємців під місцеві гарантії, підтримку розвитку бізнес-кластерів (сфера ІТ, туризм, індустріальні парки, стартапи), активну співпрацю з усіма, хто створює нові робочі місця.

Сфера послуг та торгівля - одні з найбільших працедавців, що створюють нові робочі місця

У бюджеті міста на інвестиційну та економічну політику у 2021 році передбачили близько 6,5 млн гривень: на промоцію міста, розвиток туризму, посилення конкурентоспроможності малого і середнього бізнесу, міжнародну співпрацю та енергетичний розвиток міста. Гроші ділять між собою два департаменти — інвестиційної політики та економічного розвитку.

До виконання цих обіцянок можна віднести співпрацю Дорадчої ради при міському голові та Ради підприємців при виконавчому комітеті, проведення «Бізнес-сніданків» (зустрічей підприємців громади з міським головою).

В той самий час, програма посилення спроможності малого та середнього бізнесу — суттєво недофінансована. На неї запланували 2,9 млн гривень, а виділили лише 760 тис. грн на 2021 рік.

За цією програмою передбачені кредити молодим підприємцям, конкурси стартапів для них, бізнес-школи та інші освітні заходи, зокрема розпочато реалізацію проєкту «Успіх в бізнесі» – теоретико-практичний курс з основ підприємництва для жінок. Також забезпечено функціонування Центру розвитку підприємництва «Бізнес-інкубатор», на базі якого є можливість отримати безкоштовну консультаційну підтримку.

Допомогу з бюджету громади надано 1 399 ФОПам та 855 найманим працівникам на загальну суму 3 225,5 тис. грн. 

читайте також: Тепер у Словаччині: у Івано-Франківська з’явиться ще одне місто-партнер за кордоном

На програму промоції Івано-Франківської громади передбачили 1,4 млн гривень на 2021 рік, проте в бюджет заклали лише 1 млн. Ці гроші витрачають на промоційні матеріали для міста — буклети, відеоролики, презентаційні матеріали, промо-заходи тощо. 

Створено профільний вебсайт «Івано-Франківськ – місто, сприятливе для бізнесу». Триває робота з наповнення його актуальним контентом. На вебресурсі розміщена інформація про місцеві і державні фінансові програми підтримки МСП, грантові пропозиції для бізнесу, тематичні події для бізнесу, роз'яснення нормативних актів, пропозиції оренди комунального майна, працюватиме інтерактивна мапа місцевих податків тощо.

Повністю профінансують у цьому році програму сприяння залучення інвестицій в економіку Івано-Франківська. Вона передбачає ряд заходів навчального і презентаційного характеру, таких як ІТ Rally, Design Village, міжнародні конференції, круглі столи, навчання для вчителів та учнів у сфері ІТ. З бюджету на це виділили 1,3 млн гривень.

Щодо пункту програми про збереження наявних промислових підприємств міста – у бюджеті на 2021 рік цільових програм для його реалізації міська рада не приймала і заходів не проводила. У складні часи коронакризи підприємства виживають без підтримки місцевої влади. 


Мовою цифр

Сайт «Слово і Діло», який збирає всі публічно озвучені обіцянки політиків і відстежує їх виконання, не обмежується лише офіційними передвиборчими програмами. Щодо Руслана Марцінківа за весь час його діяльності на сайті зібрали 413 обіцянок (53%), з них виконано 214, не виконано – 133, і ще 66 перебувають в процесі виконання. 

Наприклад, статус "виконаної" отримала обіцянка об’єднати Північний бульвар та Південний бульвар, а статус "невиконаної" – обіцянка зробити це до 1 червня.

читайте також: Місцеві вибори рік потому: скільки обіцянок виконав міський голова Івано-Франківська (ІНФОГРАФІКА)

Попри достатньо невелику кількість обіцянок офіційної передвиборчої програми міського голови та його політичної сили, з 18 пунктів за перший рік розпочали виконання лише половини. Втім, влада має ще чотири роки, щоб виконати обіцяне.

Однак, зважаючи на відсутність конкретики, тобто кількісних та якісних показників, оцінити рівень виконання кожного з пунктів програми буде неможливо.

А от чи стане таки Івано-Франківськ найкращим, як обіцяє чинна влада – мають оцінювати виборці.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram та читайте нас у Facebook. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також: 

Зустріти зиму в теплі: як абоненти СТЕКу переходять на "автономку"

Майже три відсотки працівників закладів освіти Івано-Франківська сьогодні відсторонені від роботи через відмову вакцинуватись

Місцева влада, Буковель, приватні авіакомпанії: погляди з трьох сторін на летовище в Івано-Франківську 


Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

633
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1830 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1113 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

535
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6888 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11358 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

318

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1051

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1097

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1092
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

262
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1065
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

830
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

724
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

649
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2928
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4421
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18423
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

293
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

338
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

648
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

752