Зустріти зиму в теплі: як абоненти СТЕКу переходять на "автономку"

У грудні 2020-го, ТОВ “Станіславська теплоенергетична компанія” визнана банкрутом та щодо неї відкрили ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

На практиці це означає, що мешканці десятків будинків втратять можливість користуватися централізованим теплопостачанням під час опалювального сезону 2021-2022 рр.

Власне рішення щодо СТЕКу знову підняло проблему з автономним опаленням в обласному центрі. Фіртка спробувала з'ясувати обставини справи.

Не всім, кого хотіли на нього перевести «автономка» виявилась по кишені, а з іншого боку - чималій кількості мешканців міста, котрі прагнуть відмовитися від централізованого опалення та готові за це платити, виконком не видає потрібних дозволів.

У січні 2021 року депутати міської ради ухвалили Програму поетапного відключення (відокремлення) споживачів теплової енергії, що постачається котельнею на вул. Індустріальній, 34, від системи централізованого опалення та переведення їх на альтернативні джерела теплопостачання.

В програмі, яка розписана на 19 сторінок детально розписано, як влада міста допомагатиме абонентам збанкрутілого СТЕКУ не залишитись взимку без тепла та гарячої води.

Взагалі з огляду на програму можна зробити висновок, що взято курс на поступовий перехід на індивідуальне опалення у всьому місті.

До слова, в Україні вже є цілі міста, котрі відмовились від централізованого опалення житлових будинків - це Ужгород та Коломия.

Основними завданнями Програми у січні депутати визначили наступні пункти:

  1. Проведення гідравлічного розрахунку системи газопостачання міста Івано-Франківська.
  2. Проведення реконструкції системи газопостачання міста.
  3. Проведення гідравлічного розрахунку системи водопостачання зовнішніх мереж споживання теплової енергії від котельні на вул. Індустріальна, 34.
  4. Розрахунок навантажень зовнішніх електромереж для забезпечення необхідною потужністю споживачів при переході на електричне опалення.
  5. Переведення наявних котелень на альтернативні джерела палива.
  6. Будівництво модульних котелень.
  7. Надання одноразової матеріальної допомоги окремим найуразливішим у матеріальному (соціальному) плані категоріям мешканців міста для виконання заходів програми, в тому числі й на встановлення автономного опалення.

За дев’ять місяців існування Програми найактивніше про неї згадували в перші дні, коли міський голова Руслан Марцінків доручав підлеглим вести роз'яснювальну роботу з мешканцями щодо необхідності підготовки до переходу на індивідуальне опалення. Щоправда, як звично в Україні, розвязання питання вкотре вперлося у фінанси. 

Наталія Карсюк проживає у будинку, мешканців якого минулого року повідомили про відключення від централізованого опалення. Жінка кілька років тому вже й сама хотіла встановити у квартирі індивідуальне опалення - тоді потрібно було, щоб «індивідуалку» встановили й сусіди.

А фінансово відмовитись від централізованого опалення не всім по кишені, що декілька років тому, що зараз. Адже окрім заміни лічильника та придбання котла потрібно ще витратити чималі кошти на заміну зовнішніх та підземних газових мереж.

"Труби та стояки коштували мені 8 070 грн. А ще – робота, запчастини, інструменти, матеріали.

Крім того, ще треба зробити індивідуальний план на кожну квартиру. В мене буде реконструкція. Тобто газовий котел мені треба переставити на другу стіну. В мене суцільна кухня, туди вже ніяк не підключити. І за це мені ще 10 тисяч треба заплатити", – каже Наталія Карсюк.

Цього тижня, головний редактор “Галицького кореспондента” Тетяна Соболик, у Facebook поділилася своєю історією, як вона не може перейти на автономне опалення.

“З 2006 року влада не давала дозволи на перехід, посилаючись на якусь постанова КМУ. А що вони говорили про екологію! Я написала про це у свій час певне з 15 матеріалів, була на десятках нарад, комісій, сесій і т.д.

Всі казали, що "автономка" - це утопія. Не буде вам, нема чого. Я навіть повірила у ці всі серйозні розмови та змирилася. А вони передумали. Вже не переживають за екологію навіть”, - пише Соболик.

Однак цього року ситуація змінилася і все-таки дали дозвіл на перехід.

“Газовики викотили вердикт: 360 штук давайте на трубу. Поки ми здавали гроші, «організатори» заколоту в нашому будинку, вели переговори з людьми, які навідріз відмовилися здавати бабло”, - йдеться у дописі.

І на цьому історія не завершилася, тому що деякі мешканці будинку гроші не здали та взагалі вирішили саботувати перехід будинку на індивідуальне опалення.

“Вони не впускають в хату газовиків, аби ті провели трубу через їх квартири. Так, сусіди не те, що мерзнутимуть цю зиму, вони навіть наступну невідомо, як зимуватимуть”, - розповідає Тетяна Соболик.

Ще одна сторона медалі - це мешканці, котрі не можуть отримати дозвіл на встановлення у квартирі індивідуального опалення, хоча готові фінансово оплатити всі послуги, лише б не мати справи з "Теплокомуненерго". 

Фіртка поспілкувалася із жителем міста Віктором, який розповів про свою проблему. 

“В нас виходить дуже дорого платити за централізоване опалення. І ми написали два листи з проханням відключити нас від центрального. Ми навіть не просили дозвіл на індивідуальне, а просто - щоб нас від'єднали від центрального”, - розповідає чоловік.

Віктор каже, що написав два листи, один - на ім'я міського голови, а другий  - у ДМП "Теплокомуненерго" на ім’я директора.

“У відповіді йшлося про те, що нас неможливо від'єднати від центрального, тому що, потрібно від’єднати весь будинок. А одну квартиру - не можуть.

Для того, щоб від'єднати весь будинок, потрібно більше ніж 50% квартир, які на індивідуальному. А станом на сьогодні, є 47%. Їм дали дозвіл раніше, тому їм це вдалося, а нам уже не дають дозволу”, - ділиться Віктор відповіддю, яка надійшла з підприємства.

Тому, його сім’я вирішила не платити цього сезону за опалення:

“Ми прийняли рішення, що цього сезону не будемо оплачувати опалення, бо не маємо змоги й не хочемо користуватися ним.  І ця проблема просто зайшла в тупик, тому що нічим нам не можуть допомогти.”

Його підтримали друзі та сусіди, Віктор  вважає, що влада не чує людей і його рішення це - єдиний правильний розв'язок проблеми.

"Поспілкувався із друзями та сусідами, всі прийняли рішення не платити цього сезону. Бо влада нас не чує і не йде на зустріч. Просто від'єднайте від центрального і все, ми купимо якісь електричні батареї й будемо зимувати.

У нас живе у будинку жіночка - вона такий активіст. Вона ходила по сусідах і говорила з ними про те, щоб не платити. Можливо це зрозуміє Теплокомуненерго і почнуть вирішувати ситуацію, є така думка. Я теж її дотримуюся, бо треба щось робити, влада нас не чує”, - наголошує наш герой.

Також, він додав, що не боїться санкцій і пояснює чому:

“В нас під під'їздом вивісили списки боржників, і в деяких під 80 тисяч, тобто вони вже не платять багато років і нічого, тому ми теж не будемо. Почекаємо, що скажуть в Теплокомуненерго”, - зазначив Віктор.

До речі, хоча опалювальний сезон вже триває майже місяць, як мінімум мешканці 16 будинків обласного центру досі не мають тепла у власних домівках.

“16 будинків, які відмовилися від центрального теплопостачання, ще без тепла. Це колишні споживачі котельні на Індустріальний.

Причина відсутності опалення банальна – пізнає звернення. Вони лише восени звернулися в «Івано-Франківськгаз» за виготовленням технічної документації. До того ж, вони досі не оплатили навіть за професійно-кошторисну документацію”, - повідомили у пресслужбі компанії.

Газовики кажуть, що перехід на індивідуальне опалення – це комплекс робіт: виготовлення технічних умов на загальнобудинкові мережі до пуску газу, на який потрібно кілька місяців. Якщо необхідна заміна розподільчого газопроводу, цей термін ще збільшується.  

Загалом, цього року в Івано-Франківську від центрального теплопостачання відмовилися мешканці 55 будинків. З них мешканці у 54 будинках вирішили використовувати газ для обігріву приміщення.

Наразі в 33 будинках повністю завершені роботи по реконструкції загальнобудинкової системи. Щоправда, шість будинків ще не повністю розраховані за виконану роботу. Загальна сума їх боргу – 138 тисяч гривень.

“І з кожним роком, - кажуть в «Івано-Франківськгазі», процедура переходу на індивідуальне опалення стає "болючішою". - Газопроводи не витримують достатньої кількості підключень.

Тож, відмовляючись від центрального опалення, влада має розуміти, що необхідно відповідно передбачити в бюджеті міста на модернізацію газорозподільної системи.

Оскільки в тарифі на доставлення, яке є джерелом фінансування реконструкції мережі, це не закладено. В іншому випадку, витрати повністю перебувають на споживачах, які на індивідуальному опаленні”, - наголошують газовики.

До речі, заборгованість населення за послуги централізованого теплопостачання та постачання гарячої води перед ДМП "Теплокомуненерго" станом на 30 вересня 2021 року становить – 116 581 754 грн.

На сьогодні послугами підприємства користуються 35 582 квартири і їх власники досі не знають, за яким тарифом сплачуватимуть за тепло в поточному опалювальному сезоні.

"ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» завершує розрахунок тарифів згідно Порядку формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води затвердженого постановою КМУ від 01.06.2011р. №869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на комунальні послуги».

На жаль, на сьогодні немає чіткої вартості природного газу для виробництва тепла населенню.

Частка газу у собівартості послуги велика, тому остаточну величину тарифу можна назвати тільки завершивши розрахунок тарифів після підписання договору з НАК «Нафтогаз України» на придбання газу на опалювальний період 2021-2022 рр.

Кінцеві тарифи підприємство надасть на затвердження до органу місцевого самоврядування", - йдеться у відповіді на офіційний запит Фіртки у підприємство.

Як бачимо, перехід на автономне опалення в Івано-Франківську річ непроста і причин цьому багато. І через ці, подекуди незрозумілі ситуації, на жаль, страждає багато жителів міста.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram та читайте нас у Facebook. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

Українська нафта і газ: хто і що гальмує розвиток вітчизняної галузі, кому це вигідно та як розв'язувати проблему зі «сплячими ліцензіями»?

Володимир Якубовський, IT-фахівець: «Брак кваліфікованих спеціалістів – найбільша проблема галузі»


Коментарі ()

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1633
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1713
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1702
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5027 40
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2011 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1397

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

371

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

592

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

770

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

882
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3519
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10089
02.04.2024

Одним з перших засіяли ярими культурами поля на Городенківщині, Коломийщині та Снятинщині.  

726
13.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

25979
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7591
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

782
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

946
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1280
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

239
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1116
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

724
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

960