Що купити на "Книжковому Арсеналі": десятка головних новинок фестивалю

Нарешті, після карантинної перерви відбудеться Х Міжнародний фестиваль "Книжковий Арсенал".

Хоча останній рік був непростим для книжкового ринку, українські видавництва підготували вдосталь нових книжок і коміксів, на які варто звернути увагу на ярмарку, який відбувається з 23 по 27 червня, пише Суспільне Культура.

Смерть лева Сесіла мала сенс. Олена Стяжкіна

Видавництво Старого Лева, 240 сторінок

Історія про випадковість і про те, як усе пов’язано. "Смерть лева Сесіла мала сенс" називають першим україномовним романом Олени Стяжкіної, хоча насправді його герої та героїні тільки "вчаться" говорити українською. А деякі з них до останнього думатимуть російською, повсякчас перемикаючи тумблер у голові читачів і читачок. Усі вони об’єднані Донецьким пологовим будинком і початком 1990-х.

Випадкова спільність на ґрунті випадкового знайомства дорослих створить тісний зв’язок між дітьми. Народившися майже одночасно, вони спостерігатимуть зміни країни та людей. Це історія міленіалів, у життях яких станеться війна, проте не тільки вона. Саме це "не тільки" і формує сюжет роману: перші закоханості, маленькі крадіжки, подружні зради та оформлення помешкань. Буття покоління, що побачило три революції та забагато змін, щоби на всі належно відреагувати.

КОДА. Том перший. Саймон Спаррієр та Матіас Берґара

Переклад: Марина Дубина

Боривітер, 128 сторінок

Зазвичай постапокаліптичний світ виглядає гнітюче безбарвно. Але британський коміксист Саймон Спаррієр спробував зробити постапокаліпсис магічного світу – і вийшла шалена суміш із мутацій казкових тварин, божевільних чаклунів та моторошних таємниць. Увесь цей безум втілив художник Матіас Берґара, наситивши ці руїни всесвіту "Володаря перснів" психоделічною атмосферою та кислотними кольорами.

Реальність "КОДИ" коментує скептично налаштований бард, якого непросто перемогти в бою через його улюбленця – мутованого однорога зі п’ятьма рогами. Всі спостереження про патетику й лицемірство, що залишилися з минулих фентезійних часів, герой виливає в листах до своєї дружини, яку нібито треба рятувати з полону. Зав’язка, що звучить, наче "Джон Вік" у Дискосвіті Террі Пратчетта, плутається безліччю неочікуваних зворотів і кліфхенґерів наприкінці випусків, підсилюючися саркастичним гумором і критикою суспільної моралі.

Пристрасть. Джанет Вінтерсон

Переклад: Тетяна Некряч

Вавилонська бібліотека, 200 сторінок

Пристрасть спонукатиме людей іти на війну, пристрасть маскуватиме страхи й обличчя, пристрасть штовхатиме на злочин і змушуватиме ставити на життя. Британська письменниця Джанет Вінтерсон у своєму романі пише про сюрреалістичні часи Наполеонівських воєн, зокрема про венеційську карнавальність. Посеред неї молода жінка повсякчас змінюватиме гендерну ідентичність, маючи найбільшу пристрасть до гри, аж поки не зустріне свою таємничу Винову кралю. Заразом, з іншого боку Європи наївний хлопець пристрасно переслідуватиме Наполеона Бонапарта, понад усе прагнучи зблизитися з ним – аж поки не опиниться в місті масок.

Текст Джанет Вінтерсон міниться символічними метафорами, що переходять зі зворотів у життя персонажів і персонажок. Оптика оповіді змінюється залежно від того, з-за чиєї спини спостерігаються події – відтак роман можна перечитувати, перевідкриваючи його реальність для себе, адже вона не має нічого спільного з історичною. Крім того, "Вавилонська бібліотека" вирішила доповнити українське видання роману настільною грою, з якою можна пройти стежками сюжету.

Шараз-Де. Серджо Топпі

Переклад: Ганна Кирієнко

MAL'OPUS, 224 сторінки

Пам’ятаєте з дитинства казки Шагразади? Тисячі історій урятували жінку від, здавалося б, неминучої смерті. В одних угадувалися давні міфи, інші – проводили таємничими легендами далеких країн. Італійський ілюстратор і коміксист Серджо Топпі вирішив переспівати сюжет про чи не найвідомішу жінку Сходу – цього разу з неподільним співіснуванням зображень і тексту.

Поки жорстокий цар дедалі більше заплутується в отруйній павутині казок Шараз-Де (так тут видозмінене ім’я оповідачки), читачі й читачки провалюються в плетиво картин Топпі. Візуальні й літературні образи взаємно доповнюють одні одних. Із короткого слова "за́мок" розростаються чарівні дивовижі, що легко сплутати з маревом. Історії розповзаються сторінками, руйнують і без того умовні межі коміксу, назавжди залишаючися у свідомості, просякнутій характерним стилем художника. У нечуваних сюжетах давно забутих країн читається іронія Шараз-Де: жорстокість і жадібність чоловіків завжди знайдуть свою кару.

Чи сняться зомбі воскреслі вівці? Нейронауковий погляд на мозок зомбі. Бредлі Войтек, Тімоті Верстінен

Переклад: Ольга Татаренко

Фабула, 256 сторінок

Зазвичай люди знають про мозок із доволі загального курсу, якому навчають у школі: нейрони, гіпофіз, гіпоталамус і щось там про мозочок. На перший погляд, глибше розуміння нейрології й не застосовується в повсякденному житті. А проте деякі механізми можуть пояснити проблеми зі сном, неконтрольовану агресію (яку насправді частково можна контролювати) чи формування режиму харчування.

Автори Бредлі Войтек і Тімоті Верстінен – незмінні відвідувачі Комік-кону в Сан-Дієго, віддані знавці фільмів про зомбі, а ще серйозні науковці нейрології. Коли з’явилася ідея розібратися, як може бути влаштований мозок живих мерців, щоби вони сомнамбулічно рухалися та віддано прагнули мізків, – Бредлі й Тімоті миттю почали дослідження. Порівнюючи характерні риси зомбі, які з’являлися в різних класиків жанру, автори пояснюють, які процеси в мозку могли призвести до певних наслідків – наприклад, бігу без голови. Діагнози, поставлені мерцям, водночас пояснюють і людську нейрологію – просто в трохи популярніший спосіб, ніж звичні підручники.

Вивітрювання. Артем Чапай

Видавництво 21, 176 сторінок

Виїхавши зі своєю дружиною у відновлювальну подорож Карпатами, герой "Вивітрювання" не підозрював, що там вони переживуть кінець світу. Річ у тім, що після пандемії Земля настільки очистилася, що почала вивітрювати зі своєї поверхні людей – розчиняючи їх у повітрі. Така доля оминула тільки тих, хто опинилися на островах або під сильною зливою, адже їх утримала вода.

Повернувшися постапокаліптичними пейзажами на рідну Русанівку, герой і героїня опиняються в комуністичній утопії, де все функціонує за принципом "кожному за потребою". Проте, за звичним сценарієм, утопія стрімко завалюється в антиутопію, а люди втрачають людяність у боротьбі за ресурси.

На позір цілком очевидний сюжет Артем Чапай утілив у впізнаваних локаціях, розглядаючи українське суспільство після карантину, нескінченних криз та війни. Автор переносить реальність у недалеке майбутнє, де насправді не з’являється нічого нового, окрім такої необхідної рефлексії минулого.

Батьківщина. Ніна Бунєвац

Переклад: Лілія Омельяненко

Видавництво, 152 сторінки

У дитинстві Ніні довелося переїхати, змінивши материк. Тільки це була не захоплива подорож, а втеча з мамою та сестрою від небезпеки – батькового алкоголізму. Зростаючи з бабусею та дідусем у невеликому містечку колишньої Югославії, Ніна підслуховувала розмови дорослих. Так дівчина намагалася собі пояснити драму батька й історичної батьківщини – згодом усі ці підслухані дискусії та здогади створять цілісну картину графічного роману "Батьківщина".

Відстежуючи життя свого батька, сербського націоналіста, авторка показує комплексність конфліктів навколо Балкан, що згодом призвели до війни. Минулого року українською також вийшла інша книжка на цю тему – "Югославія, моя батьківщина" Ґорана Войновича. В обох романах і герой, і героїня не так намагаються виправдати своїх батьків, як зрозуміти їхні переживання та усвідомити факт, що вони – діти злочинців. І навіть якщо батьки усвідомили свої злочини – занадто пізно, щоби їх виправити.

Дівчина, жінка, інакша. Бернардін Еварісто

Переклад: Ярослава Машико

Фабула, 400 сторінок

У 2019 році Букерівську премію вперше отримали дві письменниці – Маргарет Етвуд, яка взяла премію вдруге, та Бернардін Еварісто, яка стала першою чорношкірою лауреаткою.

Переклад роману, за який Бернадін Еварісто отримала Букер, важливий для українського контексту ще й тим, що показує всю можливу палітру жіночої долі: від мистецьких злиднів у сквоті, безкарного зґвалтування до гендерного переходу небінарної людини.

"Дівчина, жінка, інакша" – це поліфонія інтерсекційного фемінізму, який дає слово усім голосам, борючися з будь-якою дискримінацією.

Кожна сюжетна лінія слідує за героїнею, яка в певний момент опиниться у Британії та буде прямо або опосередковано пов’язана з виставою про амазонок. Уся незліченна кількість історій у Бернардін Еварісто зрештою виструнчується в цілісну картину віднаходження власної ідентичності.

Кактус. Сара Гейвуд

Переклад: Олександр Михельсон

Видавництво Старого Лева, 424 сторінки

С’юзен у свої "за сорок" тримає все в залізних рукавицях: щоденний графік, плани на майбутнє, емоції. У її бажанні все контролювати впізнаються серйозні проблеми з довірою, проте для героїні це бездоганно працює, аж поки вона не дізнається про смерть матері, а незабаром після її похорону – і про власну вагітність. Роман Сари Гейвуд проходить крізь переосмислення нібито непорушних цінностей героїні. А заразом показує досвіди такого ж самоусвідомлення інших жінок, зокрема, під час вагітності. Героїня С’юзен вважає себе ідеальною феміністкою – незалежною, беземоційною та самодостатньою. Але згодом їй доведеться прийняти, що жінка може бути будь-якою, й не відповідаючи очікуванням, залишатися на рівні з іншими людьми.

У травні 2020 року Netflix анонсував екранізацію роману від продюсерської студії Різ Візерспун – Hello Sunshine. І хоча в усіх анонсах його впевнено називають романтичною комедією, як і інші проєкти компанії, він показує драматичну боротьбу жінки проти суспільства та особистих упереджень.

Пташина історія: скандали, інтриги і мистецтво виживання. Наталія Атамась

Віхола, 320 сторінок

Чи часто ви замислюєтеся про емоційні портрети пташок? Як вони ревнують, чим керуються у виборі партнера чи партнерки, як проводять молодість і перетворюються на шалених батьків і матерів? Наталія Атамась за понад 10 років вивчення птахів зібрала відповіді на всі ці запитання та вирішила їх викласти в науково-популярному дослідженні поведінки птахів – у порівнянні з людьми.

Щедро використовуючи жарти та меми, авторка пояснює, чому люди можуть навчитися у птахів та звідки у світі зібралися мільйонні спільноти тих, хто за ними спостерігає. Наталія Атамась подає орнітологію як терапевтичний і захопливий досвід, міксуючи спогади власного життя зі спостереженнями за птахами.


23.06.2021 29645 1
Коментарі (1)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

763
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2327
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2035
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2052
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6218 55
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2340 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

215

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1036

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1020

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1287
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

136
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

506
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1968
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26393
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

456
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10373 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7911
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

462
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

312
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

462
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

540
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1478