Про порятунок світу

 

«Остогидла та пропаганда американської гегемонії, – каже французький режисер Люк Бессон, – Чому лише вони спасають світ?». Найближча відповідь на це питання гордо плаває на поверхні. Американці рятують світ лише тому, що до того французам (а також персонажам творів графа Толстого та Герберта Уеллса) його рятувати не сильно виходило. Якось так.

А були ж часи, коли про порятунок світу взагалі не йшлося. Всі знали пророцтва. І різні віровчення у підсумку погоджувалися: гаплик неминучий. Тобто задовго до написання роману Стівена Кінґа і появи в прокаті блокбастера Ніка Арселя люди знали про майбутнє падіння Темної вежі. Її малювали вже в арканах Таро, створених, кажуть, за доби фараонів.

В принциповій неспасенності нашого світу предки не сумнівалися. Сперечалися лише про час та обставини. Дехто з просвітлених навіть стверджував, що вся історія людства – тільки золотий сон між падіннями двох веж – Вавилонської і Темної. Інші їх виправляли: мовляв, це одна вежа під двома назвами і падати вона буде шість тисяч шістсот шістдесят шість років. І не роком менше.

Але за пізніших часів хитруни наплодили оптимістичних історій, де Темна вежа уникає падіння. Рятівники в тих історіях щоразу інші. Колись це були просвітителі. Пізніше на рятівників світу призначали геніальних вчених, героїв, пролетаріат, арійську расу, громадянське суспільство та навіть поняття типу «краси» та «вселюдської совісті».

Час йшов, пропозиції примножувались. І от ми дожили до популярних статей, в яких спасителями світу названо… Правильно, ви вгадали. Українську спільноту. Зрештою, коли купа освіченого люду шукає чогось дуже хитрого під назвою «національна ідея», то рано чи пізно хтось дійде думки: якщо треба написати на прапорі гасло, то варто писати не дрібну хрєнь, а щось таке величне і небуденне, аби дух перехопило. Щось месіанське.

І начхати на те, що воно шурхотітиме шифером і не дружитиме з канарєйкою. Зате нашим стопудово сподобається. Адже французам колись подобалося і німцям також. Пам’ятаємо. Якщо ж згадати «савєцкій народ», то він, сарака, лише тим величним призначенням і дихав. Рятував світ у всіх можливих в’єтнамах, лише б наливали і медалі вішали. А ми що, пальцем роблені?

Отже, проголошено: віднині приймаємо естафету рятування світу. Від кого рятуватимемо? Ну це вже дитяче питання, скажуть нам автори популярних статей. Звісно, що від того колективного сусіднього злидня, котрого братчики з Могилянської академії свого часу навчили – на свою і наші голови – грамоті та пояснили, що лізти в галантну політику з непідтертою дупою не комільфо.

Себто маємо відчути не просту звичайну месіанську сверблячку, а цілу екзистенційну провину за те, що саме зусиллями наших немудрих прадідів злидень набрався європейської вченості, а нині оборзєл і лаяй. Посипаємо голови попелом. А відтак кладемо на кін все, що маємо (плюс те, що позичать, подарують або ж кинуть нам просунуті), й на всі ближчі століття поринаймо у непримиренну борню з Гогом і Магогом. Ну, добре, з одним лише Гогом. А Магога, так вже тому й бути, нехай поборюють заокеанські побратими.

Як на мене, розвиток цієї теми неминуче набуває форми паротяга без гальм, що на повній швидкості в’їжджає до приймального покою дурдому «Веселка». Тому кажу: зав’язуйте, брати і сестри. Темну вежу не врятувати. Крапка.


15.07.2024
Тетяна Дармограй

Громадяни мають оновити три основні категорії своїх даних — місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

5211 1
29.06.2024
Вікторія Матіїв

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

1843 4
08.06.2024
Вікторія Косович

Робота рятувальників займає одну з ключових ролей у забезпеченні добробуту суспільства, адже від їхньої оперативної реакції залежить найцінніше — людське життя. Про виклики героїчної професії у час повномасштабної російсько-української війни, журналістка Фіртки поспілкувалася з речницею Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Христиною Перцович.

4053 3
31.05.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком, ЧСВВ (Чин святого Василія Великого) — вислуженим ігуменом монастиря.  

3177 2
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

7973 2
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

20303 29

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

285

Поняття святості, як певної інакшості, духовної досконалості присутнє у різних релігіях.   

825

Поширений вислів «Пийте, але не впивайтеся» часто приписують Ісусу Христу. Втім, чи дійсно в Священному Писанні християн є цей вираз і яке ставлення до алкоголю і його вживанню ми бачимо у Біблії?

1919

Для того, щоб відправляти Зеленського «з речами на вихід», треба запропонувати – а що далі? В умовах війни ми не можемо припустити, щоб країна жила без Президента, яке б прізвище він не мав. 

2397
24.07.2024

Гречаний чай — це корисний і смачний напій, який поєднує у собі багатство вітамінів і мінералів з приємним ароматом. Корисні властивості роблять його незамінним джерелом здоров'я людини.

195
20.07.2024

Влітку під час тривалих вимкнень електроенергії деякі продукти в холодильнику можуть зіпсуватися за чотири години, без нього — за дві.  

703
17.07.2024

Інфляція на споживчому ринку у червні 2024 року порівняно із травнем цього року на Прикарпатті становила 2,5%, з початку року — 4,9%, в Україні — 2,2% та 4,3% відповідно.  

485
23.07.2024

На початку серпня відбудеться Всеукраїнська Патріарша проща до Галицької Чудотворної ікони Матері Божої в Крилосі, яка щороку об’єднує у молитві тисячі вірян.  

18392
19.07.2024

У суботу, 20 липня, християни відзначатимуть День пророка Іллі.  

986
15.07.2024

Отець Антоній Яремчук — вислужений ігумен монастиря та парох парафії Успіння Матері Божої у мальовничому, чудовому відпустовому місці в селі Погоня.  

1222 1
11.07.2024

Подружжя — окреме святе таїнство, нерозривний союз, який заснований самим Господом.  

6107 3
20.07.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

23401 1
24.07.2024

Майже третина (32%) опитаних українців у травні 2024 року висловили готовність до територіальних поступок для якнайшвидшого досягнення миру та збереження незалежності.   

300
20.07.2024

Депутати Верховної ради у першому читанні підтримали законопроєкт, в якому йдеться про угоду зі слідством у провадженнях про корупційні злочини. Сім із десяти обранців з Івано-Франківщини проголосували "за".  

998 1
18.07.2024

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №11340, який дозволятиме підозрюваним у корупційних злочинах чиновникам йти на угоду зі слідством та сплачувати штраф за скоєне правопорушення.  

1193 4
16.07.2024

Зауважимо, соціологи, які опитали понад дві тисячі респондентів, наголошують, що «це думка тилу».

504