Про 50 відтинків конспірації

Багато хто з нас все ще думає, що його маленькі смішні таємниці нікому не відомі. Що ніхто не знає де що сховано. Й що офіґенно довгий пароль, складений аж з двох адрес електронної пошти, ніхто не в силах зламати. Наївні люди. Єдине, що вас береже – це те, що ви з вашими таємницями нікому не потрібні. Тобто Джо невловимий зовсім не тому, що швидкий і хитрий.

 

Світ трансформується. Чергова сенсація зайняла чільні місця в новинних стрічках. Канадські вчені заявили, що розшифрували «Рукопис Войнича». Древній манускрипт, таємницю якого намагалися розкрити криптографи та лінгвісти останніх п’яти століть і за який імператор Рудольф ІІ заплатив свого часу 600 золотих дукатів.

 

Те, що не вдалося біологічним створінням, вдалося штучному інтелекту (ШІ). Він прочитав перше речення темного тексту: «Вона надала рекомендації священнику, господарю дома, мені і людям…».

 

Й тут не так важливо, хто така «вона». Важливішим є те, що ШІ розшифровує і декодує любе. Написи вмерлими мовами, військові шифри, паролі довжиною у сто сторінок, невиразне бурмотіння й розмиті плями на записах з компроматом. ШІ стає ще одним інструментом тотальної прозорості світу. Себто, того свіжого стану, до якого ми ще не звикли.

 

Адже може настати та мить, коли хтось сильніший або багатший вами зацікавиться. І тоді цей зацікавлений отримає від найманих хакерів та нишпорок повну картину маслом, починаючи від даних ваших останніх медичних обстежень і закінчуючи конструкцією зливного бачка у вашому туалеті. А відтак суворіший найманець використає ці дані так як скаже замовник.

 

Тому, коли вуличні аналітики розповідають, що в черговому отруєнні чадним газом винен змонтований догори ногами котел, я відчуваю присмак кочової безнадії. Себто, вівці й далі жують жуйку, а в кибитках співають пісні.

 

На цьому тлі словосполучення «таємниця персональних даних» та «солідарність громади» звучать перекладами з марсіанської. Архаїчне суспільство, яке за останню тисячу років навчилося хіба що лизати своїм феодалам не прямо, а через презерватив, абсолютно беззахисно перед новітньою прозорістю.

 

Більшість взагалі не усвідомлює, що живе в довбаному акваріумі і що для виробництва реаліті-шоу тепер не треба облаштовувати якісь студії. Весь потік життя мільйонів людей тепер можна загнати в онлайн. В одну безмежно реальну порнографічну стрічку, де мільйони кухонних сварок будуть сусідити з мільйонами перелюбів, пиятик, бійок та мастурбацій перед дисплеями. Й найдивовижніше: всю цю муйню будуть дивитися. Й не лише феодали.

 

Деякі, щоправда, вже починають боятися. Але, як завжди, не того, чого треба боятися насправді. Дехто, особливо з старшого покоління, страшенно боїться, що хтось записує розмову на диктофон. Що його п’яне ресторанне гонілово на спільних знайомих використають, оприлюднять, зіллють воріженькам. Аж трясуться, так бояться. Звикають, біднятка, до прозорого світу.

 

 До речі, про диктофони. Приблизно троє з моїх знайомих мають прикру звичку записувати розмови. Дивні люди. Коли я починаю казати те, що їм, вбогим, здається страшенною крамолою, на їхніх обличчях розквітають складні почуття. З одного боку вони втішаються тим, що я типу лох, а вони типу отримують перевагу.

 

З іншого боку їм ще трошки стидно за свою підлість. Адже знають, що псують собі карму. Але вони поборюють совість тим, що вважають такі записи потрібними для якоїсь там «спільної справи». Дорослі люди, вони все ще граються в штірліців. Думають, що належать до сірих кардиналів буття. Те, що насправді вони належать до стада нудних йолопів, чомусь не спадає їм на думку.

 

Бо ж в прозорому світі ніякої «спільної справи» немає. Є справи тих, хто не знаючи про те, грає в порнографічному шоу і справи тих, хто його дивиться. І ці дві справи не пересікаються. Навіть якщо одна й та ж людина і дивиться і грає. Чому, спитаєте. Бо гра має різні рівні. І визначає ці рівні зовсім не чиновник у кабінеті. Й навіть не феодал. Їх сьогодні визначає та вузька спільнота, яку невдовзі замінить ШІ. А вузька спільнота, відповідно, переміститься на один з рівнів. Нехай навіть й на один з вищих.

 

Чим прозорий світ відрізняється від минулого? Тим, що важливими стають «інші таємниці». Не переписка з коханкою, не медична карта й навіть не коди доступу. Тепер важливим є ваш креатив. Те, що є основою, координатами і продуктом тільки вашого суверенного світу. А це вберегти можна. Адже головну мапу свого світу ми малюємо не рукою. Ключові ж елементи креативу нормальні люди тримають не на жорсткому диску, а в голові.

 

Щоправда, це стосується лише тих, у кого в голові креатив.


Коментарі (0)

15.07.2024
Тетяна Дармограй

Громадяни мають оновити три основні категорії своїх даних — місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

5208 1
29.06.2024
Вікторія Матіїв

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

1841 4
08.06.2024
Вікторія Косович

Робота рятувальників займає одну з ключових ролей у забезпеченні добробуту суспільства, адже від їхньої оперативної реакції залежить найцінніше — людське життя. Про виклики героїчної професії у час повномасштабної російсько-української війни, журналістка Фіртки поспілкувалася з речницею Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Христиною Перцович.

4052 3
31.05.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком, ЧСВВ (Чин святого Василія Великого) — вислуженим ігуменом монастиря.  

3176 2
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

7971 2
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

20302 29

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

283

Поняття святості, як певної інакшості, духовної досконалості присутнє у різних релігіях.   

824

Поширений вислів «Пийте, але не впивайтеся» часто приписують Ісусу Христу. Втім, чи дійсно в Священному Писанні християн є цей вираз і яке ставлення до алкоголю і його вживанню ми бачимо у Біблії?

1917

Для того, щоб відправляти Зеленського «з речами на вихід», треба запропонувати – а що далі? В умовах війни ми не можемо припустити, щоб країна жила без Президента, яке б прізвище він не мав. 

2396
24.07.2024

Гречаний чай — це корисний і смачний напій, який поєднує у собі багатство вітамінів і мінералів з приємним ароматом. Корисні властивості роблять його незамінним джерелом здоров'я людини.

193
20.07.2024

Влітку під час тривалих вимкнень електроенергії деякі продукти в холодильнику можуть зіпсуватися за чотири години, без нього — за дві.  

702
17.07.2024

Інфляція на споживчому ринку у червні 2024 року порівняно із травнем цього року на Прикарпатті становила 2,5%, з початку року — 4,9%, в Україні — 2,2% та 4,3% відповідно.  

483
23.07.2024

На початку серпня відбудеться Всеукраїнська Патріарша проща до Галицької Чудотворної ікони Матері Божої в Крилосі, яка щороку об’єднує у молитві тисячі вірян.  

18388
19.07.2024

У суботу, 20 липня, християни відзначатимуть День пророка Іллі.  

985
15.07.2024

Отець Антоній Яремчук — вислужений ігумен монастиря та парох парафії Успіння Матері Божої у мальовничому, чудовому відпустовому місці в селі Погоня.  

1220 1
11.07.2024

Подружжя — окреме святе таїнство, нерозривний союз, який заснований самим Господом.  

6106 3
20.07.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

23398 1
24.07.2024

Майже третина (32%) опитаних українців у травні 2024 року висловили готовність до територіальних поступок для якнайшвидшого досягнення миру та збереження незалежності.   

299
20.07.2024

Депутати Верховної ради у першому читанні підтримали законопроєкт, в якому йдеться про угоду зі слідством у провадженнях про корупційні злочини. Сім із десяти обранців з Івано-Франківщини проголосували "за".  

997 1
18.07.2024

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №11340, який дозволятиме підозрюваним у корупційних злочинах чиновникам йти на угоду зі слідством та сплачувати штраф за скоєне правопорушення.  

1187 4
16.07.2024

Зауважимо, соціологи, які опитали понад дві тисячі респондентів, наголошують, що «це думка тилу».

503