Манявський водоспад: маршрут, як доїхати та цікаві факти про природню пам'ятку

Манявський водоспад – це одна з найкрасивіших природних пам'яток Івано-Франківської області. Цей водоспад розташований серед Карпатських гір, біля села Манява.

Висота водоспаду становить 20 метрів.

Водоспад утворюється з річки Бистриця, що протікає в карпатському лісі. Манявський водоспад заслуговує на увагу туристів не тільки своєю красою, але й історією та значенням для розвитку туризму в області.

Історія Манявського водоспаду налічує понад 200 років. Вперше про водоспад згадують у літописах 1801 року. У 19 столітті водоспад став популярним серед відвідувачів, які приїздили з різних куточків України, щоб помилуватися його красою та спокоєм.

Сьогодні Манявський водоспад є одним з найвідоміших туристичних об'єктів області. Крім того, водоспад має велике значення для туристичного розвитку області, оскільки привертає багато туристів, що дозволяє розвивати інфраструктуру та залучати інвестиції в регіон.


Розташування та доступність Манявського водоспаду


Манявський водоспад розташований в Карпатських горах, на території Івано-Франківської області, біля села Манява. Відстань від обласного центру Івано-Франківська до Маняви становить близько 100 кілометрів.

Для доїзду до Манявського водоспаду можна скористатись різними видами транспорту. Зокрема, з Івано-Франківська можна дістатись до Маняви на автомобілі, автобусі або орендувати бус. Також можна скористатись залізничним транспортом та дістатись до найближчого залізничного вокзалу села Микитинці, а далі – на автобусі або таксі.

У Маняві є спеціальна стоянка, де можна залишити свій автомобіль. Вартість стоянки залежить від тривалості стоянки та розміру автомобіля. Для тих, хто прибуває на автобусі або іншому транспорті, вхід на територію водоспаду безплатний.


Детальніше про водоспад


Манявський водоспад є одним з найвищих в Україні. Висота водоспаду становить близько 20 метрів.

Водоспад розташований серед густого лісу, що створює особливу атмосферу. Вода стікає з великої висоти, утворюючи білу піну та створюючи мініатюрні дощові бризки.

Манявський водоспад утворюється з джерела Манявки. Вода, що стікає з гір, збирається в джерелі та потім падає з висоти 16 метрів, утворюючи Манявський водоспад. Вода Манявки має особливу чистоту та кришталеву прозорість, завдяки чому має світло-блакитний відтінок.

Фотографії Манявського водоспаду красиві та захоплюючі. На них можна побачити водоспад з різних кутів, в різних порах року та при різному освітленні.


Цікаві факти про Манявський водоспад


Окрім своєї вражаючої краси та історії, Манявський водоспад має кілька цікавих фактів:

  1. Він є найвищим водоспадом в Україні.
  2. Вода Манявки має дуже високу якість та прозорість. За даними досліджень, вода у джерелі Манявки має високу ступінь очищення та відповідає стандартам питної води.
  3. Манявський водоспад відкрили для відвідувачів у 1984 році. З того часу він став однією з найбільш популярних туристичних визначних пам'яток Івано-Франківської області.
  4. У 2011 році Манявський водоспад став одним з переможців відбору на нові сім чудес України. Це свідчить про велику популярність та значення водоспаду як туристичної визначної пам'ятки.
  5. У сезон туристичних подорожей до Манявського водоспаду можна побачити багато різних видів дикої природи, таких як олені, кабани, борсуки та інші. Водоспад також є домівкою для багатьох видів птахів, які можна побачити в період їхньої міграції.

Розваги та рекреаційні можливості


Манявський водоспад не тільки приваблює туристів своєю красою та історією, але й надає можливості для різних розваг та відпочинку. Деякі з них:

  1. Туристичні маршрути: В районі водоспаду є багато туристичних маршрутів різної складності та довжини. Так, наприклад, можна пройти маршрут "Водоспад Манява - гора Гимба - гора Магура", який має довжину більше 10 кілометрів.
  2. Прогулянки та піші походи: В районі водоспаду є багато мальовничих місць, де можна прогулятися або пройти піший похід. Наприклад, до водоспаду можна дійти пішки з села Манява, що займає близько 2-3 годин.
  3. Пікніки: На території водоспаду є спеціально обладнані майданчики для пікніків. Тут можна зупинитися, насолодитися красою природи та перекусити.
  4. Екскурсії: В районі водоспаду є багато інших туристичних пам'яток, які можна відвідати. Наприклад, церква св. Йоана Хрестителя в селі Манява, яка має більше 300-річну історію, або Гірський курорт "Буковель", який знаходиться у 30 кілометрах від водоспаду.

Всі ці розваги та рекреаційні можливості роблять Манявський водоспад прекрасним місцем для відпочинку та відпочинку на природі.


Рекомендації для туристів – як доїхати до водоспаду


Для доїзду до Манявського водоспаду можна використовувати різні види транспорту. Найбільш зручним варіантом буде власний автомобіль. Якщо ви не маєте свого транспорту, ви можете скористатися автобусом або замовити бус з Івано-Франківська до села Манява, далі пішки до водоспаду (близько 3 км).


Рекомендації щодо екскурсійного маршруту


Перш за все, рекомендується взяти з собою зручне взуття та одяг, що дозволяє вільно рухатися і не обмежує рухів. Якщо ви плануєте пішохідну екскурсію, то краще взяти з собою пляшку з водою та легку закуску. На місці можна придбати сувеніри та напої.


Інформація про безпеку в районі водоспаду


Будьте обережні під час підйому та спуску до водоспаду, оскільки стежки можуть бути складними та крутими. Не відхиляйтеся від означених маршрутів та не збирайте рослини, що ростуть на території заповідника. Не купайтеся у воді, оскільки це небезпечно через течію та змінність глибини.


Рекомендації щодо одягу та взуття


Рекомендується надягати зручне взуття з гарною амортизацією, щоб забезпечити стійкість та попередити травми. Одяг повинен бути легким та дихаючим, щоб не перегріватися на сонці.

Важливо дотримуватися правил безпеки в районі водоспаду, а також бути готовими до погодних умов та непередбачуваних ситуацій. Рекомендують одягатися та взуватися залежно від погодних умов та досвіду походів.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


03.03.2023 9459
Коментарі ()

15.07.2024
Тетяна Дармограй

Громадяни мають оновити три основні категорії своїх даних — місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

5216 1
29.06.2024
Вікторія Матіїв

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

1845 4
08.06.2024
Вікторія Косович

Робота рятувальників займає одну з ключових ролей у забезпеченні добробуту суспільства, адже від їхньої оперативної реакції залежить найцінніше — людське життя. Про виклики героїчної професії у час повномасштабної російсько-української війни, журналістка Фіртки поспілкувалася з речницею Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Христиною Перцович.

4057 3
31.05.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком, ЧСВВ (Чин святого Василія Великого) — вислуженим ігуменом монастиря.  

3180 2
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

7976 2
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

20306 29

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

285

Поняття святості, як певної інакшості, духовної досконалості присутнє у різних релігіях.   

825

Поширений вислів «Пийте, але не впивайтеся» часто приписують Ісусу Христу. Втім, чи дійсно в Священному Писанні християн є цей вираз і яке ставлення до алкоголю і його вживанню ми бачимо у Біблії?

1921

Для того, щоб відправляти Зеленського «з речами на вихід», треба запропонувати – а що далі? В умовах війни ми не можемо припустити, щоб країна жила без Президента, яке б прізвище він не мав. 

2399
24.07.2024

Гречаний чай — це корисний і смачний напій, який поєднує у собі багатство вітамінів і мінералів з приємним ароматом. Корисні властивості роблять його незамінним джерелом здоров'я людини.

197
20.07.2024

Влітку під час тривалих вимкнень електроенергії деякі продукти в холодильнику можуть зіпсуватися за чотири години, без нього — за дві.  

704
17.07.2024

Інфляція на споживчому ринку у червні 2024 року порівняно із травнем цього року на Прикарпатті становила 2,5%, з початку року — 4,9%, в Україні — 2,2% та 4,3% відповідно.  

487
23.07.2024

На початку серпня відбудеться Всеукраїнська Патріарша проща до Галицької Чудотворної ікони Матері Божої в Крилосі, яка щороку об’єднує у молитві тисячі вірян.  

18393
19.07.2024

У суботу, 20 липня, християни відзначатимуть День пророка Іллі.  

986
15.07.2024

Отець Антоній Яремчук — вислужений ігумен монастиря та парох парафії Успіння Матері Божої у мальовничому, чудовому відпустовому місці в селі Погоня.  

1222 1
11.07.2024

Подружжя — окреме святе таїнство, нерозривний союз, який заснований самим Господом.  

6108 3
20.07.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

23403 1
24.07.2024

Майже третина (32%) опитаних українців у травні 2024 року висловили готовність до територіальних поступок для якнайшвидшого досягнення миру та збереження незалежності.   

301
20.07.2024

Депутати Верховної ради у першому читанні підтримали законопроєкт, в якому йдеться про угоду зі слідством у провадженнях про корупційні злочини. Сім із десяти обранців з Івано-Франківщини проголосували "за".  

998 1
18.07.2024

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №11340, який дозволятиме підозрюваним у корупційних злочинах чиновникам йти на угоду зі слідством та сплачувати штраф за скоєне правопорушення.  

1201 5
16.07.2024

Зауважимо, соціологи, які опитали понад дві тисячі респондентів, наголошують, що «це думка тилу».

504