Інформаційний піст, як різновид посту в XXI столітті

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

Як  стародавня установа, піст вже був у Старому Завіті:

«І впав я перед Господнім лицем, як перше, сорок день і сорок ночей хліба не їв і води не пив, за ввесь ваш гріх, що згрішили ви, як чинили зло в очах Господа, щоб Його розгнівити»(Втор 9:18).

У Новому Завіті піст набирає більш глибинного сенсу. Ісус Христос перед початком свого суспільного служіння постив протягом 40 днів:

«А Ісус, повний Духа Святого, вернувсь з-над Йордану, і Дух на пустиню Його попровадив. Сорок день там диявол Його спокушав, і за тих днів Він нічого не їв, а коли закінчились вони, то вкінці зголоднів.»(Лк 4:1-2)

На цьому прикладі ми бачимо, що Христос відмовився від їжі, але також пам’ятаємо якими спокусами його спокушав диявол: гордістю та марнославством – гріхами, які лежать у духовній площині.

Ці гріхи добре нам відомі,  і той, хто намагався з ними боротися  знає, як це важко, і скільки зусиль потрібно прикласти для боротьби з цими гріхами.

Якщо ж Церква  акцентує на духовній складовій посту (відмова від гордості заздрості осуду), чому так важлива тілесна складова, а саме відмова від їжі на певний період або зменшення її кількості?  

Споживання їжі спричиняє викид дофаміну (нейромедіатор, що відповідає за задоволення), що дарує приємні враження та покращує настрій.

Мабуть, кожному відомий вислів «заїдати проблему», коли  людина при певній проблемі намагається щось з’їсти смачного або трохи більше, ніж завжди, таким чином, отримуючи улюблену їжу, ми заспокоюємось, проблеми відходять на другий план (хоча не зникають).

Так сталося, що їжа з роками була перетворена людиною на своєрідний культ – культ живота, адже ми не їмо рівно стільки  скільки потрібно для підтримки належного функціонування тіла, але як правило з надлишком.

Саме ця ситість і притуплює нашу духовну бадьорість.

Тому обмежуючи себе в їжі ми наче скидаємо з себе кайдани сонливості та лінивства.

Хто практикував зменшення їжі чи відмову від неї той знає, що розум і духовні почуття наче проясняються, загострюються.

Таким чином ми можемо проаналізувати свої відчуття, дратівливість чи злість.

Утримання під час посту від певної їжі, а й поміркованість у її виді та кількості складають відчутний елемент духовної боротьби:

«Хто вважає якийсь день особливим, стоїть на цьому в ім'я Господнє. Хто споживає будь-яку їжу, той теж робить це в ім'я Господа, бо дякує Богу. Той же, хто не їсть певну їжу в ім'я Господа, також дякує Йому».(Рим.14:6)

Піст покликаний привести людину до єднання з Богом. Сучасне життя  ставить людині нові виклики і в духовному, і психологічному сенсі.

Якщо роками ми мислили піст  в тілесній площині «їсти –не їсти», то у XXI столітті все набагато складніше, і потребує неабияких духовних зусиль та сили волі.

Крім  споживання звичайної їжі ми споживаємо також багато інформації через ЗМІ та соцмережі, які також  по-різному впливають на наше психічне та духовне здоров’я.

Адже,  постійний потік пропаганди, фейкових новин ІПсО (інформаційно-психологічних операцій) ворога провокують в наших серцях ненависть та страх.

Це доволі деструктивні емоції з огляду психологічного здоров’я.

Соцмережі  змінили наше життя до невпізнаваності.

Британські вчені вважають, що залежність від соцмереж можна прирівняти до залежності від цигарок чи алкоголю. Часто день починається із перегляду новинної стрічки у Facebook.

Фото в соцмережах можуть викликати також не найкращі емоції  такі як: осуд, гнів, заздрість.

Саме цей здавалося б поверхневий огляд часто формує нам великий діапазон емоцій та відчуття: від гніву та страху, до марнославства та заздрості.

Отож, в цей непростий період ми повинні виробити в собі навичку  інформаційного посту, тобто намагатися зменшити  час перегляду новин, стрічок у фейсбуці та інстаграмі, а більше зосередитись на читанні книг та спілкуванні з людьми в реальному світі.

Тому у сучасному контексті піст переосмислюється і вже сприймається не як архаїчний пережиток минулого, але навпаки як ефективний, функціональний елемент власного життя.

Фактично, піст - це те рятівне коло, яке врятує нас від негативних емоцій стресу та депресії сучасного інформаційного світу.


23.03.2024 Роман Тадра 1154
15.07.2024
Тетяна Дармограй

Громадяни мають оновити три основні категорії своїх даних — місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

5209 1
29.06.2024
Вікторія Матіїв

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

1841 4
08.06.2024
Вікторія Косович

Робота рятувальників займає одну з ключових ролей у забезпеченні добробуту суспільства, адже від їхньої оперативної реакції залежить найцінніше — людське життя. Про виклики героїчної професії у час повномасштабної російсько-української війни, журналістка Фіртки поспілкувалася з речницею Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Христиною Перцович.

4052 3
31.05.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком, ЧСВВ (Чин святого Василія Великого) — вислуженим ігуменом монастиря.  

3176 2
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

7971 2
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

20302 29

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

284

Поняття святості, як певної інакшості, духовної досконалості присутнє у різних релігіях.   

824

Поширений вислів «Пийте, але не впивайтеся» часто приписують Ісусу Христу. Втім, чи дійсно в Священному Писанні християн є цей вираз і яке ставлення до алкоголю і його вживанню ми бачимо у Біблії?

1917

Для того, щоб відправляти Зеленського «з речами на вихід», треба запропонувати – а що далі? В умовах війни ми не можемо припустити, щоб країна жила без Президента, яке б прізвище він не мав. 

2396
24.07.2024

Гречаний чай — це корисний і смачний напій, який поєднує у собі багатство вітамінів і мінералів з приємним ароматом. Корисні властивості роблять його незамінним джерелом здоров'я людини.

193
20.07.2024

Влітку під час тривалих вимкнень електроенергії деякі продукти в холодильнику можуть зіпсуватися за чотири години, без нього — за дві.  

702
17.07.2024

Інфляція на споживчому ринку у червні 2024 року порівняно із травнем цього року на Прикарпатті становила 2,5%, з початку року — 4,9%, в Україні — 2,2% та 4,3% відповідно.  

483
23.07.2024

На початку серпня відбудеться Всеукраїнська Патріарша проща до Галицької Чудотворної ікони Матері Божої в Крилосі, яка щороку об’єднує у молитві тисячі вірян.  

18388
19.07.2024

У суботу, 20 липня, християни відзначатимуть День пророка Іллі.  

985
15.07.2024

Отець Антоній Яремчук — вислужений ігумен монастиря та парох парафії Успіння Матері Божої у мальовничому, чудовому відпустовому місці в селі Погоня.  

1220 1
11.07.2024

Подружжя — окреме святе таїнство, нерозривний союз, який заснований самим Господом.  

6106 3
20.07.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

23398 1
24.07.2024

Майже третина (32%) опитаних українців у травні 2024 року висловили готовність до територіальних поступок для якнайшвидшого досягнення миру та збереження незалежності.   

299
20.07.2024

Депутати Верховної ради у першому читанні підтримали законопроєкт, в якому йдеться про угоду зі слідством у провадженнях про корупційні злочини. Сім із десяти обранців з Івано-Франківщини проголосували "за".  

997 1
18.07.2024

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №11340, який дозволятиме підозрюваним у корупційних злочинах чиновникам йти на угоду зі слідством та сплачувати штраф за скоєне правопорушення.  

1187 4
16.07.2024

Зауважимо, соціологи, які опитали понад дві тисячі респондентів, наголошують, що «це думка тилу».

503