Як війна вплинула на злочинність: понад 140 днів воєнного стану очима прикарпатських правоохоронців

Із запровадженням воєнного стану до Кримінального кодексу України внесли низку важливих доповнень та розширили повноваження правоохоронців, які сьогодні працюють в посиленому режимі.

Поряд зі звичним розкриттям крадіжок чи оформленням дорожньо-транспортних пригод прикарпатські правоохоронці призвичаїлися й до нових завдань — виявлення диверсантів, колаборантів та розкрадачів гуманітарної допомоги. 

У той час певною мірою злочинний світ стоїть на паузі через війну, адже зламалися його шляхи комунікації. Так, на Івано-Франківщині від початку повномасштабної війни рівень злочинності знизився.

Зокрема, на території області від початку повномасштабного російського нападу, 24 лютого, по липень рівень злочинності знизився на 28,8% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Відповідну статистику журналістці Фіртки надали у Головному управлінні Національної поліції в Івано-Франківській області.

«Щодоби правоохоронці в посиленому режимі здійснюють комплекс необхідних заходів для збереження стабільної оперативної обстановки в регіоні.

За порядком у територіальних громадах стежать поліцейські офіцери, які напряму взаємодіють із мешканцями та контролюють ситуацію на ввірених територіях.

Ситуація в області контрольована», — наголошують поліціянти.

Відтак, таку тенденцію можна пояснити тим, що від початку повномасштабного російського нападу посилили патрулювання вулиць, впровадили комендантську годину, обмежили продаж алкоголю та збільшили відповідальність за скоєні правопорушення.

Наразі діяльність правоохоронців зосереджена, у більшій частині, на виявленні диверсійних груп, пособників, терористів чи колаборантів.

Для виявлення підозрілих людей на усіх в’їздах до області продовжують працювати блокпости, де несуть службу працівники поліції. Правоохоронці перевіряють документи та автомобілі усіх, хто в’їжджає на територію області. Додатково перевіряють всіх підозрілих громадян, які можуть бути причетні до диверсійної роботи, їх передають співробітникам Служби безпеки України, які здійснюють відповідні заходи.


Правопорушення, які фіксують на блокпостах


Повномасштабний російський напад довів доцільність функціонування блокпостів. Сьогодні вони нерідко виконують функцію превенції, тобто запобіганню злочинам. 

Поряд з тим за понад 140 днів повномасштабної російсько-української війни на блокпостах найчастіше фіксували кримінальні правопорушення за статтею 263 та статтею 309 Кримінального кодексу України.

Йдеться про незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами та незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту.

Поширеними також є адміністративні правопорушення. Зокрема, за статтею 121, статтею 122 частиною першою, статтею 126 та статтею 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Мовиться про порушення водіями правил керування транспортним засобом, правил користування ременями безпеки або мотошоломами, перевищення встановлених обмежень швидкості руху й порушення правил дорожнього руху, керування автівкою без посвідчення водія та керування авто у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

Як зазначили у поліції, станом на сьогодні ситуація з «побутовою» злочинністю в області незагрозлива та залишається під контролем. Проте, у суспільстві вже подейкують про можливе зростання злочинності в майбутньому у зв’язку з доступом населення до вогнепальної зброї, нестабільною економічною ситуацією чи розбіжностями всередині суспільства.


Найчастіші правопорушення на Прикарпатті від 24 лютого


До Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області на лінію «102» від початку повномасштабної російської агресії надійшла понад 91 000 повідомлень. Найчастіше заявники звертались через вчинення над ними домашнього насильства.

Усього від 24 лютого наряди поліції виявили 233 кримінальні правопорушення та 6 602 адміністративні правопорушення.

Водночас найрозповсюдженішими кримінальними правопорушеннями, які зареєстрували органи досудового розслідування у зазначений період є правопорушення, передбачені статтею 185 (крадіжка) та статтею 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Зокрема, станом на початок липня слідчі відділи поліції з часу введення воєнного стану в Україні за фактами крадіжок розпочали 304 кримінальні провадження.

Зауважимо, що Верховна Рада посилила відповідальність за майнові злочини в умовах воєнного стану — сьогодні за такі злочини можна отримати від 10 до 15 років ув’язнення.

Заразом у поліції закликають бути гуманнішими з мародерами.

«Так, ці люди скоїли злочини в цей надзвичайно складний для всіх час, але не варто відверто знущатися та катувати їх.

Вони відповідатимуть за Законом, бо Україна — правова держава», — пояснював раніше голова Національної поліції Ігор Клименко.

Як повідомили у поліції, у перші тижні повномасштабної війни шахраї затаїлись, та потім знову почали продовжувати кримінальну діяльність. Зокрема, акцентувались на створенні шахрайських сайтів нібито для допомоги Збройним силам України або шахрайстві з перевезеннями.

Прослідковується також тенденція до повернення старих схем. Йдеться про такі шахрайські схеми — телефонні дзвінки, повідомлення, операції з банківськими картками та покупками через Інтернет.

Прикарпатські правоохоронці застерігають щодо шахрайських схем видурювання грошей та радять, як вберегтися від шахраїв:

  • Ретельно перевіряйте інформацію, яку вам повідомляють.
  • Зробіть «паузу», якщо потенційний шахрай повідомляє, що сталося щось погане з вашими рідними.
  • Не панікуйте. Зверніться до близьких за порадою або просто розкажіть про ситуацію, що сталася. Шахраї використовують психологічні техніки та прийоми для маніпуляції.
  • Не поспішайте виконувати вказівки незнайомих людей.
  • Не перераховуйте кошти на чужі карткові рахунки.
  • Не впускайте незнайомців до помешкань.
  • Не довіряйте повідомленням незнайомців про грошову реформу, обмін купюр тощо.
  • Вимагайте пред’явити документи, якщо до вас прийшли та представляються працівниками держустанов.

Порушення комендантської години


З 23:00 години до 5:00 години на території області продовжує діяти комендантська година. У цей час заборонено перебувати на вулицях та в інших громадських місцях без спеціально виданих перепусток та документів, які посвідчують особу.

Зазначимо, що спеціальні перепустки діють лише в межах території, де запроваджено комендантську годину та їх облік також здійснює комендатура на території, де запровадили комендантську годину.

Для того, щоб забезпечити безпеку та порядок, дотримання комендантської години на території Івано-Франківщини створили піші наряди, які залучають до патрулювання спільно з Національною гвардією України. 

Так, під час комендантської години патрульні мають право перевіряти документи й, відповідно, встановлювати правомірність перебування на вулицях та в інших громадських місцях.

Наразі у Кодексі про адміністративні правопорушення не передбачено відповідальності за порушення комендантської години. Покарання можливе лише за відмову виконувати законне розпорядження чи вимоги патруля.

Згідно зі статтею 185 Кодексу України про адміністративні правопорушення за невиконання вимог законного розпорядження або вимоги патруля порушнику загрожує:

  • штраф;
  • громадські чи виправні роботи;
  • адміністративний арешт до 15 діб.

Вимоги комендантського патруля потребують негайного виконання без зайвого сперечання. Якщо людина навмисно не виконує законні вимоги комендантського патруля до неї можуть застосувати фізичну силу чи вогнепальну зброю.

Нагадаємо, що 4 липня міністр внутрішніх справ Денис Монастирський в ефірі телемарафону висловив думку, що порушників комендантської години потрібно штрафувати.

«Не всі дотримуються умов комендантської години, і це питання до наших законодавців, щоб було встановлено належну відповідальність за порушення.

Йдеться про адміністративну відповідальність», — сказав посадовець.


Аварійність на дорогах Івано-Франківщини від початку повномасштабного російського нападу


З початку повномасштабного російського вторгнення в Україну в Івано-Франківській області зареєстрували 980 дорожньо-транспортних пригод, що на 19% менше, ніж за аналогічний період минулого року.

Зокрема, серед них — 239 з постраждалими, що на 13% менше, ніж торік. У цих аваріях загинули 24 людини, що на 11% менше, ніж за аналогічний період 2021 року.

У своїй більшості аварії виникають через порушення водіями правил дорожнього руху. Зокрема, перевищення дозволеної швидкості руху, порушення правил маневрування, недотримання дистанції, обгони, порушення правил проїзду перехресть і виїзд на зустрічну смугу, керування транспортом у нетверезому стані, а також — нехтування водіями елементарними засобами безпеки, такими як пасок безпеки.


Чи роздають повістки за порушення закону?


В Україні справді є факти вручення повісток порушникам закону. Проте, такі випадки не носять масового характеру, їх більше застосовують як дисципліну. Про це заявив радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко у телеефірі марафону «Єдині новини».

Посадовець додав, що, ймовірно, у деяких регіонах це роблять для того, щоб вплинути на настрої людей, які почали забувати, що триває війна. Але, за його словами, це відбувається не масово.

«Вручення повісток за порушення закону навряд чи є настільки масовим і навряд чи є тією частиною, яка може покращити бойовий дух армії та різко збільшити кількість тих, хто йде до армії.

У нас, в принципі, достатньо добровольців, принаймні накладки з цим немає», — уточнив Денисенко.

Поліцейські Прикарпаття спільно з представниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки області вживають всіх заходів для виявлення військовозобов’язаних, які ухиляються від призову на військову службу до Збройних сил України.

Разом з тим представники поліції повноважень на вручення повісток не мають. Вручення повісток проводять через відповідні органи місцевого самоврядування та керівників підприємств.

Крім цього, повістки можуть вручати посадові особи територіальних центрів комплектації та соціальної підтримки за місцем проживання, роботи, а також на вулиці чи на блокпостах.

Як розповіли в ЗСУ, законом не заборонено вручення повістки в будь-якому місці після встановлення особи. При цьому вручена повістка ще не означає, що людину обов'язково призвуть.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

«Вижив — винний»: що таке синдром вцілілого та як не картати себе за те, що ти у безпеці

Війна: що варто знати про мобілізацію чоловіків та жінок


Коментарі ()

19.03.2024

Сьогодні і роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги

74
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

126
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6477 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10889 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12168 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5805

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

504

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

761

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

749

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1063
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

433
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

460
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

543
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4089
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11627
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6651
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1152
19.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18053
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

307
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

406
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

695
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

816