Як на Прикарпатті новостворені фірми виграють тендери на мільйони гривень

У системі публічних закупівель Prozorro трапляються випадки, коли бюджетні установи укладають угоди з підрядниками ледь не відразу після їх реєстрації.

Це свідчить про високі корупційні ризики. Адже новостворені підприємства, що виграють мільйонні підряди на капремонти будівель чи вулиць, навряд чи мають необхідний досвід виконання аналогічних робіт. Натрапити на такі закупівлі можна і на Прикарпатті.


Своєрідним рекордсменом серед новостворених підприємств області можна назвати ТОВ "РБД 21". Свою реєстрацію фірма отримала 18 вересня 2017 року, а вже через чотири дні підписала перший договір на 75 тис. гривень. За ці гроші відділ культури Тисменицької РДА зобов'язав підрядника капітально відремонтувати будинок культури в с. Єзупіль.

На аукціон у системі Prozorro підприємство подалося всього лиш раз, і то безуспішно. Водночас близько десяти разів замовники укладали з компанією прямі договори на здійснення ремонтних робіт без проведення торгів. При цьому всі замовники виключно з Тисменицького району.

Найбільше угод з товариством "РБД 21" уклав відділ освіти Тисменицької райдержадміністрації  5. Із них 3   всього за кілька днів до Нового року, у період "грудневих жнив".

У своїх попередніх матеріалах, експерти "Антикорупційної платформи" писали, як бюджетні установи в останні дні року терміново намагаються витратити залишкові кошти на рахунках, укладаючи договори із підрядниками напряму.

Зокрема, за три дні до початку 2018 року "РБД 21" здійснювало масову заміну вікон і дверей на замовлення відділу освіти Тисменицької РДА. Наприклад, підприємство за 8 тисяч гривень замінило двері у Милуванському НВК та здійснило таку ж роботу у Сілецькій ЗОШ за 69 тисяч гривень.

У той же час підрядник замінював вікна у Вільшанській ЗОШ за 230 тисяч гривень.  

Наступним рекордсменом в області є ПП "КОР БУД  від дня його створення і до першого підряду пройшло всього лиш 6 днів.

Так, підприємство було зареєстроване 29 вересня 2016 року, а вже 5 жовтня управління будівництва та розвитку інфраструктури Калуської міської ради підписало з ним прямий договір на 1 мільйон 442 тисячі гривень.

В цьому випадку мова вже не йде про просту заміну дверей. Новоствореному підприємству управління будівництва Калуської міської ради доручило здійснити капітальний ремонт кінозалу у палаці Культури "Мінерал". До речі, "Мінерал" є пам’яткою архітектури, у ньому відбувається низка заходів, зокрема, проходять сесії Калуської міської ради.

Цікаво, що управління будівництва міськради уклало договір на допорогову суму. Відтак аукціон на ремонтні роботи не проводився, а замовник уклав прямий договор з ПП "КОР БУД", яке управління обрало на власний розсуд.

Водночас якби сума запланованої закупівлі становила трохи більше, а саме 1 мільйон 500 тисяч гривень, то службовці були б змушені проводити конкурентні відкриті торги.

Відзначимо, що засновником і керівником підприємства є Петро Михайлович Корнас  чоловік головного спеціаліста бюджетного відділу фінансового управління Калуської районної державної адміністрації Уляни Корнас.

"Досвіду аналогічних робіт, які б підтвердили необхідну кваліфікацію саме цього підприємства для ремонтних робіт у пам’ятці архітектури, знайти не вдається. Відтак незрозуміло, з яких підстав управління будівництва Калуської міськради обрало для таких дороговартісних робіт саме цю тільки-но створену компанію", – відзначає аналітик "Антикорупційної платформи", юрист Ольга Ничай.

У деклараціях Уляни Корнас за 2017 та за 2016 роки вказано, що її чоловік працює у ПП "Рембудвест", що також займається будівництвом. Водночас засновником і керівником підприємства є Корнас Михайло Миколайович, ймовірно, батько Петра Михайловича Корнаса.

Загалом підприємство "КОР БУД" здійснило ремонтних робіт за бюджетні кошти на суму 2 мільйони 600 тисяч гривень. Здебільшого угоди укладались з підприємством у 2016 та 2017 роках.

В свою чергу приватне підприємство "Рембудвест", здійснюючи ремонтні роботи, отримало більш як 6 мільйонів гривень від бюджетних установ. Цікаво, що при цьому у торгах підприємство брало участь тільки двічі. Натомість 40 разів бюджетні установи укладали з ПП "Рембудсервіс" прямі договори, обираючи їх не за результатами аукціонів, а на власний розсуд.

У трійці новостворених освоювачів бюджетних коштів Прикарпаття бронзу отримує підприємство ТОВ "Карпатновобуд". "Антикорупційна платформа" раніше писала, як це товариство, використовуючи сумнівний договір, виграло тендер на капремонт міжбудинкових проїздів і прибудинкових територій біля будинків №198А-200 на вулиці Вовчинецькій.

Офіційну реєстрацію підприємство отримало 21 серпня 2018 року, а вже 28, тобто за тиждень, подало свою тендерну пропозицію на ці торги.

Фактично підприємство було створено за кілька днів до участі у першому аукціоні. Та це не завадило йому здобути перемогу. У вересні Департамент підписав із "Карпатновобуд" договір на суму 4,3 мільйона гривень. Що цікаво, в умовах тендеру замовник вимагав від учасників підтвердження досвіду виконання аналогічних робіт.

Як не дивно, підприємство надало підтвердження такого досвіду: договір укладений з Вовчинецькою сільською радою на капітальний ремонт тротуару у селі Вовчинець, від церкви до моста, на більш ніж 700 тисяч гривень.

Договір датований 23 серпня, тобто через два дні після офіційної реєстрації товариства "Карпатновобуд".

Втім, у системі Prozorro такої закупівлі немає. Але є аналогічна, від 3 вересня 2018 року, на капремонт цієї ж території в с. Вовчинець тим самим підрядником ТОВ "Карпатновобуд". Збігаються сума і навіть номер договору. От тільки дати укладення – різні.

Це свідчить про те, що один з них точно фіктивний. Ймовірно, той, що укладений 23 серпня, адже саме завдяки йому "Карпатновобуд" зміг підтвердити досвід виконання аналогічних робіт і виграти тендер на 4 млн гривень. Цікаво, що до договору додається підписаний акт виконаних робіт, який підтверджує, що підприємство нібито зробило всі ремонтні роботи буквально за кілька днів: з 23 до 28 серпня.

Тож немає нічого дивного у компаніях, які виграють конкурентні торги чи укладають прямі договори із замовниками. Та коли те чи інше підприємство, ледь не відразу після своєї реєстрації береться за ремонтні роботи, мимоволі задаєшся питанням, чи є у нього кваліфіковані працівники, та й взагалі, чи немає між замовником та підрядником зв'язку.

Матеріал підготовлений аналітиками Центру Антикорупційна платформа


20.02.2019 3754 3
Коментарі (3)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

566
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1754 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1089 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

524
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6871 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11326 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

301

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1032

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1086

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1077
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

240
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1047
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

812
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

681
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

645
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2911
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4410
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18404
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

260
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

325
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

634
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

736