Франківський лікар-бактеріолог: наслідком COVID-19 стане суперрезистентність бактерій і складність у лікуванні

Пандемія СOVID-19 поставила нові виклики не тільки перед вірусологією, але й бактеріологією.

У цьому переконана керівниця  бактеріологічної лабораторії, лікар-бактеріолог вищої кваліфікаційної категорії  Лариса Ярич, повідомляє Фіртка.

Фахівець зазначає, що саме зараз варто збільшити кількість бактеріологічних досліджень, щоб випередити у майбутньому можливі ускладнення від поки що мало вивченого коронавірусу.

Для чого потрібні бактеріологічні дослідження, супербактерії як наслідок COVID-19 та чому ми зловживаємо дезінфекторами далі у розмові зі спеціалістом.

Ларисо Богданівно, розкажіть про вашу лабораторію, на чому спеціалізуєтеся?

Бактеріологічна лабораторія - це структурний підрозділ  Комунального неприбуткового підприємства Центральної міської клінічної лікарні Івано-Франківської міської ради. Роботу баклабораторії забезпечують 13  працівників, які постійно розвиваються і вдосконалюються.

Усі лабораторні процедури: посів, виділення, ідентифікація різних мікроорганізмів та їх антибіотикограма проводяться за уніфікованими класичними методами та впроваджуємо в практику найновіші сучасні методики.

За сприяння керівництва Центральної міської клінічної лікарні, стараємося постійно покращувати матеріально-технічну базу баклабораторії.  Так, в цьому році придбано стереомікроскоп, який дозволяє візуально збільшити колонії мікроорганізмів, термостат, денситометр, що дає точність у визначенні антибіотикограми.

Ми досліджуємо клінічний матеріал. Використовуємо класичні методи – висівання культур та виставляємо чутливість до антибіотиків. Досліджуємо практично всі біологічні утвори, які можливі на людському тілі. Шукаємо збудників інфекцій.

Чому саме зараз слід звернути увагу на бактеріологію як науку та на цей напрямок лабораторних досліджень?

Вірусологія і бактеріологія - це і є мікробіологія. Вони нероздільні.

Зараз увага людей прикута до  вірусології. Це логічно, бо світ живе в умовах COVID-19.

Вірус у перекладі від лат. (virus) – отрута. І ця отрута впливає не тільки на наше здоров’я,  але і на наш побут і взаємовідносини.  

Однак, ми не можемо не звернути увагу на те, що у протоколі лікування COVID-19 використовуються антибіотики, для того щоб, насамперед, запобігати бактеріальним ускладненням.

Немає специфічного лікування вірусного захворювання. На боротьбу з бактеріальними ускладненнями фахівці використовують 2-3 види антибіотиків. Тому, дуже важливо проводити  бактеріологічне дослідження з визначення чутливості  мікроорганізму до антибіотиків.  Це у процесі лікування  покращує прогноз для хворого і скорочує його термін перебування у стаціонарі.

Інша проблема, до якої прикута увага всієї  світової  медичної  спільноти - це резистентність, тобто стійкість мікроорганізмів до антибіотиків.

Ми мусимо розуміти, що бактерії мутують і стають резистентними.

Скажімо, навіть ті банальні цистити зараз притихли. Але після цієї дози антибіотиків, які отримують ковідні хворі, вони стануть серйознішими й вимагатимуть складнішого лікування. В цьому напрямку ми вдосконалюємося і працюємо за програмою внутрішнього контролю якості, рекомендованою Європейським комітетом з визначення чутливості до антимікробних препаратів ЕUCAST версія 9.0  2019 р., а  зараз впроваджуємо нову версію (ЕUCAST 2020 р.)

Також є інша проблема – дезінфекційні засоби, чи точніше передозування ними. Подумайте самі, чи ми колись в побуті використовували таку кількість дезінфекторів?

В побуті люди не контролюють дозування, а діють за принципом чим  більше – тим краще. Це сприяє утворенню бактерій, які виробляють стійкість до дії дезінфекторів. Якщо цей штам поширюється в госпіталях, скажімо, то є величезний ризик виникнення внутрішньолікарняної інфекції. Тому тут наша баклабораторія здійснює санітарно-епідемічний контроль.

Чи відрізняється картина досліджень, скажімо, пневмонії у хворого з COVID-19 та звичайної пневмонії?

Бактеріальна пневмонія, яка є характерною при COVID-19, – це вже наслідок вірусної інфекції. Вона доєднується з часом. І для того у лікуванні застосовують антибіотики.

Буває, що це проходить швидко, якщо у людини краща імунна відповідь. Але є складні випадки.

Тому необхідно проводити бактеріологічне дослідження біоматеріалу, насамперед,  дихальних шляхів (слизу з носа і зіву та харкотиння), а у відділеннях інтенсивної терапії - змиви з трахеостомічної трубки.

Наскільки бактеріологічні дослідження можуть бути інформативними при лікуванні коронавірусу?

Скоріше при лікуванні вже наслідків коронавірусу.  Тому ще раз повторюю, рано чи пізно, ми матимемо різноманітні бактеріальні ускладнення.

Є ще і сезонні захворювання. Ми заходимо в осінь і хронічні тонзиліти, бронхіти й т.п. ніхто не скасовував. На фоні пандемії COVID-19 це все буде ще більш агресивним і стійкішим.

Для розуміння: на створення нового антибіотика йдуть десятки років і мільйони доларів. Ті групи антибіотиків, які вже є, зараз тільки доповнюються певними діючими речовинами. І ми підходимо до того, що ці речовини не зможуть адекватно реагувати на хвороби, які розвиватимуться на фоні коронавірусу.

Чи можна на базі вашої лабораторії робити зараз такі актуальні ПЛР-дослідження?

Діагностику ПЛР застосовують не тільки для визначення вірусів, але й бактерій, найпростіших.

Метод ПЛР має високу чутливість, специфічність, забезпечує можливість роботи з будь-яким видом біологічного матеріалу. Він дозволяє скоротити час і виконувати аналіз протягом 4-8 год. Для цього в нас є кадровий ресурс. Потрібно тільки обладнання й умови.

Хочу наголосити, що рано чи пізно епідемія піде на спад, все завершиться, сформується колективний імунітет. І люди стануть більш організованими у плані асептики.


ДОВІДКОВО:

Централізована міська бактеріологічна лабораторія є структурним підрозділом КНП ЦМКЛ ІФМР.

Основні напрямки діяльності:

  • виділення та ідентифікація збудника інфекційного процесу;
  • профілактика внутрішньо лікарняних інфекцій ;
  • оцінка якості протиепідемічного режиму й дезінфекційних заходів;
  • епідеміологічний моніторинг.

Перелік обстежень, які проводять Централізована міська бактеріологічна лабораторія:

  • Дослідження слизу зіва та носа на виявлення коринебактерій дифтерії.
  • Дослідження слизу зіва та носа на виявлення патогенного стафілокока.
  • Дослідження слизу з носоглотки на виявлення збудників кашлюку та паракашлюку.
  • Дослідження клінічного матеріалу (слиз з носоглотки, ліквору, крові) на виявлення менінгококів.
  • Дослідження клінічного матеріалу (слиз зіва та носа, харкотиння, сечі, жовчі, виділення з ран, виділення з вух, очей, статевих органів та ін.) на виявлення патогенних та умовно-патогенних мікроорганізмів.
  • Дослідження фекалій на виділення патогенних та умовно-патогенних ентеробактерій.
  • Дослідження фекалій на виявлення дисбактеріозу кишківника.
  • Дослідження сироватки крові в реакції аглютинації на туляремію, бруцельоз, рикетсіози, черевний тиф та паратифи.
  • Дослідження крові на стерильність.
  • Визначення чутливості мікроорганізмів до хіміотерапевтичних та антибактеріальних препаратів.
  • Визначення чутливості /стійкості мікроорганізмів до дії дезинфікуючих засобів.

В системі інфекційного контролю лабораторія також здійснює санітарно-бактеріологічні дослідження.


06.08.2020 Марія Лутчин 21518
Коментарі ()

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

754
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2323
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2034
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2051
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6212 55
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2338 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

213

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1034

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1019

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1283
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

135
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

505
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1967
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26392
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

455
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10372 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7908
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

461
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

310
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

461
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

539
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1477