Явлення Христа та християн світові – найбільша андерґраундна акція

 

 

Від свистопляски навколо «Пуссі Райот» та реакції на неї – нудна гіркота: все йде протореним шляхом, своя свої познаша... У цій ситуації немає Бога, окрім Бога стражденного, і Пелевін – пророк Його: хтось наївно уявляє, ніби тут війна за віру та вітчизну (умовно позначаючи, православно-консервативні або, навпаки, ліберальні), а в дійсності – знімають тут черговий снаф, і бойові телекамери навіть не приховані у камуфляж.

 

Ні – прямих аналогій у тому сенсі, що ці ось – орки, а ті – мешканці офшара, ці – статисти, а ті – сценаристи, я проводити не хочу, «не порівнюй – живий непорівнянний». Але вважаю, що згадані вище наївність і простота злочинні, для християн вони неприпустимі, й огидний збір підписів під відозвами «народного гніву», що тривав у ряді храмів Москви, не єдине тому свідчення.

 

Коли литовський католицький філософ Антанас Мацейна у книзі «Таємниця беззаконня» коментував повість Соловйова про антихриста, розмірковував про способи боротьби антихриста з Церквою Христовою та про те, як християни ведуться на провокації, він писав: «Ніж Святого Духа теж буває гострий. Але він ніколи не спрямований у саме серце. Натомість, антихрист завжди цілить у саме серце. Він не прагне очистити виноградники Христові, він прагне вирубати їх. Злочини, звершувані християнами, дають йому змогу почати боротьбу, і водночас, вони прекрасно маскують нищівний характер цієї боротьби». Як же усе це знайоме нам...

 

Про те, як члени Церкви завдають шкоди Церкві тим, що забувають заповіді Христа й вище духу євангельського ставлять цінності політичні, національні, культурні та інші, сказане-пересказане багато. Але і шлях ескапізму, піддавання анафемі всього, що є у світі, самоспалення в скитах – не шлях християнина. Кидання зерна в багнюку, явлення Христа, а за ним – християн, світові, аби не відкинути чи знищити його, але зцілити, преобразити – найбільша андерґраундна акція, скандалон грецькою, яка перевернула без-Божний людський стан речей і яка продовжує перевертати донині.

 

Перші пустельники, що залишали пишні імперські храми та єпископські катедри заради чистоти Богоспілкування, кидали виклик суєтності світу своїм відходом – і світ, спершу крутив пальцем біля скроні, а потім – відчував пекельну порожнечу в місці відсутності тих ненормальних, ішов за ними в пустелю; юродиві, які здирали вапу з гробів суспільства, кидали цей виклик, навпаки, своїм настирливим вторгненням у суєту світу, і розлючений світ, який спершу гнав їх із папертей, мимоволі починав дослухатися до них.

 

Церква не може не брати участі в житті світу, затиснути носа й вийти з нього в гетто, цього не було і не буде, такої радості антихристу ми не подаруємо. Але виконувати заповіт Христа із перетворення світу християнин може в один-єдиний спосіб: усюди, де б не був, лишатися християнином, орієнтувати дух і серце на Євангеліє. Християнин може і повинен бути тим, ким покликаний бути: і військовим, і торговцем, і правозахисником. Але ідеалом військового завжди буде не капелан, який освячує ракети та винищувачі під прицілом телекамер, а сорок солдатів, за віру Христову вмерзлих у лід Севастійського озера. Ідеалом торговця – не успішний власник церковної крамнички з торгівлі свічками та іконками, а юнак з Ассізи, якого батько бив за те, що той роздавав, торгуючи, батьківські гроші й товари бідноті. А ідеалом правозахисника – не той, хто закликає кесаря побивати камінням нечестивих, а Той, хто захистив своє власне право заради любові до людей піти за них на хрест.

 

о.Сергій (Круглов)

Братство

 


Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1454
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2717
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2222
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2297
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6887 61
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2579 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

461

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1301

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1392

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1573
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

415
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

279
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

682
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

173
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26644
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

646
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10575 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

182
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

203
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

513
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

659
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

721