«Золота акція» УАПЦ або Зоряний час митрополита Андрія

 

 

Українська Автокефальна православна церква довший час знаходилась на маргінесі Православія. Не визнана міжнародними центрами Східної Ортодоксії, на довгий час відсунута Патріархом Філаретом на другий план у політично-церковних розкладах, адміністративно розділена між митрополитами – Львівським Макарієм (Мелетичем) та Івано-Франківським Андрієм (Абрамчуком) – УАПЦ тепер, перед виборами виступає ледь не єдиною «темною конячкою» церковно-електорального поля та «золотою акцією», з аяку змагаються декілька політичних сил, які намагаються здобути голоси виборців на Заході і в Центрі України.

Це сталося тому, що інші православні церкви України опинились у системній кризі і підпали під жорсткий «патронат» теперішньої влади. Для того, щоби зрозуміти, я це сталося, потрібно трошки історії.

 

 

Історія перша: «кадровий пат» в УПЦ МП

 

Хвороба Київського митрополита Володимира (Сабодана) та передчуття змін настроїв в УПЦ МП восени минулого року змусило Московський Патріархат змінити схему зведення на Київський престол зручної для Москви фігури. Попередня (літа минулого року) схема передбачала, що вакантну посаду митрополита Харківського займе довірена особа Кирила І, керівник Відділу зовнішніх зв’язків РПЦ митрополит Іларіон (Алфеєв). З Харківського трону він згодом мав пересісти на Київський.

Те, що Київський митрополит у вересні минулого року призначив керуючим ключовою Харківською єпархією вихідця з Львівської області архієпископа Онуфрія (Легкого), було сприйнято у Москві як свідчення того, що Сабодан приняв остаточне рішення у справі спадкоємця на користь 42-річного архієпископа Переяслав-Хмельницького і Вишенського Олександра (Драбинко), знаного прибічника автокефалії.

 Фактично, в УПЦ МП в кінці 2011 року недвозначно окреслилась антимосковська група «автокефалістів» у складі архієпископа Олександра (Драбинко), його земляка (як і Драбинко, родом з Корецького району Рівненської області) митрополита Дніпропетровського і Павлоградського Іринея (Середнього), архієп. Онуфрія (Легкого) та відвертого прибічника автокефалії УПЦ митрополита Черкаського Софронія.

У цій ситуації схема введення до складу Синоду УПЦ МП Іларіона (Алфеєва) стала неможливою і Москва вимушена була зробити ставку на одного з діючих українських митрополитів.

Московський передстоятель вибирав з двох сідоглавих старців: перестарілого та скромпометованого своїми політичними пріорітетами митрополита Одеського Агафангела та 67-річного митрополита Буковинського Онуфрія (Березовського), якого вважають прибічником церковних ультраконсерваторів. Щоправда, відомо, Онуфрій свого часу увійшов у протистояння з Алексієм ІІ, не підтримавши його указу про розстриження єпископа Діоміда. Але ж інші позитивні для Москви фактори переважують цей епізод. Онуфрій, зокрема, вже два десятиліття року є особистим ворогом Філарета, він неодноразово ставив під сумнів блискавичну кар’єру Драбинко (котрий за 5 років з мирянина став архієпископом), та виступав проти всіх видів і форм автокефалії.

У січні 2012 року Агафангел здійснив відомий «фальстарт», змусивши Синод визнати його «першим серед рівних» українських митрополитів. Можна припустити, що Одеський митрополит не сподівався на одужання Володимира (Сабодана) і допустив фатальну (як для церковної традиції) помилку – намагався зайняти трон передстоятелі за життя діючого і без його на те згоди.  

Після одужання митрополита Володимира восени обидва ворогуючі табори змушені були відступити, а найбільш «прохідною» на трон Київського митрополита стала компромісна (але не визнана на Сході) фігура ректора Київської духовної академії  Антонія (Поканича). Здається, в УПЦ МП намітилась патова ситуація, у якій владні політики можуть грати на протиріччях і фактично використовувати провладні симпатії східноукраїнських митрополитів на свій розсуд.

 

 

Політичний кульбіт Філарета (Денисенко)

 

Ще на президентських виборах 2010 року позиція УПЦ КП була однозначно «біло-сердешною». Співи церковних хорів вкупі з архиєреєями на Софіївській площі у переддень виборів запам’ятались багатьом. Але вже у вересні минулого року передстоятель самопроголошеного Київського Патріархату несподівано підтримав уряд Азарова у торгівельних війнах з Росією. Пізніше Філарет декілька разів заявляв, що Янукович стає «все більше українським» президентом. Ці демарші не залишились непоміченими і навесні відбулась зустріч Денисенко з Віктором Федоровичем. З цього моменту регіонали (які до того взагалі не помічали такої конфесії як УПЦ КП) та філаретівці вступили у період «перезавантаження відносин».

Знаючі політологи заговорили про те, що опозиція втрачає поважний ресурс впливу на електорат. Хоча окремі священики Київського Патріархату й досі симпатизують ув’язненій ЮВТ, про системну підтримку Об’єднаної опозиції з боку УПЦ КП можна на певний час забути. Старіючий Філарет, судячи з усього, подумує про те, яка доля чекає на його дітище після того, як він відійде на Суд Божий. За двадцять років існування Київського Патріархату ця конфесія так і не змогла досягнути «точки неповернення». Ані візити до Фанару київських інтелектуалів, ані сізіфові зусилля Ющенка не привели до «конфесійної легалізації» Патріархату. Досі для більшості православного світу це «церковно-політичне утворення» не набуло благодатної законності.

Без такого авторитетного (і авторитарного) лідера як Філарет і при недружньому ставленні влади, УПЦ КП ризикує розвалитись на декілька ворогуючих між собою «патріархатиків», майнові розборки яких використовуватимуть для «прискореної ліквідації» церковного спадку ФІларета. Чому, зрозуміло, аплодуватиме і Москва, і УПЦ МП, і ще кілька зацікавлених сторін.

Тому Філарет намагається встигнути «легалізувати» своє дітище хоча б на рівні українських політичних еліт. Як реаліст, він розуміє, що ані «біло-сердешні» ані «помаранчеві» вже не підпадають під означення повноцінної еліти й навряд чи колись повернуть собі втрачені позиції. Тому він, «зціпивши зуби», йде до колишніх ворогів. І ще більш звужує церковне «поле уможливлення» для опозиційних сил.

 

 

«Золота акція»

 

За межами владного впливу зі всього православного світу залишається тільки УАПЦ. Вірніше, окремі острови строкатого єпархіального архіпелагу з назвою «Автокефальна церква». Тому що, насправді, єдність цієї конфесії (яку злі язики називають «зібранням заборонених у служінні священиків») навіть назовні виглядає ефемерною. Найбільшим островом архіпелагу керує Івано-Франківський архієрей у сані митрополита кир Андрій (в миру Степан Абрамчук). За іронією невідомих сил, його кафедральний собор й досі франківські старожили називають «музеєм атеїзму».

Саме на цього ієрарха орієнтується більша частина впливових та «ресурсних» пресвітерів, які виступають під хоругвами УАПЦ, та відповідно, їхні парафіяни, які з наближенням 28 жовтня все більше підпадають під визначення «електорату». Тому на острів починається паломництво різних партійних босів, мажоритарних висуванців політсил та самовисуванців.

УАПЦ може за один сезон надолужити згаяне і обійти УПЦ КП в перегонах на звання «опозиційної церкви». Що, безумовно, змусить і політологів і ЗМІ по іншому ставитись до «автокефалів», на яких раніше вони дивилися «як на мале пиво». Слабенька адміністрованість УАПЦ може зіграти тут позитивну роль. Адже там, де немає чіткої вертикалі влади, немає і чіткої відповідальності ієрархів за дії своїх парохів. Тому можна «покласти яйця в різні кошики» і стати «своїми» одночасно в кількох політичних тусовках (навіть з протилежними ідеологіями).

Подейкують, що процес вже почався. Що в деяких парохіях всечесні отці вже визначились зі своїми політичними симпатіями. Хто зна, можливо у цьому є доля істини.

Отже, перед УАПЦ відкривається поле небачених можливостей. Зорати і засіяти його – це вже справа фортуни та здатності за короткий термін досягати вершин.

 

Аналітична група «Фіртка-Магус»

 

 


Коментарі (2)

знаємо! 2012.08.13, 17:27
незрящі парафіяни щиро люблять своїх парохів і нестимуть дещицю гривневу до карнавки а голоси туди куди скаже отець. а він скаже за чуднова або гдичинського. нема на те ради бо ж богобоязнені
tres 2012.08.15, 01:14
Який філарет - отой біглий чернець михайло денисенко? а хтовід нього іншого сподівався?
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

9585 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1673
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1566
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2585
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4382
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

3095

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

123

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

901

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1321

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1216
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1586
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1344
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1110
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

464
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

536
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1749
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

1719 6
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20235
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

214
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

567 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

612
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

957