Жертвою може стати будь-хто: що таке булінг та як йому протистояти

Булінг або цькування - це один з видів насильства. Це довготривалий і систематичний процес переслідування та приниження одного або кількох учнів іншим учнем або групою осіб. Насильницькі дії завдають шкоди фізичному та психічному здоров’ю трьох сторін процесу: жертві, нападнику та свідкам.

Метою булінгу є не лише вплинути на жертву, а й створити відповідну модель поведінки: начебто насильство є ефективним для досягнення життєвого успіху, завоювання авторитету.

Будь-хто може стати жертвою булінгу. Досить опинитися в слабкій позиції або перейти комусь дорогу. Проте в більшості випадків в категорію жертв потрапляють діти, які так чи інакше відрізняються від своїх однолітків: фізичними даними, успішністю в навчанні, матеріальним станом, чи навіть характером.

До такої категорії "інших дітей" свого часу однолітки віднесли й дівчину Тетяну, яка розповіла Фіртці свою історію пережитого шкільного булінгу.

Нині дівчині 23 роки, здавалось би, що все найгірше вже позаду, однак шкільні роки дівчина не може згадувати без сліз. 

"Моя вина була в тому, що мати працювала у школі. З цього все й почалось: цькування, насміхання та ігнорування.

Бувало й таке, що з усього класу, який налічував 20 учнів, зі мною спілкувались дві людини. Діти дуже жорстокі, якщо зараз я відпустила цю ситуацію, то в малому віці мій ранок починався зі сліз та благання не відпускати мене в школу.

Мій клас не був дружнім, всі розрідились на декілька груп спілкування, зі мною не хотіли сидіти за партою, бо моя мати працює у школі. А це зі слів однокласників, незаслужені оцінки та багато привілеїв для мене.

Тетяна не була відмінницею, однак дуже старалась вчитись. Проте у спину постійно чула, що не заслуговує на чесно зароблені бали. Такі слова боляче ранили, відбирали бажання вчитися, ба більше, робили дитину агресивною й породжували ненависть до школи.

"Я ненавиділа свою школу, звинувачувала маму в тому, що відбувалось, адже чи не щодня переживати одні й ті самі емоції, було нестерпно. Останньою краплею стало шкільне свято, яке ми разом з класом повинні були готувати.

Однокласники все зробили за моєю спиною, домовляючись про всі деталі окремо від мене, так, щоб я про це не дізналась, ігнорувавши мене. Після цього в класі відбулась революція, вмішались вчителі, дирекція та відповідні органи, а я втомилась терпіти це й вирішила перевестися в іншу школу.

Це було найкращим рішенням, адже я потрапила в колектив дружніх, творчих та цікавих дітей, з якими в мене не виникало ніяких проблем, ми були справжньою сім'єю. Шкодувала тільки про одне, що не зробила цього раніше.

Сьогодні мені 23, все позаду, я не тримаю зла на дітей, з якими починала свій шлях навчання, однак не побажаю нікому пережити такі напружені шкільні роки. Раджу жертвам морального насильства  не мовчати, не тримати в собі, не боятися звернутися за допомогою та не терпіти.

Це частково знищить вас в малолітньому віці, але загартує надалі. Потрібен тільки час, сили та терпіння. Пам'ятайте, ви не винні, якщо ви інакші", - каже Тетяна

Психологиня Валерія Худзіцька додає, також булінг може виражатись у фізичній агресії (штурхання, плювання, удари), сексуалізованому переслідуванні (підіймання спіднички, сексуалізовані образи, облапування), ізоляції та ігноруванні, словесних образах, кібербулінгу тощо.

"У випадках булінгу завжди присутній дисбаланс влади і сили між постраждалим учнем і його кривдниками.

Також фактором, який підтримує булінг є відсутність санкцій, відповідальності та покарання кривдників.

А основним мотивом кривдників є самоствердження та авторитет. Це власне основні джерела виникнення булінгу", - каже психологиня.

Окрім дисбалансу влади та відсутності відповідальності, як основних причин виникнення булінгу можна виокремити такі супутні причини:

  • нездорова і дисфункційна атмосфера в дитячому колективі;
  • низька включеність дорослих у стосунки між дітьми;
  • особистісні та сімейні обставини кривдника;
  • применшення або ігнорування проблеми булінгу у колективах;
  • поверхневе розв'язання учнівських проблем;
  • нездорова конкуренція і чітка ієрархічна структура дитячого колективу. 

Здоровий конфлікт чи булінг: як визначити?

У здоровому конфлікті між дітьми завжди є причина, наприклад сварка хто з учнів краще знає предмет, конкуренція за друга, образа за розпускання пліток, перепалка через пошкоджену річ, конфлікт через спортивну гру тощо. 
Булінг не передбачає об’єктивної причини, у цьому процесі завжди йдеться про самоствердження через приниження. І якщо в здоровому конфлікті учасники здебільшого рівні, в процесі булінгу завжди існує перевага сили на боці кривдників.

Зловживання, які можуть свідчити про ознаки булінгу

Ознаками булінгу у класі є атмосфера страху, недовіри, несвободи у своїх проявах в учнів, існування «нижчої касти учнів» і «вищої касти учнів», узгодження дій з учнями, які проявляють владу і видають своєрідні «дозволи» іншим учням, відсутність згуртованості, замовчування проблем, вимагання, крадіжки, висміювання тощо.

Як зрозуміти, що дитину цькують?

Найчастіше дитина стає замкнутою, заляканою, стриманою, відмовляється відвідувати школу, просить про переведення в інший навчальний заклад, перенаправляє агресію на інших, оскільки не може захиститись від кривдників, знижується самооцінка, знижується шкільна успішність і мотивація до навчання.
У дитини відсутні близькі друзі, або є один друг, з яким вони «одні проти всього світу». У дитини є синці, її речі та одяг часто знищені та пошкоджені, дитина не може пояснити, куди ділись кошти на обід або солодощі.
Батьки відзначають інші зміни в поведінці, яких раніше не було.

Як говорити про це з дитиною батькам і вчителям?

Надійним фактором у боротьбі з булінгом є формування довірливих, близьких і відкритих взаємин між дитиною і батьками, дитиною і вчителями. Де у дитини є можливість відверто розповісти, що відбувається і впевненість, що вона буде сприйнятою серйозно і може розраховувати на реальну допомогу і включення дорослих у цей процес.
Такі довірливі стосунки формуються довгий час, від раннього дитинства, тому цьому потрібно приділяти серйозну увагу, хочеться наголосити, що саме довіра, а не контроль.
Найважливіше, що потрібно знати батькам і педагогам, що постраждала дитина ні за яких умов не зможе самостійно справитись з булінгом і захиститись від нього. Оскільки в основі булінгу є дисбаланс влади й сили, то лише втручання дорослих може врівноважити цей дисбаланс.
Булінг - це насильство і правопорушення, якщо шкільний та батьківський колектив не можуть впоратись із цькуванням або учень серйозно постраждав, до справи залучається поліція.

Чи можна уникнути булінгу та як це зробити?

Якщо говорити про шкільне середовище, то зараз існує багато програм, які спрямовані на профілактику і протидію булінгу, варто їх впроваджувати та користуватись. Вони передбачають формування близькості й згуртованості між дітьми, відповідальність навіть за дрібні проступки, розвиток цінностей і етичних принципів у дітей, а також серйозне ставлення до дитячих проблем, на противагу формальному примиренню без справжнього вирішення суті проблеми.

Як поводитись дитині, яку цькують? Як відстояти себе?

Якщо говорити про постраждалу дитину, то її неможливо навчити уникнути булінгу, адже причина і відповідальність у кривдниках. Існує міф, що цькують лише якихось певних дітей - худорлявих, повних, низеньких, високих, рудих, незаможних.
Отож, це не так, якщо кривднику потрібний привід для цькування, він його знайде у будь-якій дитині. Тому дитина має мати сформовану впевненість, що може звернутись до дорослих, які допоможуть впоратись із булінгом, шляхом втручання в учнівські проблеми.

Куди звертатись дитині, яка переживає булінг?

Дитині варто звертатись одночасно до батьків і вчителів або шкільної психологічної служби. Або до тих осіб, кому більше довіряє. Тоді на рівні класу або школи відбувається розв'язання проблеми насилля. При потребі може бути також звернення до поліції або управління освіти. 
Інколи проблеми намагаються замовчувати, для збереження репутації закладу, це діє на руку кривдникам, адже сприяє уникненню відповідальності.
Якщо у дитини немає можливості звернутись до батьків, вчителів чи шкільного психолога, дитина може самостійно звернутись на Національну гарячу лінію для дітей та молоді від організації Ла-Страда - 800-500-225 або 116-111.
Або перелік інших телефонів довіри:
  • Дитяча лінія 116 111 або 0 800 500 225 (з 12.00 до 16.00);
  • Гаряча телефонна лінія щодо булінгу 116 000;
  • Гаряча лінія з питань запобігання насильству 116 123 або 0 800 500 335;
  • Уповноважений Верховної Ради з прав людини 0 800 50 17 20;
  • Уповноважений Президента України з прав дитини 044 255 76 76;
  • Центр надання безоплатної правової допомоги 0 800 213 103;
  • Національна поліція України 102.

Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

Рідні на війні: як підтримати себе, дитину та тих, хто боронить Україну

«Не підсилювати страхи та тривоги». Як говорити з дітьми про війну?

«Вижив — винний»: що таке синдром вцілілого та як не картати себе за те, що ти у безпеці


Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

563
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1747 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1088 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

523
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6870 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11324 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

300

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1031

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1085

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1076
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

239
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1046
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

811
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

679
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

645
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2907
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4408
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18403
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

258
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

324
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

633
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

735