Воєнний стан та мобілізацію продовжили: яких змін прикарпатцям чекати у травні та чи посилять призов

Другого травня Верховна Рада України продовжила дію воєнного стану та загальної мобілізації з 5:30 години 20 травня 2023 року строком на 90 діб, тобто до 18 серпня 2023.

На початку 2023 року у Міністерстві оборони України зазначали, що у масовій мобілізації немає потреби. Щоправда, із застереженням, що ситуація може змінитися.

"План щодо мобілізації, ухвалений в Україні в лютому 2022 року, ще не завершили. Генеральний штаб із компенсацією втрат, яких ми, на жаль, зазнаємо, продовжує справлятися у спокійному, поступовому темпі, і брак живої сили ми, звичайно, не відчуваємо

Наразі особливо важливе значення надають підготовці тих підрозділів, які братимуть участь у контрнаступі", — заявив міністр оборони Олексій Резніков.

Керівництво Збройних сил України також неодноразово стверджувало, що наявні темпи мобілізації забезпечують здатність армії відновлювати свої втрати, збільшувати оперативний резерв та навіть формувати нові підрозділи з метою підготовки до майбутнього українського контрнаступу. За словами Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, Україні потрібні не сотні тисяч солдатів, а більше техніки та боєприпасів для армії.

Фіртка розповідає, що варто знати прикарпатцям про мобілізацію у травні 2023 року.


Кого призиватимуть насамперед


Мобілізація в Україні розпочалася 24 лютого 2022 року і постійно триває. Жодних хвиль мобілізації немає, а потреби у мобілізації  та її посилення залежать від розвитку ситуації на фронті. 

Під час загальної мобілізації призов на військову службу відбувається шляхом вручення повісток. Так, після отримання повісток призовники мають з'явитися з документами у територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

У більшості випадків громадян сьогодні викликають до територіальних центрів комплектування з метою уточнення військово-облікових даних. Разом з тим, передусім мобілізують тих, хто вже має досвід участі в бойових діях та тих, хто може працювати з новими зразками озброєння, які надані західними партнерами. Надалі також можуть бути призвані й інші громадяни, необхідні для певних військових спеціальностей.

Водночас тих військовозобов'язаних, які раніше не проходили служби, призивають до навчальних центрів, де відбувається навчання за визначеними спеціальностями. Після чого військовослужбовці прибувають до військових частин на конкретні посади.

У цілому у травні 2023 року до війська можуть мобілізувати такі категорії чоловіків від 18 до 60 років:


Кого не мобілізуватимуть


В Україні військовозобов'язаними є усі громадяни віком від 18 до 60 років, за винятком певних категорій осіб, визначених законом. У статті 23 Закону вказано обставини, за яких деякі категорії чоловіків отримують відстрочку від мобілізації в Україні.

Так, під час війни не мобілізують наступні категорії:

  • студентів;
  • викладачів та науковців,
  • деякі категорії за професійною діяльністю;
  • за визначеними сімейними обставинами;
  • з визначеними хворобами;
  • заброньованих працівників;

Відстрочка для здобуття освіти:

  • здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;
Нова підстава для демобілізації 

Верховна Рада ухвалила закон про додаткові підстави для звільнення зі служби, якщо близькі родичі військового загинули або зникли безвісти на війні.

Так, військовозобов'язаний може звільнитися, якщо його близькі родичі загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони за весь час війни з 2014 року.

Зокрема, до близьких родичів віднесли чоловіка, дружину, сина, доньку, батька, матір, діда, бабу або рідного (повнорідного, неповнорідного) брата та сестру.  


Повістки військовозобов’язаним незалежно від місця їхнього перебування на військовому обліку


З 7 квітня 2023 року Кабмін вніс зміни до положення про територіальні центри комплектування, в яких уточнюють завдання з проведення заходів щодо оповіщення та призову громадян на військову службу.

Зокрема, згідно з ухваленою Кабміном постановою №318, тепер представники ТЦК та СП можуть надсилати повістки військовозобов’язаним незалежно від місця їхнього перебування на військовому обліку.

Так, наприклад, вручення повістки в Івано-Франківську військовозобов'язаному громадянину, який стоїть на військовому обліку у Києві, є цілком законним та не може бути підставою для оскарження таких дій працівників ТЦК та СП.

Як йдеться в постанові, працівники ТЦК та СП можуть сповіщати громадян (крім військовозобов’язаних і резервістів СБУ і Служби зовнішньої розвідки):

  • на військову службу за призовом осіб офіцерського складу;
  • на військову службу за призовом осіб з-поміж резервістів в особливий період (зарахованих до військового оперативного резерву);
  • на військову службу за призовом під час мобілізації, в особливий період (незалежно від місця їхнього перебування на військовому обліку).

Окремо зазначимо, що в Україні тепер видають повістки нового зразка, які містять нову назву військкоматів та більший перелік необхідних документів. Відтепер замість військових комісаріатів — територіальні центри

Крім того, у повістці нового зразка додали згадку про законодавчу відповідальність, якщо військовозобов'язаний не з'явиться за повісткою у визначений час без поважної причини.

Разом з тим, збільшилася кількість документів, які необхідно принести до центру комплектування для уточнення своїх даних. До паспорта, військового квитка та приписного додався ідентифікаційний код.

Підкреслимо, що повістки нового зразка не поширюються на відправлення до військових центрів, які залишаються у старому варіанті.


Повістки, які виписують в рамках мобілізації


  • Повістка для уточнення даних — це повістка, яку вручають для уточнення та оновлення інформації про склад сім’ї, стан здоров’я військовозобов’язаних, місце роботи тощо.
  • Повістка на проходження військово-лікарської комісії — це повістка за підписом військового комісара зобов'язує пройти медичне обстеження.

До повістки додають картку дослідження та медичного огляду військовозобов'язаного. Після медкомісії у цій картці буде вказаний висновок військово-лікарської комісії про придатність, непридатність чи обмежену придатність до військової служби.

  • Мобілізаційне розпорядження — це повістка, яку вручають військовозобов’язаному після проходження медкомісії, якщо його визнали придатним до служби.

Такий припис зобов’язує з’явитися на призовний збірний пункт протягом 24 годин після оголошення мобілізації (загальної або часткової).

Зауважимо, що у будь-якій повістці мають бути вказані:

  • ПІБ, рік народження та адреса;
  • місце роботи;
  • вид повістки (уточнення облікових даних, проходження медкомісії, прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (раніше – військкомат), призов на військову службу);
  • дата, час та адреса – коли й куди необхідно з’явитися;
  • уточнення щодо необхідних документів;
  • назва органу, печатка, підпис, прізвище, ім’я та по батькові керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Відповідальність за неявку до ТЦК та СП після отримання повістки


За неявку передбачено адміністративне та навіть кримінальне покарання.

Якщо людина не з'явиться за викликом у воєнний час вперше, це загрожує штрафом від 1 700 до 3 400 гривень.  Водночас неявка без поважних причин в особливий період означає ухилення від призову і передбачає кримінальну відповідальність за ст. 335 Кримінального кодексу — карається обмеженням волі на строк до трьох років.

Однак, є низка причин, які є поважними для неявки у територіальний центр комплектування та соціальної підтримки під час мобілізації.

Правозахисники назвали такі причини:

  • хвороба;
  • стихійне лихо;
  • смерть рідної людини;
  • інша вагома обставина, через яку призовник вчасно не прибув до територіального центру комплектування.

Відтак, необхідно подати до ТЦК та СП відповідні підтверджувальні документи про причини неявки. Це можна зробити одразу після зникнення причин або ж на етапі розгляду відповідної адміністративної справи.

Неявка призовника без поважної причини у будь-якому випадку спричинить покарання.  


Поранених військових призначатимуть на нові посади


Міністерство оборони України підготувало зміни до законодавства для призначення поранених військових на посади, які вони зможуть обіймати. Про це повідомила заступниця очільника Міноборони Ганна Маляр.

"Поранених, які не можуть виконувати бойові завдання і виведені в розпорядження командирів, будуть призначати на інші посади.

Вакансій у ЗСУ на сьогодні в десятки разів більше, ніж поранених, які зараз чекають на призначення", — йдеться у повідомленні.

За її словами, під час повномасштабної війни стандартна процедура з призначення пораненого після лікування на посаду, яку б він міг обіймати, стала нелегкою для бойових командирів.


Без довгих черг. Зміни у роботі військово-лікарських комісій


В Україні розширили кількість військово-лікарських комісій шляхом їхнього створення у цивільних лікарнях.

Зокрема, Верховна Рада підтримала законопроєкти №9154 та 9158 щодо удосконалення роботи військово-лікарських комісій і питань оформлення документів для лікування військовослужбовців.

Зазначимо, що у законопроєкті №9158 підтримана правка №47, яка передбачає, що у разі неможливості направлення документів у електронному вигляді, обов’язок щодо направлення документів у паперовому вигляді покладається на саме на заклад охорони здоров’я або територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

Крім того, відповідно до закону, військово-лікарську експертизу можуть тепер здійснювати не лише військово-лікарські комісії, але вона може здійснюватися і при закладах охорони здоров’я Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, за потреби – інших органів або військових формувань сектору безпеки і оборони. 

Метою закону є спрощення процедури реалізації висновків ВЛК про надання відпустки для лікування та про непридатність до військової служби.

ВЛК розв'язує наступні питання:

  • медичний огляд;

  • визначення ступеня придатності до військової служби;

  • установлення причинного зв’язку захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв).

За результатами проведеного обстеження ВЛК виносить постанову. Постанова ВЛК приймається колегіально, більшістю голосів членів ВЛК.

У разі незгоди із рішенням, прийнятим ВЛК за результатами медичного огляду, постанова ВЛК може бути оскаржена. Постанову ВЛК можна оскаржити шляхом подання:

  • заяви до цієї ж ВЛК про призначення повторного медичного огляду;
  • скарги у ВЛК вищого рівня;
  • подання скарги у ЦВЛК;
  • подання позову до суду.

Оскарження постанови ВЛК не зупиняє її дії. Тобто, до моменту отримання нової постанови ВЛК або рішення суду про визнання протиправною, постанова ВЛК є чинною і має виконуватись.


Працівників ТЦК та СП відправлять на фронт?


Воєнкомів відправлять на фронт, а на їхнє місце призначать військових після поранень. Про це на пресконференції в Military Media Center заявив Міністр оборони України Олексій Резніков.

«Є одна з рекомендацій Президента України Володимира Зеленського Головнокомандувачу Збройних Сил України генералу Валерію Залужному: переважну більшість воєнкомів, які давно сидять на своїх місцях, відправляти як військовослужбовців на фронт.

А на їхнє місце скеровувати військовослужбовців, які отримали поранення, героїв, які знають, як правильно проводити роботу по продовженню мобілізаційних заходів», — зазначив Резніков.


Є не лише права, а й обов'язки


Частину суспільства в тилу обурює мобілізація. Однак, в українців окрім прав, є ще й обов’язки. Так, військовий обов’язок включає дотримання правил військового обліку.

А тому українців закликають об'єднатись та докладати максимум зусиль для захисту країни та перемоги. 


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

«Вижив — винний»: що таке синдром вцілілого та як не картати себе за те, що ти у безпеці

Нові правила взяття на військовий облік: прикарпатцям розповіли про зміни

Рідні на війні: як підтримати себе, дитину та тих, хто боронить Україну

Війна: що варто знати про мобілізацію чоловіків та жінок


Коментарі (1)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1173
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2499
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2099
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2151
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6500 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2438 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

322

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1129

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1164

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1381
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

259
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

574
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2049
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26497
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

539
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10446 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7995
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

522
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

386
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

533
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

607
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1558