Виїзд з України та новий закон про мобілізацію: хто може перетинати кордон та як чоловіки гинуть, тікаючи від призову

З початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, 24 лютого 2022 року, тривають загальна мобілізація та воєнний стан. Зокрема, востаннє їх продовжили до 11 серпня 2024 року. 

Виїзд військовозобов'язаним чоловікам на цей час заборонено, втім є винятки.

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.


Хто з військовозобов'язаних чоловіків може виїжджати за кордон?


Виїзд за кордон дозволено чоловікам, близькі родичі яких (дружина, син, донька, батько, матір, дід, баба, рідні (повнорідні, неповнорідні) брати чи сестри) загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції або під час оборони у Донецькій та Луганській областях, а також під час захисту країни від російських військ під час дії воєнного стану.

Підставами для виїзду у такому випадку є належним чином оформлені документи, які підтверджують родинні зв’язки та факт загибелі або зникнення безвісти таких родичів. 

У цьому випадку підтвердними документами також можуть бути довідка про відстрочку від призову на військову службу (відповідна відмітка у військово-облікових документах), яка видається територіальним центром комплектування та соціальної підтримки.

Також виїзд дозволено:

  • чоловікам, які виключені з військового обліку. Разом з тим, остаточне рішення приймають в пункті пропуску представники Державної прикордонної служби України за результатами вивчення всіх документів та з’ясування усіх обставин та фактів;
  • батькам трьох і більше дітей віком до 18 років, в тому числі й від різних шлюбів. 
  • чоловікам, які самостійно виховують одну та більше дитину. Виїзд дозволено за наявності одного з таких документів: або свідоцтво про народження дитини, або свідоцтво про смерть матері дитини, або рішення суду про позбавлення матері батьківських прав, або рішення суду про визнання матері безвісти відсутньою, або рішення суду про оголошення матері померлою.
  • чоловікам, які є особою з інвалідністю І, II, III групи. За наявності одного з таких документів, що підтверджують інвалідність:​ посвідчення,  яке підтверджує  відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги;
  • чоловікам, які здійснюють супровід осіб (дітей) з інвалідністю або осіб, які потребують постійного догляду;
  • чоловікам, які супроводжують дітей, хворих на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання;
  • чоловікам-військовослужбовцям, які їдуть на лікування внаслідок поранень на війні. За наявності: паспорта, висновку про необхідність направлення особи на лікування за кордон та листа МОЗ про погоджений з іноземною стороною перелік осіб, яких заклади охорони здоров’я іноземних держав можуть  прийняти на лікування за кордоном;
  • військовим у відпустку – за наявності дозволу військової частини;
  • чоловікам, які постійно проживають за кордоном та мають відповідну позначку про це у паспорті;
  • чоловікам, які заброньовані за підприємствамиводіям-волонтерам, діячам культури, спортсменам, членам екіпажів кораблів, залізничникам, авіаційному персоналу.

Виїжджати під час дії воєнного стану також можуть чоловіки, які зняті з військового обліку, відбули покарання та звільнились з місць позбавлення волі.

Крім того, на початку квітня  2024 року чоловікам дозволили виїжджати для навчання в іноземних вишах за програмою академічної мобільності. Втім, щоб перетнути кордон, чоловіки мають:

  • бути віком від 18 до 22 років;
  • не підлягати призову на військову службу під час мобілізації;
  • стати учасником академічної мобільності строком на один семестр;
  • навчатися на денній формі у закладах вищої освіти державної або комунальної форм власності;
  • здобувати освітній ступінь бакалавра будь-якої спеціальності або магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямування.


Чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину кордону? 


Вже 18 травня 2024 року набуде чинності закон № 10449 про мобілізацію і проходження військової служби.

Нові правила мобілізації передбачають зміни щодо процедури вручення повісток, базової військової служби, покарання для тих, хто ухиляється від мобілізації, вводить нові обовʼязки військовозобов'язаних та мотиваційні норми.

Крім того, згідно з новим законом про мобілізацію, є певні зміни для тих осіб, які матимуть відстрочку. Тому, ймовірно, варто очікувати, що правила перетину кордону, які має розглянути та затвердити уряд, дещо зміняться.

Втім, як заявив в ефірі телемарафону речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко, це не будуть якісь кардинально нові умови.

З його слів, прикордонники щодня відмовляють у виїзді 120-150 особам з різних причин. Переважно — людям, в яких немає відповідних документів, які б надавали право на перетин кордону.

Проте, наразі змін до правил перетину немає.

«Звісно, що є новий закон про мобілізацію, є певні зміни в статті щодо тих осіб, які матимуть відстрочку.

Тому, можливо, варто очікувати, що будуть зміни у правилах перетину кордону, які має розглянути та затвердити уряд.

Потрібно дочекатися змін, якщо такі будуть прийняті, і вже більш предметно тоді говорити про власне зміни, нові категорії, або якісь інші умови перетину кордону.

Водночас не варто очікувати, що це будуть якісь кардинальні зміни щодо правил перетину кордону», — зазначив речник.

Окрім того,  згідно з законом про мобілізацію передбачається обмеження консульських послуг для чоловіків від 18 до 60 років без військово-облікових документів.

Також, уряд заборонив пересилати закордонні паспорти та паспорти громадянина України за кордон. Тепер призовники зможуть отримати їх тільки в Україні.


Втікаючи за кордон, чоловіки гинуть під час відчайдушних спроб покинути країну


Прикордонники щодня фіксують випадки втечі військовозобов'язаних з України. Дехто з утікачів користуються допомогою «провідників» через гори та ріки, інші пробують здійснити ризиковану «подорож» самостійно. Нерідко такі дії мають летальний наслідок.

Зокрема, у Тисі, що відокремлює Україну від Молдови та Румунії, з початку дії воєнного стану виявили тіла близько трьох десятків чоловіків, які намагалися незаконно перетнути кордон. Про це в етері телемарафону 10 травня повідомив речник Державної прикордонної служби.

«Вже зафіксували у річці Тиса 28 випадків, коли виявляли тіла загиблих. Це ті, хто, як напрямок для втечі, обрали лінію кордону по річці Тиса.

Якщо сюди додати важкодоступні гірські місцевості чи інші ділянки кордону — це вже понад 35 випадків», — додав Демченко.

Демченко нагадав, що Тиса є вкрай небезпечною річкою, яка має стрімку течію, там є і коріння дерев, і місця, куди може затягувати течія.

«Нестача сил у порушників при подоланні річки, підступні місця призводять до того, що людина втрачає життя через необдумані та безглузді дії при спробі незаконного перетину кордону», — уточнив спікер ДПСУ.

Нагадаємо, 6 травня з Тиси дістали тіла трьох потопельників. Серед них — 28-річний мешканець Івано-Франківщини.

«Вкотре закликаємо не перепливати Тису та не ризикувати своїм життям та здоров’ям.
Попри зниження рівня води, річка, як і будь-яка інша невідома водойма, залишається небезпечною для її подолання.
А особливо у темний час доби, коли спраглі до незаконного збагачення злочинні елементи, пропонують своїм жертвам її перетнути», — попередили тоді у  Західному регіональному управлінні Держприкордонної служби України.

За період воєнного стану підкупити прикордонників намагалися понад тисячу разів. Найчастіше пропонували хабарі чоловіки призовного віку


Станом на 6 травня зафіксували понад 1 060 припинених прикордонниками спроб підкупу у пунктах пропуску на державному кордоні з початку введення в Україні правового режиму воєнного стану.

Загальна сума запропонованих хабарів становить майже 11,3 мільйона гривень у національній та іноземній валюті.

«Зокрема, протягом квітня припинено 50 спроб надання неправомірної вигоди на суму понад 660 тисяч гривень.

У двох випадках виявили факти можливого порушення особовим складом Держприкордонслужби антикорупційного законодавства", — йдеться в повідомленні прикордонників. 

У ДПСУ додають, що найчастіше намагалися дати хабарі особи призовного віку, які намагались незаконно виїхати за межі території України.

На виявлені правопорушення здійснили відповідне реагування представники Нацполіції.


З початку війни близько 11 тисяч чоловіків незаконно перетнули кордон з Румунією 


У румунській прикордонній поліції підрахували, що з початку повномасштабної російсько-української війни орієнтовно 11 тисяч чоловіків з України нелегально перетнули кордон на півночі Румунії. Серед них — 19 загинули.

Як правило, втікачі просять захисту у румунської влади, кажучи, що не хочуть йти на війну.

Про це розповів керівник Територіальної інспекції прикордонної поліції Сігету-Мармацієй повіту Марамуреш Флорін Коман, повідомляє румунська служба «Радіо Свобода».

З його слів, 11 чоловіків загинули в річці Тиса, а інші — в горах на висоті до 1 900 метрів, не мавши належного одягу та взуття, зокрема й взимку. 

Водночас за останні два роки румунські рятувальники лише в Марамуреші врятували 108 українців.

Коман додав, що після незначного зменшення кількості втікачів з України у 2023 році з початку 2024 року тенденція знову почала зростати.

Так, із січня по квітень цього року румунські прикордонники зафіксували 1 218 випадків нелегального перетину українсько-румунського кордону. 

До нелегального перетину вдалися 2 373 громадяни України, які попросили тимчасовий захист.

Тим часом радник голови Офісу президента Михайло Подоляк вважає, що у Євросоюзі ухвалять спільне рішення щодо повернення до України чоловіків призовного віку.

Про це радник голови Офісу президента сказав балтійському виданню Delfi.

Подоляк назвав «дивною репутаційною складовою», коли чимало молодих людей у перші місяці повномасштабного російського вторгнення встигли виїхати з України, і «мало того, що ведуть бездіяльний спосіб життя, так ще й маніфестують це — і відповідно у такий спосіб погіршують репутацію України на зовнішніх ринках».


Як карають порушників кордону


Найважливіше для прикордонників — викрити організаторів схем незаконного переправлення за кордон. Тобто, тих, хто займається пошуком «клієнтів», пропонує послуги з підроблення документів, надає «маршрути» чи супроводжує втікачів.

Самих порушників кордону карають за статтею 204-1 Кодексу про адміністративні порушення України. Її санкція передбачає адміністративний арешт до 15 діб або штраф до 500 неоподатковуваних мінімумів на перший раз та до 800 неоподатковуваних мінімумів, якщо викрили вдруге та далі.

Організаторів незаконного перетину кордону карають за статтею 332 Кримінального кодексу України, санкція якої передбачає позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років. Разом з тим, дії вчинені з корисливих мотивів, караються позбавленням волі на строк від семи до дев'яти років.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

Рідні на війні: як підтримати себе, дитину та тих, хто боронить Україну

Мобілізація по-новому: прикарпатцям розповіли про головні зміни, які пропонує влада

«Вижив — винний»: що таке синдром вцілілого та як не картати себе за те, що ти у безпеці


10.05.2024 Тетяна Дармограй 11443 1
Коментарі (1)

Жана 2024.05.12, 10:28

Влада робить геноцид . Люди вставайте з колін, черга дійде до кожного

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

859
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11443 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1996
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1883
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2874
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4798

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

531

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1167

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1679

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1422
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1818
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1648
19.05.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8880
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

720
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

798
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1983
15.05.2024

У селі Чортовець, що на Прикарпатті, чоловіки встановили рекорд України, виконуючи ритуально-обрядовий танець сербен.  

972
19.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

467
14.05.2024

Найбільш підготовлений рубіж — той, що розміщений на деякій відстані, що дозволяє використовувати й засоби інженерного озброєння, й залізобетонні споруди.

422 1
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

808 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

848