В Івано-Франківську відкрили меморіальну квартиру художника Володимира Чернявського (фото)


 

 

Не просто художник й інтелектуал, а людина не від світу цього. Саме так згадують друзі та знайомі про відомого художника й живописця Володимира Чернявського.

 

Вже понад рік, як митець відійшов у вічність, але пам'ять про нього, його талант й не пересічність живе у серцях людей, яким випало за честь бути знайомим з ним.

 

22 червня мистецька та інтелектуальна громадськість Івано-Франківська знову засвідчила свою повагу до видатного франківця.

 

У помешканні, яке впродовж багатьох років стало для Маестро творчою майстернею, вони зорганізували музей.

 

Родина художника люб’язно надала квартиру, яка довгі роки була житлом, майстернею і творчою лабораторією митця, для створення меморіальної експозиції та використання її з метою популяризації творчого доробку Володимира Чернявського. 

 

Друзі та шанувальники доклали зусиль для ремонту приміщення та його облаштування, намагалися максимально зберегти атмосферу, в якій щоденно народжувались пейзажі, жанрові картини і полотна духовно-містичного напряму.

 

Проте, кажуть, що це не музей у звичному розумінні цього слова, а меморіальна квартира. Створена вона не лише для збереження творчого спадку одного із найцікавіших живописців в історії Івано-Франківська й України, а має стати, найперше, одним із діючих креативно-інтелектуальних центрів нашого міста, духовною оазою, де друзі й послідовники зможуть знайти відпочинок під покровом живого й завжди актуального мистецтва.

 

«Володимир Чернявський був непересічною особистістю. Це була людина широких поглядів, глибокого інтелекту та академічних знань. Він мав багато друзів, він сформував навколо себе інтелектуальне середовище, яке говорило про людські цінності не тому, що це модно чи тому, що на  тебе дивиться об'єктив телекамери, а тому що Чернявський, який перебував в постійному пошуку, спрямовував і інших на пошук Сенсу нашого буття. Саме це середовище, друзі Майстра, зібралися і вирішили зробити таку меморіальну квартиру. Ми зробили все для того, щоб це помешкання митця стало власне не музеєм, а такою меморіальною квартирою, яка буде наповнена своїм "камерним" життям. Тут проводитимуться різного роду філософські зустрічі, семінари, мистецькі пленери. Напевно, приходитимуть художники, друзі, навчатимуться студенти. Це буде осередок тих, хто знав Чернявського, хто з ним контактував і, очевидно, тих, кому буде корисно відкрити цю людину для себе. Буде створено також інтернет-сайт меморіальної квартири Чернявського, ми плануємо якнайширше зібрати хоча б в електронному вигляді надбання художнього та інтелектуального спадку Майстра, випустити каталоги його робіт, зібрати фотографії, відеозйомки, телепрограми за його участю...», - розповів друг і один із ініціаторів створення меморіаольної квартири.

 

Голова Обласного відділення Національної Спілки художників України Ігор Токарук у своєму виступі наголосив на тому, що Володимир Чернявський «був найкращим живописцем за історію обласної організації НСХУ».

 

Відкриття такого мистецького центру зібрало не тільки друзів і шанувальників творчості Чернявського, а й представників керівництва Івано-Франківська та області, наукової спільноти краю. До присутніх звернулися зокрема заступник голови Івано-Франківської ОДА Роман Іваницький і проректор з наукової роботи ПНУ ім. В. Стефаника Павло Федорук. Висловилися всі бажаючі - друзі, колеги, однодумці.

 

Заступник голови ОДА Роман Іваницький зауважив, що він присутній на відкритті меморіальної квартири Володимира Чернявського не тільки як представник влади, а й як людина що знала і поважала митця: "Ми зустрічалися з Чернявським. Часто це було в майстерні головного художника Івано-Франківського драмтеатру Олега Семенюка. Ми спілкувалися, дискутували... Вже під час презентації меморіальної квартири в нас з колегами виникла ідея створити в Івано-Франківську і області туристичний маршрут по майстернях художників. І, безперечно, меморіальна квартира Володимира Чернявського буде перлиною в цьому маршруті", - переконаний Роман Іваницький.

 

Отож вже від сьогодні, в меморіальній квартирі буде постійно діяти виставка робіт академіка. Можна буде побачити його особисті речі, фотографії з сімейного архіву, предмети творчої лабораторії.

 

Із відкриттям такого творчого осередку міський мистецький ландшафт отримав ще одну вершину, яка позначає культурну історію нашого міста і нашої країни.

 

 

 

 

 

 

Спогадами про Володимира Чернявського ділиться заступник голови Івано-Франківської Обласної державної адміністрації Роман Іваницький

 

 Київська журналістка Інна Корнелюк згадує про свої бесіди з Володимиром Чернявським

 

 

 

 

 

 

Письменник Володимри Єшкілєв з натурщицями Чернявського

 

 

 

 

 

Диплом академіка Римської академії модерного мистецтва

 

 

Що читав Чернявський. В бібліотеці меморіальної квартири - тисячі томів по класичній і модерній філософії та мистецтвознавству

 

 

 

 

Друзі діляться спогадами

 

 

 

Спогадами про Чернявського ділиться і проректор ПНУ ім. Стефаника з науки, професор Павло Федорук

 

 

 

 

 

 

 

"Модель" і картина...

 

 

 На мольберті - робочий фартух Майстра

 

 

 

 

 


25.06.2012 2971 4
Коментарі (4)

Василь Іванович 2012.06.25, 14:53
Майстер...завжди з нами.
Дімон 2012.06.25, 16:14
Не звична, навіть неймовірна в наш час, ситуація. Бо спадок завжди тупо дерибанять і розкрадають.
fjj 2012.06.25, 20:08
Добре, що талановиту людину згадують і шанують. Справжня Духовна Матриця місто є мережа музеїв, художніх майстерень, галерей, мистецьких салонів, книгарень. До грона франківських криївок Духу додалась ще одна, присвячена Майстрові. Рідкісна новина на тлі усякого непотребу.
Марія 2012.06.25, 21:28
Вражає бібліотека. І мабуть присутній там дух художника.
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

7976 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1591
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1471
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2508
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4217
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

3023

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

828

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1249

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1150

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

2172
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1509
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1266
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1041
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

366
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

471
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1679
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

1532 5
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20160
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

130
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

496 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

549
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

894