Тридцять тисяч для військових. Рада може ухвалити закон про виплати в середині червня — депутати

Законопроєкт про виплати військовим, який парламент ухвалив у першому читанні 30 травня, остаточно можуть ухвалити в середині червня.

Про це народний депутат від фракції “Слуга Народу” Павло Фролов розповів в ефірі телемарафону “Єдині новини”.

За словами Фролова, у 2023 році вже двічі збільшували державний бюджет, вносили зміни. Останнього разу йшлося про пів трильйона гривень саме на сектор оборони та безпеки. Це безпрецедентна сума в історії України, сказав депутат.

За його словами, найболючіша тема — доплати 30 тисяч військовим.

“Тут ми проголосували в першому читанні від 30 до 100 тисяч (грн. — ред.) — саме дослухались до військових.

Тому, що 30 тисяч платити усім, тим, хто сидить в Закарпатській області, наприклад, несправедливо, — так кажуть військові”, — сказав Фролов.

Тому, як пояснив Фролов, саме ті, хто виконують спеціальні завдання, перебуває близько до першої, другої ліній, то цим людям буде і більше, ніж 30 тисяч — до 100 тисяч грн. За його словами, це визначить уряд — за рекомендацією військового командування.

“Безумовно всі там дослухатимуться до військових, тому що вони більше розуміють, саме яким людям треба давати і які доплати. Ті, хто ризикуючи своїм життям, захищає нас усіх, тим будуть і більші суми.

Якщо потрібно, то незабаром ми збільшимо видаткову частину державного бюджету, найближчим часом внести зміни до Закону (про держбюджет — ред.)”, — сказав депутат.

Він додав, що впевнений, що цей законопроєкт до середини червня буде ухвалений в цілому. Тому що” його всі пропонували в цілому, він був напрацьований, але особливості роботи Верховної рад, що буквально одна людина або одна фракція може заблокувати ухвалення в цілому відповідно до процедури”, сказав Фролов.

“На сьогодні в пояснювальній записці зафіксовано, що не потребує додаткових виплат. Але якщо після обрахувань з’ясується, що недостатньо в бюджеті, Верховна рада одразу збільшить ці видатки”, — пояснив депутат.

Як розповів в ефірі телемарафону “Єдині новини” народний депутат із фракції “Європейської Солідарності” Ростислав Павленко, найголовніше до другого читання, щоб представники виконавчої влади пропрацювали всі механізми, щоб законопроєкт став законом і невдовзі почав працювати.Він зазначив, що навіть з трибуни було сказано, що була певна домовленість і в робочій групі, і під час обговорення на Погоджувальній раді, що  проголосувати за основу і в цілому.
“Якщо щось треба доопрацювати, то робоча група, яка була ініційована військовим командуванням, вона продовжує працювати. І можна було б додати все, що необхідно. А так ухвалили лише за основу”, — розповів депутат.
За його словами, найголовніше зберегти те, на чому наполягає робоча група, щоб підтримали представники всіх фракцій.

“Ми бачили, що цей законопроєкт об’єднав зал, зберегти те, що заслужили наші захисники, всі доплати, які цим законом повернуті, а умови, способи, джерела і таке інше Кабінет міністрів може визначити”, — сказав Павленко.

Також, за його словами, йдеться про підтримку поранених.
“Особливо тих, які потребують реабілітації, зараз поза межами виплат. Зробили перший крок — принаймні, мінімальну зарплату їм будуть платити.
Так само щодо строковиків і курсантів відповідні речі зроблені, щодо відпусток для військових — не 10, а 30 днів”, — сказав депутат.
Він додав, що йдеться про комплексний проєкт, який напрацьовували кілька тижнів.

Що відомо про додаткові 30 тисяч грн для військових?


8 березня 2022 року уряд ухвалив постанову, яка передбачає додаткову винагороду військовим. Згідно з нею, додаткові 30 тисяч гривень на місяць отримують військові Збройних сил, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, розвідки Міністерства оборони, Національної гвардії, Державної прикордонної служби.
З 1 лютого 2023 року порядок виплат премій військовим було змінено.
За новим порядком, виплати залежать від районів перебування воїнів, складності та специфіки виконання ними бойових чи спеціальних завдань. Анонсовані зміни торкнулися військовослужбовців та співробітників системи МВС, які перебувають поза зоною бойових дій у різних регіонах України, строковиків і курсантів ВВНЗ, офіцерів управлінь і штабів, а також деяких інших категорій. Зокрема, бойові виплати у 100 тисяч гривень виплачуватимуть усім, хто виконує завдання на передовій, сім'ям полонених та зниклих безвісти, а 30 тисяч отримуватимуть ті, хто працює на фронті, але не бере участі в боях.
10 квітня Верховна рада ухвалила законопроєкт №8312 з відповідною поправкою, яка повернула військовим доплату у розмірі 30 тисяч гривень.За поправку депутатського об’єднання Дмитра Разумкова "Розумна політика" про "повернення виплат у 30 000 військовим, службі цивільного захисту, поліцейським шляхом обмеження зарплат топпосадовцям", проголосували 254 нардепи.
Як повідомив нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк, поправка повертає надбавку захисникам шляхом економії на скороченні зарплат для держслужбовців та менеджменту держпідприємств (до 10 мінімальних зарплат). Він зазначив, що обмеження на зарплати до 10 мінімальних – це дуже мала економія.
Тим часом голова парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев вважає, що виплати військовим повернуть, якщо знайдуть, де взяти гроші.
11 квітня в парламенті зареєстрували проєкт постанови про скасування рішення Верховної ради від 10.04.2023 про прийняття в другому читанні та в цілому проєкту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення правового регулювання питань, пов'язаних зі здійсненням заходів правового режиму воєнного стану (реєстр. № 8312 від 27.12.2022). Ця постанова блокує підписання головою ВРУ документа, ухваленого 10 квітня.

Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

Нові правила взяття на військовий облік: прикарпатцям розповіли про зміни

Війна: що варто знати про мобілізацію чоловіків та жінок


31.05.2023 1850
Коментарі ()

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1162
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2493
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2093
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2147
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6481 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2431 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

300

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1125

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1159

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1370
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

254
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

569
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2041
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26488
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

535
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10439 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7989
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

516
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

378
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

528
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

602
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1552