ТОП-10 незвичних традицій святкування Нового року

Прихід Нового року - чудова нагода для святкування. Його радо вітають у будь-якій точці світу. Залежно від культури, свято супроводжується різними традиціями й іноді прощання зі Старим роком відбувається в зовсім інший день у різних куточках країни.

Тож разом з Фірткою дізнаємося про новорічні традиції з різних куточків світу.


В сусідній Європі існує багато надзвичайних новорічних традицій. Іспанці мають звичку з’їдати 12 виноградинок опівночі, щоб забезпечити своє щастя та процвітання, данці розбивають тарілки біля дверей своїх друзів, що має бути доказом великої кількості друзів, а в Шотландії кульмінацією розкішного святкування Нового року є спалення човнів вікінгів в історичній частині Единбурга.


Болгарія – чхання добрий знак

У Болгарії користуються юліанським календарем, і за ним, Новий рік припадає на 14 січня. За традицією, молоді люди починають ходити по чужих домівках одразу після опівночі, бажаючи процвітання на найближчі дні. Мало того, господарів б’ють по спині гілочкою кизилу, прикрашеною сухофруктами, кукурудзою або цукерками.

Звичай називається сурвакарі, і люди, яким так зробили, повинні відплатити відповідним подарунком: цукеркою, монетою чи іншим подарунком. У Болгарії також приділяють увагу такій звичній речі, як чхання, оскільки це вважається хорошим знаком.


Німеччина – ворожіння, як на Андрея

На Новий рік німці обдаровують себе дрібничками. Щастя їм має принести конюшина, сажотрус, свиня чи галька з діркою, саме тому ці символи часто використовують для пошуку відповідних подарунків для близьких та друзів. Новорічна ніч у цій країні є специфічним еквівалентом нашого Андрея.

У цю ніч ворожать на воску, але іноді й олові. Раніше для цього використовували ... рідкий свинець, що надзвичайно небезпечно. Це вважалося символом тривалих і нерозривних стосунків. Найбільш високо цінували той, що брали зі старих церковних віконниць.


Греція – монетка у торті

У Греції Новий рік також збігається з Днем Василя. І це саме час для вручення подарунків. Діти залишають взуття на видному місці, вірячи, що Василь принесе їм подарунки, як Три мудреці в Аргентині чи Іспанії.

Напередодні Нового року греки також печуть спеціальний торт, в який ховають одну монету. Це повинно принести щастя тому, хто її знайде.

Колись ще ворожили на вині, це називалося оіномантією. Перш ніж випити його, потрібно було поглянути на бульбашки. Бурхливі мали принести багато змін чи романів, а маленькі й спокійні забезпечували здоров’я та світлі дні. Якщо вони все ж перетинаються, то треба бути обережним зі своїм здоров’ям та витратами.


А як святкують Новий рік у місцях віддалених від України?

Мексика – ритуал з валізою

У Мексиці, крім того, щоб з'їсти виноград під бій курантів, вам слід також носити червону білизну в цю одну ніч року. Вважається, що завдяки цьому ви знайдете любов свого життя в наступному році.

Ви також можете зустріти людей, які ходять по всьому будинку чи квартирі з валізою. Ритуал повинен практикувати той, хто бажає здійснити багато цікавих подорожей протягом наступних 365 днів. Будинки також повинні бути оформлені належним чином. Переважають кольори, що забезпечують достаток: червоний, жовтий, зелений та білий.


Венесуела – жовтий колір для щастя

У Венесуелі Новий рік також слід зустрічати з відповідною білизною. Однак у цій країні, надаючи Південній Америці трохи різноманітності, ви повинні одягнутись у новорічну ніч в жовтий колір.


Це для забезпечення щастя та процвітання. І тут теж не обходяться без дванадцятьох виноградинок, але іноді також пишуть листи з побажаннями, а згодом їх спалюють.  


Сінгапур – пара фруктів

У Сінгапурі, відвідуючи родичів та друзів під час свят, запасіться мандаринами або апельсинами. Кожна людина повинна бути обдарована парою фруктів.


У цій країні новий рік зустрічають ... чотири рази. У жовтні це Діпа Валі (індуїсти святкують), традиційно 1 січня, 19 січня (малайська Харі Рая), і нарешті святкують китайці.


Філіппіни – пустий гаманець

На Філіппінах дбають про те, щоб зустріти Новий рік із сім’єю. У цей день усі повинні бути разом, щоб на наступний рік ніхто не поїхав.

На столі повинно з’явитися дванадцять різних фруктів (по одному на кожен місяць), бажано круглих, щоб принести добробут і процвітання. Звідси й популярність круглих візерунків на новорічних вбраннях.

Забобонні люди стежать за тим, щоб у цей день гаманець не був порожнім, або вони струшують горщик з монетами біля свого будинку, а діти намагаються стрибнути якомога вище, щоб якомога більше вирости.Новий рік зустрічається з величезним шумом, адже він повинен прогнати всіх злих духів.


Японія - три дні святкування

З 1873 року японці святкують Новий рік за григоріанським календарем, тобто 1 січня. Раніше його святкували за китайським місячним календарем, а подекуди в Японії Новий рік досі зустрічають за в’єтнамською чи корейською традицією.

Святкування триває для японців аж три дні, адже Новий рік є для них особливою і символічною датою, він провіщає прихід «нового», дає їм шанс розпочати кращий етап у своєму житті й попрощатися з турботами та неприємностями.

У ніч з 31 грудня на 1 січня по всій Японії дзвонять дзвони буддистських храмів. У перший день січня сім’ї разом моляться біля домашніх вівтарів, приймають новорічні побажання та загадують свої.


В Японії Новий рік сприймають як виключно сімейне свято, і - на відміну від України - це не привід святкувати та розважатись. Японські сім'ї зустрічаються на урочистій вечері, що складається з традиційних новорічних страв, кожна з яких повинна символізувати виконання бажань, забуття поганих спогадів, добробуту та довголіття домочадців. 


США - публічне свято

Американці зустрічають новорічну ніч так само як українці - вони проводять її на вечірках або в клубах з друзями чи родиною, розважаючись та танцюючи.

Багато свят проходять на вулицях і площах, а одним із найпопулярніших місць у Сполучених Штатах є Таймс-сквер, одне з найжвавіших перехресть Нью-Йорка щодня, повне яскравих білбордів та великих екранів. 31 грудня там збираються тисячі натовпів, і новорічні забави транслюються в прямому ефірі по всьому світу.


Традиція святкування Нового року саме тут розпочалася в 1904 році, коли Альфред Окс, тоді власник New York Times, святкував відкриття нової будівлі газети. Через три роки, 31 грудня 1907 р., народилася традиція, яка продовжується донині.

За хвилину до опівночі зі спеціальної щогли посеред Таймс-сквер велика яскрава куля починає опускатися так, що через 60 секунд урочистого відліку вона опиняється  в самому низу. Спочатку куля була виготовлена ​​з дерева та заліза і важила близько 350 кілограмів. Сьогодні куля під назвою Велике яблуко справляє набагато більше враження. З року в рік вона розробляється з новими й новими зусиллями. Зазвичай її виготовляють з алюмінію, покривають кристалами, галогенними лампами та дзеркалами.


Бразилія - ​​багато розваг на пляжі

У Бразилії Новий рік найголосніше зустрічають на пляжі Копакабана в Ріо-де-Жанейро. Щороку сюди приходять натовпи, щоб зустріти Новий рік.

Бразильці вірять, що білий колір приносить щастя і спокій, тому в новорічну ніч вони одягаються в біле з голови до ніг - тим самим гарантуючи собі процвітання в Новому році.

Традиційно, перед приходом останнього дня року, учасники Копакабани роблять пропозицію богині моря - вони запускають у море човни з подарунками й кидають білі квіти у хвилі.


Різні ритми можна почути з декількох сцен на вечірці - від традиційної самби до бразильського року.

Найочікуваніший момент - кількахвилинна демонстрація феєрверків, які вистрілюють з понтонів, що плавають за кілька сотень метрів від берега, і вибухають в океані, що ще більше посилює видовище.

Підготувала Соломія Когут


29.12.2020 Соломія Когут 14940
Коментарі ()

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1604
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1699
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1686
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

4988 39
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1990 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1385

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

249

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

575

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

740

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

867
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3498
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10070
02.04.2024

Одним з перших засіяли ярими культурами поля на Городенківщині, Коломийщині та Снятинщині.  

713
13.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

25948
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7572
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

767
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

943
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1270
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

219
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1096
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

711
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

945