Супрун спростувала міфи та фейки про носіння масок

За час поширення вірусу SARS-CoV-2 народилося дуже багато міфів та фейків про маски. Начебто вони зменшують потрапляння кисню в організм, призводять до повторного вдихання вуглекислого газу (СО2), який ми видихаємо чи маски стають причиною високої концентрації СО2 в крові, що є вкрай небезпечно для здоров’я.

Про це пише ексочільниця МОЗ Уляна Супрун, інформує Фіртка.

Насправді, звичайні чи тканинні маски не перешкоджають потраплянню кисню в організм. Для здорових людей вони цілком безпечні.

Тож це не аргумент, аби нехтувати носінням масок чи виставляти з неї ніс у громадських місцях, де дотримання фізичної дистанції неможливе.

Матеріал, з якого виготовлені маски, призначений для безперешкодного вдиху та видиху. Якщо їх носити правильно, навіть протягом досить тривалого періоду часу, це не повинно спричиняти дискомфорту чи якимось чином впливати на потрапляння кисню в організм. 

Однак, є деякі докази того, що тривале використання респіраторів n-95 медиками може незначною мірою впливати на рівень кисню. Також такі респіратори не рекомендовано використовувати людям, які мають хвороби легень чи труднощі з диханням. Навіть з цим тривале носіння респіраторів не створює смертельної небезпеки, про яку йдеться у багатьох фейках.

Також не існує жодних наукових доказів того, що носіння масок або фізичне дистанціювання якось послаблюють імунну систему.

Кому і в яких ситуаціях маску можна не одягати або шукати альтернативні варіанти. 

 Люди, які мають хронічні захворювання легень (приміром, астму чи хронічне обструктивне захворювання легень) знаходяться у групі ризику мати тяжчий перебіг COVID-19. Тож для них захист від вірусу надважливий. Утім, маски можуть спричиняти труднощі з диханням, тож варто передусім надавати перевагу фізичному дистанціюванню та не виходити без нагальної потребу у місця великого скупчення людей, де дотримання дистанції неможливе. Про використання маски варто порадитися зі своїм лікарем. 

 Люди з порушенням слуху або нечуючі люди, які спілкуються жестовою мовою, а також ті люди, які з ними працюють.

Вони можуть мати труднощі у спілкуванні та розумінні одне одного саме через те, що половина обличчя, зокрема, рот закриті маскою. Тому якщо є можливість, потрібно використовувати маски з прозорими вставками. Якщо такі маски недоступні, можна розглянути інші способи покращити комунікацію — використовувати письмове спілкування чи перейти в тихіше приміщення, а також більше жестикулювати.

 Люди з порушенням розвитку нервової системи — приміром, з аутизмом чи СДУГ (синдром дефіциту уважності та гіперактивності), а також люди з психічними розладами.

Маска може спричиняти у них неприємні сенсорні переживання — через тиск резинок на вуха, неприємні відчуття у масці під час дихання, неприємний дотик матеріалу маски до обличчя.

Люди з аутизмом часто мають труднощі з налагодженням зорового контакту, тож закрита частина обличчя також стає перепоною у спілкуванні. На додачу маска приглушує голос, тож словесне спілкування також стає складнішим. 

Є низка рекомендацій як допомогти їм призвичаїтися до масок. Серед них — підбір маски з найбільш приємної тканини чи матеріалу, носіння масок протягом короткого періоду часу чи в більш спокійних та малолюдних місцях, аби було легше призвичаїтися, жування гумки чи цукерки під час носіння маски, щоб відволікти людину, можна показувати приклади (фото чи відео) інших людей в масках.

 Дітям до двох років не можна носити жодні маски, бо це небезпечно. Для старших дітей важливо подбати про правильний розмір маски та одягати її коли неможливо дотримуватися дистанції. 

 Не варто носити маску під час плавання у відкритій водоймі чи басейні. Мокра маска може утрудняти дихання. Тож під час плавання особливо важливо дотримуватися дистанції щонайменше у метри від інших людей.

Люди, які працюють в умовах, де маски можуть підвищити ризик отримати теплову травму чи спричинити небезпечні ситуації (наприклад, попадання ременів у техніку). В такому випадку варто заздалегідь обговорити умови безпеки праці. Як варіант, маски можна використовувати під час зібрань чи тісного контакту з людьми, та знімати маску, коли є можливість дотримуватися дистанції.

Використання масок є важливим, особливо у ситуаціях, коли неможливо зберігати дистанцію від інших людей. Якщо є складнощі з носінням масок, варто обов'язково вживати інших заходів (дотримання дистанції у 2 метри, ретельне миття рук та дезінфекція поверхонь, до яких часто торкаються) для того, аби не підхопити вірус та не наражати на небезпеку людей поруч.

Також важливо змінювати маски (якщо вона одноразова) та прати маску у гарячій воді з милом, якщо вона призначена для багаторазового використання. Не варто носити одну й ту ж саму одноразову маску тижнями, просто тримаючи її у кишені.

Ви ніколи не можете знати хто знаходиться поряд з вами в магазині, громадському транспорті чи банку. Можливо, ця людина має хронічне захворювання, яке підвищує ризик тяжко захворіти на COVID-19. Можливо, вдома вона має батьків чи інших близьких старшого віку, для яких хвороба також є дуже небезпечною.

Маємо усвідомлювати рівень відповідальності один перед одним, мати повагу та дотримуватися простих заходів, ефективність яких наразі доведено наукою. Адже безпека вас і ваших близьких залежить від цього також.


20.07.2020 7033
Коментарі ()

30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

768
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

593
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1662
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2977
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2444
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2426

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

472

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

587

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1444

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1517
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

548
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

409
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

784
30.04.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

174
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

278
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26913
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

742
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

305
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

303
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

628
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

989 1
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

829