«СТУС» по івано-франківськи

Цю виставу останнього дня зими в Івано-Франківську дивився й син поета - Дмитро Стус і численний  чиновницький та культурний бомонд міста. Подейкують, що цей сир-бор зібрали задля втілення ідеї Анатолія Грицана і Тараса Бенюкастворити в Івано-Франківську новий театр для молоді та юнацтва.

Місто дивилося СТУСа. «Новий театр» дебютував цим спектаклем цьогоріч 27 січня. Автори - Юрій Полєк, Тарас Бенюк та Юрій Пилипчук. У виставі використано вірші Василя Стуса та документальні матеріали Дмитра Стуса. І ось за місяць вистава виставлялася вдруге.

-          Ты что, сука, по-человечески говорить не умеешь? — кричав гебіст.  

-          Замовчи, негiднику! Моя мова – мамина, - спокійно відповідав Василь Стус.

Вистава про останні дні поета на цій землі. В своєму кабінеті Гебіст (Тарас Бенюк) допитує Василя Стуса (Юрій Полєк). А довкола, а попід хмари, у віки лунає музика, лунає вірш, лунає вільна, як птах, Стусова душа (Юрій Пилипчук). Непростий і важкий діалог Поета та Влади, Свободи і Примусу, Таланту і Заздрості.  Діалог Моцарта і Сальєрі. Кажуть Щербицький ненавидів цих шістдесятників, Стуса, Чорновола, Світличного, Дзюбу … Кажуть.

Кажуть, що народженому в один день з Богом дається чимало. Василь Стус народився у Святвечір 6 січня. Любов, слава, поезія…  Щедро обдарував Всевишній талантами. І найперше талантом бути людиною.

Та чи дається доля? А доля? Доля від людей. Від людей, яких так щиро любив. Не вберегли. Розіпнули у холоді казематів. Розіпнули як Шевченка. З забороню писати. Творити. Не витримало серце. Не витримало серце холоду. Холоду людей. Холод переміг гарячу кров. Та не зламав. Воскресає у віршах поет, як у людині, що стає Людиною, щоразу воскресає Бог.

Актор і режисер-постановник Тарас Бенюк розповідає, що ідея поставити Стуса на сцені, інакшого, не такого, як досі, не давала спокою трьом молодим акторам багато років поспіль.

Яким вийшов образ Стуса у трактовці молодих акторів міста? Очевидно, що прагнули осучаснити поета: мій ровесник – Стус.  Юний і запальний, вродливий і завзятий. І до безтями – талановитий. Себто, живий. І підтвердили цю тезу репліками епілогу: Стус – живий. Він живе серед нас.

Почали жваво і по-сучасному. Актори уже чекали глядачів, «мурликаючи» на сцені щось собі там медитативно-українське.

Кожен час має свій ритм. Сучасний ритм відрізняється від ритму шістдесятих років. Він набагато швидший. Ця ж вистава за темпоритмом нагадувала світанок ХХ століття, а метроном же взагалі вистукував ритм  фільмів а ля Survivalhorror і нагнітав атмосферу страху і тривог.

Це створювало неабиякий дисонанс, неблагозвучність у сприйнятті того, що відбувається на сцені. І як наслідок, уже в швидкому часі емоційно закрило глядача від вистави: спектакль сам по собі, а глядач сам по собі. Як телевізор у хаті: може зараз щось буде цікавіше.

А цікавішого не було. Хіба, коли слідчий методично відважував Стусузамашні стусани. Та й то зовсім не зрозуміло з якого дива він так раптом завівся. Зрештою ніхто ж не відміняв, і в експериментальному чи молодому театрі теж, внутрішнього і зовнішнього виправдання сценічної дії.

Позаяк вистава поступово перетворювалася з драми у символічну, а затим - і взагалі в літературно-музичну композицію. Як результат -  солянка усього і з усього. Тут було все: і трошки Гамлета, і трошки  Моцарта з Сальєрі, трохи Месіанства, а позаяк - кривляння і комедіантства, коли Арлекін лупцює палицею П’єро в комедіях дель Арте.

Йому мали дати Нобелівську премію, а дали … карцер.  «В карцере сидит человек, имя которого с любовью и поклонением будут повторять дети и внуки сегодняшних украинцев, — кричав видатний філолог, єврей Михаїл Хейфец, наглядачам.  — Если вы замучите его, украинский народ неизбежно проклянет вас, как он до сих пор проклинает мучителей Шевченко. Они ведь тоже исполняли приказы своего начальства… »

 

Тарас Шевченко. Василь Стус. Обидва на цій землі були всього 47 років. Йому мали дати Нобелівську премію, а дали … карцер.  І відправили у Вічність.

 

Шкода, бо таки вкотре хотіли виставою оживити Василя Стуса, а намалювали чергову … ікону. Ікону СТУСА. Стуса по-івано-франківськи.

Можливо ключ до постановки цієї вистави у віршах самого Василя Стуса. Наприклад,

«Ця п’єса почалася вже давно,

і лиш тепер збагнув я: то вистава,

де кожен, власну сутність загубивши,

і дивиться, і грає, не живе.

Отож мені найщасливіша роль

дісталася в цій незнайомій п’єсі,

в якій я слова жодного не вчив

(сувора таємниця). …

 

…й одразу входжу в роль

загравши навпаки: мені б смітися –

Я плачу. Груди розпирає гнів

(маленьке перебільшення: сновиди

навіки врівноважені в чуттях) –

а я радію. Рушив катафалк –

а я втішаюся. Вилізши на повіз,

шаленствую: Хай славиться життя».


02.03.2016 Радислав Петрів 1805 0
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1239
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2544
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2122
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2176
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6567 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2461 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

352

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1155

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1295

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1416
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

290
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

592
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2073
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26522
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

560
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10473 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8020
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

546
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

412
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

553
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

629
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1591