Статус УБД, підстави для звільнення з лав ЗСУ та державна компенсація родинам полеглих Героїв, — військовий юрист коментує актуальні питання

Верховна Рада України увосьме ухвалила продовження воєнного стану та загальної мобілізації ще на 90 діб – до 13 травня 2024 року.

У цей період всі чоловіки призовного віку, які за рішенням військово-лікарської комісії визнані придатними до військової служби, можуть отримати мобілізаційне розпорядження. Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки своєю чергою активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію.

Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.


Розкажіть коротко про себе.


До початку повномасштабного вторгнення я очолював Інститут політичних та соціологічних досліджень імені Тараса Григоровича Шевченка.

За час роботи наша команда спророкувала перемогу Байдена, Трампа, Обами та багатьох європейських президентів. Щодо українських – Петра Порошенка і Володимира Зеленського. У мене була потужна команда.

Сьогодні ми, на жаль, залишилися без фінансування. Займаємось волонтерством.


Чому ви вирішили пов’язати своє життя ще й з юридичною діяльністю?


Свого часу я заробляв на письмі, але, на жаль, у класичній журналістиці грошей немає. А далі я подумав… По-перше, я давно допомагав і своєму брату, і батькові вигравати суди, був їхнім представником. Згодом допомагав й іншим людям.

Ба більше, займався правозахисною діяльністю, був помічником багатьох народних депутатів, генерал-полковників юстиції й так далі.

Подумав, чому б мені не створити юридичне агентство та не керувати ним? Якщо я міг свої справи через суд розв’язувати, то чому не зможу іншим у цьому допомогти? З цього все розпочалося: так з’явилася черга та попит.


А ви здобували юридичну освіту?


Я вступав на другу освіту – якраз юридичну. Це було років 17 тому. Мене взяли одразу на другий курс, я його добре закінчив. Але друга освіта – тільки платна, вже на наступний рік мені суму за навчання підвищили вдвічі. Мене це не влаштовувало, тому довелось відмовитись від навчання. Втім, у мене вже на той час було чимало практичних навичок.

Вже зараз я очолив юридичну групу, у мене сильна команда фахівців. Зокрема, ми займаємося й військовими питаннями. Тим паче, я й сам був військовим – служив у АТО, а у 2022 році долучився до сил тероборони. Ми стояли під Броварами у Київській області.

Тоді ж під Бучею окупанти зруйнували мою хату. Багато хто тоді втік із населеного пункту, але у мене там була мама. Я запитував в органів місцевого самоврядування про те, яка буде допомога. Сказали, що дадуть дві шиферини. Добудовувати домівку довелося самотужки, щоб мамі там легше було жити.

Відтак, я пробув у теробороні три місяці. У ЗСУ мені посаду не давали.


Який ваш погляд на заміну Залужного Сирським?


По суті, ситуацію це рішення не змінює. Але людям потрібно пояснювати, що від цієї заміни нічого не залежить. Наша перемога залежить від військової допомоги міжнародних партнерів.

Щодо Валерія Залужного – ми ж нічого не можемо проаналізувати, бо в час війни усе засекречено. Єдине зрозуміло точно – Залужний конкурент Зеленського. Його рейтинги вдвічі вищі. Можливо, він майбутній президент.

Тому поставили на посаду "нульового" у рейтинговому плані Сирського, він "не заважає". Що скажуть – те виконає.

Проблем у країні достатньо. Прізвищ не називатиму, але якщо глянути на декларації, які нещодавно-от подали – ситуація жахлива. У третини посадовців збільшилася кількість маєтків, квартир, будинків, автівок. Одні воюють, інші примножують статки.


На вашому досвіді були ситуації, коли чоловіки на початку повномасштабної війни стали на захист країни, не підписуючи жодних контрактів, а зараз не можуть отримати статус учасника бойових дій?

Чому це так складно?


Майже неможливо, потрібні свідки. По-перше, держава не має достатньо фінансових ресурсів. По-друге, що дає цей статус УБД? Грубо кажучи, дає можливість безплатно користуватися громадським транспортом, 25% оплачує комуналку і зроблять безплатно пам’ятник, якщо Герой поліг, тобто поховають на Алеї Слави.

Відверто кажучи, сьогодні за комунальні послуги в Україні через відсутність коштів не платить чимала кількість людей. Часто борги їх не лякають, бо ж війна все «спише».


Статус УБД важливий й у тому випадку, якщо військовий загине чи зникне безвісти – його родина отримає компенсацію.


В ідеалі так мало б бути. Але знову ж таки – держава не має достатньо фінансових ресурсів. Ці виплати отримати складно. 

Я ось був в АТО, але статусу УБД не маю. Тоді обіцяли військовим 10 соток землі, але я й цього не брав. Я ж не через ці 10 соток йшов воювати. Мені важливо було захищати Україну.

З позитивних моментів на сьогодні у країні всі захоплюються відвагою воїнів і волонтерів. Звичайно, є свої прогалини: корупція й так далі. Добре, що все-таки у медіа багато викривають. Так потрохи змінюють негідне керівництво у різних структурах.


Як щодо звільнення з лав ЗСУ по стану здоров’я? Сьогодні це взагалі реально?


Все можливо, але потрібно бути "фігурною" людиною. Потрібно вміти добиватися, в тому числі й через медійність.


Тобто, якщо людина втрачає своє здоров’я, захищаючи Україну, їй потім потрібно ще чогось «добиватися» у цивільному житті?


А інакше ніяк. У таких ситуаціях лише медійність та юридичні методи, не менш важливо - мати тямущого адвоката, який це допоможе зробити.


Чи були у вас ситуації, коли ви допомагали військовим демобілізуватись?


Так. Наприклад, своєму племіннику. Йому 30 років. Коли рашисти окупували місто Олешки на Херсонщині – він виїхав у Польщу через Грузію. Але все одно повернувся в Україну - згодом його призвали у ЗСУ. Оскільки він єдина дитина мого брата – людини з інвалідністю І групи, то це підстава для того, аби його не мобілізували. Мати тим часом проживала в окупації.

Через медіа мені вдалось висвітлити цю ситуацію. Ці дописи мали сотні тисяч переглядів у соціальних мережах.

За нормами закону мого племінника звільнили з лав ЗСУ. Велику роль у цьому зіграли також усі документи, правильно подані юридично. Це тривало приблизно два місяці.


Що думаєте про новий законопроєкт про мобілізацію, зокрема про зменшення призовного віку з 27 до 25 років?


Є важливий нюанс – людей потрібно готувати на належному рівні. Зараз цього не роблять, люди не мають необхідного військового вишколу.

Наприклад, коли я у віці 21 року йшов в Афганістан – перед цим закінчив сержантську школу, вчився у військовому училищі. Нас постійно готували, як воїнів. 

А сьогодні що? Це потрібно змінювати. Щоб підготувати воїна – необхідно цьому приділити щонайменше рік.

Точно знаю – мусимо зробити все для перемоги. І не шляхом закидання, грубо кажучи, гарматним м’ясом, а відкривати другий фронт. Ми повинні отримати ленд-ліз. До того ж, корупція – це те, що нас тягне на дно.


Як щодо електронного кабінету військовозобов'язаного, де начебто громадяни зможуть вносити зміни щодо своїх персональних даних.

Наскільки легко це зреалізувати, адже може бути чимало виправдань у вигляді «я не користуюся гаджетом»?


Все це дріб’язок. Щоб перемогти – потрібен особистий приклад посадовців та їхніх дітей. Народ не хоче воювати, коли не бачить прикладу. Черчилль сказав: «Якщо діти чиновників не воюють – це не війна, а бізнес».

А щодо електронного кабінету призовника – тут така річ: сьогодні приймуть, завтра скасують. Це несерйозна штука. Якщо ж людина скаже, що у неї немає гаджета, щоб зареєструватися – вона ж цілком матиме рацію.


А як щодо обмеження у користуванні банківськими картами та водійським посвідченням? Чи це не порушує права людини?


Цього найбільше бояться ті люди, які мають гроші. Мені здається, це буде ще один потік корупції. Хто дасть хабаря – той матиме права. Не розумію, навіщо це роблять. Так, це порушує права людини.


Щодня прикордонники затримують чоловіків призовного віку, які намагаються втекти з країни. Когось спіймали, комусь таки вдалося втекти.

Як вважаєте, чи є для других шанс повернутися в Україну з часом?


Обставини завжди змінюються. Зараз вони поза законом, бо нелегально виїхали. Що буде в майбутньому спрогнозувати неможливо. Втім, можливо, коли закінчиться війна президент скаже:  «Починаємо все з нуля, повертайтеся, українці, на рідну землю. Ми пробачимо, тільки приїжджайте відбудовувати Україну». А можливо, й ні. Тут немає остаточної відповіді.

Разом з тим, чим більше часу триває війна, тим більше українські біженці асимільовуються на території інших країн. Є вірогідність, що велика частина вже не повернеться.

На жаль, ті методи мобілізації, які сьогодні мають місце, нерідко є дикими. Є випадки, коли представники ТЦК та СП перевищують свої повноваження і дозволяють собі жорстоке поводження щодо мобілізованих.


А з якими запитами до вас, як до юриста, найчастіше звертаються військовослужбовці?


Однозначно щодо демобілізації. Більшість відслужили два роки, перспектив немає, люди хочуть відпочити. Їм потрібна ротація. Це сумна правда.

Зарплата у багатьох 20 тисяч гривень, а це смішні гроші, які можна й у цивільному житті заробляти та жити мирним життям.

Юридичних підстав для демобілізації вкрай мало. По суті, це або хвороби, або троє й більше дітей. За щось потрібно зачепитися.

По-перше, на початку повномасштабного вторгнення чимало чоловіків зголосилися захищати Батьківщину, не зважаючи на свої хвороби. По-друге, за ці два роки навіть здорові набули різноманітних болячок, які також є підставою для демобілізації.


Наступне питання, яке цікавить на сьогодні багатьох, це виплати родинам полеглих Героїв та зниклих безвісти. Сім’ям, у яких рідні загинули на війні, передбачена компенсація у розмірі 15 мільйонів гривень.

Чи можливо отримати ці кошти без допомоги адвоката?

Ці кошти отримати майже неможливо. Один із сотні може добитися цих виплат, й то з допомогою  висококваліфікованого адвоката. Але його послуги - це також дорого. Наша команда юристів за таку послугу бере 25% від суми, тобто можете собі уявити, наскільки вони зацікавлені посприяти.

Також, щоб виграти цю справу, повинна під ці виплати підпадати й юридична ситуація. Бо якщо сім’я отримує кошти з міського чи обласного бюджету – на виплату у 15 мільйонів гривень не може претендувати!

Проте, органи місцевого самоврядування чи обласна влада закликають родини отримувати ці кошти. Думаю, їм дають "зверху" такі розпорядження. Вкотре наголошую: країна не має достатньо фінансових ресурсів.

Є багато нюансів. Якщо родина претендує на ці виплати – краще співпрацювати з юристами, які компетентні у цьому.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

В Івано-Франківській громаді військовослужбовцям виплачують кошти на реабілітацію: скільки захисників вже отримали

Понад 12 пунктів: що відомо про виплати для військовослужбовців в Івано-Франківській громаді


19.03.2024 Тіна Любчик 2503 2
Коментарі (2)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1317
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2615
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2155
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2228
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6688 58
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2503 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

395

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1213

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1334

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1470
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

332
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

203
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

624
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

107
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26565
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

589
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10511 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

111
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

136
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

448
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

597
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

661