Системна корупція при наданні адміністративних послуг у галузі лісового та мисливського господарства

Підставою для формування теми цієї статті послужила інформація Державного бюро розслідувань про розкриття злочинного угрупування на чолі з першим заступником Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства.

За інформацією речниці Закарпатської обласної прокуратури Катерини Хижняк та речниці територіального управління ДБР у Львові Тетяна Муравель, 14 грудня 2021 року лісовому генералу Ігорю Коцуру та його підлеглому Валерію Спачинському вручено підозру про вчинення кримінального злочину, пов’язаного з корупційними діями. За даними слідства, працівники вимагали хабар за успішне складання іспиту та отримання мисливського посвідчення. Вартість одного — 200 доларів та 2 тисячі гривень.

У справі триває досудове розслідування. Наразі правоохоронці готують клопотання щодо обрання підозрюваним міри запобіжного заходу. На думку заступника керівника обласної прокуратури Закарпаття Володимира Жилкіна, щомісячний корупційний дохід при неправомірній видачі посвідчень мисливця становив 10 тис. доларів. Слід відмітити, що видача за хабарі посвідчень мисливця носить системний характер, а ставки хабарів зростають. Якщо у 2015 році для отримання посвідчення мисливця необхідно було сплатити лише 100 доларів США, то на даний час сума хабаря у Закарпатській області зросла майже в тричі. Про системну корупційну складову при отриманні посвідчення мисливця в Державному агентстві лісових ресурсів свідчать факти виявлення корупційних проявів в його територіальних органах. Зокрема, у Харківській області в 2015 році за хабар у 3600 грн. за неправомірне отримання посвідчення мисливця затримано працівника лісової охорониКримінальні новини свідчать, що найдешевше обходиться купити посвідчення мисливця у Вінницькому обласному управління лісового та мисливського господарства. Так, у 2016 році виявлено, що начальник відділу лісового господарства налагодив корупційну схему з видачі посвідчень мисливця.

Слід зауважити, що одною з умов для законного отримання посвідчення мисливця є позитивна здача екзамену на знання питань, пов’язаних з проведенням полювання. Важливу роль відведено техніці безпеки при проведенні полювання, поводженню зі зброєю, наданню першої медичної допомоги тощо. Відсутність цих знань у мисливців, які «прикупили» посвідчення, призводить до трагічних випадків на полюванні. Тому зловживання при видачі посвідчення мисливця мають не лише негативні правові, але й соціальні аспекти. На жаль, правова свідомість у суспільстві на рівні плінтусу, і в цьому аспекті важко не погодитись з думкою голови фракції «Слуга народу» Давида Арахамії, що корупція зашита в ДНК українців. То ж я хочу далі розвинути думку, що чим вищу ступінь в ієрархічному становищі займає особа, тим більший вона проявляє нігілізм.

Маючи у свій час багаторічний досвід з видачі посвідчень мисливця, стверджую, що мою пропозицію – ознайомитись з питаннями та правильними відповідями, претенденти сприймають як образу своєї честі. Мисливство – це елітний вид відпочинку, в якому беруть участь більшість народних депутатів України. Але про те, щоб народний депутат України здавав екзамен на право отримання посвідчення мисливця, на даний час в Україні можна навіть не мріяти. Тут солідарні між собою як провладні, так і опозиційні депутати: світогляд депутатів щодо цього питання значення немає. Це лише на різних ток-шоу, типу «Свобода слова» у Савіка Шустера, кожен депутат має свій особливий рецепт подоланні корупції, але із себе ніхто починати не хоче. Не дарма побутує прислів’я:  «Я за колгосп, але не в нашому селі».

Яскравий приклад того, що еліта отримує в подарунок посвідчення мисливця без жодних знань є публікація спогадів народного депутата України Ігоря Палиці про полювання на Прикарпатті: “Не ходжу на полювання. Було одне полювання в Івано-Франківській області, де мене запросив тоді колишній голова ОДА Вишиванюк Михайло Васильович. І біля мене на номері стояв керівник СБУ, який так захопився, що коли кабани пішли через лінію, то його пуля попала в дерево за 10 сантиметрів над моєю головою. Тоді Вишиванюк зламав йому рушницю, а я припинив ходити на полювання”.

Не оминула корупційна складова й надання такої адміністративної послуги, як обмін додатку до посвідчення мисливця – «Щорічної контрольної картки обліку добутої дичини та порушень правил полювання». Так, в Івано-Франківській області, на мій суб’єктивний погляд, біля 80% надання адміністративної послуги щодо обміну контрольної картки обліку добутої дичини й порушень правил полювання не проводиться службовими особами, до компетенції яких належить ця функція.

Маніпулюючи чинним законодавством, з метою так званої «допомоги» мисливцям проводити обмін «Контрольних карток обліку добутої дичини…» діє розгалужена мережа так званих громадських розповсюджувачів (у лісгоспах, громадських мисливських організаціях тощо), які не є ані державними службовцями, ані службовими особами обласного управління лісового та мисливського господарства. Хочу зазначити, що відповідно до ЗУ «Про адміністративні послуги» (цитую): «Суб’єкт надання адміністративної послуги - орган виконавчої влади, інший державний орган, орган влади Автономної Республіки Крим, орган місцевого самоврядування, їх посадові особи, державний реєстратор, суб’єкт державної реєстрації, уповноважені відповідно до закону надавати адміністративні послуги». Тож порушення полягає в тому, що громадські мисливські організації та й навіть районні мисливствознавці не мають статусу державного службовця.

Якщо, наприклад, в Івано-Франківську цю адміністративну послугу можна отримати за 11грн 70 коп., а з послугами банку – до 25 грн, то «громадські розповсюджувачі» реалізовують її вже за 50 грн., а за інсайдерською інформацією, отримати адміністративну послугу можна прямо на полюванні, але ця послуга вже обійдеться у 250 грн. І я навіть не хочу засуджувати цих «громадських помічників у розповсюдженні контрольних карток», так як пересічному мисливцю, щоб залагодити це питання, необхідно витрати час, кошти на транспорт тощо. Логічно, що для зручності громадян дану послугу компетентні органи публічного управління повинні передати у районні центри надання адміністративних послуг. Але це не вигідно, так як не будуть поступати дивіденди за надані «додаткові послуги».  Ця інформація була опублікована у ЗМІ, окремо надійшла компетентним органам влади та правоохоронним організаціям, але належного реагування не відбулось. 

Отож лицемірство у владі з мантрою про нульову толерантність до корупції продовжується як за команди «ПО», так і за команди «ЗЕ».


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram та читайте нас у Facebook. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також інші блоги Фіртки:

Для неї, для нього і для малого

«Дім Gucci» - то «Хрещений батько» у дизайнерських лахах

Хата р(Р)ізника

Як змінювались канони краси за останні 100 років

Вартість Tesla дуже завищена

Як доглядати за шкірою після літа


22.12.2021 Олег Проців 11369
Коментарі ()

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1216
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2531
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2116
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2171
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6554 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2455 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

338

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1151

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1285

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1404
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

282
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

587
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2064
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26515
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

556
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10469 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8014
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

538
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

406
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

548
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

625
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1586