Секретний план Трампа щодо України

Американське видання The Washington Post 07.04.2024. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

Насправді плани Дональда Трампа щодо України не є секретом. Про них після зустрічі з Трампом розповів ще раніше Віктор Орбан.

Цей план полягає в тому, щоб завершити війну за 24 год таким чином, щоб припинити американську допомогу і, надіючись, що Європа без США не потягне допомогу Україні, змусити підписати мирний договір з росією на умовах путіна.

З уст Орбана це звучало так:

«Дональд Трамп не дасть ні копійки на українсько-російську війну. Тому війна закінчиться, тому що очевидно, що Україна не може стояти на власних ногах.

Якщо Америка не дасть грошей, самі європейці не зможуть профінансувати цю війну, і тоді війна закінчиться».

Про це я вже писав за цим посиланням.  А  ті, які до цього часу розповідають про те, як Трамп «допомагав» Україні за часів свого президентства, можуть познайомитись з фактами за цим посиланням.

А зараз розглянемо питання плану Трампа щодо України у контексті статті у The Washington Post.

Там вказується, що Експерти із зовнішньої політики й навіть деякі республіканці цей план розуміють як намагання Трампа натиснути на Україну, щоб вона поступилася землею, зробивши цим подарунок путіну.

Після спілкування на умовах анонімності з людьми, близькими до Трампа і знайомих з цим планом, журналісти видання це подали так:

«Пропозиція Трампа полягає в тому, щоб підштовхнути Україну до передачі Криму та прикордонного регіону Донбасу Росії.

Такий підхід, про який раніше не повідомлялося, кардинально змінить політику президента Байдена, який наголошував на стримуванні російської агресії та наданні військової допомоги Україні.

Прагнучи повернутися до влади, ймовірний кандидат від республіканців часто хвалився тим, що міг би домовитися про мирну угоду між Росією та Україною протягом 24 годин, якщо його оберуть, ще до вступу на посаду.

Але він неодноразово відмовлявся публічно уточнити, як би він швидко врегулював війну…  Трамп заявив, що, на його думку, і Росія, і Україна „хочуть зберегти обличчя, вони хочуть виходу“, і що люди в деяких частинах України погодилися б бути частиною Росії…

„Я витрачав 100 відсотків свого часу на розмови з Трампом про Україну“, — сказав сенатор Ліндсі Грем … „Він повинен заплатити ціну. Він не може виграти в цьому“, – додав Грем, говорячи про Путіна.

Раніше Росія оголосила про анексію українських земель за межами Донбасу та Криму, а президент України Володимир Зеленський заявив, що не погодиться на здачу жодної території.

Обмін території на припинення вогню поставив би Україну в гірше становище без гарантій того, що Росія не переозброїться і не відновить бойові дії, як це було в минулому, сказала Емма Ешфорд, старший науковий співробітник Центру Стімсона, позапартійного аналітичного центру.

„Це жахлива угода“, — сказала вона про пропозицію Трампа».

Далі видання пише, що трампісти нижньої палати під тиском Трампа забороняють спікеру Джонсону ставити на голосування питання допомоги Україні, погрожуючи йому імпічментом.

Побачивши таку загрозу Україні від Трампа, європейські союзники запустили військову промисловість до такого рівня, коли вони сподіваються витіснити значну частину поточної допомоги США Києву.

Але політичні експерти кажуть, що Європі без США буде важко з цим справлятись, якщо Трампу вдасться заблокувати подальшу допомогу США. Власне про це говорив і Орбан, тому, схоже, саме на це Трамп в угоду путлєру і надіється.  

Заручившись підтримкою демократів нижньої палати в питанні його можливого імпічменту від своїх колег по партії, спікер Конгресу Джонсон пообіцяв поставити питання допомоги Україні на голосування. Найближчим часом ми побачимо результат.

Щодо статті у The Washington Post, то далі видання звертає увагу на те, що Трамп постійно робив компліменти Путіну, висловлював захоплення його диктаторським правлінням і докладав усіх зусиль, щоб уникнути його критики.  

Також зазначається, що, на відміну від інших політиків,  він не хотів коментувати смерть Навального, не закликав звільнити Евана Гершковича, репортера Wall Street Journal, який утримувався в Росії рік без звинувачень і суду, відмовився визнати втручання Росії у вибори 2016 року і поширював кремлівський наклеп про те, ніби Україна робила спроби допомогти конкурентці від Демократичної партії Гілларі Клінтон.

Він також заморозив допомогу Україні у 2019 році, тиснучи на Зеленського, аби йому краще думалось, щоб він ініціював розслідування щодо Байдена. Тоді це призвело до першого імпічменту Трампа. Напевно це є основною причиною його ставлення до України, що своєю чергою на руку путіну.

За інформацією видання, радник президента Барака Обами з національної безпеки Том Донілон висловився про Трампа так:

«Коментарі Трампа, які заохочують Росію робити все, що вона хоче, з нашими європейськими союзниками, є одними з найбільш тривожних і небезпечних заяв, зроблених кандидатом у президенти від основної партії. Його позиція представляє явну та реальну загрозу безпеці США та Європи».

Видання звертає увагу на те, що Трамп відкрито не говорить про те, як він за 24 год планує закінчити війну, тому ці прогалини заповнюють ті, хто з ним спілкується з цього приводу, і насамперед Віктор Орбан.  

За інформацією The Washington Post секретний план Трампа щодо України став відомим ще в листопаді минулого року під час зустрічі у Heritage Foundation між правоцентристськими діячами зовнішньої політики та делегацією Європейської ради з міжнародних відносин.

Колишній помічник Трампа в Білому домі Майкл Антон сказав, що за словами кількох присутніх на зустрічі людей план Трампа щодо України полягає у поступці Україною територій в Криму та на Донбасі, обмеження розширення НАТО та спонукання путіна послабити свою зростаючу залежність від Китаю.

Співробітник Heritage Foundation Джеймс Карафано, який скликав зустріч, відмовився коментувати приватну дискусію, про яку говорив Майкл Антон, але розкритикував ідею відокремлення Росії від Китаю.

«Це дурна ідея 101», — сказав він. «Все, що ви могли б дати Росії, що б вони дійсно цінували, поставило б під загрозу всі інші ваші інтереси».

Фіона Хілл, старший науковий співробітник Інституту Брукінгса, яка була головним радником Трампа з Росії, стосовно цього сказала таке:

«Команда Трампа „роздумує про це дуже відокремлено, що це лише українсько-російська річ… Вони думають про це як про територіальну суперечку, а не про все майбутнє європейської безпеки та світового порядку загалом“.

Вона додала, що Україна та європейські союзники, ймовірно, протистоятимуть зусиллям Трампа укласти угоду з Москвою.

Аналітик російсько-української війни з Фонду Карнегі за міжнародний мир Майкл Кофман з цього приводу сказав наступне:

«Жодні важелі впливу, які мають Сполучені Штати, не можуть змусити Україну поступитися територією або піти на подібні поступки. Це ситуація, коли якщо ви готові подати руку, інша сторона не буде подавати руки».

Абстрагуючись від статті у The Washington Post, ми чисто гіпотетично можемо уявити – які можуть бути умови так званого перемир'я між Україною і росією. 

Для цього достатньо звернутися до попереднього проєкту мирної угоди росії з Україною за результатом переговорів у Білорусі, який було парафовано у Стамбулі (Туреччина). Угода, яка так і не втілилась у життя, називалась „Про постійний нейтралітет України й гарантії безпеки“ і Додаток 1. „Гранична кількість особового складу, озброєнь та військової техніки, що перебуває у бойовому складі Збройних Сил України у мирний час“.

Голова делегації Арахамія сказав, що головною вимогою рашистів був позаблоковий статус України, а все решта – косметичні правки, такі собі „бла-бла-бла“.  

В принципі це відповідає позиції росії, яка у жодних домовленостях не буде підпускати НАТО ще ближче до своїх кордонів. У них і так істерика з цього приводу. Тому путлєр наголосив:

«Мир будет тогда, когда мы достигнем своих целей. Они не меняются. Я напомню, о чем мы говорили — о денацификации и демилитаризации Украины, ее НЕЙТРАЛЬНОМ СТАТУСЕ».

Українські вимоги та зобов'язання у контексті поступок росії з боку України на переговорах полягали у наступному:

  • Армія РФ має вийти на межі 23.02.2022, тобто окупаційна армія лишається тільки в Криму і в ОРДЛО.
  • Низка держав світу включно з росією дають Україні гарантії безпеки. Ці гарантії не поширюються на Крим та ОРДЛО.
  • Україна гарантує невступ до НАТО або інших військових союзів, обіцяє змінити для цього Конституцію.
  • Україні забороняється розміщувати іноземні контингенти, а військові навчання дозволяються проводити лише за згоди держав-гарантів (включно з РФ та Китаєм).
  • В обмін на невступ до НАТО держави-члени ЄС, присутні серед гарантів (а це, зокрема, Німеччина та Франція), гарантують Україні сприяння у вступі до Євросоюзу.
  • Україна та РФ починають переговори щодо статусу Криму, які триватимуть 15 років. Україна обіцяє не повертати Крим військовим шляхом.
  • Усе це запрацює лише у разі, якщо такий договір затвердять на референдумі, його ухвалить ВР та парламенти держав-гарантів.

Це була компромісна позиція української сторони. А росія своєю чергою вимагала від України ще відмовитись від усієї зброї західних зразків і використовувати лише зброю власного виробництва, відмовитись від ракет навіть середньої дальності, суттєво скоротити українську армію в численності військ і чисельності звичайних озброєнь, тобто доведення армії до такої межі, коли вона за жодних обставин більше не зможе дати відсіч будь-якому зовнішньому агресору. Так само росія не погоджується і вивести армію за межі 23.02.2022.

Переговори закінчились нічим.

Але їх зміст важливий з огляду на те, щоб розуміти — які умови буде висувати путлєр Україні на переговорах у разі припинення Трампом військової допомоги Україні.

Ну і треба розуміти, що у разі, якщо Україна погодиться на переговори й вищезазначені умови росії, санкції з рашистів треба буде знімати, що забезпечить їм високі позиції у гонці озброєнь та світовому лідерстві.  

Якщо, не дай Боже, до влади у США прийде Трамп, то для путлєра це буде найбільшим подарунком у його житті та кар'єрі.  

Чесно кажучи, стаття у The Washington Post  не є якоюсь сенсацією і не заслуговує на особливу увагу, особливо у контексті „таємного плану Трампа“ через анонімність джерел інформації під час зустрічі у Heritage Foundation, а вся інша інформація і так давно вже всім відома з висловлювань як самого Трампа, так і  Віктора Орбана.

У статті сказано таке:

«Заява Орбана була неправдивою, але колишній президент не хотів публічно суперечити йому після того, як розважав його всю ніч у клубі Мар-а-Лаго та захоплювався його жорсткістю та антиміграційною позицією, за словами особи, близької до Трампа, яка говорила на умовах анонімності описати приватну розмову.»

Стаття виглядає як ІПСО, як джинса, мета якої попри те, що відомо усім, і прикриваючись критикою, яка відома усім, заперечити щось більш вагоме, при цьому НІ НА ЩО НЕ СПИРАЮЧИСЬ.

Орбану ж не важко заперечити те, про що говорить увесь світ, але він, як і Трамп, цього не робить. У трампістів виходить, що ніби і Орбана, і Трампа весь світ оббріхує, а ті мовчать, при тому, що навіть угорські видання пишуть про "ні цента Україні", і ні Орбан, ні угорські ЗМІ цього не спростовували. Не логічно.

Байден, на відміну від Трампа, десятки разів запевняв про допомогу Україні до самої перемоги.

А трампісти можуть навести щось подібне у Трампа? Трампу ж не важко сказати: "Якщо я прийду до влади, то зроблю для України більше, ніж Байден". Але не робить цього, щоб потім не звинувачували у брехні. Якщо він (не дай Боже) стане президентом, то Україні йому не буде що пред'явити, бо він скаже: "Вам Байден обіцяв, от у нього і питайте, а я попереджав, що не буде жодного цента", і ніхто цих слів заперечити не зможе.


08.04.2024 Ярослав Івашин 1436
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

337
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1533
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2798
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2367
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2349
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6981 61

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

233

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

505

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1355

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1436
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

461
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

328
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

716
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

205
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26697
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

679
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10627 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

219
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

239
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

554
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

698
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

755