Принципи управління

 

 

Щоб мати вплив на людей, потрібно

думати тільки про них, забуваючи себе,

а не згадувати про них, коли потрібно

 нагадати їм про себе. 

В.Ключевський

 

 На сьогодні говорити про принципи управління в нашій державі – це, як кажуть, переливати з пустого в порожнє. Принцип один – ніяких принципів. Безпринципність уже запустила механізм деградації суспільства, якому потрібно повертати віру в ідеали. Тому тільки вірою та працею, разом з однодумцями та послідовниками, можна добитися позитивних результатів.

 

Прийде час, коли застосування принципів управління дасть добрий поштовх як для розвитку взаємоприйнятних стосунків у колективах, так і для розвитку українського суспільства в цілому, яке беззаперечно декларує свою причетність до європейської спільноти.

                                                         

         Принципи управління. У кожного керівника вони різні. Хтось вважає, що найефективніший - авторитарний, хтось в управлінні притримується виключно толерантних принципів, а дехто їх поєднує. Враховуючи те, що робота керівника направлена на забезпечення виконання поставлених завдань, тобто робота на результат, і, зауважу, на позитивний результат, пропоную скористатися досвідом світової управлінської думки.

 

I. Нестандартні ситуації. При здійсненні керівництва установою виникають найрізноманітніші нестандартні ситуації. У випадку, якщо ви зриваєте злість на підлеглому, то віднайдіть при цьому й що-небудь таке, за що можна було б його похвалити. У значній мірі це не лише примирить із вами непричетного свідка, але й ображеного вами працівника, це придасть вам ореол чесності і більшу вагу вашим зауваженням.

 

II. Керівник – лідер. Працівники, які щодня займаються поточними завданнями, простіше сказати рутиною, а також їх безпосередні керівники, на яких покладена відповідальність за певну ділянку роботи, мають бути переконані, що їх керівник-лідер володіє стратегічним баченням. Люди завжди будуть іти за тими, хто знає куди іти. Разом з тим, вони хочуть знати чому їх ведуть саме у тому, а не в будь-якому іншому напрямку. Водночас, їм не довподоби, коли мета постійно змінюється. Керівник має довіряти своїм підлеглим, але повинен також питати за прийняті ними рішення. Відповідальність має розподілятися по всіх щаблях службової драбини.

Керівник повинен демонструвати холоднокровність в кризових ситуаціях. Це спонукає інших зберігати спокій і діяти виважено. Не слід боятися ризикувати. Лідери спонукають своїх підлеглих іти на ризик, приймати самостійні рішення, побудовані на власних принципах, але й при невдачах відкрито визнавати свої помилки, які так чи інакше виникають при пошуках нового. Ніщо так не деморалізує людей, як усвідомлення того, що через найменшу помилку може зламатися вся їхня кар’єра.

Керівник має бути експертом. Кожен на всіх щаблях службової драбини повинен бути впевнений: керівник знає щонайменше стільки ж, скільки вони самі.

Також необхідний стимул висловлення різних точок зору. Якщо керівника оточують люди, які говорять йому тільки «так», значить або він сам, або вони займають не своє місце.

Керівник, а значить лідер, має володіти умінням знаходити елегантні, прості рішення складних проблем.

 

III. Прийняття рішень. В принципі, кожен може прийняти рішення, володіючи достатньою інформацією. Добрий керівник приймає рішення і при її нестачі, а ідеальний – діє в абсолютному небаченні. Іншою проблемою є те, що у кожному колективі є люди, які постійно чогось бояться, а інші постійно чогось не розуміють.

Існує формула дискусії, яка може використовуватись керівником: «Баран висловив загальне нерозуміння. Заєць висловив загальне побоювання. Потім встав лев і висловив загальну думку».

 

IV. Самовпевненість. Ми повинні розказувати іншим про хороші сторони наших справ, якими заслужено пишаємося. Самовпевненість є найважливішим принципом керівника. Вона починається з того моменту, коли ми починаємо поважати себе. Непогано б пам’ятати, що самовпевненість заразна, але також заразна і відсутність самовпевненості.

 

V. Ви - керівник! Але, як кажуть, у кожного керівника є вищий керівник. Тому, поважайте своїх керівників. Зрештою будь-хто вищого рівня діяв непогано в якійсь мірі, якщо йому вдалося досягнути відповідного становища. Поважайте їх досвід і постарайтеся чогось у них навчитися.

 

VI. Проступки. Що робити з працівником, який їх допустив? А, можливо, варто навчитись стримувати і контролювати свої емоції?!

 Якщо ви розгнівані, порахуйте до десяти перед тим, щоб сказати щось, і до ста, якщо гнів сильний.

Хоча, в цілому, не доброта, а гординя переважно спонукає нас читати настанови людям, які здійснили проступки. Ми докоряємо їм не стільки для того, щоб виправити, скільки для того, щоб переконати в нашій власній непогрішності.

 

VII. Що таке досвід? Досвід – це те, що ви здобуваєте, не здобувши того, чого прагнули. В колективі, як правило, є «шустрі», молоді люди з перспективним мисленням, і є поважні «аксакали» з набутим досвідом. В різних ситуаціях по-різному їхнє бачення можна використовувати для прийняття рішень.

Та коли стоїть питання прийняття конструктивного  та  виваженого рішення, керівник повинен вислухати кожного, і, перш за все, як слід обдумати те, що почує, і сам себе проекзаменувати, а після того, як вислухає кожного, повірити найбільш досвідченим.

 

VIII. Як практично підбирати людей? Перш за все, необхідно підбирати тих, які проявляють допитливість і постійно запитують «чому?», «а що якщо?»; проявляють гнучкість і відкритість до сприйняття нової інформації (іншими словами, ніколи не відхиляють ідею на тій основі, що «ми вже це пробували – не виходить»); спроможні побачити проблему там, де інші її не бачать, і чітко її сформулювати; спроможні узагальнювати різну інформацію найбільш несподіваним чином; сміло ставлять під сумнів звичні і загальноприйняті уявлення; проявляють розумову «непосидючість», сильну мотивацію та емоційну залученість в тому, чим займаються.

 

IX. Великодушність – не від душі, а від розуму. Кажуть, що одного разу Наполеон під час перевірки караулів виявив сплячого на посту вартового. За статутом і законами військового часу вартовий мав би бути розстріляний, тому що немає пощади солдату, який безсоромно заснув на посту, оскільки це ставить під загрозу життя його побратимів. Як же повівся Наполеон? Він прийняв несподіване рішення: піднявши рушницю сплячого вартового, поклав її собі на плече і зайняв залишений стомленим солдатом пост. Сержант, який через деякий час прибув на зміну побачив, що вартовий спить, а імператор стоїть на посту. Хто набереться сміливості стверджувати, що Наполеон спричинився помилки, що він сприяє такому порушенню обов’язку? – з точки зору психології жоден цього не зробить. Ніхто краще за Наполеона не розумів, що історія про «маленького капрала», який взяв на плече рушницю, замість того, щоб викликати підрозділ для розстрілу, на наступний день блискавкою облетить весь бівак і похідні колони. Хіба солдат завагався б віддати життя, й ідучи в бій із таким керівником? Можна припустити, що це дурниці. Дурниці чи ні, але це дійсність. У багатьох випадках великодушність вирішує успіх справи, і розумний керівник повинен уміло керуватися цим.

                                          

X. Відпочинок працівника – собі на користь. Якщо ви хочете знати, чи не обманює вас ваш працівник, чи робота, яку він виконує, дійсно вимагає стільки зусиль і часу, як він вам говорить, – відправте його у відпустку і подивіться, що змінилося у справах.

 

XI. Дайте людині можливість зберегти своє обличчя. У 1912 році, після століть жорстокого антагонізму, турки вирішили назавжди прогнати греків із турецької території. Мустафа Кемаль виступив перед своїми солдатами у стилі Наполеона, заявивши: «Ваша мета – Середземне море», - і виникла одна із найжорстокіших війн у новій історії. Турки перемогли. І коли два грецьких генерали - Трікупіс і Діоніс – з’явилися для підписання капітуляції, народ Турції накликав усі кари небесні на голови своїх переможених ворогів.

Але у поведінці Кемаля не було жодних ознак торжества. «Сідайте, панове, - сказав він, потискаючи їм руки. Ви, мабуть, стомилися». Потім, з жалем обміркувавши справи військової кампанії, він скрасив гіркоту їх поразки, промовивши: «Війна – це гра, в якій кращі інколи опиняються у гіршому становищі».

Навіть у момент перенасичення перемогою Кемаль пам’ятав важливе правило: дай людині можливість зберегти своє обличчя.

 

XII. Стимулювання. Регулярне заохочення втрачає вплив, коли є очікуваним. Непередбачені і нерегулярні заохочення є більш дієвими. Більше того, малі нагороди часто виявляються більш ефективними. Великі премії збентежують масу працівників, котрі їх не отримують, але вважають, що заслужили. Згадайте, ми всі думаємо, що ми переможці. Чи зустрічали ви колись працівника, який би не вважав, що саме його особливий вклад створив вирішальний перелом у виконанні завдання керівництва? Невелика нагорода, навіть символічна, стає підставою для позитивного тріумфу, а не для негативної реакції і боротьби.

 

XIII. Репутація. Кажуть: поспішай повільно. А ще кажуть: поспішай гідно. Зруйнована репутація подібна до розбитої вази: її можна склеїти, але завжди помітні пошкодження.

 

XIV. Віра у перемогу. Керівник повинен у колективі підтримувати дух віри у перемогу. Непереможні ті, з якими ти працюєш у команді!

Один з полководців колись сказав: “Дев’яносто тисяч переможених відступають перед дев’яносто тисячами переможців тільки тому, що вони впали духом, не вірять більше у перемогу, тому що вони деморалізовані, їх моральний спротив подавлений.”

 

XV. На межі фолу. Якщо хочеш пізнати людину, пообіцяй їй владу і почекай. Потім дай владу і почекай. А потім – відбери і почекай. Якщо людина всі три етапи пройде гідно, то їй можна довіряти.

 

XVI. Закони, правила, формули. 

 

Закон нововведення. Якщо ви хочете, щоб команда виграла стрибки у висоту, знайдіть одну людину, яка стрибне на шість метрів, а не шість людей, кожен з яких стрибає на один метр.

 

Закон Майлса. Кут зору залежить від місця, яке обіймаєш.

 

Закон Еванса. Якщо ви зберігаєте голову на плечах, коли всі навколо гублять свої, – значить ви просто не усвідомлюєте ситуацію.

 

Закон Хлейда. Вирішення складного завдання доручайте лінивому співробітнику – він знайде більш легкий шлях.

 

Закон причетності. Відчуття причетності творить чудеса. Бути не поруч, а разом, – ось девіз справжньої людяності.

 

Закон демократії. Демократичне управління передбачає дискусію, але ефективним воно може бути лише в тому випадку, якщо ви спроможні заставити людину замовкнути.

 

Правило Готліба. Якщо керівник намагається створити враження на підлеглих знанням деталей, він втрачає контроль над кінцевою метою.

 

Формула успіху Глайма. Секрет успіху – у щирості. Як тільки ви зможете її показати, вважайте, що справу зроблено.

 

Формула змін. Бажаючи змін, ви самі повинні змінитися. Не розраховуйте, що інші стануть такими, яким ви не бажаєте стати самі.

 

Як би ми не старалися знайти шляхи та методи вирішення всіх управлінських рішень, все одно єдиного рецепту немає. Пам’ятайте: нічого у цьому світі немає вічного. Не вбивайтеся за втраченим багатством, цінуйте швидкоплинне життя та не витрачайте його на дрібні справи.

Створюйте в колективі таку атмосферу, яка б забезпечила максимальний ефект, необхідний для розвитку та удосконалення працівників. Великий кіноактор Брюс Лі сказав: «Розум подібний до саду, в якому все, що б ви не посадили, квіти чи бур’ян, буде рости». Як кажуть, що посієш, те й пожнеш.

Вирішуйте, якими методами, демократичними чи авторитарними, ви збираєтесь досягати поставлених цілей.

Та не забувайте слів: «Будьте ввічливими з ними піднімаючись вгору, ви можете зустріти їх, коли спускатиметесь вниз».

 

                                                                           Василь Даниш

 


11.12.2012 Василь Даниш 2358 10
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2014
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1880
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1879
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5582 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2173 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1533

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

772

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

838

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1045

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1023
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1796
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3702
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10293
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26180
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10213 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7741
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

921
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

262
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

288
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

405
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1306
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

908