Прикарпатцям розповіли, чи відправляють на передову одразу після вручення повістки

В Україні з початку повномасштабного російського вторгнення триває загальна мобілізація. Зокрема, востаннє воєнний стан та мобілізацію продовжили щонайменше до 20 травня 2023 року. 

Так, що під час загальної мобілізації призов на військову службу відбувається шляхом вручення повісток, передає Фіртка.

Повістка має бути вручена особисто. Якщо особа відмовляється від отримання повістки, складається акт про відмову від отримання повістки із підписами уповноважених осіб та свідків та вручається військовозобов’язаному під підпис.

Отримати повістку може будь-який військовозобов'язаний у будь-якому місці. Вулиця не є цьому виключенням. Однак, не кожна особа у військовій формі є представником військкомату та має право на вручення повістки. При врученні повістки працівник центру комплектування повинен представитися та за потреби пред’явити відповідне посвідчення. Його дані можна записати.

Після отримання повісток призовники мають з'явитися з документами у територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

Водночас на передову одразу після вручення повістки не відправляють. Про це розповів офіцер відділу обліку Сумського центру комплектування Роман Яременко у коментарі Суспільному.

Насамперед у ТЦК СП уточнюють облікові дані військовозобов'язаного. Лише після цього, залежно від результатів проходження медкомісії, особу можуть доправити до військової частини. Але і це, каже офіцер, не означає, що військовозобов'язаний одразу служитиме.

"У деяких бойових частинах особи, які перебувають на передовій, можуть жодного разу не брати участь у бойових діях.

Тому що він має деякі інші функції: доставка боєприпасів, наприклад, приготування їжі, розвідка", – пояснив Яременко.

За словами офіцера, надходить багато розпоряджень щодо доукомплектування тилових частин. Вони забезпечують ті підрозділи, що перебувають на передовій.

За допомогою повістки оцінюють стан здоров'я військовозобов'язаного, що дозволяє зробити висновок щодо мобілізації чи відстрочки до шести місяців. Якщо військовозобов'язаний придатний до служби, тоді його доправляють насамперед на навчання. 

Спочатку фахівці з'ясовують, яку спеціальність має мобілізований, де працював, що вміє робити. Відповідно до цього особу доправляють до відповідних навчальних центрів.


До слова, в Україні почали видавати повістки нового зразка, які від попередніх відрізняються кількома пунктами.

Так, повістки нового зразка містять нову назву військкоматів та більший перелік необхідних документів. Відтепер замість військових комісаріатів — територіальні центри

Крім того, у повістці нового зразка додали згадку про законодавчу відповідальність, якщо військовозобов'язаний не з'явиться за повісткою у визначений час без поважної причини.

Разом з тим, збільшилася кількість документів, які необхідно принести до центру комплектування для уточнення своїх даних. До паспорта, військового квитка та приписного додався ідентифікаційний код.

Підкреслимо, що повістки нового зразка не поширюються на відправлення до військових центрів, які залишаються у старому варіанті.

Зазначимо, якщо людина не з'явиться за викликом у воєнний час, це загрожує штрафом від 1 700 до 3 400 гривень. 

Водночас неявка без поважних причин в особливий період означає ухилення від призову і передбачає кримінальну відповідальність за ст. 335 Кримінального кодексу — карається обмеженням волі на строк до трьох років.

Отже, за неявку передбачено адміністративне та навіть кримінальне покарання. Однак, є низка причин, які є поважними для неявки у територіальний центр комплектування та соціальної підтримки під час мобілізації.

Правозахисники назвали такі причини:

  • хвороба;

  • стихійне лихо;

  • смерть рідної людини;

  • інша вагома обставина, через яку призовник вчасно не прибув до територіального центру комплектування.

Відтак, необхідно подати до ТЦК та СП відповідні підтверджувальні документи про причини неявки. Це можна зробити одразу після зникнення причин або ж на етапі розгляду відповідної адміністративної справи. Неявка призовника без поважної причини у будь-якому випадку спричинить покарання. 


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

«Вижив — винний»: що таке синдром вцілілого та як не картати себе за те, що ти у безпеці

Нові правила взяття на військовий облік: прикарпатцям розповіли про зміни

Рідні на війні: як підтримати себе, дитину та тих, хто боронить Україну

Війна: що варто знати про мобілізацію чоловіків та жінок


Коментарі ()

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

550
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11054 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1848
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1751
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2748
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4604

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

349

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1048

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1460

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1332
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1709
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1520
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1234
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

604
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

679
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1874
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2115 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20374
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

350
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

702 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

737
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1082