Особливості національної помсти (фото)

 

 

...Хочу нагадати одну американську історію. У містечку Ґренбі (2200 жителів), штат Колорадо, жив-поживав власник автомайстерні Марвін Гімейер. На біду, розташований поряд цементний завод Mountain Park Inc. вирішив побудувати нову лінію й почав скуповувати навколишні ділянки. Сусіди ремствували, але землю свою продавали. Один Марвін уперся. Коли його ділянка опинилася на «острові» серед землі Mountain Park, завод перекрив усі комунікації до будинку, ба, навіть, дорогу.

 

Гімейер купив списаний бульдозер Komatsu D355a (за іншою версією - Caterpillar D9), реставрував двигун та спробував прокласти дорогу сам. Але Ґренбістська міська адміністрація, що дозволила цементному заводу розширювати виробництво, наклала заборону. Газова компанія «Iksell Energy» відмовилася заправляти кухонні газові балони. В банку прискіпалися до оформлення іпотечного кредиту й погрожували відібрати будинок-майстерню, до якого раптом виник непересічний інтерес у податкової, пожежної інспекції й санепідемнагляду (вам це нічого не нагадує?)

 

Остання інстанція навіть виписала штраф у $2500 за «резервуар, що не відповідає санітарним нормам», чудово знаючи, що під’єднатися до каналізації Марвін не міг, бо завод не дозволяв рити канаву по своїй землі. Суд проти Mountain Park Химейер програв. Йому відрізали світло, воду й запломбували майстерню.

 

4 червня 2004 року громадянин США Марвін Джон Гімейєр вийшов на стежку війни проти Сполучених Штатів Америки.

  

Дрібниці, що цього дня (1776) була підписана Декларація незалежності. Цього дня (1886) в містечку Прескотт, Арізона, американський ковбой Баффало Біл продемонстрував перше родео. І Баффало Хімейер таки показав родео.

 

О 14:30 за місцевим часом месник виїхав із гаража на бульдозері, тримаючи в руках список кривдників. Підсумок «родео на «Коматсу»: виробничі цехи і заводоуправління «Маунтайн Парк», приміщення пожежної охорони, товарні склади, будинки членів міської ради, офіс міськради, декілька будинків, що належали мерові, будівлі мерії, банку, газової компанії, редакції місцевої газети та публічної бібліотеки. На все пішло 1 година 20 хв. О 15:50 Хімайер взявся за магазин «Gambles», але на його танк звалився дах, і о 16:30 Марвін війну закінчив — бойова одиниця заглохла.

 

Не варто тільки сумніватися в майстерності месника. Виявляється, перед цим він півтора роки (!) таємно «готував» свій бульдозер, обшивши його бронею зі здвоєних листів сталі - 12 мм кожний - із сантиметровим прошарком цементу, встановивши по периметру телекамери, а в кабіну – монітори й холодильник. Ну і, звичайно, не забувши про запас їжі, протигаз, а також два «Ругери-223» і «Ремінгтон-306» з боєкомплектом.

 

Першими Гімейера намагалися зупинити шериф із помічниками. Потім - загін SWAT - поліцейського спецназу. Потім — підрозділ лісових єгерів. Але ні револьвери людей шерифа, ні М-16 і гранати «свапівців», ні штурмові гвинтівки єгерів — не змогли нічого поробити. «Кіллдозер», як назвали творіння рук Марвіна репортери, не зупинив ні скрепер, ні напакована вибухівкою машина. Коли ж наступного ранку поліція наважилася наблизитись до монстра, котрий не подавав ознак життя, і вирізала автогеном дірку (три заряди пластиду лише зіпсували повітря Ґренбі), то виявила, що останнім, прибереженим для себе, патроном Марвін Джон Хімейер відсалютував цьому мерзенному та продажному світові ще ввечері.

 

Місту було завдано збитків на $5 млн., Mountain Park Inc. - на $2 млн.; завод так і не отямився від помсти одинака і в решті-решт продав свою територію разом із руїнами...

 

«Поки народ дійсно ще може терпіти і «ще не вигострив сокиру», як говорив великий Кобзар,Україна дійсно в небезпеці. І її потрібно негайно рятувати», - мовиться в недавній заяві Партії регіонів, спричиненій нинішньою політичною ситуацією в країні.

 

Ох, ця ж мені горезвісна «сокира» Тараса Григоровича! Як давно востаннє «гострив» її український народ? За часів Коліївщини? Це ж як треба було довести цей народ! Сучасникам і не снилося...

 

Нинішній досвід свідчить, що українці вкрай неохоче вдаються не те, що до крайніх заходів стосовно захисту своїх прав, як народу, але навіть і в окремих випадках, в побутовому, так би мовити, варіанті. Всі ми чули про кровну помсту кавказьких горців, про італійську вендету, про американський суд Лінча, але чи багато ми можемо привести прикладів самосуду по-українськи?

 

Будь-яка держава відстоює свою монополію на насильство. Українській — хвилюватися не варто. Я довго шукав в кримінальному законодавстві статтю, що визначає покарання за самосуд, і не знайшов. Є лише стаття 356 КК (розділ «Злочини проти органів державної влади») про самоуправство, яким є «самовільне, всупереч встановленому законом порядку, здійснення яких-небудь дій, правомірність яких оспорюється окремим громадянином або підприємством». Карається воно штрафом до п'ятдесяти не оподатковуваних мінімумів або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до трьох місяців.

 

Уродженець Північної Осетії Віталій Калоєв втратив 1 липня 2002 року в авіакатастрофі над Боденським озером двох дітей і дружину. У 2004-му він убив в Цюріху винуватця - диспетчера Пітера Нільсена, відсидів чотири роки в тюрмі і 13 листопада 2007-го повернувся на батьківщину. Знаєте, як його зустрічали? Як вбивцю, що тільки-но відсидів своє? Із квітами і оваціями. І вже цього року його призначено на посаду заступника міністра з будівельної політики й архітектури Північної Осетії.

 

Цей приклад самосуду — можливо і не кращий. Але він сам проситься, бо наші Інтернет-форуми після чергової автокатастрофи, де фігурує п'яний вбивця за кермом і при грошах (посаді, погонах), буквально вибухають: «Та скільки можна!..», «Та я б!..», «Та лінчувати падлюку!..», «Та якби зі мною таке!..»

 

Пригадаємо резонансний випадок, коли у Харкові заступник керівника харківського ЗАТ «Автомар» Андрій Полтавець із 2,8 промілле алкоголю в крові убив своїм Mitsubishi L200 шістьох людей на трамвайній зупинці. Водії-свідки намагалися хоч б дати йому по пиці, але втрутилась міліція, котра потім ще й тримала “особливо завзятих” у відділку. «Самосудді» не мали рації? Мали. Менти перестаралась? Ні. Але мені чомусь здається, що ще років 100 літати над Швейцарією буде одне безпечне задоволення. Бо диспетчер не піде в робочий час хлебтати каву — йому Калоєв за спиною ввижатиметься.

 

Писати ж зараз мартиролог всіх безневинно в Україні вбитих, полеглих під колесами касти «недоторканних», чи яких обложили, як того американця — місця не вистачить. А, може, тому й не уривається цей ланцюг, що за спиною сідаючого напідпитку в авто «бонзи» не маячить який-небудь Василь Макуха, що розмазав по асфальту хоч одного безкарного вбивцю?

 

Українці найчастіше «мстяться» лише на форумах у Мережі та вдома під ковдрою. Постраждалі від вибуху газу жителі будинку №127 по вул. Мандриківській у Дніпропетровську — після болісних поневірянь і принижень «помстилися»... листом на ім’я Президента з проханням призначити контрольну комісію для перевірки розподілу добродійної допомоги.

 

Хоча, чого варта була одна тодішня заява тодішнього міністра надзвичайних ситуацій Нестора Шуфрича, що 30 чоловік добровільно відмовились від компенсації за втрачене майно. УЯВИТИ українця, який відмовився від грошей за здохлу корову, - все одне, що побачити співвітчизника за важелями «Катерпіллера», котрий зносить до біса палац мера, проти якого міський голова Ґренбі – курдупель городній.

 

Ні, іноді, звичайно, нашого брата «пробирає». Були ж зафіксовані випадки приходу в податкову з бензином. 28.11.2003 один таки підірвав себе разом із прокурором Залізничного району Сімферополя гранатою РГД-43. Месник загинув на місці, прокурор зостався без обох рук. Чи взяти хоча б зі свіжого. Обслуговувані приватним ЖЕКом жителі колишнього Полтавського авіамістечка на зібранні задалися питанням: чому «обслуговування» полягає у відключенні електроенергії без попередження? І замкнули в ЖЕКу чиновників міськжилуправління, райвиконкому і директора приватної ЖЭ-контори, оголосивши їх заручниками. Так і проситься знамените Бендерівське: «Ех, набив би я вам пику, та, шкода, Заратустра не дозволяє!». Монтер дав «світло», і чиновники розбіглися по домівках ліпити свічки Заратустрі.

 

Не виключаю, читачі пригадають свої аналогічні випадки, про котрі я не чув, а органи – свої, що не ввійшли до офіційних звітів — про котрі не чув ніхто. Та все одно. Не «тягне» такий кримінал на подвиг Гімейєра, який довів усім козлам, що заважали американцю жити, що вони — НЕ ПРАВІ...

 

 

 

 

 

 

 

 

Віктор Сльозко,

Братство


08.06.2012 1236 5
Коментарі (5)

Українець 2012.06.08, 15:18
Ніщо не забуте, ніхто не забутий.
Льолько 2012.06.08, 15:35
Щира подяка автору за статтю.Суперактуальна!Яскравий приклад боротьби особистості із системою.Рекомендую прочитати всім чиновнико-депутатам та їх партійному оточенню.
Я 2012.06.08, 16:37
Можна і у нас подібним способом повирішувати купу проблем, якщо вже не одинаками-смертниками, то групою затятих (яких "дістали") на основі клятви між собою, та бути разом до кінця і при найменшій загрозі одному - швидко збиратись усім і діяти. А ще треба усім зрозуміти і вирвати у влади право на зброю для усіх адекватних людей. У Швейцарії у кожного бажаючого є серйозна зброя і ящик патронів у хаті - спробуй завоюй іззовні такий народ і спробуй владі зробити щось не в інтересах цього народу. Тому вони й одні з найбагатших на землі, а хтось думає, що вони по 20 годин тяжко працюють?!
ff 2012.06.11, 10:34
шановний Вітьок! було б непогано, якби ви ставили посилання на той сайт, звідки ви передрали цю історію разом з картинками- окремі речення збігаються один в один.За останній тиждень я вже втретє читаю цю історія на різних сайтах. Крім того, завдані збитки насправді не були такими нищівними - той же завод відновив лінію через декілька днів, переважна більшість будинків відремонтувала страхова, а представник заводу стверджувала, що Мартін погодився спочатку продати свою ділянку за 250 тис. дол, а згодом назвав цифру в 1 млн. це так штрихи до історії.
lulu 2012.06.11, 15:38
Взагалі , страх породжує повагу!!!! А тому треба добре пугнути зажерливих керівників та владних осіб, і не просто пугнути, а пугнути показово. Американці молодці, вони себе вміють відстоювати і підтримують один одного, а унас "моя хата з краю......"
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

9215 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1639
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1523
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2552
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4316
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

3065

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

871

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1289

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1189

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

2217
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1554
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1312
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1082
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

427
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

509
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1718
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

1624 5
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20208
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

181
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

542 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

586
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

931