Нові маршрути Івано-Франківська: якими, куди і звідки можна буде дістатися

 

Нові маршрути: якими, куди і звідки можна буде дістатися

 

Поки деякі перевізники судяться з міською владою, намагаючись оскаржити рішення про запровадження в Івано-Франківську з 1 січня 2016 року нової мережі громадського транспорту і результати попереднього конкурсу на обслуговування нових маршрутів, інші, відповідно до конкурсних вимог, оновлюють парк рухомого складу.

 

Скажімо, минулого тижня приватний перевізник Олег Сохан анонсував появу у новому році на вулицях міста автобусів великого класу «Мерседес-Бенц О530 «Цітаро», які пропонуватиме на конкурс для обслуговування маршруту №28. При цьому він зазначив, що це «колишній 60-й маршрут», бо пасажири наразі мало обізнані зі змінами у маршрутній мережі.

 

Тож звідки, куди і якими новими маршрутами можна буде дістатися з нового року.

 

Нову маршрутну мережу розробили на основі обстеження пасажиропотоків, опитування пасажирів та із врахуванням перспективної забудови Івано-Франківська. За словами її розробників, вона повинна працювати як цілісний механізм. Маршрутів й справді стане менше, однак розмови про те, що це погіршить роботу громадського транспорту, у комунальному департаменті міськвиконкому заперечують. Більше того, там наголошують, що сумарна вмістимість транспорту, який обслуговуватиме нову мережу маршрутів, зросте з теперішніх 13250 до 14900 пасажиромісць. Цього планується досягти за рахунок збільшення випуску на лінії тролейбусів та автобусів великого класу, які обслуговуватимуть маршрути з найпотужнішими пасажиропотоками.

 

Тролейбуси замість «маршруток»
Основний обсяг перевезень пасажирів з мікрорайонів «Пасічна», «Каскад» та району автостанції №4 мають забезпечити тролейбуси. Їхній загальний випуск на лінію у будні дні збільшиться з 32 до 41.

Найбільше – по вісім одиниць рухомого складу – обслуговуватимуть маршрути №1 «Вокзал – вул. Хіміків» та №7 «м-н «Каскад» — вул. Сахарова». Останній, до речі, має замінити популярну зараз «маршрутку» №23, але доїхати «сьомим» тролейбусом пасажири зможуть лише до вул. Мельника, а не до «головпошти».

Тролейбусний маршрут №6 «Європейська площа – АС-2», який обслуговуватимуть шість машин, покликаний замінити існуючу «маршрутку» №6 і з нового року знову пролягатиме вулицею Бандери, оминаючи кільце Мельника-Сахарова. Щоправда, на відміну від «маршрутки», тролейбуси «шостого» маршруту не заїжджатимуть з АС-2  на вулиці Хіміків, Тролейбусну та на вокзал і матимуть кінцеву зупинку на Європейській площі, а не на вул. Дудаєва.
Тролейбусні маршрути №5 і №8 скасують, а решта маршрутів і кількість випусків на них не зміниться.

 

Старі та змінені
Більш суттєвих змін зазнають автобусні маршрути. Всього їх буде 28. Чотири з них мають обслуговувати автобуси великого класу вмістимістю понад 90 пасажирів, пристосовані для перевезення осіб з особливими потребами.
Найперше зазначимо, що дев’ять теперішніх маршрутів залишаться незмінними, однак шести з них присвоєна нова нумерація.

Звичними вулицями курсуватимуть автобуси маршрутів №22 «вул. Хоткевича – АС-2», № 29 «Обласна лікарня – АС-3» та №32 «вул. Симоненка – Обласна лікарня».
Теперішній 86-й стане маршрутом № 26 «Вокзал – вул. Довженка», 60-й –  № 28 «Каскад – АС-3», 57-й – № 34 «с. Вовчинець – вул. Тичини», 80-й – №37 «с.Драгомирчани – Вокзал», 76-й – №42 «вул. Хоткевича – вул. Тичини», а 84-й – № 47 «с.Чукалівка – Вокзал». При цьому маршрути №№ 22 та 28 обслуговуватимуть по вісім автобусів великого класу.

П’ять маршрутів зазнають лише незначних змін. Зокрема, маршрут №21 «Онкодиспансер – Вокзал» в прямому напрямі пролягатиме вулицями Петлюри та Чорновола і лише в зворотному – вул. Коновальця. Маршрут № 30 «вул. Хоткевича – АС-3» у зворотному напрямі з вул. Довженка проляже вулицями Чорновола-Сахарова з виїздом на вул. Коновальця і далі за теперішнім маршрутом. Колишній 69-й, який стане маршрутом №36 «АС-2 – АС-3», у прямому напрямі проляже вулицями Пулюя-Довгою-Бельведерською-Мазепи-Гординського з виїздом на вул. Чорновола. Колишній 70-й стане маршрутом № 38 «Обласна лікарня – с. Крихівці» і у прямому та зворотному напрямах пролягатиме вул. Чорновола (його мають  обслуговувати шість великих автобусів і стільки ж малих, або не менше 14 машин малого класу). А маршрут № 41 (колишній 52-й) «Каскад – Онкодиспансер» у прямому напрямі пролягатиме вулицями Чорновола та Петлюри і лише в зворотному – за старим маршрутом вулицею Коновальця.

Ще чотири маршрути з певними змінами будуть дещо продовжені. Так, популярний зараз маршрут № 85 з вулиці Целевича продовжать до тролейбусного депо, а з вулиці Ребета – до вулиці Дудаєва. Тож він змінить нумерацію і назву на маршрут №25 «Тролейбусне депо – Меблева фабрика», який обслуговуватимуть аж 12 автобусів, щоправда, малого класу. Маршрут №24 «с.Хриплин – вул. Хмельницького» від вокзалу продовжать вулицями Сагайдачного, Максимовича, Хмельницького. Колишній 81-й, а з нового року маршрут № 31 «с.Микитинці – вул. Кармелюка», від вул. Бельведерської продовжать вулицями Ленкавського, Левицького, Набережною та Кармелюка. Однак, поки триватимуть ремонти кількох останніх, автобуси розвертатимуться через кільце вулиць Ленкавського-Короля Данила-Вороного. Колишній 79-й, який стане маршрутом № 39 «с.Угорники – Обласна лікарня», від зупинки «ЦУМ», продовжать вулицями  Галицькою-Пасічною до обласної лікарні.
Решту маршрутів будуть або зовсім новими, або об’єднаними з існуючими чи тими, які колись уже існували. Щоб пасажирам було легше зрозуміти, звідки, куди і якими маршрутами можна буде доїхати, ми вирішили їх згрупувати по мікрорайонах.

 

«Позитрон», «Каскад», «Брати»
Від колишньої «Золотої Ниви» курсуватимуть автобуси: № 28 «Каскад – АС-3», якими можна дістатися до вокзалу, готелю «Надія», головпошти та вулиці Мазепи; № 32 «вул. Симоненка – Обласна лікарня» – вулицею  Вовчинецькою, до вокзалу, вул. Гаркуші, Василіянок, Галицькою; №  41 «Каскад – Онкодиспансер» – вул. Вовчинецькою, до вокзалу, готелю «Надія», вул. Чорновола, Петлюри, Коновальця; №35 «вул. Симоненка – Європейська площа» –  вул. Миколайчука, Івасюка, Незалежності, Коновальця. На зупинці «Родон» до цих маршрутів долучиться ще один – № 34 «с.Вовчинець – вул. Тичини» – по Вовчинецькій, Василіянок, через Північний бульвар, вул. Довгу.

З вулиць Івана-Павла ІІ та Миру автобусами маршрутів №27 «Каскад – вул. Пулюя» можна буде доїхати до зупинок «Крок», «Панорама «Плаза» і вулицею Береговою до техуніверситету, а звідтіля – вулицями Довгою, Бельведерською до «Бастіону», ринку, на вокзал і «Каскад»; маршрут № 33 «Каскад –АС-2» мав би пролягти  вул. Купчинського, Промисловою, Надрічною, Галицькою до АС-2 і вулиць Хіміків та Тролейбусної, але до завершення капремонту вул. Промислової автобуси курсуватимуть попри вокзал і вулицями Гаркуші, Василіянок, Галицькою; десятьма великими автобусами нового маршруту №40 «Каскад – АС-3» можна буде доїхати до вокзалу, готелю «Надія», вулиць Коновальця, Петлюри, Довженка, а маршрутом № 43 «вул. Симоненка – АС-3» – до вокзалу, готелю «Надія», вул. Чорновола, Довженка.

З вул. Хоткевича вісім великих (або не менше 12 малих) автобусів маршруту № 22 «вул. Хоткевича – АС-2» прямуватимуть до вокзалу, готелю «Надія», головпошти, ЦУМу та вулицею Галицькою до АС-2 і вул. Хіміків, Тролейбусної; маршрут № 23 «вул. Хоткевича – АС-3» пролягатиме  вулицями Івасюка, Незалежності до кінотеатру «Космос», готелю «Надія» та вул. Чорновола, Довженка. Автобусами маршруту № 30 «Хоткевича – АС-3» можна буде доїхати до вокзалу, готелю «Надія», вул. Коновальця, Петлюри, Довженка, а маршруту № 42 «вул. Хоткевича – вул. Тичини» –  до зупинок «Крок», «Панорама «Плаза», вул. Довгої, Тичини.
Пасажирам, які при поїздках на «Позитрон», «Каскад» і вулицю Хоткевича користуються так званою зупинкою «біля смітників» на початку вул. Вовчинецької, додамо, що там зупинятимуться автобуси маршрутів № 34 «с.Вовчинець – вул. Тичини», №  40 «Каскад» – АС-3» та № 42 «вул. Хоткевича – вул. Тичини».

 

Тисменицька-Незалежності
Від «Кооператора» на вул. Юності, окрім тролейбусів №№ 2, 9, 10, у будні їздитимуть чотири «маршрутки» № 46 «АС-4 – АС-3», якими можна буде дістатися до зупинки «кінотеатр «Космос», а далі вулицями Бандери, Коновальця, Петлюри, Довженка доїхати до АС-3 на вул. Мазепи. Від зупинки «15-та школа» до них додадуться уже згадані маршрути №№ 23 «вул. Хоткевича – АС-3», 35 «вул. Симоненка – Європейська площа», 31 «с.Микитинці – вул. Кармелюка», 39 «с.Угорники – Обласна лікарня». Також  у цьому районі з’явиться новий маршрут № 45 «вул. Микитинецька – вул. Пулюя». Він має пролягти вулицями району «Майзлі», якими досі громадський транспорт не їздив – Угорницькою, Кисілевської, Деповською, а потім попри вокзал і вулицями  Гаркуші, Василіянок, Галицькою, Пулюя до Набережної. Однак до завершення капремонту вул. Угорницької автобуси 45-го маршруту курсуватимуть вулицями Незалежності-Лепкого.

 

Опришівці-Коновальця
З мікрорайону «Опришівці» до центру міста вулицею Коновальця пролягатимуть маршрути № 24 «с.Хриплин – вул. Хмельницького» та № 41 «Каскад» – Онкодиспансер», якими можна буде доїхати до готелю «Надія» і вокзалу, мікрорайонів вул. Хмельницького та «Каскад» відповідно. А також  маршрути № 47 «с.Чукалівка – Вокзал» та № 21 «Онкодиспансер – Вокзал», яким можна буде доїхати до головпошти, ринку і вокзалу. При цьому варто нагадати, що м-т №21 пролягатиме вулицями Петлюри, Чорновола.

 

«БАМ»-Мазепи
Чи не найбільше автобусних маршрутів нової мережі громадського транспорту пролягатиме вулицею Довженка. Скажімо, маршрут № 23 «вул. Хоткевича – АС-3» звідтіля проляже вул. Коновальця, Січ. стрільців, попри ринок і вокзал, на вул. Хоткевича. Туди ж їздитимуть автобуси  маршруту №30 «вул. Хоткевича – АС-3», але вже вулицями Чорновола, Сахарова, попри готель «Надія» і кінотеатр «Космос», вул. Незалежності та Івасюка. Маршрутом № 26 А «ЦУМ – вул. Довженка» вулицями Чорновола, попри головпошту, «Бастіон» та ЦУМ можна буде доїхати на Набережну, а маршрутом № 28 «Каскад» –АС-3» ще й і на вокзал, вул. Вовчинецьку та Симоненка. Туди ж, але вже вулицями Сахарова, Коновальця, Незалежності, Лепкого, попри вокзал і вул. Миру, Івасюка, Стуса та Миколайчука проляже маршрут № 43 «вул. Симоненка – АС-3». Маршрут № 29 «Обласна лікарня – АС-3» до Пасічної проляже вулицями Коновальця, Січ.стрільців, Бельведерською, Довгою, Пулюя, а маршрут № 38 «Обласна лікарня – с.Крихівці» – вулицями Чорновола, Січ. стрільців, Новгородською, Галицькою. Цими ж вулицями, але вже до автостанції №2, проляже й маршрут № 36 «АС-2 – АС-3». А ще одним новим маршрутом № 46 «АС-4 – АС-3» з вул. Довженка  можна буде дістатися вулицями Петлюри, Бандери, Незалежності до «Кооператора» та АС-4.

Натомість кількість маршрутів, які з автостанції №3 до центру міста пролягатимуть найкоротшим і найзручнішим шляхом вниз вулицею Мазепи, зменшиться взагалі до одного –  № 37 «с.Драгомирчани – Вокзал». Автобуси нового маршруту №40 «Каскад» – АС-3» після зупинки «Міська лікарня» повертатимуть на вул. Гординського, зупинятимуться біля пошти, «Бастіону», ринку, повертатимуть на вулицю Вовчинецьку, а потім вулицями Пстрака, Івана-Павла ІІ, Івасюка та Миколайчука прямуватимуть на «Каскад». Автобуси ще одного нового маршруту № 44 «Обласна лікарня – вул. Дудаєва», прямуючи з АС-3, після зупинки «Міська лікарня» теж повертатимуть, але вже на новозбудовану вулицю Гурика і далі курсуватимуть вулицями Володимира Великого, Новгородською, Галицькою та Пасічною.

 

«Пасічна»
Від обласної клінічної лікарні курсуватимуть маршрути №29 «Обласна лікарня – АС-3» (без змін); № 32 «вул. Симоненка – Обласна лікарня» (без змін); №38 «Обласна лікарня – с. Крихівці» (по вул. Галицькій, попри ринок, вокзал, вулицями Чорновола, Довженка); № 39 «с.Угорники – Обласна лікарня» (по вул. Галицькій, попри ринок, вулицями Гаркуші, Лепкого, Незалежності) та новий маршрут № 44 «Обласна лікарня – вул. Дудаєва» (частково дублюватиме теперішні м-ти №№ 6, 40 –  по вул. Галицькій, попри ринок, вокзал, кінотеатр «Космос», вулицями Шухевичів, Височана, Бандери).

А з автостанції №2 автобусами маршруту № 22 «вул. Хоткевича – АС-2» можна буде доїхати до ринку, вокзалу і на вул. Хоткевича. Новий маршрут №33 «Каскад» – АС-2» до завершення капремонту вул. Промислової тимчасово проляже вул. Галицькою, Василіянок, Вовчинецькою і далі – вул. Миру, Івана-Павла ІІ, Івасюка, Стуса, Миколайчука. Маршрут № 36 «АС-2 – АС-3» проляже вулицями Хіміків, Пулюя, Довгою, Бельведерською, Мазепи, Гординського, Чорновола, Довженка. Від вулиці Тролейбусної до нього додасться й маршрут № 25 «Тролейбусне депо – Меблева фабрика»,  який після зупинки «Університет» на вул. Чорновола проляже вулицями Матейка, Коновальця, Ребета та Дудаєва.

 

Сприймемо, чи будемо нарікати?
Нова маршрутна мережа задовольняє більшість потреб пасажирів у забезпеченні громадським транспортом. У багатьох випадках з одного мікрорайону до іншого можна буде дістатися прямими маршрутами або лише з однією пересадкою, що вважається оптимальним. А з майбутнім запровадженням у Івано-Франківську єдиного електронного квитка проблем із вимушеними переплатами за проїзд у громадському транспорті при пересадках взагалі не мало б виникати.
Водночас варто зазначити, що сприйняття нової маршрутної мережі напряму залежатиме від поінформованості пасажирів про зміни маршрутів, а її дієвість – від забезпечення випуску на маршрути запланованої кількості рухомого складу відповідного класу і дотримання водіями графіків руху з перших днів роботи  нових маршрутів, незважаючи на новорічно-різдвяні святкові дні.

Разом з тим, уже зараз лунає чимало критичних зауважень як до нової схеми в цілому, так і до окремих її маршрутів. Мовляв, великим автобусам замало місця на вузьких вулицях, а через зменшення кількості маршрутів і «маршруток» інтервали руху між ними збільшаться. Пасажири звертають увагу, що недостатньо забезпечене громадським транспортом село Крихівці, яке інтенсивно забудовується багатоповерхівками. Є і будуть проблеми добратися до села Чукалівки. Немає прямого маршруту з району радіозаводу до вул. Мазепи, де розташовані такі важливі заклади, як міська клінічна лікарня та школа-ліцей Прикарпатського університету. А коли нова маршрутна мережа вступить в дію і люди з’ясують, що маршрутів, до яких вони звикли, уже нема або вони змінені, то кількість різноманітних нарікань, скарг та новомодних петицій до міської влади з цього приводу прогнозовано збільшиться. І, судячи з усього, чи не найперше, чого вимагатимуть мешканці «Позитрону», «Каскаду», вулиць Івасюка та Хоткевича – повернути їм старий, зручний «23» маршрут…

 

Хвалимир ВЛАДІВ, «Західний кур’єр»   


03.12.2015 21338 2
Коментарі (2)

Людмила Щербяк 2016.01.27, 22:47
поверніть будь ласка 23 маршрут . Вранці багато дітей з вулиць Довгій , Мазепи, Городинського добиралися до шкіл 5 , 3 та інших . Доїхати до Ул. Незалежності з вул. Мазепи тепер абсолютно нічим.
Таня Богуш 2016.10.06, 12:19
Добрий день. А хто підкаже як тепер добратися від ринку,ЦУМу на Мазепи до лікарні??? Єдиний автобус їхав 37, але вже сьогодні він їде на Каскад. Мазепи-одна з центральних вулиць міста, на якій знаходяться міська лікарня, школа-ліцей, фізкультурний та медичний коледжі, дитячі садочки.Зупинка ЦУМ одна з найбільших. Не розумію як може не бути між ними прямого сполученнЯ. 83, 44, 28 пів міста обїжджають, і аж тоді на Мазепи.
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1205
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2521
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2110
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2166
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6541 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2451 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

335

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1146

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1280

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1398
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

277
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

584
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2059
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26511
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

553
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10463 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8010
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

533
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

402
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

544
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

622
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1583