Не можна бути такими серйозними!

 

 

Нинішній владі бракує почуття гумору і вміння адекватно реагувати на ситуації. Вона надто серйозно сприймає своїх опонентів, намагаючись реагувати на будь-які провокативні дії заявами, заборонами чи виправданнями. Але навіщо? Адже можливий комплекс симетричних та асиметричних дій, який може привести до більш значимих результатів. Просто потрібно забути про надмірну серйозність та кондовість.



Чому би після відомої хвилі постерів та бордів із бабцею та котом не розмістити борди, на яких ув'язнена Качанівської колонії з дуже впізнаваним і перспективним політиком на руках промовляє: "Переписала БЮТ на Кроля"? І все. Залиште цю тему на обговорення блогерам та завсідникам соціальних мереж. Нехай дві бабці, а також крілик з котиком позмагаються одні з одними. Як казав Мао? Нехай квітнуть тисячі садів, нехай змагаються тисячі шкіл?



А уявіть собі, що Таню Чорновіл за стіною резиденції у Межигір'ї чекали би не пильні охоронці, а стіл з самоваром та вином, а паралельно – фото сесія. Полювання на папарацці, так би мовити. І фото-звіт про перебування кандидата в депутати по округу N120 Чорновіл Тетяни Миколаївни на закритому об'єкті "Межигір'я": ось Таня з президентом, ось Таня п'є чай, ось Тані виносять подарунок від Гаранта. Думаю, після такого повороту їй би довго довелося пояснювати причини подібної щирості Януковича. Принаймні, її опонент пан Дубневич міг би потирати руки – ореол опозиційності було б розвіяно. А його технологи б розповсюдили легенду: насправді Чорновіл ходила не фотографувати дебаркадер, а по гроші, які їй пообіцяла на вибори влада.

 

Знайшлися б і ті, хто повірив – у нас є частина населення, яка вірить різного роду дурницям. Адже вірять деякі люди в НЛО, в кінець світу за календарем майя, в переселення душ, в побиття Тимошенко у в'язниці чи у те, що один із інформаційних порталів замовили Хорошковський, Львочкін, Кузьмін та Портников – люди, які в реальному житті навряд чи погодяться сісти за один стіл, а не те що розробляти спільні плани.



До речі, про чай. У самому БЮТ пам'ятають історію власного первородного гріха: "Батьківщина" народжувалася саме у той момент, коли наприкінці 1998 року Юлія Тимошенко попила чай з Леонідом Кучмою, принагідно зрікшись свого колишнього патрона Лазаренка. Тому до історій з чаєм тут ставляться дуже дражливо.


Але охоронці зробили все для того, аби Таня повернулася на округ героєм. І хто цій владі лікар?



Чому не спробували звести до абсурду ініціативу одного опозиційного журналіста (точніше, тепер вже – політика) щодо бойкоту Всесвітнього з'їзду газетярів і чому двадцять інших журналістів не атакували офіси тих же редакцій з листами-вимогами бойкотувати інші заходи в Києві – від відкриття сезону в театрі імені Франка до осіннього ярмарку на Хрещатику, від Першого дзвоника у школі N69 до семінару з питань свиноводства? На знак протесту проти утисків, так би мовити. Ну не можна до подібних заяв ставитися серйозно! Серйозне сприйняття акцій опонентів посилює первісну задумку. Несерйозність обеззброює, виставляє у смішному світлі.


У цікавого поета Генріха Сапгіра – етнічного караїма, представника ленінградської школи – був дитячий віршик про Країну Хохотанію, в якій жили сміянці. Одного разу до них прилетів страшний дракон. Але сміянці просто сміялися над драконом, над його погрозами. В результаті він луснув від злості.



Опозиція у 2004 році демонструвала, що вона вміє сміятися над владою. Зараз у опозиції з гумором туго. У влади – традиційно – ще гірше. Світ сміявся, тому вижив? Здається, наша нездатність жартувати і сміятися нас погубить – всіх без винятку.



Колись напівлегендарна політична група "Лучі Чучхе" могла стібатися подібним чином – іноді над дуже серйозними речами. Вони колись надіслали у Державну Думу Російської Федерації проект приєднання Криму до Росії – з детальними розрахунками того, скільки вантажівок та коштів потрібно для перекопування Перекопського перешийку та засипання цією землею Керченської протоки. Або пропонували свій проект політичної реформи – з трипалатним парламентом та двопалатною Адміністрацією Президента (причому одна з цих палат – палата общин, скорочено – палата (о)).



Минулося... Криза жанру... У опозиції спромоглися лише на Кота. У владі, здається, ніхто мишей не ловить.



Ну не можна так серйозно ставитися до такого несерйозного і – за великим рахунком неіснуючого – явища, як українська політика!

 

Кость Бондаренко,

УП

 


Коментарі (4)

так 2012.08.31, 20:27
а шо ці проффессорриииииии ше й думати вміють? Якби вміли то не саджали б так людей, бо ж їм ше також сидіти.
читач 2012.09.03, 14:02
А Бодаренко гарно відпрацьовує гроші регіонів, тонко, за допомогою гумору захищає владу:)))
ворон 2012.09.04, 13:50
Маладєц, костя ! Адназначно - "зачот" від Риганалов обеспечон! Аж не віриться, що крім Х. Херман є ще такі самородки .
% 2012.09.04, 17:27
Де і що він там відробляє, немає значення - текст добрий, дотепний і правдивий. Навіть якщо комусь автор не подобається, не визнавати, що текст класний і влучний - це просто вперта тупість.
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

9752 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1682
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1574
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2591
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4402
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

3102

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

136

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

914

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1326

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1220
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1594
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1349
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1114
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

470
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

541
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1752
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

1732 6
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20243
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

227
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

571 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

616
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

960