Канцелярія, ранець та одяг. Скільки коштує зібрати школяра в Івано-Франківську

Зовсім скоро розпочнеться новий навчальний рік. Не зважаючи на карантин та не цілком відомий формат навчання, батьки активно збирають дітей до школи. Попри все базовий набір залишається незмінним: ранець, канцелярське приладдя, одяг та взуття. 

Журналістка Фіртки спробувала з’ясувати, у скільки цьогоріч обійдеться зібрати школяра в Івано-Франківську.


Одяг

Щоб дізнатись, скільки коштує найнеобхідніший одяг до школи, ми пішли на франківський ринок.

Зокрема, батькам дівчинки шкільна форма обійдеться приблизно у 750 гривень, а ціни на блузки стартують від 250 гривень. 500 гривень та більше потрібно заплатити за туфлі. Шкільний піджак та штани для хлопчика обійдуться приблизно у 650 гривень. Вартість сорочок й туфель стартують від 300 та 450 гривень відповідно.

«Тепер дітям не обов’язково носити шкільну форму, але покупці на неї все одно є. Проте, зазвичай шкільну форму заміняють комплектом, який складається зі штанів та сорочки для хлопців та блузки й сарафану – для дівчат. Це виходить дешевше орієнтовно на 200-250 гривень. А загалом продажі впали, адже батьки ще не знають, чи підуть їхні діти до школи, а відповідно й не поспішають купувати одяг», – розповідає продавчиня дитячого одягу Галина.

Спортивний костюм та кросівки незалежно від статі дитини обійдуться батькам від 600 гривень за кожний окремий товар.

Безперечно, ціни залежать від якості та бренду одягу. Проте, купити новий шкільний одяг батькам хлопчика обійдеться приблизно у 2 500 гривень, а батькам дівчинки дорожче – у 3 000 гривень.


Ранець

За якісний, місткий ранець з хорошою фурнітурою та ортопедичною спинкою доведеться заплатити – приблизно 750-900 гривень. Найдешевші ціни на ранці стартують від 400 гривень. Проте, щоб вберегти дитину від проблем зі спиною, не варто економити на цій покупці.

«Ще дешевші варіанти для замовлення на продаж навіть не розглядаю. На щастя, батьки школярів на ранцях не економлять. І це правильне рішення, бо йдеться про здоров’я дитини. Коли я кажу, що є варіант дешевший, але він відповідно й не такий якісний, то від такої покупки одразу відмовляються й обирають серед дорожчих варіантів. Я сама мама й не хочу, щоб чиясь дитина потім ходила з викривленим хребтом. Так, можна купити найдешевший ранець, але не дивуйтесь, якщо він розлізеться по швах за декілька місяців», – пояснює продавчиня Ірина.


Канцелярія

Канцелярське приладдя настільки різноманітне, що складно виокремити конкретні речі. Часто буває так, що прийшовши за канцелярією, в школярів розбігаються очі: їм потрібно усе. Проте, зосередимось на найнеобхіднішому: пеналі, ручках та олівцях, щоденниках та зошитах...

  • Пенал – від 50 гривень до понад 250 гривень.
  • Зошит, ціна якого залежить від якості та бренду, у середньому на 12 аркушів – 3 гривні, на 18 – 4, 40 гривень, на 24 – 6,90 гривень, 36 – 10,30, 48 – 13,90 гривень, 60 – 16, 96 – 22,50.
  • Ручки – від 2 до понад 100 гривень.
  • Простий олівець – від 2 гривень.
  • Лінійка та гумка – від 7 гривень та 2,50 гривні.
  • Кольорові олівці – від 22 гривень за 12 штук.
  • Щоденник – від 25 гривень, з твердою обкладинкою від 60 гривень.
  • Обкладинки для зошитів – від 12 гривень за 10 штук.
  • Папка для зошитів – приблизно 50 гривень.
  • Фарби та пластилін – від 30 гривень та 20 гривень.

Як бачимо, вартість мінімального набору канцелярії складає приблизно 600 гривень.


Гаджети

У зв’язку з загостренням епідеміологічної ситуації та низьким рівнем вакцинації освітян в Івано-Франківській області учасники освітнього процесу – вчителі, учні та батьки з острахом очікують початку нового навчального року. Зокрема, Прикарпаттям шириться штам «Дельта», й відповідно перспектива дистанційного навчання стала ближчою.

І хоча, за словами міністра освіти та науки Сергія Шкарлета, з 1 вересня школи працюватимуть у звичному форматі, та вже з потраплянням регіону у «жовту» карантинну зону, навчальний заклад, у якому вакциновані менш як 80% працівників, зачинить свої двері. Для школярів – це означатиме повернення до навчання онлайн. А в такому разі дітей доведеться забезпечити відповідною технікою. Її вартість залежатиме від багатьох факторів, але в середньому новий планшет коштуватиме від 2 500 гривень, ноутбук – від 10 000 гривень, а навушники – від 150 гривень.


Чи можливо зекономити?

Так. Особливо, якщо дитина – не першокласник. Адже у цьому випадку канцелярія, ранець чи одяг може залишитись з минулого року. Крім того, радимо починати підготовку до школи не в кінці літа, а трохи раніше. Зазвичай в останні дні літа через ажіотаж продавці підвищують ціни на товари.

І, звісно ж, перед тим, як йти за покупками, промоніторте в Інтернеті ціни на однаковий товар в різних магазинах: нерідко вони суттєво відрізняються. До слова, радимо користуватись промокодами. До 1 вересня чимало магазинів пропонують знижки на спортивні товари, техніку, канцелярію та багато іншого.


Допомога багатодітним малозабезпеченим сім'ям до 1 вересня: як отримати?

В Україні додаткові виплати отримають 145 тисяч дітей з багатодітних малозабезпечених сімей. Розмір виплати складе 2 тисячі гривень на кожну дитину, яка станом на 1 серпня має вік 6 - 18 років (включно).

Таке рішення ухвалив Кабмін на засіданні 4 серпня.

«Виплата проводиться за матеріалами справ одержувачів державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям з-поміж багатодітних сімей без звернення таких одержувачів. Структурні підрозділи з питань соціального захисту населення перерахують бюджетні кошти на рахунки одержувачів державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям, які відкриті в установі уповноваженого банку, або через виплатні об'єкти АТ «Укрпошта», – йдеться у повідомленні структурних підрозділів з питань соціального захисту населення.

Водночас в Івано-Франківській територіальній громаді проживає приблизно 2 096 багатодітних сімей. У них виховується понад 6 615 дітей. Крім того, на Прикарпатті є дві сім’ї, де є восьмеро дітей, вісім сімей мають семеро дітей, чотири сім’ї – шестеро, 48 – п'ятеро, 191 сім’я – четверо та 1 848 сімей – троє дітей.

Зауважимо, що багатодітною вважають сім’ю, у якій є троє та більше неповнолітніх дітей. Крім того, відповідно до закону, сім’ї, де повнолітня дитина до 23 років навчається на денному стаціонарі – теж є багатодітними.


Навчальний рік 2020/2021: ситуація та прогнози

За останньою інформацією, навчання в школах, не зважаючи на складну епідеміологічну ситуацію в Україні, скасовувати не будуть. А тому в усіх навчальних закладах міста навчальний рік розпочнеться з 1 вересня у звичному режимі: без дистанційного чи змішаного форматів навчання.

Проте, деякі зі шкіл можуть переходити на дистанційне або змішане навчання в залежності від ситуації з COVID-19 та карантинних зон. Водночас школи, у яких 80% працівників вакциновані проти COVID-19, продовжуватимуть повноформатний режим навчання не залежно від того, чи потрапить регіон у «жовту», «помаранчеву» або «червону» зону. В іншому випадку школи будуть все ж таки змушені перейти на дистанційне чи змішане навчання.

Загалом позиція Міністерства освіти і науки України наступна: дитячі садочки та учні молодшої школи мають обов’язково навчатись в очному режимі.

Новий навчальний рік, який розпочнеться вже за тиждень, може розвиватись по-різному. Наразі складно спрогнозувати, чи розпочнеться чергова хвиля захворюваності восени. Водночас багато що залежить від рівня вакцинації освітян. А кількість щеплень серед освітян в Івано-Франківську та області залишає бажати кращого.

Станом на 25 серпня, в Івано-Франківській громаді від COVID-19 щепились 42% працівників освітніх закладів. Водночас в місті є школи, де вакцинувались понад 90% вчителів, а є, де менш як 30%. А тому, щоб заохотити освітян вакцинуватись міська влада прийняла рішення преміювати їх за COVID-щеплення. Зокрема, вакциновані працівники освітніх закладів отримають доплату з міського бюджету у розмірі 1 000 гривень.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram та читайте нас у Facebook. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Коментарі ()

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1175
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2503
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2101
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2153
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6505 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2441 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

324

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1132

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1267

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1384
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

261
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

576
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2051
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26501
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

541
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10448 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7997
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

524
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

388
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

535
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

610
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1563