«Індійський» COVID-штам: що про нього відомо та чи варто чекати нової хвилі в Україні

Нещодавно Україна подолала чергову хвилю епідемії COVID-19. "Червоних" областей вже немає, проте Миколаївська та Черкаська - ще залишаються у "помаранчевій".

Однак міністр охорони здоров'я Максим Степанов попереджає про загрозу нової хвилі – четвертої, а також припускає поширення індійського штаму коронавірусу в країні. 

Фіртка зібрала відомості про новий штам COVID-19.


Стурбованість у ВООЗ

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) класифікувала варіант COVID-19, який вперше виявили в Індії, як варіант, що викликає "глобальну стурбованість".

Про це йдеться у матеріалі BBC. Попередні дослідження показують, що мутація B.1.617 поширюється легше, ніж інші варіанти, й вимагає подальшого вивчення.

Перекваліфікація варіанту вірусу відбувається з "представляє інтерес" до "що викликає занепокоєння", коли він, зокрема, має легку передачу, викликає важкий перебіг захворювання чи знижує ефективності лікування і вакцини.

Три інших варіанти з Великобританії, Південної Африки та Бразилії отримали таке ж позначення.

За даними ВООЗ, цей варіант вже поширився більш ніж в 30 країнах. Цей штам вивчають, щоб встановити, чи є він причиною смертельного сплеску в Індії. Проте уряд Індії заявляє, що кореляція між новим варіантом COVID-19 та смертоносної другою хвилею в Індії – ще не "повністю встановлена".


В чому відмінність індійського штаму від інших

На брифінгу 11 травня очільник МОЗ Максим Степанов наголосив, що над світом нависла загроза поширення індійського штаму коронавірусу, який є ще небезпечнішим та агресивнішим за південноафриканський та британський штами.

Цей вірус характеризується надважкою клінічною картиною, з ураженням не тільки органів дихання, а й шлунково-кишкового тракту та нирок. У пацієнтів спостерігається важка інтоксикація. За повідомленнями індійських ЗМІ, також є випадки сліпоти та мікромікозу – некротичних уражень слизових оболонок носа та горла.

Індійський штам коронавірусу вже зафіксували у Польщі, Румунії, інших країнах Європи. За його словами, для України це серйозний виклик.


Вчені про новий штам

Вчені ще мало що знають про цей різновид коронавірусу, повідомляє УП.Життя.

"Деякі попередні дослідження демонструють підвищену трансмісивність (передачу) цього варіанту", – сказала доктор Марія Фон Керхов, технічна керівниця відділу ВООЗ боротьби з COVID-19.

За її словами, дослідження обмеженої кількості пацієнтів, яке ще не було рецензовано, показало, що антитіла від вакцин або інфекції з іншими варіантами можуть бути не настільки ефективні проти цього штаму. 

Проте ВООЗ заявило, що вакцини, ймовірно, залишаться достатньо ефективними, щоб забезпечити захист від індійського штаму. Індійський штам вперше виявили в Індії наприкінці 2020 року.

Згідно з даними Gisaid, платформи, де країни можуть обмінюватися даними про віруси, штам з Індії виявили приблизно в 40 країнах. Цей варіант іноді називають "подвійним мутантом", тому що він несе дві небезпечні мутації – E484Q і L452R, які можуть зробити вірус більш заразним і допомогти краще ухилятися від захисту організму. 

Третя мутація P681R в індійському штамі потенційно може призвести до "посиленої передачі" коронавірусу.


Інші мутації COVID-19

В Україні випадки захворювання цим штамом зафіксовані вже у всіх областях, зокрема й на Прикарпатті.

Британський штам більш заразний, ніж початковий «китайський варіант». При цьому останні дослідження, опубліковані в The Lancet Infectouse Diseases і The Lancet Public Health, не підтвердили, що у пацієнтів, інфікованих цим штамом, перебіг хвороби тяжчий. Раніше вважалося, що цей штам більш смертельний, ніж інші.

Для британського штаму більш характерні такі симптоми, як біль в горлі та м'язах, кашель, сильна втома. Втрата нюху і смакової чутливості серед інфікованих спостерігається рідше.

Південноафриканський штам COVID-19 більш стійкий до вакцини Pfizer. Про це свідчать дані дослідження фахівців Тель-Авівського університету. Інфікування цим штамом більш поширене серед молодих людей без будь-яких супутніх захворювань. Найпоширеніші симптоми – температура, кашель, діарея, кон'юнктивіт, головний біль, ломота в тілі, біль у горлі.

Бразильський штам коронавірусу активно поширився в січні. У групі ризику зараження – молодь і вагітні жінки. Ще одна особливість цієї мутації – високий ризик зараження на коронавірус повторно.


Скільки є вакцин проти коронавірусу та як записатися на щеплення

На Прикарпаття надійшло 10 600 доз вакцини AstraZeneca-SKBio, 2240 доз китайської вакцини CoronaVac та 1170 доз вакцини Pfizer.

Партія Pfizer призначена виключно для працівників інтернатів і будинків для людей похилого віку, їх вихованців і мешканців, а також співробітників ДСНС України. Натомість партія AstraZeneca-SKBio розрахована на людей віком 65+ та тих, хто має отримати другу дозу вакцини.

Зараз в Україні проти COVID-19 вакцинують:

  • медиків і працівників закладів охорони здоров’я;
  • мешканців і персонал будинків для літніх людей та спеціалізованих інтернатів;
  • учасників Операції об’єднаних сил на Сході України;
  • соціальних працівників;
  • священнослужителів;
  • олімпійців і паралімпійців, які представлятимуть Україну на змаганнях в Токіо у 2021 році;
  • освітян, які залучені до проведення зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО);
  • співробітників патрульної поліції, Державної служби з надзвичайних ситуацій та прикордонників;
  • людей віком від 65 років. Пріоритет надається людям старшого віку та людям, які мають неінфекційні хронічні захворювання. Зокрема, цукровий діабет, серцево-судинні захворювання, хвороби органів дихання та нирок.

Записатися на вакцинацію можна через мобільний додаток "Дія", портал "Дія", контакт-центр МОЗ, через сімейного лікаря або через пункт вакцинації. На Прикарпатті функціонує пів сотні таких пунктів.

Варто додати, що на Прикарпатті за добу 31 підтверджений випадок COVID-19, сім — летальні. Крім того, за добу в області проти цієї хвороби щепилися 857 людей.


Читайте також:

Коли в Україні закінчиться пандемія COVID-19 і з'явиться колективний імунітет - прогноз вчених

Світ надіслав Індії мільйони допомоги проти Сovid-19: на що витрачені гроші?

Вloomberg: у пацієнтів з Covid-19 в Індії виявлена смертельна грибкова інфекція


12.05.2021 3332
Коментарі ()

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2021
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1883
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1882
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5590 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2177 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1535

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

776

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

848

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1051

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1025
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1798
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3704
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10296
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26187
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10216 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7744
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

923
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

270
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

303
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

408
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1308
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

910