Яку їжу варто давати дитині в школу, щоб вона добре себе почувала

Щоб організм дитини витримував темп шкільного життя, необхідне якісне та адекватне харчування.

Починається новий навчальний рік. А разом з ним насичене шкільне життя з більшими розумовими, емоційними і фізичними навантаженнями. Завдання батьків: допомагати дітям не тільки морально. Для того, щоб організм дитини витримував темп шкільного життя необхідне якісне та адекватне харчування.

Тому, дорогі батьки, бабусі і дідусі, починаємо продумувати меню... 

На що слід звернути увагу?

1. Дитина обов'язково повинна снідати. Бажано, щоб сніданок давав ситість хоча б години на 2,5-3. Тому бутерброд з чаєм не підходить. Такий сніданок не забезпечить її енергією на тривалий час.

Правильний сніданок – запорука вдалого дня
Правильний сніданок – запорука вдалого дня

2. Треба дати дитині в школу перекус. Не дивлячись на шкільний обід, до кінця уроків діти, як правило, встигають зголодніти. Адже не завжди вони відразу йдуть додому. Тому ланчбокс – гарне рішення. Можна в нього покласти нарізані овочі, фрукти, корисний хліб з сиром або запеченим м'ясом, можна все це загорнути в лаваш. І тут необхідно обов'язково враховувати вподобання дитини. А я часто чую на консультаціях, що батьки не сильно на це звертають увагу. Тому незаймана їжа повертається додому. А замість цього в хід йдуть чіпси, солодка вода, соки, булочки, круасани і так далі. На жаль, такі нездорові продукти можуть бути доступні в торгових автоматах в школі чи біля неї.

3. Якщо в школі немає кулера з водою, обов'язково потрібно давати з собою воду. Я знаю, що багато дітей не люблять її пити. Тому дайте не солодкий компот, трав'яний чай або напій за смаком. Зводьте до мінімуму або виключайте напої з додаванням цукру.

Вода –важливий елемент для нормального функціонування дитини в школі
Вода – важливий елемент для нормального функціонування дитини в школі

Нестача води приводить до більшої стомлюваності, труднощам у засвоєнні матеріалу, до поганої успішності.

4. Також особливо важливо вживати фрукти та овочів в підлітковому віці. Це позитивно впливає на здоров'я школяра, дає можливість підвищити прийом основних мікроелементів, включаючи залізо, кальцій та вітаміни C, B і D та клітковини. Рекомендовано вживати п'ять порцій (більше 400 грам) фруктів і овочів на день. Хоча дуже часто підлітки вживають набагато менше.

Пам'ятайте, що харчування дітей повинно бути повноцінним і покривати всі енергетичні витрати організму. І ще потрібно враховувати, що діти ростуть, а на це теж потрібна енергія. Тому обов'язково 4 повноцінних прийомів їжі та один перекус.

Харчування має бути також регулярним. Якщо між прийомами їжі проходить багато часу це відображається на стані системи травлення: сприяє розвитку гастриту, коліту, дискінезії жовчовивідних шляхів. Адже ми розуміємо, що це основна система організму, яка відповідає за засвоєння всього корисного.

А діти, які погано їдять у школі, потім багато їжі з'їдають у другій половині дня чи ближче до вечора, мають ризики набрати зайву вагу. Це діє на роботу ендокринної системи, призводить до ускладнень – ожиріння, діабету.

Ожиріння призводить до купи непотрібних проблем
Ожиріння призводить до купи непотрібних проблем

На харчові звички дітей впливають ще інші чинники: можливості широкого доступу до цифрового світу (комп'ютерні ігри, інтернет, соціальні мережі), також вплив на звички мають однолітки.

Так що дорогі батьки, бабусі й дідусі, бережіть здоров'я дітей, привчайте їх правильно харчуватися в сім'ї  та в школі.

Блог Соцмережі


24.09.2018 2599
Коментарі ()

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1150
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2489
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2091
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2142
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6469 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2426 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

298

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1122

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1155

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1366
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

250
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

567
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2039
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26485
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

532
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10436 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7978
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

513
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

375
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

525
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

599
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1549