Христина Стуй: Естафета – це завжди лотерея


Франківська спринтерка Христина Стуй стала єдиною з-поміж прикарпатських спортсменів, якій вдалося вибороти нагороду на Олімпіаді в Лондоні. У фінальному забігу естафети 4 по 100 метрів 24-річна спортсменка разом із партнерками по команді здобула омріяну «бронзу». Повернувшись до Івано-Франківська новоспечена олімпійська призерка поділилася з «ГК» враженнями від головного старту чотириріччя.


- Для початку розкажи, чому ти бігла другою у естафеті? Зазвичай ти стартуєш на останньому відрізку дистанції…

Це було рішення головного тренера Олександра Апатчева. Як правило, я біжу четвертий, завершальний, етап. Разом із тим вважаю себе універсальною спринтеркою. Особливо я це зрозуміла після нинішньої Олімпіади, коли мені за 10 днів до старту сказали, що буду стартувати другою. Власне, склад нашої четвірки час від часу змінюється. Наші наставники постійно знаходяться у пошуку оптимальної четвірки – справді найшвидших і готових до високих результатів. Я страшенно переживала під час самого забігу, і тренери, можливо, навіть дещо ризикували, ставлячи мене на другий відрізок. Тому дуже щаслива, що виправдала довіру наставників і не підвела дівчат. 

 

- На твою думку, за рахунок чого у півфінальному забігу вдалося перемогти визнаних лідерів - збірну Ямайки?

Гадаю, визначальним стало наше велике бажання «забігти» у фінал з якомога вищим результатом. Ми чотири роки готувалися до олімпійських стартів, тож зуміли справді пробігти на своєму максимумі. Не можу не згадати про свій особистий результат на 200-метрівці - 22,66 секунд і сьоме місце. Щоправда, у півфіналі показала 22,76, чого, на жаль, не вистачило для виходу у вирішальну стадію.

 

- Повертаючись до естафетного фіналу, на яке місце розраховував тренерський штаб збірної?

Наші наставники не давали конкретних завдань посісти те чи інше місце. Від нас вимагали виконання змагальних функцій – чітко бігти по своїх мітках, в рамках правил, а також безпомилково передати естафетну паличку. Тож перед нами не було завдання завоювати нагороду, що в певній мірі знімало психологічний тиск за результат. Потрібно було просто максимально чітко виконати свою роботу. Як бачите, із цим завданням ми впоралися досить успішно. 

 

- Ваші головні конкуренти за «бронзу» - збірна Трінідаду і Тобаго - під час забігу загубили паличку і вибули із боротьби за медаль. Чи очікували на такий розвиток подій?

Справа у тому, що естафета – це завжди лотерея. Тому загадувати наперед перед вирішальним стартом було би нелогічно. Про те, що відбулося з суперницями, я дізналася вже після фінішу. Але, гадаю, якби вони паличку не загубили, ми все одно їх би перемогли.

 

- Гаразд, які враження залишив олімпійський Лондон? Чи були недоліки у організації Ігор?

Вражень дуже багато, мені дуже сподобалося. Єдиний і, мабуть, найбільший мінус для мене полягав у тому, що арену для змагань з баскетболу побудували поряд з олімпійським селищем. Виходило так, що під час нашого відпочинку і сну відбувалися матчі, які, відверто, заважали відпочинку. Все інше пройшло на дуже високому рівні, по-іншому і бути не могло.

 

- За кого з українських спортсменів ти вболівала найбільше на Олімпіаді?

Звичайно ж, за наших боксерів (посміхається). Усі вони особливо потребували підтримки, враховую, що змагалися не тільки з суперниками, а й суддями.

 

- Як виглядав день Христини Стуй у Лондоні?

Підйом о 8-ій ранку, сніданок, а вже о 10-ій годині – тренування. Бувало так, що тренувалися двічі на день, все залежало від днів і змагань. Особисто я багато часу готувалася психологічно, налаштовувалася на старти. Через це, мабуть, не вдавалося побувати на інших видах спорту. Словом, все робилося для того, щоб не витрачати зайвих сил, або, як каже наш тренер, «пруху». Але знаходили час і на відпочинок. 

 

- Чим найбільше тобі довелося пожертвувати заради нинішньої Олімпіади?

Найбільше – особистим часом. Під час тривалого підготовчого періоду я дуже небагато часу приділяла своїй родині, чоловікові, адже олімпійська підготовка забрала дуже багато сил, було безліч зборів і змагань.

 

- Наостанок, які маєш подальші плани?

Для мене змагальний рік не закінчується. Попереду, після невеликого відпочинку, на мене чекатимуть ще декілька стартів. Враховуючи, що найбільших офіційних змагань вже не буде, братиму участь у комерційних змаганнях.


Розмовляв Андрій МЕНІВ, ГК


20.08.2012 Андрій МЕНІВ 1172 0
Коментарі (0)

10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

10028 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1706
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1598
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2616
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4428
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

3118

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

159

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

934

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1343

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1232
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1605
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1369
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1131
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

488
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

557
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1765
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

1767 7
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20254
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

240
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

586 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

631
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

975