Галич, Івано-Франківськ та УПА. Головні ювілеї, які цьогоріч відзначатимуть на Прикарпатті

У 2022 році на Івано-Франківщині відзначатимуть річниці щонайменше трьох визначних для краю подій.

Цього року місту Галич виповниться 1125-років від часу першої згадки про нього в літописах, Івано-Франківську - 360 років, також у 2022-му ми відзначатимемо 80-річчя УПА.

Фіртка зібрала інформацію про те, як святкуватимуть ці події у нашому регіоні.

Річниця Галича як давньої столиці України

Річницю Галича святкуватимуть на всеукраїнському рівні. Відтак, відповідно до статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», з метою пропагування української національної історії, підтримки науковців для дослідження минулого княжого Галича та розвитку туристичної складової обласна рада вирішила затвердити комплексну програму «Відзначення 1125-річчя від часу першої згадки про місто Галич» на 2022-2023 роки.

Заходи організовуватиме Управління культури, національностей та релігій обласної державної адміністрації.

До слова, реалізовуватимуть програму протягом 2022 та 2023 років.

«З обласного бюджету по лінії Управління культури ми заклали 400 тисяч гривень на відзначення цієї події у 2022 році. Ці кошти використають на окремі заходи, які ми запланували.

Але є ще Управління інформаційної політики, Управління зовнішніх економічних зв'язків і туризму та інші. Вони також подають свої пропозиції з цього приводу», - каже Володимир Федорак.

Втім, остаточний бюджет заходу буде відомий 25 лютого, коли приймуть відповідні рішення на сесії обласної ради.

Як зазначив Володимир Федорак, директор Управління культури, саме святкування та головні заходи відбуватимуться у 2023 році.

Метою програми є, насамперед, пропагування української національної історії та розвиток індустрії туризму навколо спадщини столиці Галицько-Волинської держави.

Крім того, наголошуватимуть на патріотичному вихованні молодого покоління українців на прикладах історії княжого Галича.

Збереженню та популяризації національної історії, культури, традицій, фольклорно-етнографічної творчості та ремесел Прикарпаття сприятиме співфінансування проведення музейно-етнографічного фестивалю «Галицька брама», туристично-етнографічної програми «Живий Музей», фестивалю «Галицьке лицарство» та Всеукраїнського фестивалю сучасної української пісні «Золотий тік».

читайте також: Культурні підсумки року на Івано-Франківщині: як прикарпатців та гостей області в умовах пандемії долучали до мистецтва (ФОТО)

Також по бібліотеках області запланували випуск та розповсюдження наукового часопису «Галич» та праць багатьох дослідників, видання подарункового набору «Галич давній і сучасний у поштових світлинах».

До слова, сьогодні на обліку установи також є приблизно 150 археологічних пам’яток, серед яких поселення палеоліту, неоліту і мезоліту, трипільської культури, культур шнурової кераміки та фракійського гальштату.

Для того, щоб популяризувати культурну спадщину Галича у Національному заповіднику «Давній Галич» діє три музеї (Музей історії Галича, Музей етнографії та Музей караїмської історії та культури).

Крім того, створили Картинну галерею та Малий виставковий зал з постійною виставкою археології.

Тим часом у селі Крилос, яке знаходиться на території заповідника, збереглася система оборонних споруд з кількома рядами валів. На території заповідника міститься майже 200 археологічних пам’яток, які документально засвідчують етапи зародження та подальшого розвитку історичного міста. Серед них:

  • фундаменти Успенського Собору (ХІІ ст.);
  • церква Пантелеймона (1194 р., с. Шевченкове);
  • церква Різдва Христового (ХІІІ ст., м. Галич);
  • Старостинський замок (ХVІІ ст., м. Галич);
  • церква Успіння Пресвятої Богородиці (ХVІ ст.);
  • каплиця св. Василія (ХVІІ ст.).

Саме тому, каже Володимир Федорак, Галич та його заповідний комплекс слід розглядати як показову історичну репрезентацію Галичини та всієї України у світі.

Серце Прикарпаття: молодіжне місто Івано-Франківськ святкує день народження

День міста в Івано-Франківську традиційно відзначають в першій половині травня. Так, цьогоріч франківчани та гості міста святкуватимуть 360-ту річницю з дня його заснування. Зокрема, 7 травня в день отримання Магдебурзького права.

Наразі остаточної програми святкування події немає, втім, все залежатиме від ситуації з поширенням пандемії COVID-19.

Як правило, щороку до дня міста в Івано-Франківську організовують:

  • спортивні змагання та турніри;
  • танцювальні шоу, концерти та виступи артистів;
  • виставки та ярмарки народних промислів, сувенірів, вишиванок;
  • презентацію асортименту продукції місцевих виробників в рамках акції «Купуємо Івано-франківське»;
  • знаменитий Фестиваль ковалів на площі Бастіон, який проводять вже понад 10 років, зустрічає кращих майстрів ковальської справи;
  • урочисте вручення міської премії ім. Івана Франка та святковий концерт.
Сто тисяч солдатів та пів мільйона волонтерів:
УПА-єдина армія у Другій світовій війні, що представляла українські інтереси

2022 рік в Івано-Франківській громаді також оголосили роком 80-річчя УПА.

Про це в кінці 2021 року під час засідання виконавчого комітету повідомив Ігор Кінаш, начальник управління внутрішньої політики.

За його словами, впродовж 2022 року у міськраді планують проводити різні заходи. Більшість присвятять датам, які пов’язані із життям представників національно-визвольного руху.

«Плануємо організувати зустрічі учнівської молоді з родиною полковника УПА Різуна, відзначення Дня Героїв, святкування річниці проголошення Акту відновлення Української Держави, провести віча в селах та мікрорайонах громади.

Влаштуємо конкурс малюнків серед вихованців закладів освіти. Впродовж року буде кілька фестивалів патріотичної пісні, міські змагання з пішого туризму, стрільби та турніри ігрових видів спорту», - розповів Кінаш.

Крім того, протягом року на міських телеканалах та екранах у місті публікуватимуть матеріали, присвячені річниці УПА.

читайте також: Ярослав Коретчук, директор обласного музею визвольної боротьби ім. С.Бандери: В нашому музеї діє система краудфандингу, завдяки якій можемо купувати експонати на антикварних аукціонах (ФОТО)

Також цьогоріч вже презентували кінострічку «Спомин про шугаївців». До слова, сюжет побудований на основі реальних подій.

У фільмі йдеться про боївку ОУН, яка діяла у селі Микуличин та яку очолював командир на прізвисько «Шугай».

Крім цього, влаштовуватимуть ще низку презентацій кількох книг про діяльність УПА.

«Буде тактико-диверсійна гра на честь УПА в районі Дем’янового Лазу, двічі її проведемо. Також плануємо молодіжний вишкіл у Підпечерах.

Влаштовуватимемо поїздки до місць, які пов’язані з діяльністю повстанців, зокрема в села Саджава, Гринівка, Лисівка, Глибоке. Будуть поїздки в бункери», - сказав Кінаш.

Впродовж року в Івано-Франківську проведуть театралізовані вистави про діяльність таборів повстанців. Ігор Кінаш каже, що вже запланували військово-історичні реконструкції боїв Української повстанської армії та диверсійних груп більшовиків.

Зі слів посадовця, для людей, які мають статус ветеранів УПА, у міськраді організують пільгове лікування та забезпечать препаратами при захворюваннях серцево-судинної системи, цукрового діабету та онкологічних хворобах. Планують також надати ветеранам пільги, компенсації та надбавки до пенсій.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram та читайте нас у Facebook. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

«Проєкт справді світлий та хороший»: в Івано-Франківську організували міжнародний фестиваль «Коляда на Майзлях» (ФОТО)

Журнали, листівки та стрічки із вінків з могили: в Івано-Франківську відкриють музей Євгену Коновальцю (ФОТОФАКТ)

Аудіозабезпечення та спеціальні підйомники: музей у Івано-Франківську планують зробити доступнішим для людей з інвалідністю

365 сторінок болю: в Музей визвольної боротьби передали Книгу пам'яті загиблих добровольців-захисників (ВІДЕО)


04.02.2022 Тіна Любчик 7981
Коментарі ()

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1756
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1777
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1759
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5250 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2064 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1444

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

571

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

688

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

883

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

927
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1646
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3584
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10172
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26047
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10064 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7643
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

829
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1330
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

304
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1185
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

780
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1011