«Зменшиться допомога»: голови прикарпатських громад звернулися до влади, аби не вилучати "військовий" ПДФО

Шістдесят два очільники громад Івано-Франківської області звернулися до Президента, Кабміну та народних депутатів, аби вони у залі Верховної Ради відреагували на ініціативу Мінфіну щодо вилучення «військового» податку на доходи фізичних осіб у громад.

Так, 18 вересня в Івано-Франківську відбувся брифінг, де очільники прикарпатських громад, Асоціація міст України та військовослужбовці виступили категорично проти такої ініціативи.

Кажуть: така ініціатива уряду — ламає напрацьований механізм швидкої допомоги військовим та соціальної підтримки мешканців громад. Адже ефективність кожної з прикарпатських громад у допомозі військовослужбовцям є.

"Сьогодні громади надзвичайно допомагають. Тільки Івано-Франківська громада близько 300 мільйонів гривень цього року виділила допомоги військовим. Кожна громада сьогодні допомагає.

І військовим частинам набагато зручніше звертатися до місцевих органів влади. Якби не місцеві органи влади та волонтери, то очевидно не така була б обороноздатність наших військових.

Тому ця ініціатива уряду є неприйнятною. Дякую народним депутатам України, які підтримали.

Обговорили це складне питання і ми, як АМУ виступаємо за збереження фінансового ресурсу для наших громад, для підтримки військових, для соціальних програм, для підтримки родин загиблих.

Забрати ПДФО хочуть не лише військових, а й правоохоронних органів, надзвичайних ситуацій. На мою думку, це несправедливо, адже громади допомагають цим органам. Очевидно, що обговорення цього питання у Верховній Раді буде непростим.

Дякую депутатам Верховної Ради від Івано-Франківська, які розуміють важливість цього питання", — сказав міський голова Руслан Марцінків.


Виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук


Сьогодні захід присвячений ініціативі Уряду, який говорить про те, щоб забрати в територіальних громад податок на доходи фізичних осіб (ПДФО). Ми проаналізували аналітичні дані, які є у наших громад і впевнено можемо сказати, що понад 45% загальної дохідної частини ПДФО витрачається на ЗСУ.

Також хочу зауважити, що ця сума становить 1,8 мільйона гривень. Окрім прямої допомоги військовим, територіальні громади допомагають і ВПО, допомагають частині будівництва та формування бомбосховищ. Допомагають компенсації пільг. 

Фактично можна сказати, що використання цих коштів на місцях є ефективним і військові відчувають це. Щобільше, кожна без винятку громада — 62 — допомагають військовим, мають вони ПДФО чи ні. 

Також хочу сказати, що кошти мають забрати з жовтня. Підсумовуючи, ми будемо схвалювати звернення з головами всіх 62 громад до народних депутатів України.


Бойовий медик Андрій Громадюк 102 окремої бригади Сил територіальної оборони ЗСУ


Я проти того, щоб забирали кошти з місцевих бюджетів. У зв’язку з тим, що місто з волонтерами закривають багато наших потреб, які були потрібні. 

Якщо забрати ці кошти — ми оголимо наш тил, бо наша громада і є тилом. Громада допомагає нам, а якщо забрати ці кошти, то допомоги буде менше.


Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків


Три причини, які мене турбують щодо рішення забрати ці видатки. Це нормально, коли держава хоче перетягнути в державний бюджет, вони хочуть централізувати, а місцева влада хоче, щоб більше коштів залишалося на місцях. Але все це було б добре, якби не війна. Сьогодні ворог дуже підступний і йому вигідні конфлікти всередині країни на всіх рівнях.

На мою думку, вилучення ПДФО лише послабить оборонну здатність наших військ. Без допомоги місцевої влади та волонтерів, наше військо не втримало б ворога. Очікувати допомогу тільки з Міністерства оборони та центральної влади - це дуже важко для наших воїнів. 

Всі наші військові частини звертаються в органи місцевого самоврядування. Тим більше багато речей, які необхідні, вони не передбачені нормативними документами. Хочу сказати, що наша громада в цьому році витратила близько 300 мільйонів гривень на допомогу військовослужбовцям.

Коли громади будуть недоотримувати ці кошти, то допомога зменшиться. Ми надалі будемо допомагати, але це буде менше в рази. 

Другий фактор, на якому я хочу наголосити, це те, що громади виконують роль тилу. Хто б що не казав, громади допомагають у реабілітації військовим та щодо медичної допомоги. Якби місцева влада не виділяла б на це кошти, то дуже б слабенько виглядала допомога.

Третє, що я хочу врахувати, це те, що на кошти ПДФО громади дофінансовують освіту, медицину, різні соціальні програми. І якщо цих коштів не буде, то допомога зменшиться. Ми звертаємося до президента України, до Верховної Ради, щоб знайти баланс і якесь порозуміння.

Я хочу уточнити, що ці кошти йдуть не тільки на військових. Вони йдуть на правоохоронні органи, службу та надзвичайні ситуації. Це, по суті, порушення Хартії місцевого самоврядування. 


Міський голова Коломиї Богдан Станіславський


Реформа місцевого самоврядування є дуже вдалою у цей час і вона є основою того, що Україна вистояла на початку війни. Між центральною владою та місцевою були партнерські домовленості. 

Коломия є вразлива відносно цього ПДФО. Останні два роки — це дало великий дохід до бюджету. Однак, у нас велика кількість військових. І знаєте, це буде полегшення для місцевої влади, немає грошей — нема що робити, звертайтеся до центру. 

Однак ми як на початку, так і зараз будемо допомагати. Так буде набагато складніше, але є депутати й ми спробуємо дійти компромісу, щоб було розумне рішення. 


Міський голова Надвірної Зіновій Андрійович


Насправді турбує наступне. Минулого року вже була спроба, коли Кабмін намагався донести до громад те, що сплата військового ПДФО не дасть можливості будувати заводи з будівництва зброї та броні. Тоді Асоціація міст України за сприяння депутатів відстояла це. 

Кожного року були викиди неправдивої інформації, коли хотіли звинуватити місцеву владу. Завжди була боротьба за ресурси, але був компроміс та домовленості.

Багато представників НАТО, військових та інших міжнародних інституцій, які заявляли, що Україна вистояла через те, що децентралізація дала таку можливість. Навесні 2023 року звинуватили міських голів в тому, що закупівля барабанів, овочерізок та фонтанів — це не потрібно. Але є офіційна довідка, що перші хто це почав робити — це обласна влада. Так, були випадки з реконструкцією стадіонів. 

Якщо взяти Надвірну в частині військового ПДФО — ми теж частково залежні. Але скільки ми повертаємо? За шість місяців ми перерахували 70 мільйонів. Понад 50% ми повертаємо ПДФО. 

ПДФО для громад України складає 17 мільярдів гривень і це хочуть зменшити. Моя думка, громади надалі будуть допомагати, але буде дилема — виплачувати соціальні складові бюджету чи виплачувати заробітну плату працівникам, які також несуть повноту відповідальності.


Виступають проти такої ініціативи


"Сьогодні ми направляємо звернення, погоджене всіма головами громад Прикарпаття, щодо врегулювання ситуації. Ми звертаємося до президента і Верховної Ради, аби знайти порозуміння.
Кожна громада навела аргументи, чому важливо залишити ПДФО в громадах, які йдуть на допомогу фронту і на забезпечення життєдіяльності тилу.
Бо міцні тили — це міцний фронт. З першого жовтня забирати кошти — це злочин перед місцевим самоврядуванням. Соціальна допомога і допомога напряму фронту має залишатися.
Ми маємо зберегти життєдіяльність громад і продовжувати допомагати війську. Також спільно зауважуємо, що багато соціальних питань, питань допомоги родинам військовим чи зниклих безвісти на фронті громади забрали на себе.
Якщо в місцевому бюджеті не буде ресурсу — соціальна напруга буде зростати. Тому треба знайти компроміс, баланс та точки дотику. Бо від цього залежить наше завтра", — резюмували на брифінгу.

Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

Нові правила взяття на військовий облік: прикарпатцям розповіли про зміни

«Вижив — винний»: що таке синдром вцілілого та як не картати себе за те, що ти у безпеці

Війна: що варто знати про мобілізацію чоловіків та жінок


20.09.2023 1038
Коментарі ()

30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1191
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1016
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2130
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3546
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2727
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2716

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

472

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

905

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

850

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1834
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

898
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

649
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

552
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1341
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

706 1
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

546
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

27244
05.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19849
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

258
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

603
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

558
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

891