Чому не соромно бути рабом Божим?

Неодноразово доводилось чути від критиків християнства, або непрактикуючих християн незадоволення звертанням «раб Божий».

Адже, саме так християни називають себе щодо Бога, якому поклоняються.

Людська гідність  особливо цінується останніми роками, тому вживаючи слово «раб» ми здебільшого мислимо про раба, який є власністю рабовласника, що повністю контролює його волю  та свободу.

Коли ж ми говоримо про рабство Богу, то маємо на увазі людину, яка вірить в Єдиного  істинного Бога та усвідомлює від нього залежність як від Творця, приймаючи Його владу як Небесного Царя виконуючи Його благу волю:

«Бо тепер чи я в людей шукаю признання, чи в Бога? Чи людям дбаю я догоджати? Бо коли б догоджав я ще людям, я не був би рабом Христовим.» (Гал. 1:10).

Рабство Богу - це вірність божественній волі, а протилежність цього - це рабство гріха:

«А тепер, звільнившися від гріха й ставши рабами Богові, маєте плід ваш на освячення, а кінець життя вічне» (Рим. 6: 21-22).

Бог створив людину за своїм образом 

«І Бог на Свій образ людину створив» (Бут 1,26-27).

Це означає, що людина вільна у своєму виборі й тому Бог насильно не підкорюватиме собі її волю. Також вважається, що словосполучення «раб Божий» походить зі Старого Завіту і був своєрідним титулом старозавітних царів, і це підкреслювало, що над ними більше немає ніякої влади, так само називали себе деякі пророки.

В часи становлення християнства, коли рабство було явищем буденним,  християни хотіли виокремитися і самоназва «раб Божий» говорила ким вони насправді є.

«То хіба може бажати нашого приниження чи виявляти зневагу Бог? Звісно, що ні. Не для приниження вживається це значення, а щоб підкреслити наше, вірних, слідування Божественній волі та її виконання», - наголосив митрополит Епіфаній.

В іншому місці Святого Писання  Господь нас називає друзями:

«Ви друзі Мої, якщо чините все, що Я вам заповідую. Я вже більше не буду рабами вас звати, бо не відає раб, що пан його чинить. А вас назвав друзями Я, бо Я вам об'явив усе те, що почув від Мого Отця.» (Ін.15:14-15).

Тим паче титул «Раб Божий» не зустрічається у повсякденному церковному житті, а тільки у його сакральній частині, наприклад, під час Таїнств: «…причащається Раб Божий» та інші схожі на цей вислови.

Противники цього титулу зустрічаються серед людей, які далекі від Церкви та Бога, і зовсім не знають Його.

Останнім часом від цього словосполучення пропонують відмовитись, щоб було «не так, як у московській церкві», оглядаючись завжди на москву, ми тим самим підкреслюємо свою меншовартість.

Це древня традиція і від неї відмовлятись через те, що московити на цьому словосполученні наголошують -  це те саме, щоб нам перестати дихати повітрям, бо вони також ним дихають.

Звичайно, велике горе бути рабом тирана. Бог є джерелом життя, істини, любові та  усього добра. То хіба принизливо бути рабом Доброти, рабом Милосердя, рабом Істини? 

Отож, із наведених вище цитат ми бачимо, що ні Бог, ні Церква не принижує гідність людини, а термін «раб Божий» - це є наш вибір, яким ми в першу чергу  засвідчуємо свою смиренність перед Богом, а також те, що  не є рабами гріха, тобто, що нами гріх не володіє, засвідчуємо приналежність до особливого кола вибраних – християн.


03.05.2023 Роман Тадра 5045
15.07.2024
Тетяна Дармограй

Громадяни мають оновити три основні категорії своїх даних — місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

5211 1
29.06.2024
Вікторія Матіїв

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

1843 4
08.06.2024
Вікторія Косович

Робота рятувальників займає одну з ключових ролей у забезпеченні добробуту суспільства, адже від їхньої оперативної реакції залежить найцінніше — людське життя. Про виклики героїчної професії у час повномасштабної російсько-української війни, журналістка Фіртки поспілкувалася з речницею Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Христиною Перцович.

4053 3
31.05.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком, ЧСВВ (Чин святого Василія Великого) — вислуженим ігуменом монастиря.  

3177 2
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

7972 2
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

20303 29

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

285

Поняття святості, як певної інакшості, духовної досконалості присутнє у різних релігіях.   

825

Поширений вислів «Пийте, але не впивайтеся» часто приписують Ісусу Христу. Втім, чи дійсно в Священному Писанні християн є цей вираз і яке ставлення до алкоголю і його вживанню ми бачимо у Біблії?

1919

Для того, щоб відправляти Зеленського «з речами на вихід», треба запропонувати – а що далі? В умовах війни ми не можемо припустити, щоб країна жила без Президента, яке б прізвище він не мав. 

2397
24.07.2024

Гречаний чай — це корисний і смачний напій, який поєднує у собі багатство вітамінів і мінералів з приємним ароматом. Корисні властивості роблять його незамінним джерелом здоров'я людини.

195
20.07.2024

Влітку під час тривалих вимкнень електроенергії деякі продукти в холодильнику можуть зіпсуватися за чотири години, без нього — за дві.  

703
17.07.2024

Інфляція на споживчому ринку у червні 2024 року порівняно із травнем цього року на Прикарпатті становила 2,5%, з початку року — 4,9%, в Україні — 2,2% та 4,3% відповідно.  

485
23.07.2024

На початку серпня відбудеться Всеукраїнська Патріарша проща до Галицької Чудотворної ікони Матері Божої в Крилосі, яка щороку об’єднує у молитві тисячі вірян.  

18392
19.07.2024

У суботу, 20 липня, християни відзначатимуть День пророка Іллі.  

986
15.07.2024

Отець Антоній Яремчук — вислужений ігумен монастиря та парох парафії Успіння Матері Божої у мальовничому, чудовому відпустовому місці в селі Погоня.  

1222 1
11.07.2024

Подружжя — окреме святе таїнство, нерозривний союз, який заснований самим Господом.  

6107 3
20.07.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

23400 1
24.07.2024

Майже третина (32%) опитаних українців у травні 2024 року висловили готовність до територіальних поступок для якнайшвидшого досягнення миру та збереження незалежності.   

300
20.07.2024

Депутати Верховної ради у першому читанні підтримали законопроєкт, в якому йдеться про угоду зі слідством у провадженнях про корупційні злочини. Сім із десяти обранців з Івано-Франківщини проголосували "за".  

998 1
18.07.2024

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №11340, який дозволятиме підозрюваним у корупційних злочинах чиновникам йти на угоду зі слідством та сплачувати штраф за скоєне правопорушення.  

1191 4
16.07.2024

Зауважимо, соціологи, які опитали понад дві тисячі респондентів, наголошують, що «це думка тилу».

504